Με τον ιδρωτα της ΔΑΚΕ Προεδρος ο Γ.Γ. της ΠΑΣΚΕ;

Την ώρα που η τοπική πολιτική επικαιρότητα είναι απορροφημένη εξ’ ολοκλήρου από τα διαδραματιζόμενα στη προεκλογική σκηνή της 7ης Μαρτίου, μια παράλληλη πολιτική μάχη εκτυλίσσεται στη σκιά της: είναι αυτή που το αργότερο μέχρι την προσεχή Τετάρτη θα δώσει νέο Διοικητικό Συμβούλιο και Πρόεδρο στο Εργατικό Κέντρο της Ξάνθης μετά τις διεξαχθείσες στις 2 Μάρτη, πρόωρες εκλογές που έφεραν πρώτη δύναμη την ΠΑΣΚΕ με 7 έδρες, δεύτερη τη ΔΑΚΕ με 6 έδρες, και «εξοβέλισαν» την ΕΣΑΚ από το Προεδρείο του φορέα. Πρόκειται για τη διαδικασία την οποία επεδίωξε δια της δικαστικής οδού η ΔΑΚΕ προκειμένου να ανατρέψει την Προεδρεία Καλλιγά (ΠΑΣΚΕ) και επίσπευσε με την παραίτησή του από τη θέση του Γ. Γραμματέα του ΕΚΞ ο Νίκος Παπαβασιλείου (ΠΑΣΚΕ) αντιδρώντας στην απόφαση του Δ.Σ. να εφεσιβάλλει την πρώτη απόφαση του δικαστηρίου που αποδεχόταν τις αιτιάσεις της ΔΑΚΕ κατά της νομιμότητας των προηγούμενων (από διετίας) εκλογών, οι οποίες είχαν φέρει στη Διοίκηση του φορέα τη συμμαχία ΠΑΣΚΕ – ΕΣΑΚ, υπό τον Ανέστη Καλλιγά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στις 2 του Μάρτη ψήφισαν για την ανάδειξη Οργάνων Διοίκησης, Εξελεγκτικής Επιτροπής και Αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ, 187 αντιπρόσωποι από τα πρωτοβάθμια σωματεία του ΕΚΞ για να δώσουν 91 ψήφους στην ΠΑΣΚΕ, 83 στη ΔΑΚΕ και 10 στην ΕΣΑΚ (Άκυρα – Λευκά βρέθηκαν τρία). Ο συσχετισμός δυνάμεων που διαμορφώθηκε από το παραπάνω αποτέλεσμα μεταφράζεται σε 7 έδρες στο Δ.Σ. για την ΠΑΣΚΕ και σε 6 έδρες για την ΔΑΚΕ, ενώ η ΕΣΑΚ δεν καταλαμβάνει καμία έδρα.

Ή αυτή η διανομή ρόλων μεταξύ ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ επαναλαμβάνεται και στο εξάεδρο της αντιπροσώπευσης στη ΓΣΕΕ όπου οι δυο παρατάξεις εκπροσωπούν την Ξάνθη ισοδύναμα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΣΚΕ με την υπογραφή του Γραμματέα της και πλειοψηφίσαντα του ψηφοδελτίου, Νίκου Παπαβασιλείου, αναφέρεται θριαμβευτικώς μεταξύ άλλων: «η νίκη αυτή σε μία περίοδο έντασης στέλνει πολλαπλά μηνύματα, αφού οι εργαζόμενοι για άλλη μια φορά εμπιστεύθηκαν την ΠΑΣΚΕ γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι οποιαδήποτε άλλη επιλογή υπονομεύει το μέλλον τους».

Να σημειώσουμε ότι με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο κ. Παπαβασιλείου εξέφρασε τη σαφή πρόθεσή του να διεκδικήσει τη θέση του Προέδρου στο ΕΚΞ κατά τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. σε σώμα, πράγμα το οποίο ποικιλοτρόπως σχολιάστηκε από συνδικαλιστές του χώρου, δεδομένης της παρουσίας και του ανατρέποντος προέδρου Ανέστη Καλλιγά στο «τραπέζι» της νεοεκλεγείσας Διοίκησης, ο οποίος και θεωρούνταν – στην περίπτωση εκ νέου νίκης της ΠΑΣΚΕ – αδιαμφισβήτητος για την Προεδρία, ως ένδειξη αναγνώρισης από την παράταξή του, του έργου που επιτέλεσε κατά την προηγούμενη διετία και αποκατάστασης της ηθικής τάξης στο πρόσωπό του, που επιλέγει από τις κατηγορίες και τη δικαστική περιπέτεια με τη ΔΑΚΕ. Η σαφήνεια, άλλωστε, με την οποία ο Νίκος Παπαβασιλείου εκδήλωσε πλέον την πρόθεσή του να καθίσει στην προεδρική καρέκλα του ΕΚΞ, είναι και αυτή που τροφοδοτεί τις «κακές γλώσσες» στην ΠΑΣΚΕ οι οποίες ούτε λίγο, ούτε πολύ, συνδέουν την αποστασιοποίηση και ανοχή που επέδειξε ως Γραμματέας της παράταξης απέναντι στις επιθέσεις τις οποίες εξαπέλυε η ΔΑΚΕ εναντίον του Ανέστη Καλλιγά, με την παλαιόθεν επιδίωξή του να καταξιωθεί στη θέση του Προέδρου του ΕΚΞ σε απόσταση αναπνοής από την οποία είχε βρεθεί κατά τις προηγούμενες εκλογές για να τη «στερηθεί» εξαιτίας του εγκλωβισμού του στη συνεργασία Καλλιγά – ΕΣΑΚ. Σ΄ αυτή την ερμηνεία της εν γένει πολιτικής του στάσης και συμπεριφοράς που του αποδίδουν σύντροφοί του συνδικαλιστές στην ΠΑΣΚΕ, ο κ. Παπαβασιλείου απαντά με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία όταν ερωτάται σχετικώς από τον ΠτΘ.: «Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μομφή στη θητεία Καλλιγά η απόφασή μου να διεκδικήσω την Προεδρία του Εργατικού Κέντρου. Έγινε μια εκλογική αναμέτρηση και όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, όταν αυτήν τελειώνει, ξεκινάει κάτι από την αρχή. Από το μηδέν. Είναι απολύτως θεμιτή η φιλοδοξία ενός που ασχολείται με τα κοινά, να προάγεται και να καταξιώνεται μέσα από ρόλους που έχουν αυξημένη ευθύνη κάθε φορά. Το ίδιο, λοιπόν, ισχύει και στη δική μου περίπτωση. Δεν έκρυψα άλλωστε από τις προηγούμενες εκλογές το ενδιαφέρον μου για την Προεδρία του Εργατικού Κέντρου και θεωρώ πως μια πορεία είκοσι δύο χρόνων στο συνδικαλιστικό κίνημα όπως η δική μου θα πρέπει κάποτε να καταξιωθεί από τη θέση που μπορεί να αποδώσει και τα μέγιστα. Βεβαίως, και οι προθέσεις όσο αγνές και αν είναι, κρίνονται πάντα στην πράξη, στο μέλλον. Όσο για το παρελθόν, το χθες είναι ήδη ιστορία, δεν την απορρίπτουμε αλλά και δεν είμαστε δέσμιοί του. Θα πατήσουμε πάνω στα θετικά του χθες για να πάμε ακόμη πιο πέρα, για να κτίσουμε το αύριο».

Καλλιγάς

Στον αντίποδα του «συντρόφου» του στην ΠΑΣΚΕ Νίκου Παπαβασιλείου, ο ανατραπείς Πρόεδρος και εκ νέου συμμετέχουν στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Ανέστης Καλλιγάς, δηλώνει πως ο ίδιος δεν θα εξαρτήσει την υποψηφιότητά του για την Προεδρία απέναντι στον Παπαβασιλείου, από τους συσχετισμούς των «επτά» που εξελέγησαν με την ΠΑΣΚΕ. Θέτει, δε, δυο σοβαρά ζητήματα που αφορούν στις ενδοπαραταξιακές δημοκρατικές διαδικασίες, αφενός και στη σύνθεσή του νέου Προεδρείου που θα προκύψει έως την Τετάρτη: α) θα υπάρξει από πλευράς Γραμματέα πρόσκληση για σύγκληση της ΠΑΣΚΕ προκειμένου να τεθούν στην κρίση των μελών της οι υποψηφιότητες για την Προεδρεία του ΕΚΞ, ώστε να επιλεγεί και υποδειχθεί από τη συνδικαλιστική βάση η καταλληλότερη; Σύμφωνα με τον κ. Καλλιγά, η διεύρυνση της διαδικασίας ψήφισης του Προέδρου του ΕΚΞ από τους αντιπροσώπους της νικήτριας παράταξης απελευθερώνει τις υποψηφιότητες από το στενό και πιεστικό συσχετισμό δυνάμεων που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της ολιγάριθμης διοικητικής πλειοψηφίας, «και κατά συνέπεια αναβαθμίζεται η δημοκρατική λειτουργία του θεσμού», σημειώνει χαρακτηριστικά για να υπενθυμίσει στη συνέχεια ότι την άποψή του αυτή που διατηρεί από παλιά έχει θέσει υπόψη του Γραμματέα της ΠΑΣΚΕ ο οποίος και φέρεται να συμφωνεί δεσμευόμενος για την υλοποίηση της αρχής γενομένης από αυτές τις εκλογές. Πληροφορίες, ωστόσο από το «περιβάλλον» Παπαβασιλείου θέλουν το Γραμματέα της παράταξης όχι μόνο να μην «σηκώνει το γάντι» της πολιτικής πρόκλησης Καλλιγά, αλλά και να επισπεύδει τη διαδικασία συγκρότησης του νεοεκλεγέντος Δ.Σ. σε Σώμα για την επόμενη των εθνικών εκλογών παρά το γεγονός ότι η καταστατική προθεσμία λήγει την Τετάρτη, β) θα υπάρξει παραχώρηση θέσεων στη δεύτερη δύναμη της ΔΑΚΕ ή το Προεδρείο θα είναι μονοπαραταξιακό όπως έχει την ευχέρεια να το συγκροτήσει η ΠΑΣΚΕ εκ της απόλυτης πλειοψηφίας της στο Δ.Σ.; Και αν στο πλαίσιο μιας «συμφωνίας κυρίων» όπως αυτή προδιαγράφτηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα με αποκορύφωση το χθεσινό δελτίο τύπου που συνυπογράφουν ως Πρόεδρος του ΕΚΞ ο Γραμματέας της ΠΑΣΚΕ Νίκος Παπαβασιλείου και ως Γενικός Γραμματέας του ΕΚΞ ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ Χρήστος Τέντσιος(!), υπάρχει διαπαραταξιακό προεδρείο τότε ποιος απομένει να ασκεί θεσμικό έλεγχο από τη θέση της αντιπολίτευσης;

Στα ερωτήματα αυτά είναι αμφίβολο να επιθυμεί να δώσει πειστικές απαντήσεις ο κ. Παπαβασιλείου καθώς το μοίρασμα των θέσεων στο Δ.Σ. φαίνεται να έχει ήδη «κλείσει» ανεπισήμως αφού κοινοποιείται ως «τελειωμένη υπόθεση», πριν καν γίνει η τυπική (;) διαδικασία συγκρότησής του σε Σώμα, με τις υπογραφές που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας…

Υπ΄ αυτό το πρίσμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει εφεξής η διαχείριση του ζητήματος που δημιουργείται, τόσο από πλευράς θεσμικών οργάνων του Εργατικού Κέντρου όσο και από πλευράς ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ σε επίπεδο ΓΣΕΕ όπως άλλωστε και κατά το πρόσφατο παρελθόν είδαμε να συμβαίνει καταλυτικά για παραταξιακές συνεργασίες που θεωρήθηκαν ασύμβατες πολιτικά.

Μαρία Β. Μπόντη

Κείμενο σε πλαίσιο

Οι εκλεγμένοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αποτελεσμάτων που δημοσιοποιήθηκαν από το ΕΚΞ, στα όργανα Διοίκησης, Εξελεγκτικής Επιτροπής και Αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ εκλέχθηκαν οι εξής από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ:

Από την παράταξη της ΠΑΣΚΕ

Α. Για το Διοικητικό Συμβούλιο – Τακτικοί:

1.Παπαβασιλείου Νικόλας, 63 ψήφους

2.Αδαμάκης Γεώργιος, 58 ψήφους

3.Σαρητσεσμελής Νικόλαος, 58 ψήφους

4.Μπατζάκ Αχμέτ, 53 ψήφους

5.Πυροστιάνης Φώτιος, 52

6. Καλλιγάς Ανέστης, 50 ψήφους

7.Ψεμματάς Δημήτριος, 47 ψήφους

Β. Για την Εξελεγκτική Επιτροπή – Τακτικοί

1.Σωτηριάδης Λάζαρος, 49 ψήφους

2.Πισκιλόπουλος Νικόλαος, 44 ψήφους

3.Φώτα Σταματία, 43 ψήφους

Γ. Για την ΓΣΕΕ – Τακτικοί:

1.Αδαμάκης Γεώργιος, 43 ψήφους

2.Καραποστόλης Απόστολος, 32 ψήφους

3.Ψεμματάς Δημήτριος, 30 ψήφους

Από την παράταξη της ΔΑΚΕ

Α. Για το Διοικητικό Συμβούλιο – Τακτικοί:

1.Τέντσιος Χρήστος, 74 ψήφους

2.Λύρατζης Δημήτριος, 68 ψήφους

3.Τσουτσούδης Ιωάννης, 50 ψήφους

4.Δαγκόπουλος Πολυχρόνης, 48 ψήφους

5.Κατσάνης Γεώργιος, 47 ψήφους

6.Μπουδούρ Αχμέτ, 44 ψήφους

Β. Για την Εξελεγκτική Επιτροπή

1.Κυριακίδου Κορνηλία , 54 ψήφους

2.Παπαδόπουλος Αναστάσιος, 45 ψήφους

Γ. Για τη ΓΣΕΕ – Τακτικοί:

1.Τέντσιος Χρήστος, 62 ψήφους

2.Γκουλιαμτζής Ανέστης, 53 ψήφους

3.Δραμπίδης Ρήγας, 36 ψήφους

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.