«Με 13 περιφερειες αιρετη περιφερειακη αυτοδιοικηση»

Ενόψει των αλλαγών που κυοφορούνται στην αυτοδιοίκηση και του προσεχούς συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ που ξεκινά στις 29 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, ο «ΠτΘ» ανοίγει σήμερα τον φάκελο της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κρίσιμων ζητημάτων που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης τους επόμενους μήνες και θα αλλάξουν το σημερινό τοπίο της διοικητικής διάρθρωσης της χώρας αμέσως μετά τις προσεχείς δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτού του αφιερώματος, απαντά σε όλες τις ερωτήσεις που συνιστούν και απορίες της κοινής γνώμης για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, δήμαρχος Κοζάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ μιλά για τον θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, των συμπολιτειών, εξαίρει τον ρόλο που έπαιξε στις αυτοδιοικητικές μεταρρυθμίσεις της χώρας, ο δήμαρχος Κομοτηναίων, Γιώργος Παπαδριέλλης και τονίζει ότι η διαδημοτική συνεργασία αποτελεί αναγκαίο όρο επιβίωσης των μικρών καποδιστριακών δήμων.

ΠτΘ: κ. Κουκουλόπουλε, πολύ μεγάλος λόγος γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα για τις αλλαγές οι οποίες θα προκύψουν στην διοικητική διάρθρωση του χώρου, αλλαγές οι οποίες θα επηρεάσουν ασφαλώς άμεσα όλους τους βαθμούς τοπικής αυτοδιοίκησης σήμερα. Ποιες είναι οι θέσεις της ΚΕΔΚΕ αμέσως μετά την επίσκεψή σας που κάνατε στον κ. Σκανδαλίδη;

Πώς είδατε το πόρισμα του Παντείου Πανεπιστημίου που παρουσιάστηκε χθες, το διάλογο που προανήγγειλε ο κ. Σκανδαλίδης και τις αλλαγές οι οποίες επέρχονται;

Π.Κ.:
Ζητούμενο μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ είναι η σύγκλισή μας με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα. Ζητούμενο λοιπόν και για την αυτοδιοίκηση και την αποκέντρωση είναι η σύγκλισή μας με ό,τι συμβαίνει και στο συγκεκριμένο χώρο στην Ευρώπη. Πραγματική σύγκλιση στους τομείς αυτοδιοίκησης και αποκέντρωσης δεν μπορεί να διασφαλιστεί παρά μόνο με μία σειρά αναγκαίων θεσμικών αλλαγών και τομών που έχουν να κάνουν με τα μητροπολιτικά κέντρα, με την οριστική μορφή του δεύτερου βαθμού, ενδεχόμενα δεύτερο γύρο Καποδίστρια στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, αλλά βέβαια και με πολλά άλλα πράγματα όπως αποκέντρωση και οικονομική αυτοτέλεια, με πολλαπλάσιες αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση, αλλά, και με την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου που θα καταστήσει τους δήμους ισχυρούς και ικανούς να διαχειρίζονται πολλαπλάσιες υποθέσεις.

ΠτΘ: Το «Βήμα» της 4ης Νοεμβρίου έγραφε ότι συμφωνείτε με κάποιες αλλαγές οι οποίες προτείνονται σε αυτήν την νέα θεσμική μεταρρύθμιση….

Π.Κ.:
Δεν συμφωνώ απλά, το λέμε επίμονα εδώ και 2 –2,5 χρόνια ως ΚΕΔΚΕ, δηλαδή ότι το κεφάλαιο Μητροπολιτική αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να ανοίξει εδώ και χρόνια, επίσης εδώ και 2,5 χρόνια επαναλαμβάνουμε σθεναρά και μονότονα ότι μετά τον Καποδίστρια έπρεπε να επανατοποθετηθούν τα όρια του δεύτερου βαθμού. Η αναθεώρηση νομίζω ότι το έκλεισε αυτό το ζήτημα με την θεσμοθέτηση δύο βαθμών αυτοδιοίκησης -και πολύ ορθά κατά τη γνώμη μου. Πέρα από αυτό θα πρέπει να δούμε ποια είναι τα μέτρα ενίσχυσης για τον πρώτο βαθμό ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις υποχρεώσεις, ευθύνες και αρμοδιότητες που κάθε φορά αναλαμβάνει. Επίσης ο δεύτερος βαθμός πρέπει να τεθεί επί τάπητος, θα έλεγα σε μηδενική βάση, διότι όπως είναι σήμερα δεν αποτυπώνει μία σύγχρονη λογική και είναι και χωρίς περιεχόμενο οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.

ΠτΘ: Τι σημαίνει κ. Κουκουλόπουλε ο όρος Μητροπολιτική αυτοδιοίκηση, μητροπολιτική περιφέρεια, μητροπολιτικός δήμος, μητροπολιτικός σύνδεσμος. Τι είναι αυτοί οι όροι στην πράξη;

Π.Κ.:
Μητροπολιτικές περιοχές ονομάζουμε τις συνενώσεις, τα ενιαία πολεοδομικά συγκροτήματα Θεσσαλονίκης και υπόλοιπου Αττικής, το ενιαίο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας που περιλαμβάνει περισσότερους από εκατό δήμους, ενώ περίπου 40 και πλέον περιλαμβάνει το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν μία σειρά ζητήματα. Η μελέτη του «Παντείου» που δόθηκε στην δημοσιότητα προτείνει 4 σενάρια και ξεκινάει σε μηδενική βάση πλέον ο διάλογος και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει από τώρα που θα καταλήξει.

ΠτΘ: Θα βλέπατε κ. Κουκουλόπουλε εσείς τον δεύτερο βαθμό σε επίπεδο περιφέρειας με την μορφή που έχουν σήμερα οι 13 ελληνικές περιφέρειες.

Π.Κ.:
Θέση μας εδώ και πολύ καιρό στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων είναι ο αιρετός περιφερειάρχης, αιρετό περιφερειακό συμβούλιο και μάλιστα στα όρια των σημερινών 13 περιφερειών για να αναλάβουν την διαχείριση του ΠΕΠ. Γιατί χωρίς αρμοδιότητες και λόγο στην ανάπτυξη όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

ΠτΘ: Γιατί όχι 9 περιφέρειες αντί για 13;

Π.Κ.:
Τα επιχειρησιακά προγράμματα από τα ΠΕΠ έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο 13 περιφερειών. Εάν δεχθούμε τις 9 περιφέρειες σημαίνει πως εξουσία ουσιαστικά οι αιρετές περιφέρειες θα αναλάβουν στο τέλος του Γ΄ ΚΠΣ που με Την κατάθεση των προτάσεων θα πάει μέχρι το 2008 και το 2009 ενδεχομένως.

ΠτΘ: Όσον αφορά την Συμπολιτεία ποια είναι η πρόταση της ΚΕΔΚΕ;

Π.Κ.:
Το είπαμε και προχθές στη Δράμα όπου κάναμε την τελευταία προσυνεδριακή συνάντηση εν όψει του συνεδρίου και θα μπορούσα να συμπυκνώσω κάτι στο οποίο συμφωνήσαμε όλοι.

Οι συμπολιτείες είναι ένας νόμος που υπενθυμίζει με δραματικό θα έλεγα τρόπο, την ανάγκη των διαδημοτικών συνεργασιών. Εμείς επιμένουμε στον εθελοντικό χαρακτήρα. Προτείνουμε οι ΤΕΔΚ να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε συνεργασία με τις περιφέρειες έτσι ώστε όχι ακριβώς να σηματοδοτήσουμε καλύτερα τον Καποδίστρια, αλλά, να προσέξουμε τις πραγματικές ανάγκες των κοινωνιών μας γιατί υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία η διαδημοτική συνεργασία είναι μονόδρομος, κάποιες φορές και για τους μεγάλους ΟΤΑ που δεν την έχουν ανάγκη κατά τα άλλα.

Δηλαδή ο Δήμος Κομοτηνής, για παράδειγμα, δεν έχει ανάγκη διαδημοτικών συνεργασιών, απλά θα μπορούσε να επικουρήσει ενδεχομένως κάποιους γειτονικούς δήμους, από εκεί και πέρα όμως θα μπορούσε η Θράκη να πάρει μία πρωτοβουλία για τα απορρίμματα. Εμείς την πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία στην Δυτική Μακεδονία, και το ξέρει καλά και ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ, ο κ. Παπαδόπουλος, γιατί πριν έρθει στη Θράκη ήταν χρόνια Περιφερειάρχης στην δική μας Περιφέρεια και μας βοήθησε σε αυτό το ζήτημα.

Εμείς λοιπόν έχουμε συστήσει στην Δυτική Μακεδονία ενιαίο φορέα, έχουμε δημιουργήσει χώρο υγειονομικής ταφής, έχουμε ένα ενιαίο σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων με αποτελέσματα τα οποία είναι ήδη ορατά στους πολίτες. Και χωρίς καμία εγωιστική διάθεση μπορώ να σας πω ότι στο ζήτημα διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς υπερβολή είμαστε 10 χρόνια μπροστά από εκεί που βρίσκεται η υπόλοιπη Ελλάδα. Ήταν όμως μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν 7 χρόνια, κοπιώδης, εργώδης, επίμονη, υπομονετική που στο τέλος έδειξε τα αποτελέσματα.

ΠτΘ: Θα βλέπατε πιθανές τις συγχωνεύσεις δήμων σε σχέση με αυτό που αποκαλέσατε «Καποδίστρια 2»;

Π.Κ.:
Το κλίμα που προέκυψε από τις τέσσερις περιφερειακές συσκέψεις, τις προσυνεδριακές διαδικασίες που κάναμε, ήταν ότι εκεί που για λόγους αντικειμενικούς υπήρξε άτολμος ο Καποδίστριας πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για να ολοκληρωθούν τα βήματα. Και αυτό αν θέλετε για μένα είναι και η δικαιοσύνη του Καποδίστρια.

Έτσι, το δεύτερο που πρέπει να πω είναι ότι ο ίδιος ο υπουργός έχει το καρπούζι και το μαχαίρι. Ο κ. Σκανδαλίδης, ξεκαθάρισε ότι οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα γίνουν σε όλα τα επίπεδα με το υφιστάμενο σύστημα δεν θα έχουμε αλλαγή ούτε εκλογικού νόμου, ούτε ορίων δήμων, νομαρχιών και ότι το σύνολο των επιπέδων διοίκησης και αυτοδιοίκησης τίθεται επί τάπητος για αξιολόγηση αμέσως μετά τις εκλογές. Σε αυτά τα επίπεδα συμπεριλαμβάνονται και οι Καποδιστριακοί δήμοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται από εκεί και πέρα.

ΠτΘ: Τελικά η τομή που έγινε ήταν πολύ μεγάλη καθώς από τους 6.000 δήμους βρεθήκαμε με 1.000 δήμους.

Π.Κ.:
Εγώ πίστευα από την αρχή οι δήμοι έπρεπε να ήταν περίπου οι μισοί.

ΠτΘ: Δηλαδή γύρω στους 500;

Π.Κ.:
Δεν υπήρξε το αναγκαίο πολιτικό θάρρος. Όμως για να μη αδικούμε εαυτούς και αλλήλους, ούτε τον τότε υπουργό, ούτε την Βουλή, ούτε τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, κάναμε ένα βήμα το οποίο ίσως είναι μοναδικό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή μια τόσο μεγάλη τομή από 6.000 να πάμε σε 1.000. Ας μην αδικούμε λοιπόν τους εαυτούς μας, την ίδια την χώρα αν θέλετε, γιατί όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι για μια σειρά αλλαγών και το ότι υπάρχουν φωνές από τους Καποδιστριακούς δήμους και δημάρχους για επόμενο βήμα αυτό είναι δικαίωση του νομοθέτη, του τότε υπουργού, των βουλευτών που το ψήφισαν, του κυβερνώντος κόμματος αν θέλετε που ήρθε κόντρα με τις διαθέσεις πολλών τοπικών κοινωνιών αλλά κυρίως βέβαια των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης που με τρόπο πρωτοφανές, με έκτακτα συνέδρια η ΚΕΔΚΕ,- και με πρωταγωνιστή και τον Γιώργο Παπαδριέλλη- είχε πρωτοστατήσει σε αυτές τις διαδικασίες, για να προχωρήσει αυτό το εγχείρημα που νομίζω ότι έχει δικαιωθεί ήδη.

ΠτΘ: Στην πρόσφατη συνάντησή σας με τον υπουργό σας ξεκαθάρισε πως τα οικονομικά των ΟΤΑ θα εξεταστούν εκ νέου από μηδενική βάση με δεδομένο ότι μάλλον δεν επιστρέφονται κάποια χρήματα που σας χρωστούσε.

Π.Κ.:
Εμείς ζητήσαμε από τον υπουργό πριν υπάρξει η εξαγγελία από τον Πρωθυπουργό για φορολογική μεταρρύθμιση, από την 1.1.2003 η νέα δημοτική περίοδος να αποτελέσει μια ολότελα νέα πραγματικότητα στα οικονομικά των ΟΤΑ, με φορολογική αποκέντρωση και οικονομική αυτοτέλεια.

Εμείς ζητάμε να διαχειριστούμε φόρους με νομοθετημένο τρόπο, όχι αυθαιρεσίες από μέρους δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων, νομοθετημένα όρια θέλουμε από την Βουλή και να ισχύσει πολύ απλά η αρχή «δεν εισπράττεις δεν υλοποιείς έργο».

Οι σημερινοί πόροι του κράτους, του κρατικού προϋπολογισμού να μετατραπούν σε ένα μηχανισμό ενίσχυσης των ασθενέστερων.

ΠτΘ: Και βέβαια κ. πρόεδρε να υπάρχουν ανάλογα κονδύλια σε σχέση και με τις αρμοδιότητες που σου δίνονται, όπως είναι η δημοτική αστυνομία.

Π.Κ.:
Αυτό έχει λήξει γιατί στο Σύνταγμα έχει συμπεριληφθεί διάταξη όπου οι αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται στην αυτοδιοίκηση συνοδεύεται από τους αναγκαίους πόρους.

ΠτΘ: Ασφαλώς υπάρχει πρόβλημα και με τις προσλήψεις κ. Πρόεδρε όπου υπάρχει κενό σε πολλούς δήμους και παρουσιάζεται πρόβλημα με το προσωπικό.

Π.Κ.:
Κοιτάξτε, στις προσλήψεις έχει γίνει μία μεγάλη τομή πέρσι, δηλαδή πρώτα από όλα απλουστεύθηκαν οι διαδικασίες και σε 10-12 μήνες ολοκληρώνεται η διαδικασία διαγωνισμών, τη στιγμή που μέχρι πρότινος χρειαζόμασταν 4 χρόνια ακριβώς.

Πέρσι λοιπόν εγκρίθηκαν κάπου 6.000 αιτήματα για επιστήμονες και ήδη βρίσκονται σήμερα στους δήμους η συντριπτική πλειονότητα αυτών και πιστεύω ότι θα έχουμε ανάλογο αριθμό εγκρίσεων και φέτος έτσι ώστε ενόψει και τους Γ΄ ΚΠΣ αλλά και των νέων αρμοδιοτήτων να μην αντιμετωπίζουμε πρόβλημα.

ΠτΘ: Εκεί η Βουλή νομοθέτησε κάθε υπέρβαση και του ΑΣΕΠ για τους επιστήμονες έτσι;

Π.Κ.:
Κοιτάξτε για τους επιστήμονες απλουστεύτηκε ο 2190 και τελειώνουν πολύ γρήγορα οι διαδικασίες. Εμείς δεν έχουμε ζητήσει να καταργηθεί ο 2190. Είναι ένας νόμος που νομίζω συναντά και την συναίνεση των πολιτών γιατί συνεπάγεται διαφάνεια και αξιοκρατία. Εμείς απλά ζητήσαμε να ενισχυθεί το κριτήριο της εντοπιότητας και σε κάποια εξειδικευμένα στελέχη να μπορούμε να κάνουμε επιλογή για να μπορούμε να προσελκύσουμε και εξειδικευμένο προσωπικό στους δήμους.

ΠτΘ: Θα βλέπατε στα πλαίσια της γενικότερης συζήτησης που θα ανοίξει μετά τις εκλογές και μία πιθανή αλλαγή και αυτού του ίδιου του εκλογικού νόμου ως προς την εκλογή των δημάρχων και ως προς το σύστημα των δύο Κυριακών;

Π.Κ.:
Αυτό το ζήτημα αντικειμενικά νομίζω ότι πρέπει να μπει για να συζητηθεί. Η προσωπική μου γνώμη είναι εντελώς αρνητική.

Νομίζω ότι δεν πάσχει το εκλογικό σύστημα στην Ελλάδα. Το ότι ο δήμαρχος ψηφίζεται έστω και στο δεύτερο γύρο από περισσότερους από τους μισούς, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να είναι δήμαρχος, δίνει ένα ιδιαίτερο κύρος στο εκτελεστικό όργανο που λέγεται δήμαρχος και επίσης ο εκλογικός νόμος δίνει μία άνετη πλειοψηφία στον δήμαρχο προκειμένου να υλοποιήσει το έργο και να μην είναι αντικείμενο εκβιασμού μεμονωμένων συμβούλων. Για μένα, είναι πάρα πολύ καλό αυτό το σύστημα, ωστόσο νομίζω ότι οφείλουμε να το ανοίξουμε και να το συζητήσουμε το θέμα και είτε να υιοθετήσουμε κάτι καινούριο είτε με επιχειρήματα να επιμείνουμε σε αυτό που έχουμε.

ΠτΘ: Ο Πάρης Κουκουλόπουλος θα είναι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος Κοζάνης για τέταρτη θητεία νομίζω;

Π.Κ.:
Ναι. Οι συμπατριώτες μου το ξέρουν ήδη εδώ και 4 μήνες. Πρώτα ο Θεός στη συνέχεια ο λαός και μετά όλα τα άλλα.

ΠτΘ: Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε

Π.Κ.:
Και εγώ σας ευχαριστώ.

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.