Μαθηματα αγαπης και αυτογνωσιας παρεδωσε η λογοτεχνικη ομαδα του Τμηματος Παρευξεινιων Χωρων

Στη θεατρική παράσταση με αφορμή τον «Ηλίθιο» του Ντοστογιέφκσι - Με κεντρικό σύνθημά της «Όλοι αξίζουν να αγαπήσουν και να αγαπηθούν»

«Όλοι αξίζουν να αγαπήσουν και να αγαπηθούν» ήταν το σύνθημα της θεατρικής παράστασης που ανέβασε το μεσημέρι της Πέμπτης, η λογοτεχνική ομάδα του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στο καφέ – μπαρ «Οχτώ».
 
Μία θεατρική παράσταση, εμπνευσμένη από ένα απόσπασμα του έργου «Ηλίθιος» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, με τους κ.κ. Σουλτάνα Καραούλη, Γεωργία Θεοδώρου και Δημήτριο Βάρσο, στους ρόλους των Αναστασίας Φιλίπποβνα, Πρίγκιπα Λέοντα Νικολάγιεβιτς Μίσκιν και Παρφιόν Ραγκόζιν αντίστοιχα, οι οποίοι για πρώτη φορά βρέθηκαν στην αίθουσα ενός ψυχολόγου, τον οποίο και έπαιξε η κ. Ντιάνα Ισμαΐλοβα.
 
Ένα από τα κορυφαία έργα του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα, που αποτελεί μία «πραγματεία για την αγάπη σε όλες της τις μορφές», όπως έχει χαρακτηριστεί, ένα έργο για τον άνθρωπο και την ανάγκη διερεύνησης και αποδοχής του πραγματικού εαυτού, που αποτέλεσε την έμπνευση για τους 4ετείς φοιτητές του Τμήματος, οι οποίοι τους μετέφεραν στο παρόν και σε μία συνεδρία ψυχανάλυσης. 

Ντιάνα Ισμαΐλοβα «Η αγάπη είναι το alter ego του bullying»

Όπως εξήγησε μάλιστα μιλώντας στον «ΠτΘ» η κ. Ντιάνα Ισμαΐλοβα, μέλος της λογοτεχνικής ομάδας «στόχος μας ήταν να δείξουμε την ανάγκη που υπάρχει όλοι μας να κοιτάξουμε λίγο μέσα μας, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να έρθουμε αντιμέτωποι με τα δαιμόνιά μας, έτσι ώστε να αποδεχτούμε τον εαυτό μας ως έχει και να κατανοήσουμε πως όλοι αξίζουμε να αγαπηθούμε και να αγαπήσουμε».
 
Αυτό ήταν άλλωστε και το μήνυμα της παράστασης, το οποίο και επιλέχθηκε καθώς στο παρελθόν, όπως εξήγησε, αρκετά από τα μέλη της ομάδας έχουν δεχτεί bullying στον χώρο της Σχολής. «Επιλέξαμε να μην δώσουμε χώρο σε αυτό αλλά να υπογραμμίσουμε μέσα και από την παράσταση πως το alter ego του bullying είναι η αγάπη».
 
Η κ. Ισμαΐλοβα επεσήμανε επίσης πως η παράσταση αυτή αποτέλεσε για την ομάδα των συντελεστών της μία ευκαιρία να ‘ρθουν πιο κοντά. «Δουλέψαμε επί ενάμιση περίπου μήνα, πολύ εντατικά και παρά τα όποια προβλήματα και δυσκολίες συναντήσαμε, νοιώθουμε πιο πλούσιοι καθώς καταφέραμε και γίναμε πραγματικοί φίλοι. Ήμαστε μία ομάδα φοιτητών που δεν γνωριζόμασταν πολύ καλά, υπό την έννοια ότι δεν κάναμε όλοι παρέα, μία ομάδα διαφορετικών ανθρώπων τους οποίους ένωσε μία ιδέα και αυτό είναι το σημαντικότερο αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας» τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Πέραν του θεατρικού αποσπάσματος τα μέλη της λογοτεχνικής ομάδας, επέλεξαν ρωσικά ποιήματα αφιερωμένα στην αγάπη, τη μοναξιά και τον αγώνα του ανθρώπου προς την κατάκτηση της αυτογνωσίας, σε δική τους επίσης μετάφραση και συγκεκριμένα των κ.κ. Ζωής Φωτοπούλου, Παρασκευής Δημητριάδου, Νίκης – Βικτώριας Τσαμπίρα, Ελπίδας Φυλλίδου και Ντιάνας Ισμαΐλοβα, ενώ μετέφρασαν και μελοποίησαν ρώσικα τραγούδια και ένα ελληνικό, με τη συνοδεία της κ. Ελευθερίας Γραμματίκη στην κιθάρα.
 
Μεταξύ άλλων στο κοινό βρέθηκε η κ. Ιλόνα Μανελίδου, διδάσκουσα της Ρωσικής γλώσσας και λογοτεχνίας του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών καθώς και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος κ. Ελένη Μπολιάκη.
 
Τέτοιες προσπάθειες μας κάνουν να κοιτάμε τον κόσμο με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Συγχαρητήρια στο σύνολο των συντελεστών για την εξαιρετική παράσταση! Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.