Μακρυς κι απομακρος ο δρομος της δωρεαν τριτοβαθμιας εκπαιδευσης

Τον αντιπρύτανη φοιτητικών θεμάτων κι εξωτερικών σχέσεων του πανεπιστημίου κ. Γιώργο Χατζηκωνσταντίνου συνάντησαν χθες το πρωί οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Φοιτητών των Τμημάτων για να του μεταφέρουν θέματα σχετικά με τη σίτιση, τη στέγαση και τη μετακίνηση. Αποφασίστηκε η μίσθωση άλλων 80 κατοικιών στην Κομοτηνή για την ανακούφιση μερίδας φοιτητών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβίωσης, μια και οι κλίνες στις Εστίες καλύπτουν τις ανάγκες μόλις του 6,5 % των φοιτητών που σπουδάζουν στην Κομοτηνή. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί φοιτητές ενδέχεται να μην καταφέρουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους αν δεν τους εξασφαλιστεί δωρεάν στέγη. Τον Οκτώβρη θα προχωρήσει το πανεπιστήμιο σε μειοδοτικό διαγωνισμό, προκειμένου ιδιώτης να αναλάβει τη μετακίνηση των φοιτητών στην Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη.

Στα προβλήματα που συζητήθηκαν ανάμεσα στον κ. Χατζηκωνσταντίνου και τους φοιτητές, καθώς και στο πρυτανικό συμβούλιο που ακολούθησε ήταν και η ασυνέπεια της περιφέρειας στην καταβολή του ποσού των 25 εκ. δρχ. που θα κάλυπτε τα έξοδα μετακίνησης των φοιτητών τον πρώτο και το δεύτερο χρόνο της μεταφοράς της Νομικής στις νέες τις εγκαταστάσεις.

Με το πέρας της συνάντησης ο ΠτΘ συνομίλησε με κάποιους από τους παριστάμενους. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι: Νίκος Σωτηρόπουλος, μέλος ΔΣ Συλλόγου Φοιτητών Νομικής, Θανάσης Κούτος, υπεύθυνος ΔΑΠ Νομικής, Παύλος Χρηστίδης, μέλος ΔΣ Συλλόγου Φοιτητών Νομικής, Χριστιάνα Παπαγεωργάκη, πρόεδρος Συλλόγου Φοιτητών ΔΟΣΑ, Γιώργος Στούκης, πρόεδρος Συλλόγου Φοιτητών Τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας, Κωνσταντίνος Κουκάς, πρόεδρος Συλλόγου Φοιτητών Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, Νίκος Οικονόμου, πρόεδρος Συλλόγου Φοιτητών Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης, Ουρανία Τριβιζά, από το Σύλλογο Φοιτητών Νομικής και Αλέξανδρος Κωνσταντίνου από το Σύλλογο Φοιτητών Νομικής, εκπρόσωπος της παράταξης Δίκτυο ΑΡΑΣ.

Καλή αρχή με 80 επιπλέον κλίνες

Ο Νίκος Σωτηρόπουλος μεταφέρει ότι ως προς το θέμα της στέγασης υπήρξε μια θετική εξέλιξη, καθώς το πανεπιστήμιο κατευθύνεται προς τη μίσθωση άλλων 80 κλινών, κατά πάσα πιθανότητα στην Εκτενεπόλ. «Βεβαίως δεν καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών της Κομοτηνής. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι όντως θα δεσμευτούν αυτές οι κλίνες και οι δικαιούχοι θα εισαχθούν με τις ίδιες προϋποθέσεις που εισάγονται και τώρα κι επιπλέον το πανεπιστημιακό άσυλο επεκτείνεται και σ’ αυτές τις κλίνες. Στο πανεπιστήμιο Αιγαίου είχαμε ένα πρόβλημα, καθώς ο εισαγγελέας διέταξε την είσοδο αστυνομικών δυνάμεων σε μισθωμένα σπίτια από το πανεπιστήμιο».

Για τα προβλήματα της σίτισης ο κ. Σωτηρόπουλος σημειώνει ότι συμφώνησαν για ανανέωση των αιτήσεων των φοιτητών, ώστε να θεωρηθεί ότι σιτίζονται εκείνοι που πρέπει. «Για την ποιότητα του φαγητού εξέφρασε την επιθυμία να συμμετάσχει στην επιτροπή και ο ίδιος ο αντιπρύτανης». Θέμα φωτιά η μετακίνηση των φοιτητών, η οποία μέχρι στιγμής είναι δωρεάν. Ο Νίκος Σωτηρόπουλος ελπίζει ν’ αυξηθούν τα δρομολόγια για τη διευκόλυνση των φοιτητών και θίγει το ζήτημα της ενίσχυσης που είχε υποσχεθεί ο προηγούμενος περιφερειάρχης. «Τα χρήματα αυτά δεν έχουν μεταφερθεί και υπάρχει ξεκάθαρη ευθύνη της περιφέρειας ΑΜ-Θ. Η περιφέρεια είχε υποσχεθεί το ποσό των 25 και στη συνέχεια των 20 εκ. δρ., αλλά τα χρήματα δεν έφτασαν». Δυσάρεστη εξέλιξη θεωρεί ο Νίκος Σωτηρόπουλος την πιθανότητα δημιουργίας δημοτικής αστικής συγκοινωνίας, που θα υποχρέωνε τους φοιτητές να καταβάλουν αντίτιμο εισιτηρίου και παραπέμπει με σχετική ανακούφιση στο δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Βαβατσικλή, ο οποίος «έχει πει ότι ο δήμος δεν μπορεί να αναλάβει ένα τέτοιο έξοδο και να κάνει αστική συγκοινωνία κι εκεί βασιζόμαστε».

Κόκκινο από το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης

Ο Νίκος Οικονόμου, πρόεδρος Συλλόγου Φοιτητών Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης μιλάει για τα συσσωρευμένα προβλήματα του τμήματος, που σχετίζονται με τις τηλεφωνικές γραμμές, τις συμβάσεις με τους διδάσκοντες 407. «Το 2000 αυξήθηκε ο αριθμός των εισακτέων, με αποτέλεσμα οι φοιτητές που δηλώνουν την κατεύθυνση της κοινωνικής εργασίας να είναι κατά πολύ περισσότεροι από ότι τις άλλες χρονιές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ν’ αυξηθούν οι καθηγητές που θα διδάσκουν στην κατεύθυνση της κοινωνικής εργασίας και οι οποίοι θα εποπτεύουν τις πρακτικές τους ασκήσεις. Αυτό σημαίνει ότι το τμήμα θα πρέπει να αυξήσει τον αριθμό των συμβασιούχων καθηγητών κι επιπλέον ν’ αυξηθούν και τα κέντρα της πρακτικής άσκησης».

Ο Νίκος Οικονόμου ζητάει επιχορήγηση των μετακινήσεων των φοιτητών στα κέντρα της πρακτικής άσκησης, σημειώνοντας ότι θα λειτουργήσει τμήμα πρακτικής άσκησης και στη Θεσσαλονίκη. «Βρίσκεται σε κρίσιμη φάση το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης, έχουν γίνει αναφορές στη Γενική Συνέλευση, ακόμη και για κλείσιμο του τμήματος». Αιτιολογεί ότι πρέπει να δίνονται οι ίδιες πιστώσεις στις δύο κατευθύνσεις, για να μη λειτουργεί η μία εις βάρος της άλλης. Οι περισσότεροι εισακτέοι στην κοινωνική εργασία θα φέρουν αντίθετα αποτελέσματα στην κατεύθυνση της κοινωνικής πολιτικής. «Είναι το μοναδικό τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης στην Ελλάδα, όπου λειτουργεί η κατεύθυνση της κοινωνικής πολιτικής και μπορεί να έχει αποφοίτους κατάλληλους για διοικητικούς υπαλλήλους. Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, ο οποίος υπήρξε καθηγητής του τμήματός μας, έκανε λόγο για εξωστρέφεια των διδασκόντων μας και για συνεργασία με το πρυτανικό σχήμα και στη Σύγκλητο. Από την πλευρά του Συλλόγου Φοιτητών θέλω να διαβεβαιώσω ότι κινούμαστε στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων».

Ποιος πληρώνει τα σπασμένα;

Ο Αλέξανδρος Κωνσταντίνου αντιμετωπίζει θετικά την κίνηση επικοινωνίας με τους φοιτητές, «δείχνει μια αλλαγή στη στάση των πρυτανικών αρχών» και σχολιάζει: «Οι πρυτανικές αρχές δείχνουν μια κινητικότητα για την επίλυση κάποιων πάγιων προβλημάτων, που δεν έχουν την αποκλειστική ευθύνη της πρυτανείας. Παράδειγμα αποτελεί το πρόβλημα της στέγασης, με δεδομένο ότι κάθε χρόνο έχουμε χιλιάδες εισακτέους στο πανεπιστήμιο, ειδικά στην Κομοτηνή. Η πρόβλεψη για τη δημιουργία νέων υποδομών στέγασης είναι μόλις 80 σπίτια, που θα μισθωθούν. Τα δωμάτια των εστιών είναι καθηλωμένα στα 700 εδώ και χρόνια και σαφώς δεν λύνεται το πρόβλημα».

Περνώντας στη μετακίνηση και στην πιθανότητα δημιουργίας αστικής συγκοινωνίας ο Αλέξανδρος Κωνσταντίνου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Κομοτηνή ως πανεπιστημιούπολη διαφέρει από τις άλλες: «Έχουμε μια πανεπιστημιούπολη 8 χλμ έξω από την Κομοτηνή, τη στιγμή που στα όρια της πόλης υπάρχουν απίστευτοι ελεύθεροι χώροι. Η επιλογή όριζε να γίνει μια πανεπιστημιούπολη αποκομμένη από την κοινωνική και την πολιτική ζωή της πόλης. Αυτό έγινε για να εξυπηρετηθούν διάφορες εθνικές σκοπιμότητες όταν έγιναν οι απαλλοτριώσεις αυτών των κτημάτων από μουσουλμάνους πολίτες. Γιατί να πληρώσουμε εμείς μια εθνική σκοπιμότητα με την οποία μπορεί και να μην συμφωνούμε;»

Γιατί δεν απεργούν

Ο Αλέξανδρος Κωνσταντίνου θίγει και τη μη συμμετοχή των καθηγητών του ΔΠΘ στις απεργιακές κινητοποιήσεις των συναδέλφων τους: «Το ΔΠΘ δεν κάνει απεργίες γιατί δεν υφίσταται Σύλλογος Μελών ΔΕΠ. Οι καθηγητές δεν έχουν συνδικαλιστικό όργανο, με εξαίρεση μια προσπάθεια που έγινε πέρυσι για τη δημιουργία ενός συλλόγου κοινωνικών και οικονομικών επιστημών. Μια ολόκληρη κατηγορία εργαζομένων και δη πανεπιστημιακών δεν έχει συνδικαλιστικό όργανο κι αυτό συμβαίνει μόνο εδώ και στο Ιόνιο». Για τον Αλέξανδρο Κωνσταντίνου η αιτιολογία ότι η αποχή από τις απεργιακές κινητοποιήσεις έχει ως απώτερο στόχο την έξτρα χρηματοδότηση, που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του, είναι απαράδεκτη: «Πρόκειται για θεμελιώδη συνταγματικά μας δικαιώματα. Αυτό που τίθεται αυτό το διάστημα ότι οι φοιτητές είναι όμηροι στα χέρια των καθηγητών είναι απλός λαϊκισμός των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Κανείς φοιτητής δεν θέλει να χάσει την εξεταστική του, αλλά το θεσμικό πλαίσιο όπου τίθενται τα αιτήματα και η λογική των αιτημάτων δηλώνει ότι αν όντως θέλουμε καλό ελληνικό πανεπιστήμιο κι αν το θέλουμε ενισχυμένο χρειαζόμαστε καλοπληρωμένους καθηγητές». Οι καλές αμοιβές διασφαλίζουν την αποκλειστική απασχόληση στο πανεπιστήμιο, όχι συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες κι ερευνητικό έργο σε μια δια βίου προσπάθεια.

Γ. Χατζηκωνσταντίνου: Πρόνοια για τους πραγματικά άπορους

Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου σε σχέση με τις νέες 80 κλίνες, που αφορούν τους φοιτητές της Κομοτηνής μεταφέρει ότι θα προχωρήσουν σε διαγωνισμό για να αντιμετωπίσουν ένα μέρος του προβλήματος: «Υπάρχει μεγάλος αριθμός φοιτητών που δεν έχουν να πληρώσουν τα έξοδα της διαμονής τους στην Κομοτηνή, με φορολογικές δηλώσεις πολύ χαμηλές. Πολλοί γονείς απειλούν ότι θα σταματήσουν τις σπουδές των παιδιών τους, επομένως έπρεπε να λάβουμε πρόνοια για το ζήτημα αυτό».

Ο αντιπρύτανης φοιτητικών θεμάτων κι εξωτερικών σχέσεων επιβεβαιώνει μετά τη συνέλευση του πρυτανικού συμβουλίου ότι το ποσό των 20 ή 25 εκ. δρ. δεν δόθηκε τελικά από την περιφέρεια. «Θα έρθουμε σε επαφή με την περιφέρεια για να διαπιστώσουμε τι μέλλει γενέσθαι». Μένοντας στο θέμα «μετακίνηση», ο κ. Χατζηκωνσταντίνου μεταφέρει με τη σειρά του ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα αστική συγκοινωνία, λόγω του μικρού πληθυσμού. «Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που είναι στα χέρια μας θα προχωρήσουμε σε μειοδοτικό διαγωνισμό τον επόμενο μήνα. Μέχρι το τέλος του Οκτώβρη έχει παραταθεί η σύμβαση του πανεπιστημίου με τις συγκοινωνίες». Ο διαγωνισμός θα αφορά την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη. «Το διαγωνισμό, βάση των προδιαγραφών που θα μπουν από την πλευρά μας, θα τον πάρει ο μειοδότης. Μπορεί να είναι το αστικό ΚΤΕΛ, κάποια Κοινοπραξία, ή όποιος ιδιώτης».

Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου επιβεβαιώνει ότι θα συμμετέχει στην Επιτροπή της φοιτητικής Λέσχης, με στόχο τη βελτίωση του συσσιτίου, το οποίο θεωρεί «ικανοποιητικό».

Ενημερώνει τους φοιτητές ότι «το πρυτανικό συμβούλιο έδωσε παράταση μέχρι τις 10 Οκτωβρίου στους φοιτητές όλων των προηγουμένων ετών για να ανανεώσουν τις αιτήσεις σίτισης στη Λέσχη, ενώ οι πρωτοετείς μπορούν να κάνουν αίτηση μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου. «Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πόσοι φοιτητές θα σιτιστούν, τον ακριβή αριθμό, για να ετοιμάζονται οι ανάλογες μερίδες».

Τα οικονομικά και η απεργία

Το πρόβλημα στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης είναι γνωστό στον αντιπρύτανη φοιτητικών θεμάτων, που αντιπαραβάλλει και το καλό επίπεδο των φοιτητών και των εξαιρετικών διδασκόντων. Για το θέμα της μετακίνησης όσων κάνουν πρακτική άσκηση ενημερώνει: «Αποφασίσαμε να πληρωθούν τα έξοδα μετακίνησης των φοιτητών. Οι τοπικές κοινωνίες όμως πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτά τα έξοδα είναι υπέρογκα για το πανεπιστήμιο, μ’ ένα ετήσιο τακτικό προϋπολογισμό που παραμένει ο ίδιος από το 1997-9, ενώ το πανεπιστήμιο συνεχώς διευρύνεται».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη μη συμμετοχή των καθηγητών του ΔΠΘ στις απεργιακές κινητοποιήσεις, εμμένει στην απουσία συλλόγου: «Δεν υπάρχει ενιαίος σύλλογος. Ο ένας είναι του Πολυτεχνείου, που δεν έχει λάβει απόφαση για απεργία και ο άλλος είναι των Κοινωνικών Επιστημών, για τον οποίο δεν γνωρίζω τι αποφάσισε».

Εκ μέρους των πρυτανικών αρχών δίνει έμφαση στην ιδιαιτερότητα του ΔΠΘ: «Είναι ακριτικό πανεπιστήμιο, στο οποίο οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί των φοιτητών είναι επιβαρημένοι με πολλά έξοδα. Ως μέλη ΔΕΠ δεν μπορούμε να κρατούμε σε ομηρία αυτούς τους φοιτητές. Επίσης, ως Ίδρυμα έχουμε διεκδικήσεις οικονομικές που πρέπει να υλοποιηθούν και για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε σ’ αυτή την απεργιακή κινητοποίηση, η οποία είναι καθ’ όλα δίκαια, διότι οι καθηγητές του πανεπιστημίου αισθάνονται ότι αδικούνται από τη μισθολογική εξέλιξη στον ελληνικό πανεπιστημιακό χώρο».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.