Κορωνοιος: Πρασινες γραμμες για τα προιοντα πρωτης αναγκης προτεινει η ΕΕ

Έκλεισαν τα σύνορα σε μη αναγκαίες μετακινήσεις πολιτών από τρίτες χώρες για 30 ημέρες

Τη δημιουργία «πράσινων γραμμών» (γραμμών ταχείας μετακίνησης) για την βέλτιστη και ταχύτερη μετακίνηση αγαθών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και ιατρικά είδη, πρότεινε η Κομισιόν στους αρχηγούς των κρατών μελών, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Η ίδια τόνισε επίσης πως η ΕΕ αναμένεται να κλείσει τα σύνορά της σε μη αναγκαίες μετακινήσεις πολιτών από τρίτες χώρες για 30 ημέρες, έπειτα από πρόταση της Κομισιόν προς τους ηγέτες της Ένωσης.
 
Όπως ανέφερε, τη Δευτέρα η Επιτροπή παρουσίασε κατευθυντήριες γραμμές στα κράτη μέλη σχετικά με τα μέτρα διαχείρισης των συνόρων που σχετίζονται με την υγεία στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργήσει ο COVID-19.  Στόχος είναι να προστατευθεί η υγεία των πολιτών, να διασφαλιστεί η σωστή μεταχείριση των ατόμων που πρέπει να ταξιδέψουν και να διασφαλιστεί ότι βασικά αγαθά και υπηρεσίες θα παραμείνουν διαθέσιμα.
 
Οι Επίτροποι κ. Κυριακίδης και κ. Γιοχάνσον παρουσίασαν τις κατευθυντήριες γραμμές στους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ κατά την πρώτη τους τηλεδιάσκεψη.
 
Οι κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν από την Κομισιόν περιλαμβάνουν αρχές για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για μια αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων για την προστασία της υγείας, διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς.

Προστασία της υγείας των ανθρώπων

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, τα άτομα που θεωρείται πως μπορεί να διαδώσουν τον COVID-19 πρέπει να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη, είτε στη χώρα άφιξης είτε στη χώρα αναχώρησης, με συντονισμό μεταξύ τους.
 
Έτσι θεωρείται δυνατόν να υποβάλλονται όλοι όσοι εισέρχονται στο εθνικό έδαφος σε υγειονομικούς ελέγχους χωρίς επίσημη επιβολή ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα. Η διαφορά μεταξύ των συνήθων υγειονομικών ελέγχων και των συνοριακών ελέγχων είναι η δυνατότητα άρνησης εισόδου σε μεμονωμένα άτομα. Έτσι η επιτροπή τονίζει πως δεν πρέπει να απαγορεύεται η είσοδος σε άτομα που είναι άρρωστα αλλά θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.
 
Τα κράτη μέλη μπορούν να επανεισάγουν ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα για λόγους δημόσιας τάξης, οι οποίοι, σε εξαιρετικά κρίσιμες καταστάσεις, ενδέχεται να περιλαμβάνουν τη δημόσια υγεία. Οι εν λόγω συνοριακοί έλεγχοι πρέπει να οργανωθούν για να αποφευχθεί η εμφάνιση μεγάλων συγκεντρώσεων (π.χ. ουρές), οι οποίες ενδέχεται να αυξήσουν την εξάπλωση του ιού. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συντονίζουν τη διεξαγωγή ελέγχων υγείας μόνο στη μία πλευρά των συνόρων.
 
Όλοι οι συνοριακοί έλεγχοι θα πρέπει να εφαρμόζονται αναλογικά και με την δέουσα προσοχή για την υγεία των πολιτών. Τα κράτη μέλη πρέπει πάντοτε να δέχονται τους δικούς τους πολίτες και τους κατοίκους τους και να διευκολύνουν τη διαμετακόμιση άλλων πολιτών της ΕΕ και κατοίκων που επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Ωστόσο, μπορούν να λάβουν μέτρα όπως η απαίτηση μιας περιόδου αυτοαπομόνωσης, εφόσον επιβάλλουν τις ίδιες απαιτήσεις στους δικούς τους υπηκόους. 

Εξασφάλιση της ροής βασικών αγαθών και υπηρεσιών

Η ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών είναι ζωτικής σημασίας για την διαθεσιμότητα των αγαθών. Ιδιαίτερα για βασικά αγαθά όπως η προμήθεια τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του ζωικού κεφαλαίου, ζωτικής σημασίας ιατρικού και προστατευτικού εξοπλισμού και προμηθειών. Γενικότερα, τα μέτρα ελέγχου δεν πρέπει να προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, στις βασικές υπηρεσίες γενικού συμφέροντος και στις εθνικές οικονομίες και στην οικονομία της ΕΕ στο σύνολό της. Τα κράτη μέλη πρέπει να ορίσουν γραμμές προτεραιότητας για τις εμπορευματικές μεταφορές (π.χ. μέσω «πράσινων γραμμών»).
 
Στο ίδιο πνεύμα, η ασφαλής κίνηση των εργαζομένων στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των οδηγών φορτηγών και τρένων, των πιλότων και των αεροσκαφών, αποτελεί βασικό παράγοντα για την εξασφάλιση επαρκούς μετακίνησης αγαθών και βασικού προσωπικού.
 
Δεν θα πρέπει να επιβάλλονται πρόσθετες πιστοποιήσεις στα εμπορεύματα που κυκλοφορούν νόμιμα στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα τρόφιμα αποτελούν πηγή ή πηγή μετάδοσης του COVID-19.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.