Κοπη πιτας του Σωματειου Εθελοντων Αιμοδοτων Ροδοπης

Με την παρουσία μελών, φίλων αλλά και τοπικών παραγόντων έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του το Σωματείο Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης σε γνωστό ξενοδοχείο της Κομοτηνής το βράδυ της Παρασκευής. Όπως τονίστηκε στόχος του Σωματείου είναι κάθε οικογένεια να έχει και από ένα εθελοντή, ώστε ως χώρα να έχουμε αυτάρκεια σε εθελοντικό αίμα και να σταματήσουμε τις εισαγωγές αίματος από τον Ερυθρό Σταυρό της Ελβετίας.

«Για πρώτη φορά ύστερα από πάρα πολλά χρόνια τολμήσαμε να κόψουμε πίτα. Η χαρά μας είναι διπλή, μέσα από αυτήν την συμμετοχή του κόσμου παίρνουμε μεγάλη δύναμη για να συνεχίσουμε την προσπάθεια, μια προσπάθεια που νομίζουμε ότι έχουμε πετύχει μέχρι σε ένα βαθμό, να έχουμε αυτάρκεια στο νοσοκομείο σε αίμα και όχι μόνο. Μπορώ να πω ότι στέλνουμε αίματα και στο ΑΧΕΠΑ και στο Παπανικολάου και στην Αθήνα αλλά και στην Πάτρα σε πολυμεταγγιζόμενους ανθρώπους. Βέβαια ο αγώνας συνεχίζεται θέλει πάρα πολύ δουλειά ακόμη, γιατί πιστεύουμε ότι για να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει κάθε οικογένεια να έχει και από έναν εθελοντή αιμοδότη, ώστε η χώρα μας να σταματήσει τις εισαγωγές αίματος από τον Ερυθρό Σταυρό της Ελβετίας. Θα πρέπει οι νέοι μας να αρχίσουν από τώρα να ενστερνίζονται την ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας, ώστε όταν μεγαλώσουν να γίνουν εθελοντές αιμοδότες» δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης κ. Γιώργος Κεπελής.

Ο ίδιος τόνισε ότι ως κοινωνία δεν είμαστε αρκετά ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας, διότι στην Ελλάδα το πρόβλημα της εθελοντικής αιμοδοσίας λύνεται δια μέσου των συγγενικού περιβάλλοντος, κάτι που θέλουν να πολεμήσουν οι σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα.

Αισιόδοξος ο κ. Κεπελής μεταφέρει ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να λυθεί το πρόβλημα αρκεί το 5% του πληθυσμού να δώσει μια φορά αίμα το χρόνο, εξάλλου οι ανάγκες της χώρας είναι 650 χιλιάδες αίμα το χρόνο. «Δυστυχώς όταν παθαίνουμε τότε μαθαίνουμε. Το βλέπω όμως αισιόδοξα, δεν θέλω να περάσω κανένα αρνητικό μήνυμα. Γιατί κάθε φορά και μεγαλώνει το ποσοστό των εθελοντών αιμοδοτών, φτάσαμε είδη στο 35% με στόχο να φτάσουμε και γιατί όχι στα 100%. Είναι ντροπή για τους Έλληνες να κάνουμε εισαγωγές αίματος και παραγώγων από τον Ερυθρό Σταυρό της Ελβετίας. Γιατί να μην λύνουμε το πρόβλημα όπως κάνει η Κύπρος, η οποία μόνη της καλύπτει όλες τις ανάγκες 100%».

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πολλά τα οφέλη που αποκομίζει κάποιος όταν δίνει αίμα. «Αφενός βοηθάει κάποιον συνάνθρωπο, ο οποίος έχει ανάγκη, αφετέρου βοηθάει και τον εαυτό του. Σύμφωνα με τις ιατρικές έρευνες αυτός που δίνει τακτικά αίμα μειώνει τις καρδιοπάθειες, μειώνει τους καρκίνους. Μάλιστα κάποιος γιατρός έλεγε ότι όπως κλαδεύουμε κάποιο δέντρο και βγαίνει με περισσότερο δύναμη το κλωνάρι έτσι λοιπόν είναι και με το αίμα, όσο περισσότερο δίνουμε τόσο καλύτερα είναι για τον οργανισμό μας».

Τέλος ο πρόεδρος του Σωματείου υπενθυμίζει ότι μπορούμε να δώσουμε μέχρι 4 φιάλες αίμα το χρόνο άφοβα. Κάθε τέσσερις μήνες για τους άνδρες και 3 φιάλες το χρόνο μπορούν να δώσουν άφοβα και ακίνδυνα οι γυναίκα. Ενώ η ηλικία που μπορεί να δώσει κάποιος αίμα είναι από 18 έως 62 ετών.

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.