Συσκεψη για την εγκαιρη αντιμετωπιση των ζημιων απο ακριδες με πρωτοβουλια του Αντιπεριφερειαρχη Π.Ε. Ροδοπης

Κηρύχθηκε «ακριδόπληκτη» περιοχή όλος ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών, ξεκινούν άμεσα οι ψεκασμοί με κονδύλια της Π.Ε. Ροδόπης

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ροδόπης Εμμανουήλ Ταπατζά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη το πρωί της Παρασκευής στο γραφείο του, όπου ελήφθησαν εγκαίρως οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση των ζημιών από ακρίδες. Συγκεκριμένα με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μέσω της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ροδόπης κηρύχθηκαν «ακριδόπληκτες» όλες οι κοινότητες που ανήκουν στις δημοτικές ενότητες του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, λόγω εντοπισμού μεγάλου αριθμού κηλίδων του εντόμου στο στάδιο της νύμφης και ξεκινούν άμεσα οι ψεκασμοί σε συνεργασία με τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής περιφερειάρχη Νίκος Ευκαρπίδης, ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών Απόστολος Ιωάννου, ο πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Σαπών Νικόλαος Κοκκίνης, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ροδόπης Αικατερίνη Χατζοπούλου και η Χριστίνα Δολαπτσόγλου από το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού και Ποιοτικού Ελέγχου.

Με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει έξαρση των ακρίδων σε περιοχές της Ροδόπης, είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό της Π.Ε. Ροδόπης 20.000 ευρώ για αγορά φαρμάκων και 20.000 ευρώ για την διενέργεια ψεκασμών. Τα κονδύλια διατίθενται άμεσα για τη συλλογική καταπολέμηση με επίβλεψη και ευθύνη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ροδόπης (Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου), κατόπιν κήρυξης όλης της έκτασης του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών ως ακριδόπληκτης. Οι ψεκασμοί θα διενεργηθούν με στόχο την καταπολέμηση του πληθυσμού στο ανήλικο στάδιο «προνύμφη», δηλαδή πριν ξεκινήσει η πτήση του εντόμου (ενηλικίωση).

Παράλληλα ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ροδόπης είχε επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Έβρου, προκειμένου με συντονισμένες ενέργειες να ληφθούν μέτρα καταπολέμησης των ακρίδων και στην περιοχή του Έβρου που συνορεύει με τη Ροδόπη, στα όρια του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, ενέργεια απαραίτητη για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου και την προστασία των καλλιεργειών στις όμορες περιοχές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.