«Κοντα στον ασθενη με ανοια»

«Κοντά στον ασθενή με άνοια» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) Ν. Ροδόπης, σε συνεργασία με τη Νευρολογική Κλινική του Δ.Π.Θ σε συνδιοργάνωση με τον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης. Σκοπός της εκδήλωσης -που έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες- ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στο θέμα της άνοιας.

Ο Τηλέμαχος Χαμζαδάκης, διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) Ν. Ροδόπης, αναφερόμενος στη διοργάνωση της εν λόγω εκδήλωσης, τόνισε ότι γίνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες που έχει καθιερωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ νομού Ροδόπης σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης και τη Νευρολογική Κλινική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης έχει διοργανώσει τη σημερινή εκδήλωση, με ομιλητές τους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι έχουν κληθεί να μιλήσουν για το θέμα της άνοιας και ειδικά για τη νόσο του Αλτσχάιμερ».

Όπως ανέφερε ο κ. Χαμζαδάκης, θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις από το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στην Κομοτηνή θα γίνει εκδήλωση με προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα «Τα κύματα του Αιγαίου» όπου θα παραβρεθούν Παραολυμπιονίκες, οι οποίοι συμμετέχουν σ΄ αυτό. «Είναι η προσπάθεια αυτών των ανθρώπων να υπερνικήσουν την αναπηρία τους, τη χαμένη δεξιότητα. «Τα κύματα του Αιγαίου» είναι ο τίτλος ενός ντοκιμαντέρ που αφορά στο πώς αυτοί οι άνθρωποι κάνουν το διάπλου της Χαλκιδικής».

Ο Νίκος Χατζηκωνσταντίνου
, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, μετέφερε το μήνυμα της ημέρας. «Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δημιουργεί δυο πράγματα: ατυχήματα και εκφυλιστικές παθήσεις και σαν συνέπεια αυτών έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων με αναπηρίες. Αυτά τα άτομα καταναλώνουν ένα μεγάλο μέρος των πόρων των υπηρεσιών υγείας και έχουν απόλυτη ανάγκη της συμπαράστασής μας, η οποία δεν μπορεί να ξεκινάει παρά απ’ την ενημέρωση. Η σημερινή εκδήλωση έγινε για να τιμήσουμε την Ημέρα Ατόμων Με Αναπηρίες και να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι εμείς που δεν έχουμε αναπηρίες, δεν είμαστε μόνοι μας, αλλά έχουμε δίπλα μας ανθρώπους με αναπηρία. Αυτό πρέπει να το έχουμε στο νου μας και πάντα η συμπεριφορά μας να είναι ανάλογη μ’ αυτή την πραγματικότητα».

Όσο για την συμπεριφορά του κόσμου μας προς τα ΑΜΕΑ, έχει αλλάξει η νοοτροπία σε σχέση με τα παλιότερα χρόνια, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου. «Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν δημιουργεί ταμπού, τουλάχιστον, στις μεγάλες πόλεις. Αυτό που δεν υπάρχει ακόμη είναι η ευαισθητοποίηση και στόχος τέτοιων εκδηλώσεων είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου».

Όμως, στις μικρές πόλεις ή στην επαρχία, όπως και στην πόλη της Κομοτηνής, δεν υπάρχει αυτή η ευαισθητοποίηση, σύμφωνα με τον κ. Χατζηκωνσταντίνου. «Στην πόλη μας όλες οι προσβάσεις ατόμων με αναπηρίες είναι κλεισμένες από παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Αυτό δείχνει ότι δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη το τι συμβαίνει γύρω μας. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να το κάνουμε γνωστό στον κόσμο».

Έγκαιρη επίσκεψη σε ιατρό το καλύτερο «φάρμακο» για επιβίωση

Η Χαριτωμένη Πιπερίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας και διευθύντρια της Νευρολογικής Κλινικής του Δ.Π.Θ., αναφέρθηκε στα συμπτώματα της άνοιας που αποτελεί σήμερα παγκόσμια προτεραιότητα. «Παραδοσιακά ή στερεοτυπικά η άνοια δεν μπαίνει μέσα στις παθήσεις ή στα συμπτώματα που θεωρούμε ότι έχουν τα άτομα με αναπηρία, εννοώντας όσους έχουν κινητική ή αισθητηριακή αναπηρία. Σε ευρεία έννοια, η άνοια είναι μια αναπηρία. Αναπηρία είναι η δυσκολία στο να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα. Η άνοια αυξάνει σε συχνότητα, ενώ οι άλλες αναπηρίες είναι πιο σταθερές».

Τα συμπτώματα της άνοιας αρχίζουν, κυρίως, από μια διαταραχή της μνήμης και της προσωπικότητας -που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου- και στη συνέχεια εκδηλώνεται έλλειψη ενδιαφέροντος προς την καθημερινότητα. «Αρχίζει σιγά-σιγά να έχει μια έλλειψη ενδιαφέροντος προς την καθημερινότητα, να έχει δυσκολία στη λεκτική επικοινωνία με το περιβάλλον. Αρχίζει να έχει και διαταραχή ως προς το να κάνει ορισμένες πράξεις. Όσο επιδεινώνεται η κατάσταση, ο παθών αρχίζει να αποσύρεται, δεν μπορεί να έχει καλή σχέση και στο τελευταίο στάδιο φτάνει σε μια φυτική κατάσταση, με αποτέλεσμα να τον βοηθάνε σ’ όλα οι άνθρωποι που είναι γύρω του».

Η άνοια οφείλεται σε πολλά αίτια, σύμφωνα με την κ. Πιπερίδου, ενώ υπάρχουν και αναστρέψιμες άνοιες. «δηλαδή μια αβιταμίνωση, έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να φέρει άνοια». Επίσης, υπάρχει αγγειακή άνοια, η οποία όμως επιδέχεται θεραπευτική παρέμβαση. «Κάποιος που έχει μικρά αγγειακά μπορεί να πάθει άνοια, αλλά αυτή η αγγειακή άνοια επιδέχεται θεραπευτική παρέμβασης».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Πιπερίδου, η άνοια δεν έχει σταθερό κληρονομικό χαρακτήρα, δηλαδή «υπάρχουν μερικές μορφές, οι οποίες έχουν μια κληρονομική επιβάρυνση, αλλά δεν κληρονομείται με ένα σταθερό χαρακτήρα».

Έγκαιρη επίσκεψη στον ειδικό ιατρό για εντοπισμό της νόσου της άνοιας είναι το καλύτερο «φάρμακο» για τον άνθρωπο, αν πρόκειται για εκφυλιστικές άνοιες, διότι σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί να βοηθήσει και η άσκηση, και τα φάρμακα. «Καλό είναι όσο πιο νωρίς να πάτε στον ιατρό σας για να βρει την αιτία, με σκοπό να αντιμετωπιστεί η άνοια γιατί σήμερα αντιμετωπίζεται σ’ ένα βαθμό».

Στη Νευρολογική Κλινική λειτουργεί εδώ και 2 χρόνια το Ειδικό Ιατρείο Άνοιας που στελεχώνεται από νευρολόγο και ψυχολόγο, καθώς και ψυχιάτρους σε περίπτωση που χρειαστεί η βοήθειά τους. Είναι ένα ολοκληρωμένο ιατρείο που στόχο έχει την αντιμετώπιση της άνοιας απ’ όλες τις απόψεις. Το ιατρείο αυτό επισκέπτονται συνήθως ασθενείς -οι οποίοι έχουν εκδηλώσει τα συμπτώματα- συνοδευόμενοι από τους συγγενείς τους.

Ο Κωνσταντίνος Βαντικόλιας, λέκτορας Νευρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης μίλησε για τις μορφές της άνοιας. «Η άνοια είναι ένα δύσκολο θέμα, γιατί δεν υπάρχει μια κλασική μορφή άνοιας. Υπάρχουν πολλές μορφές άνοιας, ενώ η κυριότερη μορφή είναι η νόσος Αλτσχάιμερ, η οποία αφορά μεγαλύτερες ηλικίες. Σπάνια μπορεί να ξεκινήσει από πιο νέες ηλικίες.

Υπάρχουν όμως και άνοιες που αφορούν πολύ μικρότερα άτομα ηλικίας 40 ετών. Αυτές είναι πιο ειδικές και πιο εξειδικευμένες μορφές, όπως και κάποιες πολύ σπανιότερες, οικογενειακής μορφής, άνοιες».


Περίπου 200 ασθενείς επισκέφθηκαν μέχρι στιγμής το Ειδικό Ιατρείο Άνοιας στα δυο χρόνια της λειτουργίας του, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Βαντικόλια. «Το θέμα είναι ότι οι δικοί μας ασθενείς συνήθως έχουν μια ηλικία ανάμεσα στα 60-75 ετών, αλλά έχουμε και νεότερους ασθενείς σε ηλικία 40-50 ετών».

Σύμφωνα με τις επιδημιολογικές μελέτες, παρατηρείται μια μικρή υπεροχή στις γυναίκες όσον αφορά στην άνοια, όπως ανέφερε ο κ. Βαντικόλιας.

Δύσκολο μαραθώνιο περνάνε τόσο οι άνθρωποι που πάσχουν από άνοια, όσο και το συγγενικό τους περιβάλλον. Σ’ αυτή την περίπτωση υπάρχουν πολλές οδηγίες για τους συγγενείς, αλλά δεν είναι εύκολο να τις ακολουθούν. Πάντως, ένας τέτοιος ασθενής έχει ανάγκη από φροντίδα την ίδια που χρειάζεται ένα μωρό που μεγαλώνει.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.