Κοινο μετωπο απο τους φορεις διαχειρισης των υδατων

Τις προοπτικές επενδύσεων από το νέο ΕΣΠΑ παρουσίασε ο Δ. Καρασταύρου

Η Ένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, σε συνεργασία με το Δίκτυο «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS», στο πλαίσιο του προγράμματος «Υδάτινες Γέφυρες: Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό!», όπου συμμετέχουν, διοργάνωσαν στην Αθήνα, κατά το διήμερο 26 και 27 Ιανουαρίου, επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Βιώσιμη Διαχείριση Αστικού Νερού – Ανταλλαγή Βέλτιστων Πρακτικών στην Ευρώπη». Με βασικό άξονα την ανταλλαγή καλών πρακτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη βιώσιμη διαχείριση του αστικού νερού, το Συνέδριο παρουσίασε αφενός τα αποτελέσματα και τις εμπειρίες από την υλοποίηση του προγράμματος «Υδάτινες Γέφυρες» κι προσέγγισε αφετέρου τα ευρύτερα θέματα βιώσιμης διαχείρισης του αστικού νερού σε θεσμικό, τεχνικό και επικοινωνιακό επίπεδο, προτείνοντας παράλληλα καλές πρακτικές και βιώσιμες λύσεις. Στις εργασίες του έλαβαν μέρος εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και εθνικών φορέων με θεσμικό χαρακτήρα, εκπρόσωποι συναρμόδιων υπουργείων, καθώς επίσης των επιχειρήσεων ύδρευσης, πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, εταιριών κλπ.
 
Στο «στρογγυλό τραπέζι», που διοργανώθηκε στο τέλος του συνεδρίου, συναντήθηκαν για πρώτη φορά, σε μια κίνηση με σημαντικό συμβολισμό, οι πρόεδροι της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ και της ΕΔΕΥΑ, τριών φορέων που μολονότι έχουν το ίδιο αντικείμενο, ακολουθούσαν χωριστές διαδρομές μέχρι σήμερα. Στο πάνελ, με τους κ.κ. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, Νίκο Παπαδάκη και Γιώργο Μαρινάκη, βρέθηκε και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, κ. Δημήτρης Καρασταύρου, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής της ΕΔΕΥΑ, που είναι αρμόδια για τα θέματα ΕΣΠΑ, και στην τοποθέτησή του στο επίμαχο συνέδριο ανέπτυξε το θέμα των προοπτικών, που υπάρχουν για τις οικείες επιχειρήσεις στη διάρκεια της καινούργιας προγραμματικής περιόδου.
 
Τον κ. Καρασταύρου συνόδευαν στην Αθήνα η γενική διευθύντρια της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, κ. Ελισάβετ Γεωργιάδου, και ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της Επιχείρησης, κ. Κωνσταντίνος Πελτέκης. Μιλώντας στον «ΠτΘ» για την εμπειρία της από το Συνέδριο, η κ. Γεωργιάδου περιέγραψε ένα πολύ σημαντικό βήμα που έκαναν οι φορείς που διαχειρίζονται τα ύδατα στη χώρα μας, στην κατεύθυνση της συνεργασίας και της συμπόρευσής τους. Μέχρι σήμερα η πολιτική διαχείρισης των υδάτων παρέμενε διαιρεμένη, μιας και οι εταιρίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, πέραν του ότι είχαν διαφορετική νομική μορφή από τις δημοτικές επιχειρήσεις των πόλεων της περιφέρειας, είχαν και διαφορετική πολιτική βαρύτητα. «Αυτό που έγινε προχθές όλοι το ερμήνευσαν σα μια νέα αρχή στον τομέα της διαχείρισης των υδάτων της χώρας», παρατήρησε με ικανοποίηση η κ. Γεωργιάδου, επικαλούμενη τόσο τον συμβολισμό της, όσο και την ουσιαστική αξία της απόφασης των εκπροσώπων των τριών φορέων να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να ξεκινήσουν για πρώτη φορά μια ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι με τα ύδατα στη χώρα. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτής της σύμπνοιας συνομολογήθηκε από όλες τις πλευρές η αρνητική θέση στις ιδιωτικοποιήσεις. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.