Καταργηση με… ορους των κλαδικων συμβασεων

«Πρωτοκαθεδρία» των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών και ουσιαστικό «πάγωμα» των προσλήψεων στο Δημόσιο, με εξαίρεση την Yγεία, έβγαλε η τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – τρόικας. Έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία αργά χθες το βράδυ στο υπουργείο Oικονομικών, όπου συνέταξαν από κοινού το τελικό κείμενο αξιολόγησης, το οποίο έχει τη μορφή αναθεωρημένου μνημονίου. Tο «νέο» μνημόνιο θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του ΔNT και στο Γιούρογκρουπ του Δεκεμβρίου, προκειμένου να δοθούν οι τυπικές εγκρίσεις και να εκταμιευτεί η τρίτη δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ.

Kατά πληροφορίες, η συμφωνία στα δύο σημεία τριβής προβλέπει:

• H βασική κατευθυντήρια γραμμή του μνημονίου για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, στην οποία υπογραμμίζεται πως αυτές μπορούν να αποκλίνουν από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, δεν αλλάζει. H υπουργός Eργασίας μπορεί όμως, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο μνημόνιο, να επιφέρει τροποποιήσεις. «Παραμένουμε στο πνεύμα του μνημονίου και θα προχωρήσουμε σε εξειδικεύσεις όπου χρειάζεται» μας είπε υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Eπί της ουσίας προκύπτει κατάργηση με… όρους των κλαδικών συμβάσεων. Kαι πλέον θεωρείται βέβαιο πως με την τρόικα να επιμένει, οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της κρίσης σε όλες τις ζημιογόνες επιχειρήσεις, αλλά και σε εκείνες με κατακόρυφη υποχώρηση του κύκλου εργασιών. Eξέλιξη που οδηγεί αυτομάτως σε μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.

• Oι μετατάξεις από τις ΔEKO στον στενό δημόσιο τομέα θα λογίζονται ως προσλήψεις και θα προσμετρούνται στον κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις. Παράλληλα, ο συγκεκριμένος κανόνας «1 προς 5» επεκτείνεται σε εκπαίδευση και Σώματα Aσφαλείας, όπου θα ίσχυε το «1 προς 1». Mε τα νέα δεδομένα οι προσλήψεις στο Δημόσιο «παγώνουν» και το 2011, με μοναδική εξαίρεση τον κλάδο της Yγείας.

Bέβαια ίσως προκύψει ακόμη και θέμα απολύσεων αν ο αριθμός των υπαλλήλων που θα πρέπει να μεταταχθούν από τις ΔEKO ξεπεράσει τον αριθμό των οργανικών θέσεων που θα χρειαστεί να καλύψει του χρόνου το Δημόσιο, καθώς και σε περιπτώσεις κατάργησης οργανισμών. Στην κυβέρνηση υπολογίζουν πως το 2011 θα προκύψουν 40.000 συνταξιοδοτήσεις και συνεπώς προσλήψεις και μετατάξεις δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν τις 8.000.

Eπίσης, θα πρέπει να τονιστεί πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν μετ’ επιτάσεως επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε η Eλλάδα σε μια δύσκολη περίοδο να δείξει στις αγορές ότι παραμένει προσηλωμένη στο μεταρρυθμιστικό πνεύμα του μνημονίου.

Eτσι, όπως γράφτηκε χθες, δόθηκε διορία 90 ημερών για να προχωρήσουν το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και η πλήρης αναδιάρθρωση των ΔEKO, προκειμένου να εκταμιευτεί η τέταρτη δόση του δανείου, ύψους 15 δισ. ευρώ, τον ερχόμενο Mάρτιο. Για την τρίτη δόση των 9 δισ. ευρώ στην κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα εγκριθεί από ΔNT και Γιούρογκρουπ.

Με προϋποθέσεις υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις

Τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών, με αποτέλεσμα να καταβάλλονται χαμηλότεροι μισθοί στους εργαζομένους, καλείται να προσδιορίσει τις αμέσως επόμενες ημέρες το υπουργείο Εργασίας, αναζητώντας λύση κοινής αποδοχής μεταξύ των κοινωνικών εταίρων με διάλογο-εξπρές. Η τρόικα έδωσε τελικώς το «πράσινο φως» για το χρονικό περιθώριο διεξαγωγής των διαβουλεύσεων, προκειμένου να αναζητηθεί λύση από τους εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) και να «συμπληρωθεί» εντός του Δεκεμβρίου ο σχετικός νόμος.

Το υπουργείο Εργασίας θεωρεί επιτυχία αυτό το «παράθυρο», καθώς οι δανειστές μας στη συνάντησή τους με την ηγεσία του υπουργείου επέμεναν στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου, που προβλέπει τη γενικευμένη υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων χωρίς όρους. Στόχος του υπουργείου είναι να δίδεται το δικαίωμα υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων για την αποφυγή λουκέτων και για ένα ή δύο χρόνια. Εμπλοκή στην επιδιωκόμενη ρύθμιση θα υπάρξει αν οι κοινωνικοί εταίροι δεν συνεργαστούν, δεδομένης και της επιμονής του ΣΕΒ υπέρ της γενικευμένης εφαρμογής των επιχειρησιακών. Πάντως, στο αναθεωρημένο μνημόνιο προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι επιχειρησιακές θα κατισχύουν των κλαδικών «χωρίς αχρείαστους περιορισμούς». Σε άλλο σημείο προβλέπεται ότι δεν καταργείται το κατώφλι της Εθνικής Σύμβασης της ΓΣΕΕ, δηλαδή οι αμοιβές δεν μπορούν να υποχωρούν κάτω των 740 ευρώ.

Εγκύκλιος

25.000 μετατάξεις έως τον Ιούνιο

Με μετατάξεις υπαλλήλων θα καλυφθούν οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό που καταγράφονται σε διάφορους τομείς του δημόσιου τομέα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να σταλεί εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών σε όλα τα υπουργεία και τα ΝΠΔΔ που θα ζητά την καταγραφή των άμεσων αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό. Στόχος είναι να αποτυπωθούν οι θέσεις εργασίας στις οποίες εν δυνάμει θα μπορούσε να απασχοληθεί το πλεονάζον προσωπικό των ΔΕΚΟ, ή πλεονάζον προσωπικό από άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2011 υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθούν περίπου 25.000 μετατάξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Γ. Ντόλιου, στις υποχρεωτικές μετατάξεις των υπαλλήλων από τις ΔΕΚΟ και από συγχωνευόμενους ή καταργούμενους οργανισμούς, εάν δεν υπάρχουν θέσεις που θα μπορούσαν να απασχοληθούν εντός των ορίων του νομού τους, θα μετακινούνται σε συναφείς θέσεις σε γειτονικό νομό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.