Καταγγελλει την αδιαφορια της πολιτειας

Μια επιπλέον σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι στάθηκε ο πρόσφατος άδικος χαμός του εργαζομένου στο εργοστάσιο ΕΛΙΝΑ στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής Πέτρου Τσουμενή, για να προχωρήσει το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής σε μια σειρά καταγγελιών κατά της πολιτείας για την μη τήρηση υποσχέσεων που οδηγούν σε θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.

Υγιεινή-Ασφάλεια, ανεργία, εργατικές κατοικίες, έλλειψη προσωπικού στο ΙΚΑ Κομοτηνής, αποβιομηχάνιση της περιοχής ήταν οι ενότητες που ανέλυσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής Παντελής Μαγαλιός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες στα τοπικά ΜΜΕ. Ο κ. Μαγαλιός παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία που έχει καταγράψει το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις θέσεις εργασίας στην περιοχή, για να καταγγείλει τη στάση του υφυπουργού Απασχόλησης κ. Γιακουμάτου χαρακτηρίζοντας την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θράκη ως «επικοινωνιακό παιχνίδι».

Στο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του εργαζομένου στο εργοστάσιο ΕΛΙΝΑ στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής Πέτρου Τσουμενή αναφέρθηκε στην αρχή της συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής Παντελής Μαγαλιός. Ο Π. Τσουμενής υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου, πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής. 17 ολόκληρα χρόνια της ζωής του αφιέρωσε στη βιομηχανία και την έχασε από εργατικό ατύχημα.

«17 χρόνια στην ίδια δουλειά κι όμως τον πολτοποίησε το κλαρκ. Ο Πέτρος Τσουμενής ήταν ένας άνθρωπος, ο οποίος μας δίδαξε πάρα πολλά. Πίστευε ότι στο μεροκάματο και στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρέπει να υπάρχουν κομματικές γραμμές. Δυστυχώς, είναι μεγάλη η απώλεια για τον συνάδελφο Πέτρο Τσουμενή. Άφησε πίσω του τρία παιδιά, κορίτσια σε μικρή ηλικία. Εμείς δεν θέλουμε να καπηλευθούμε τον θάνατο του συναδέλφου μας, όπως έκαναν άλλοι. Θα στηρίξουμε την οικογένεια με όλες τις δυνάμεις που έχουμε και θα είμαστε πάντα κοντά τους».

Υγιεινή και Ασφάλεια

Στη συνέχεια, ο κ. Μαγαλιός ανέλυσε την πρώτη ενότητα της συνέντευξης με θέμα υγιεινή και ασφάλεια, παρουσιάζοντας τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής που αφορούν τα θανατηφόρα ατυχήματα, τους ακρωτηριασμούς και τους τραυματισμούς, στοιχεία δυστυχώς αμείλικτα. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι είχαμε 2 θανατηφόρα (2003), 1 θανατηφόρο και 5 τραυματισμούς (2004), 2 τραυματισμούς (2005), 2 ακρωτηριασμούς και 5 τραυματισμούς (2006), 1 θανατηφόρο, 1 ακρωτηριασμό και 2 τραυματισμούς (2007).

Ως αιτία για τα προαναφερόμενα ανέφερε την μη λειτουργία των δυο υπηρεσιών που προβλέπει συγκεκριμένα, το άρθρο 11 του Ν. 3144 που ψηφίστηκε το 2003. Σύμφωνα με αυτό το 2004 έπρεπε να λειτουργήσει στην Κομοτηνή το ΚΕ.Π.Ε.Κ. (Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου), να στελεχωθεί και να ιδρυθούν τα γραφεία του. Δυστυχώς, δεν έγινε τίποτα, σύμφωνα με τον κ. Μαγαλιό. Στις 4 Οκτωβρίου 2004 το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής έθεσε το θέμα της ίδρυσής του σε μια από τις επισκέψεις του υφυπουργού Απασχόλησης κ. Γιακουμάτου όπου σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του κ. υπουργού, το 2006 το ΚΕ.Π.Ε.Κ. θα λειτουργήσει και θα στελεχωθεί με περισσότερα άτομα απ’ ότι προέβλεπε ο νόμος. Όμως, «δυστυχώς, το 2007 με ακόμη ένα θανατηφόρο ατύχημα δεν έγινε τίποτα». Την ίδια τύχη είχε και το Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας. «Το 2004 αγοράσαμε τα γραφεία στη Λεωφόρο Ηρώων για να κάνουμε σεμινάρια στους εργαζόμενους για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων. Δυστυχώς, έχουμε 2007 και δεν έχουν έρθει γραφεία, δεν έχει στελεχωθεί η υπηρεσία αυτή». Ο κ. Μαγαλιός τόνισε ότι πρέπει να γίνει έλεγχος μηχανημάτων απ’ αυτές τις δυο υπηρεσίες προκειμένου να ανοίξουν οι επιχειρήσεις -που είναι κλειστές εδώ και 2 χρόνια- και να μπορούν να προλαμβάνουν τα ατυχήματα. «Πρέπει να υπάρχει πρόληψη και έλεγχος για να αποφύγουμε τα ατυχήματα στις επιχειρήσεις. Πού είναι το κράτος; Πού είναι το υπουργείο Απασχόλησης; Όταν χάσουμε και άλλους συναδέλφους μας, τότε θα ευαισθητοποιηθούν;»

Ανεργία

Το επίκαιρο θέμα της ανεργίας ήταν η επόμενη ενότητα που ανέλυσε ο κ. Μαγαλιός, ο οποίος με την ευκαιρία κατηγόρησε τους βουλευτές, τους πολιτευτές και τα κομματικά στελέχη που μιλάνε για μείωση της ανεργίας και για μείωση των τιμών στα προϊόντα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανεργία στη Ροδόπη αγγίζει το 17% αυτή τη στιγμή και «κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει και κανένα κομματικό φυλλάδιο δεν μπορεί να λέει τα αντίθετα». Στην περιοχή των Σαπών τα ποσοστά της ανεργίας φτάνουν στο 45%. Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, άνεργος θεωρείται αυτός που έχασε τη δουλειά του και δεν μπορεί να ξαναβρεί δουλειά, ενώ για τον ΟΑΕΔ, άνεργος είναι αυτός που ανανεώνει την κάρτα ανεργίας του κάθε μήνα. «Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, δεν είσαι άνεργος αν έχεις εισόδημα από άλλες πηγές, από αγροτικά προϊόντα. Δεν είσαι άνεργος αν νοσηλευτείς στο νοσοκομείο και πάρεις επίδομα νοσηλείας με τα ένσημα που έχεις από το ΙΚΑ. Δεν είσαι άνεργος αν είσαι στο STAGE», είπε ο κ. Μαγαλιός ενώ εξήγησε ότι πολίτες της προαναφερόμενης κατηγορίας συμπεριλαμβάνονται στα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ως ανενεργός πληθυσμός της χώρας που αυξήθηκε κατά 70.000.

Ένα άλλο στοιχείο που «συνέβαλε» στη μείωση της ανεργίας, αποτελούν οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. «Το ΙΚΑ και στο νομό Ροδόπης έχει μείωση ασφαλισμένων, ενώ δεν έπρεπε γιατί το 2003 είχαμε 200 αιτήσεις για 4ωρη απασχόληση, το 2006 έχουμε 2.000 αιτήσεις για μερική απασχόληση. Δηλαδή το 8ωρο το έκοψαν στο 4ωρο. Σύμφωνα με τις αιτήσεις αυτές, αυτή τη στιγμή έπρεπε να αυξηθούν οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, σύμφωνα με τις εν λόγω αιτήσεις».

Επίσης, το ρόλο του σ’ αυτή την κατεύθυνση «έπαιξε» και το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης για τη Ροδόπη που εξήγγειλε ο κ. Γιακουμάτος κατά την επίσκεψή του στη Θράκη, που αφορά στις 100 θέσεις κοινωνικής εργασίας μερικής απασχόλησης, οι οποίες έπρεπε να δρομολογηθούν μέσα στον Ιούνιο. Ο κ. Μαγαλιός υπενθύμισε ότι όλοι οι άνεργοι που έχασαν τη δουλειά τους, έπρεπε να μπουν σ’ αυτό το πρόγραμμα. «Αλλά δυστυχώς δεν έγινε τίποτα». Με την ευκαιρία αναφέρθηκε στα λεγόμενα του βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, σύμφωνα με τα οποία «οι δεσμεύσεις του κ. Γιακουμάτου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θράκη τηρήθηκαν», για να κατηγορήσει για άλλη μια φορά τον «επικοινωνιακό» χαρακτήρα της επίσκεψης του κ. Γιακουμάτου στην περιοχή. «Δεν δημιουργήθηκε ούτε μια θέση εργασίας πάνω σ’ αυτό τον τομέα που αφορά στο πρόγραμμα των 100 θέσεων στους δήμος και στις κοινότητες. Άρα, για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι δεν μειώθηκε η ανεργία στη Ροδόπη».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής -προκειμένου να διασαφηνίσει την κατάσταση- ανέφερε τα στοιχεία για τις θέσεις που υλοποιήθηκαν στο νομό Ροδόπης μέσω του STAGE, κάνοντας λόγο για μη τήρηση υποσχέσεων.

Συνολικά, είναι 92 άτομα έναντι των εκατοντάδων που είχαν υποσχεθεί να προσληφθούν, εκ των οποίων 10 άτομα (Εργατική Εστία), 16 άτομα (ΙΚΑ Κομοτηνής), 3 άτομα (ΙΚΑ Σαπών), 4 άτομα (Εργατική Κατοικία), 8 άτομα (Επιθεώρηση Εργασίας), 9 άτομα (ΟΑΕΔ), 2 άτομα (Νομαρχία), 40 άτομα (Περιφέρεια ΑΜ-Θ). «Αυτές είναι οι θέσεις του STAGE στο νομό Ροδόπης και όχι 600-1000 θέσεις για τις οποίες μας μιλούσαν». Εξάλλου, οι θέσεις αυτές δεν είναι και τόσο ευνοϊκές καθώς εξασφαλίζουν μόνο 580 ευρώ το μήνα, 6 ώρες εργασίας χωρίς ένσημα. «Σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν μόνιμες θέσεις εργασίας, απλώς οι καταστάσεις πήγαν σε κάποιους βουλευτές, οι οποίοι έστελναν τις 92 αυτές θέσεις όπου ήθελαν». Κατήγγειλε δε το γεγονός ότι σε μια υπηρεσία που προσέλαβε 8-10 άτομα δεν υπάρχουν καρέκλες για να κάθεται το προσωπικό, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι υπάλληλοι να πηγαίνουν στη δουλειά κάποιες συγκεκριμένες ημέρες. «Τα άτομα αυτά δεν πηγαίνουν κάθε μέρα στην εργασία τους. Αυτό είναι λυπηρό για την ελληνική κοινωνία, είναι λυπηρό για τα παιδιά μας, διότι θα είναι αυτοί που θα στελεχώσουν αύριο τη δημόσια διοίκηση».

•Στατιστικά στοιχεία εργαζομένων στις επιχειρήσεις εγκατεστημένες

στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής

Μιλώντας για τη μείωση θέσεων εργασίας, ο κ. Μαγαλιός ανέφερε ενδεικτικά στοιχεία εργαζομένων στις επιχειρήσεις εγκατεστημένες στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.

Να σημειωθεί ότι μόνο (!) η ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ Κομοτηνής πήρε το επίδομα των 1.500 ευρώ που είχε υποσχεθεί ο κ. Γιακουμάτος.

Α/Α ΕΠΩΝΥΜΙΑ 2003 2006

1 ARCADIA 166 109

2 BETANET 19 10

3 BOLERO 152 137

4 DIAXON 101 88

5 FANCO 330 184

6 FANWARE 90 44

7 MARON 23 έκλεισε

8 MEDICAL TECHNO SUPPLIES 22 έκλεισε

9 MORRIS 26 έκλεισε

10 ΑΛΟΥΚΟΜ 98 94

11 ΑΛΦΙΝ 92 69

12 ΑΦΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΗ 19 14

13 ΑΦΟΙ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑ 13 6

14 ΑΦΟΙ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΙ 36 έκλεισε

15 ΑΧΑΪΚΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ 37 25

16 ΒΙΟΤΕΚ 45 (2005) 43

17 ΓΑΙΑ ΘΡΑΚΗΣ 36 (2003) 21

18 ΔΙΑΤΡΗΤΑ ΘΕΜΕΛΗ 21 9

19 ΕΒΙΤΑ 42 14

20 ΕΛΒΙΟΜΕΤ 26 έκλεισε

21 ΙΝΤΕΡΧΑΛΚΟ 9 πουλήθηκε

22 ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ 174 127

23 ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ 122 98

24 ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ 111 107

25 ΜΑΚ-ΠΛΑΣΤ Α.Β.Ε.Ε. 58 39

26 ΜΕΤΑΛΛΟΝ Α.Π.Ε. 17 14 (2005)

27 ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ-ΑΤΜΑΤΖΙΔΗΣ 9 7

28 ΟΞΥΜΑΧΑ ΡΟΔΟΠΗΣ 159 έκλεισε

29 ΡΕΚΟΡ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ 24 6

30 ΣΙΣΣΕΡ 43 41

31 ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 25 14

32 ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 101 (2004) –

33 ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΘΡΑΚΗΣ 37 13

Εργατικές κατοικίες

Μιλώντας για τις εργατικές κατοικίες στο νομό Ροδόπης, ισχυρίστηκε ότι η ανέγερσή τους ξεκίνησε μόνο στην Ξυλαγανή, ενώ δεν γίνεται τίποτα στον Ίασμο, στις Σάπες και στο Κικίδιο «παρόλο που ορισμένοι λένε το αντίθετο.

Στην Ξυλαγανή όντως έχουν προχωρήσει εργασίες που έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο και πιστεύουμε ότι με το ρυθμό που πάνε οι άστεγοι συνάδελφοί μας στην Ξυλαγανή και στο Δήμο Μαρώνειας θα έχουν καλύτερη τύχη και θα αποκτήσουν ένα σπίτι».

Φωνή βοώντος

Για μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στο ΙΚΑ Κομοτηνής σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έκανε επίσης λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, το οποίο είχε υποβάλλει προτάσεις στη διοίκηση του ΙΚΑ για τη μονάδα υγείας του ΙΚΑ.

«Το 2005 είχαμε στείλει προτάσεις προς τη διοίκηση του ΙΚΑ για τη μονάδα υγείας του ΙΚΑ Κομοτηνής όπου είχαμε αναφέρει όλες τις ειδικότητες του ιατρικού, του νοσηλευτικού και του διοικητικού προσωπικού. Δυστυχώς, δεν έχει γίνει τίποτα.

Οι συνάδελφοί μας ταλαιπωρούνται, καθώς αναγκάζονται να πηγαίνουν από τις 5.00 το πρωί για να μπορούν να πάρουν το μαγικό χαρτάκι για να τους δει ο ιατρός».

Αποβιομηχάνιση

Τέλος, ο κ. Μαγαλιός αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα της περιοχής, την αποβιομηχάνιση, κάνοντας λόγο για επιχειρήσεις που έκλεισαν και δεν ξαναλειτούργησαν, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «όλα τα άλλα που λέγονται και γράφονται είναι παραπληροφόρηση».

Συγκεκριμένα, η ΕΛΙΝΑ έχει ανοίξει και έχει υλοποιήσει μόνο 49 από τις 100 θέσεις εργασίας.

Το ΟΞΥΜΑΧΟΝ που έκλεισε το 2004, δεν έχει ανοίξει, ενώ καταβάλει προσπάθειες να ενταχθεί στο άρθρο 44. Στις 21 Σεπτεμβρίου εκδικάζεται η εν λόγω υπόθεση στο Εφετείο Θράκης.

Το 2005 έκλεισε η ΘΡΑΚΗ με 17 εργαζόμενους. Το STAR με 22 εργαζόμενους έκλεισε το 2005 και δεν άνοιξε ακόμη.

Η CAMELOT έκλεισε το 2005 με 65 εργαζόμενους. Η ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ Σαπών έκλεισε το 2004 με 22 εργαζόμενους. Η ΕΛΒΙΞ με 65 εργαζόμενους το 2003. Ο ΖΕΥΣ με 15 εργαζομένους έκλεισε. Η MORRIS κήρυξε πτώχευση το 2006 με 29 εργαζόμενους.

Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στην κατάσταση με τις εγκριθείσες υπαγωγές για το νόμο 3299/2004, τις οποίες κυκλοφόρησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ισχυριζόμενος ότι από τις 37 υπαγωγές «καμία δεν είναι καινούρια εκτός από την ΑΛΦΑ ΠΛΑΣΤ και την θυγατρική LIFE-T του Νικολαϊδη».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.