Καρποφορα η πιστοποιηση των σπαραγγιων

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης Τυχερού Έβρου ιδρύθηκε το 1990 από παραγωγούς της περιοχής, με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Τυχερού και παραγωγού κ. Χρήστου Χατζόπουλου και σήμερα προέδρου της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης-Έβρου.

Ο απώτερος σκοπός του συνεταιρισμού ήταν η καλλιέργεια, η διάρθρωση, η τυποποίηση και η εξαγωγή νωπού σπαραγγιού. Το 2000 αναγνωρίστηκε από το υπουργείο Γεωργίας με βάση τον κανονισμό 2200/96 ως Ομάδα Παραγωγών Φρούτων και Λαχανικών.

Ξεκίνησε με 150-2000 στρέμματα σπαραγγιών και σιγά-σιγά κατάφερε να αποτελέσει πρότυπο προς μίμηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η παραγωγή του συνεταιρισμού απευθύνεται στην ευρωπαϊκή αγορά που είναι αυστηρότερη από την ελληνική, όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων.

Για τις δραστηριότητες, τις επιτυχίες και τα σχέδια του Συνεταιρισμού μιλάει στον ΠτΘ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης (ΑΣΚΓΕ) Τυχερού κ. Αναστάσιος Ζεγγίλης.

«Ξεκινήσαμε δειλά-δειλά με 150-200 στρέμματα σπαραγγιών και αυτή τη στιγμή φτάνουμε στα 1000 στρέμματα», μεταφέρει ο κ. Α. Ζεγγίλης, επισημαίνοντας την καλή πορεία της συγκεκριμένης καλλιέργειας σε σχέση με τις υπόλοιπες συνηθισμένες καλλιέργειες. «Ξεκινήσαμε το 1990 με πολύ κόπο και βάσανα, αφού δεν γνωρίζαμε ούτε το προϊόν ούτε την αγορά του. Όμως με πολλή δουλειά καταφέραμε να φτάσουμε στο σημερινό επιτυχημένο επίπεδο».

Πρόσφατα η ομάδα παραγωγών ΑΣΚΓΕ Τυχερού βραβεύτηκε από τον υπουργό Γεωργίας κ. Γεώργιο Δρυ ως πρότυπο επιτυχημένης διαχείρισης στον αγροτικό χώρο. «Η ομάδα μας ήταν η πρώτη που πιστοποιήθηκε για το σπαράγγι στην Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Ζεγγίλης και συνεχίζει: «Η πιστοποίηση προέκυψε από την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, του παραγωγού, αλλά και του καταναλωτή. Ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει για το προϊόν που θα φάει, με τι έχει ραντιστεί, με τι έχει λιπανθεί, τα πάντα. Έτσι βελτιώνονται και οι πωλήσεις των προϊόντων μας, αφού η αγορά θα τα προτιμήσει».

Οφέλη

Σπαράγγι είναι πολύ καλή καλλιέργεια που αφήνει οφέλη και καλό εισόδημα, σύμφωνα με τον κ. Ζεγγίλη. Τα οφέλη που αποκόμισε ο συνεταιρισμός από την ομάδα παραγωγών ήταν σημαντικά:

• Χαμηλό κόστος παραγωγής

• Διευκόλυνση στην καλλιέργεια

• Οικονομία και καλή ποιότητα των προμηθειών που αγοράζουμε μαζικά

• Ευκολία στη μεταποίηση χωρίς να χρειάζεται κάθε χρόνο να ψάχνουν οι παραγωγοί σε ποιο συσκευαστήριο θα δώσουν την παραγωγή τους κ.α.

Στην πραγματικότητα εφαρμόστηκε η «ολοκληρωμένη διαχείριση», δηλαδή:

• Τεχνική υποστήριξη στο 100% της έκτασης του σπαραγγιού

• Αναλύσεις εδάφους στο 100% των εκτάσεων

• Ελεγχόμενη χρήση αγροχημικών (κοινή αποθήκη και κοινό ψεκαστικό μηχάνημα που χρησιμοποιείται μόνο με οδηγία του γεωπόνου της ομάδας) και μετεωρολογικό κλωβό.

Αυτά ίσχυαν μέχρι το τέλος του 2001. Από το Φεβρουάριο του 2002 η ομάδα αποφάσισε να ακολουθήσει και επίσημα το πρότυπο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης AGRO 2-1/AGRO 2-2 (ΟΠΕΓΕΠ) ώστε να πάρει την προστιθέμενη αξία για τη διαχείρισή του μέσω της πιστοποίησης.

Σχέδια

Όσον αφορά στα σχέδια του συνεταιρισμού, ο κ. Ζεγγίλης μεταφέρει ότι «επιδιώκουμε να φτάσουμε στα 2.000 στρέμματα και συνιστάμε σε όλους τους παραγωγούς της Ελλάδας να ακολουθήσουν το δικό μας το παράδειγμα, αν θέλουν να επιζήσουν σαν αγρότες».

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλ. 25540-41131, 42131 και στο 6947819029.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.