Καποιοι καταστροφολογουν για τις αμμοληψιες στον Κομψατο

Καταλυτική απάντηση στις αιτιάσεις νομαρχιακών συμβούλων της αντιπολίτευσης και σε ανώνυμες καταγγελίες ότι από τις αμμοληψίες στην κοίτη του ποταμού Κομψάτου κινδυνεύει το οικοσύστημα της περιοχής και η γέφυρα του ΟΣΕ που περνά μέσα από το ποτάμι, έδωσε ο δήμαρχος Ιάσμου κ. Σταύρος Καζάκης ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου όπου συζητήθηκε το θέμα της γνωμοδότησης για την έγκριση της ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων για τα αδρανή υλικά της κοίτης του Κομψάτου.

Ο κ. Καζάκης χαρακτήρισε «υποκριτική» και «καταστροφική» την ανησυχία των ανώνυμων καταγγελιών για οικολογική καταστροφή της κοίτης του Κομψάτου από τις αμμοληψίες που γίνονται, επισημαίνοντας ότι η εισαγγελική έρευνα που προκλήθηκε μετά από τις καταγγελίες κατέληξε σε μία έκθεση η οποία «πραγματικά μάς τιμάει και για τον τρόπο αμμοληψίας και για την οικονομική διαχείριση».

«Εμείς και το 1999 και τώρα δεν τολμήσαμε να κάνουμε κανένα βήμα πριν πάρουμε την έγκριση και πριν έχουμε στα χέρια μας τη μελέτη η οποία ήταν ένα οδηγός για τον τρόπο αμμοληψίας», τόνισε ο δήμαρχος Ιάσμου στην ευθύνη του οποίου βρίσκονται οι αμμοληψίες στην κοίτη του Κομψάτου. Επιπλέον ο κ. Καζάκης πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται ουσιαστική αστυνόμευση μέσα στην κοίτη του Κομψάτου, σε αντίθεση με το παρελθόν που την εκμεταλλευόταν διάφοροι εργολάβοι χωρίς να γίνεται κανένας έλεγχος από πουθενά.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο δήμαρχος Ιάσμου παραδέχθηκε ότι υπήρξε μια υπερκατανάλωση του υλικού λόγω των αναγκών από την κατασκευή της Εγνατίας Οδού η οποία όμως δεν ήταν δυνατόν να ελεγχθεί από τον δήμο γιατί το έργο ήταν εθνικής σημασίας. «Παρ΄ όλα αυτά όταν τελείωσε η αμοληψία, υποχρεώσαμε τις εταιρίες και έκαναν την απαιτούμενη αποκατάσταση μέσα στην κοίτη του ποταμού», τόνισε.

Υποστήριξε ταυτόχρονα ότι ενώ η λίμνη Βιστωνίδα δεχόταν κάθε χρόνο χιλιάδες φερτές ύλες με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχείς επιχωματώσεις, με την αμμοληψία προστατεύεται η Βιστωνίδα από την επιχωμάτωση και διατηρείται το περιβάλλον στην φυσική του κατάσταση, ενώ σημείωσε ότι με τις αμμοληψίες παρακρατείται μεγάλη ποσότητα νερού στην κοίτη του Κομψάτου με αποτέλεσμα να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας.

Όσο για το πρόβλημα με την γέφυρα του ΟΣΕ και τις διαμαρτυρίες που εκφράζει ο Οργανισμός για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η στατικότητα της γέφυρας από τις αμμοληψίες, ο δήμαρχος Ιάσμου σε έντονο ύφος κατήγγειλε ότι «η γέφυρα κατασκευάστηκε το 1920 με προδιαγραφές ταχύτητας των συρμών της τάξης των 15 χιλιομέτρων, ενώ σήμερα ο ΟΣΕ έχει την απαίτηση να περνούν οι καινούργιοι συρμοί με 100 χιλιόμετρα και να μην κινδυνεύει η γέφυρα. Δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό» τόνισε και κατέληξε: « δεν περιμένουμε από επισκέπτες και περαστικούς να έρθουν και να μας υποδείξουν πώς θα προστατεύσουμε την περιοχή μας».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Κοινωνία» κ. Μιχάλης Αθανασιάδης διαπίστωσε στην τοποθέτησή του ότι «η μέχρι σήμερα διαχείριση των φερτών υλικών του ποταμού Κομψάτου φαίνεται ότι έγινε απρογραμμάτιστη και ανεξέλεγκτη με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η ισορροπία και να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στα υπάρχοντα αντιπλημμυρικά αναχώματα και στην προστασία και ασφάλεια των δύο γεφυρών» και για τους λόγους αυτούς πρότεινε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων με τα οποία θα προστατευθεί η περιοχή και το περιβάλλον.

Ο κ. Αθανασιάδης ζήτησε ώστε να γίνεται «λελογισμένη λήψη των αδρανών υλικών, να συνταχθεί μελέτη στερεοπαροχής του ποταμού που θα λαμβάνει υπόψη τις ποσότητες και τα είδη των αδρανών υλικών που φέρνει το ποτάμι και εναποθέτει στην κοίτη του ετησίως, τις πραγματικές ποσότητες σε αδρανή υλικά που έχει ανάγκη ο νομός ετησίως, θα λαμβάνει υπόψη την προστασία και ασφάλεια των δύο γεφυρών και θα λαμβάνει επίσης υπόψη την προστασία των αναχωμάτων για να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Τέλος ζήτησε να ορισθεί υπεύθυνος που θα ελέγχει την τήρηση των όρων και προϋποθέσεων αμμοληψίας και σε περίπτωση καταστρατήγησής τους να επιβάλλονται κυρώσεις και διακοπή ακόμα και της άδειας αμμοληψίας και να υποχρεώνεται σε θεραπεία και αποκατάσταση, αλλά και τον καθορισμό λατομικών ζωνών με εκπόνηση μελέτης προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του νομού.

Επιφυλάξεις για τις αμμοληψίες εξέφρασαν και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κ.κ. Μποντρότσος και Τρυφωνίδου οι οποίοι και δεν ψήφισαν τελικά την ανανέωση της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, ενώ το υπόλοιπο νομαρχιακό συμβούλιο δέχθηκε να ανανεώσει την έγκριση των όρων με την προσθήκη των προτάσεων του κ. Αθανασιάδη ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη προστασία για την περιοχή.

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.