Καλυτερο ποιοτικα και ποσοτικα νερο αποκτα ο δημος Κομοτηνης (+Video)

Στα τέλη του 2018 αποκτά νέο Υδραγωγείο - Ώριμο το έργο και της σύνδεσής του με το φράγμα Γρατινής, για απρόσκοπτη υδροδότηση του

 

Στα τέλη του 2018 αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο Υδραγωγείο Κομοτηνής, το οποίο πρόσφατα εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ 2014-2020. 

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2 εκ. ευρώ με ΦΠΑ, και το νέο Υδραγωγείο θα κατασκευαστεί στο χώρο του υφιστάμενου Υδραγωγείου, παρέχοντας πιο σύγχρονες δομές καθαρισμού του νερού και μειωμένο κόστος για την Επιχείρηση.
 

 

Γιώργος Πετρίδης «Αναβάθμιση της ποιότητας και της ποσότητας του πόσιμου νερού» 

Το επιστέγασμα της προσπάθειας που κάνει η Επιχείρηση όλα αυτά τα χρόνια θεωρεί το νέο υδραγωγείο ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, σημειώνοντας πως εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού που έχει να κάνει με την αναβάθμιση της ποιότητας αλλά και της ποσότητας του πόσιμου νερού στην περιοχή μας.
 
Ήδη πολλά έργα, με κυριότερο αυτό της αντικατάστασης των δικτύων στην πόλη της Κομοτηνής έχουν εξασφαλίσει καθαρό και επαρκές πόσιμο νερό για την  πόλη αλλά και τους οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής, και τώρα με το νέο έργο αναβαθμίζεται ο τρόπος επεξεργασίας του νερού.
 
«Πλέον η επεξεργασία του νερού θα γίνεται με λιγότερα χημικά, με ένα πιο ασφαλή και λιγότερο επιβαρυντικό τρόπο ώστε να περιορίζονται και οι πιθανές παρενέργειες» σημείωσε, συγχαίροντας τη διοίκηση και τα στελέχη της επιχείρησης για την προσπάθειά τους, αλλά και ευχαριστώντας τη διαχειριστική αρχή για τη συνεχιζόμενη καλή συνεργασία.
 

Δημήτρης Καρασταύρου «Το έργο βοηθά στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση υδρευτικών προβλημάτων» 

Το έργο πήρε ήδη και έγκριση δημοπράτησης, σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρης Καρασταύρου, που τόνισε πως θα επιταχύνουν τις διαδικασίες, ώστε μέχρι την Παρασκευή να ανοίξει ο διαγωνισμός και να υπάρχει μειοδότης μέχρι τα τέλη Μαΐου.
 
«Είναι ένα έργο που εντάσσεται σε μια προσπάθεια που καταβάλλουμε τα τελευταία χρόνια τόσο να βελτιώσουμε τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές της επιχείρησης, ενώ συγχρόνως βοηθά στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση υδρευτικών προβλημάτων που αφορά το Δήμο μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Το έργο, εξήγησε, θα βελτιώσει την ποιότητα και τον τρόπο επεξεργασίας του νερού που θα κυλά στα δίκτυα που αντικαταστάθηκαν τα τελευταία χρόνια, ώστε να παρέχουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα.
 
Το νέο υδραγωγείο θα έχει και την ιδιότυπη διάκριση να είναι το πρώτο έργο της ΔΕΥΑΚ στην Κομοτηνή που είναι υπέργειο, μιας και τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει παρεμβάσεις στο 25% της πόλης και πολλούς οικισμούς του Δήμου, όμως αυτά αφορούν τα δίκτυα, και έτσι δεν φαίνονται, παρόλο που, όπως ανέφερε ο κ. Καρασταύρου, το θετικό τους αποτύπωμα σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη υγεία και την πραγματική τους αξία γίνεται αντιληπτό από τους χρήστες.
 
Η εγκατάσταση θα κατασκευαστεί με μέγιστη δυναμικότητα 600 κυβικών μέτρων ανά ώρα (Α' Φάση), ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα επέκτασης της δυναμικότητας της σε 800 κυβικά μέτρα ανά ώρα (Β' Φάση), όταν αυτό απαιτηθεί από τις ανάγκες υδροδότησης του Δήμου Κομοτηνής, με το νέο υδραγωγείο να καλύπτει το σύνολο της πόλης αλλά και τους 22 οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής που υδροδοτούνται από το υφιστάμενο.
 
Ανάμεσα στους οικισμούς αυτούς είναι ο Ήφαιστος, η Παραδημή, το Μεγάλο και το Μικρό Κρανοβούνιο, οι Υφαντές, το Μεσοχώρι, ο Ροδίτης το Θρυλόριο, ο Φύλακας, το Ανθοχώρι, το Κόσμιο, το Μικρό και Μεγάλο Δουκάτο, οι Άγιοι Θεόδωροι, τα Σύμβολα., η Καρυδιά, η Πάνδροσος, το Τυχηρό, η Ιάμπολη, οι Σιδεράδες, το Στυλάριο και η Γρατινή.
 
Η σημαντική αλλαγή που επιφέρει το νέο Υδραγωγείο πάντως, είναι στον τρόπο που γίνεται η επεξεργασία του νερού, καθώς και η χλωρίωσή του, που γίνεται με πολύ σύγχρονο τρόπο ώστε να μην χρησιμοποιούν το αέριο χλώριο όπως σήμερα, αλλά και να μειωθεί το κόστος και οι ανάγκες συντήρησής του. Αποτέλεσμα θα είναι η υψηλή απόδοση συγκράτησης των αιωρούμενων στερεών και της θολότητας, υψηλές ταχύτητες διάχυσης, αυτοματοποιημένη λειτουργία και μικρές απαιτήσεις στη συντήρηση των εγκαταστάσεων.
 
Ο κ. Καρασταύρου τόνισε δε πως αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα και οικονομίες κλίμακας για την επιχείρηση, μιας και μπορεί να λειτουργεί σχεδόν αυτόματα, μειώνοντας τα άτομα που απασχολούνται σε αυτό από 7 σήμερα σε 1, ενώ δεν υπάρχουν έξοδα τόσο για τη χλωρίωση όσο και για τη συντήρηση που απαιτείται σήμερα στις εγκαταστάσεις. 

Σημαντικό κομμάτι το φράγμα της Γρατινής 

Ο συνολικός σχεδιασμός για την ύδρευση που έχει κάνει ο Δήμος Κομοτηνής θα ολοκληρωθεί με την κατασκευή του αγωγού διασύνδεσης του Υδραγωγείου της Κομοτηνής με το φράγμα Γρατινής, το οποίο τροφοδοτεί με νερό το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής.
 
Όπως τόνισε ο κ. Καρασταύρου, ο αγωγός, που δεν θα επηρεάσει τις αρδευτικές ανάγκες της περιοχής, βρίσκεται στο τελικό στάδιο ωρίμανσης, μιας και έχουν κατατεθεί η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του αγωγού μαζί με την ανανέωση των Περιβαλλοντικών όρων του φράγματος από την ίδια τη ΔΕΗ.
 
Για το θέμα πιέζει ο Δήμος και πολιτικά, ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσουν την έγκρισή του τόσο στο ΠΕΠ ΑΜΘ όσο και σε τομεακό επίπεδο. 

Στράτος Τσακιρίδης «Η κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η ΔΕΥΑΚ θα είναι να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον» 

Τις δύο όψεις του έργου αυτού ανέλυσε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Στράτος Τσακιρίδης, τονίζοντας πως από τη μία πλευρά ισχυροποιεί την κατάσταση του επεξεργαζόμενου νερού που παρέχεται στους καταναλωτές, και από την άλλη σε συνδυασμό με τα άλλα έργα τα οποία έχουν ήδη γίνει και θα ακολουθήσουν δημιουργεί μια ιδιαίτερη προοπτική.
 
Και αυτό γιατί παράλληλα με την σύνδεση με το φράγμα της Γρατινής, η ΔΕΥΑΚ εξοικονομεί πόρους και δημιουργεί μεγάλη επάρκεια νερού, αποκτώντας αυξημένη δυνατότητα υδροδότησης, με τελικό στόχο να μπορέσει να υδροδοτήσει περεταίρω οικισμούς. Όλα αυτά τα έργα, σημείωσε, έχουν γίνει μέσω ΕΣΠΑ, ώστε να μην επιβαρύνουν τους Δημότες, και χωρίς εξωτερικούς δανεισμούς για την ΔΕΥΑΚ.
 
«Πραγματικά μέσα από αυτή την πορεία των έργων τα οποία έχουν μια συνέχεια και συγκεκριμένη πορεία, η κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η ΔΕΥΑΚ θα είναι να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον» σημείωσε, τονίζοντας πως η βιωσιμότητά τας θα αποτελεί την παρακαταθήκη της διοίκησης των προηγουμένων ετών.
 
Τέλος άμεσα αναμένουν την ένταξη του βιολογικού του Φαναρίου, του οποίου έχουν γίνει δύο υποέργα, οι προμελέτες και οι μελέτες, και απομένει το κατασκευαστικό μέρος. 

Πώς θα γίνει το νέο Υδραγωγείο 

Στο σχέδιο προβλέπεται η ανέγερση δύο κτιρίων, ενός διυλιστηρίου και ενός αντλιοστασίου, στην εκτός σχεδίου κτηματική περιοχή Κομοτηνής, στις εγκαταστάσεις του κεντρικού υδραγωγείου Κομοτηνής, του Δήμου.
 
Ο χώρος, ιδιοκτησίας της ΔΕΥΑΚ είναι συνολικού εμβαδού 15.890,90 τ.μ.. Το κτίριο του διυλιστηρίου θα είναι 576 τ.μ., ο όγκος του 4.003,20 κ.μ. και θα είναι κατασκευασμένο με μεταλλικό σκελετό και επικάλυψη πάνελ μεταλλικά με πλήρωση πολυουρεθάνης πάχους 5εκ..
 
Το κτίριο του αντλιοστασίου θα είναι 66 τ.μ. και ο όγκος του 240,90 κ.μ. και θα είναι κατασκευασμένο με σύμμικτο σκελετό (σκυρόδεμα και μέταλλο) και επικάλυψη πάνελ μεταλλικά με πλήρωση πολυουρεθάνης πάχους 5εκ..
 
Τα έργα εισόδου περιλαμβάνουν το αντλιοστάσιο τροφοδοσίας νερού, στο οποίο εγκαθίστανται τέσσερις φυγοκεντρικές αντλίες, δυναμικότητας 200 κυβικών μέτρων ανά ώρα έκαστη και τον κεντρικό αγωγό τροφοδοσίας νερού προς την εγκατάσταση διύλισης.
 
Τα έργα επεξεργασίας πόσιμου νερού περιλαμβάνουν την κροκίδωση και συσσωμάτωση του προς επεξεργασία νερού με τη τροφοδοσία διαλύματος χλωριούχου πολυαργιλίου μέσω δύο δοσομετρικών αντλιών, που θα πραγματοποιούνται στις υφιστάμενες δεξαμενές των εγκαταστάσεων της Δ.Ε.Υ.Α Κομοτηνής.
 
Την εγκατάσταση διύλισης πόσιμου νερού, η οποία θα περιλαμβάνει, δύο παράλληλα δοχεία συλλογής χονδρόκοκκων στερεών / αμμοσυλλογης και έξι πολυστρωματικά, αυτοκαθαριζόμενα φίλτρα διύλισης (ταχυδιυλιστήρια), κλειστού τύπου, δυναμικότητας 100,00 κυβικών μέτρων ανά ώρα έκαστο, διατεταγμένα σε δύο παράλληλες συστοιχίες.
 
Επίσης προβλέπεται σύστημα αντίστροφης πλύσης των φίλτρων διύλισης με καθαρό νερό, μονάδα απολύμανσης με υπεριώδη ακτινοβολία UV, εφεδρικό σύστημα απολύμανσης με χλωρίωση (διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου), το οποίο εγκαθίσταται για λόγους ασφαλείας και θα ενεργοποιείται όταν προκύπτει ανάγκη να παρακαμφθεί το στάδιο της κύριας απολύμανσης με υπεριώδη ακτινοβολία UV, ενώ θα κατασκευαστούν και 3 παράλληλοι αγωγοί μεταφοράς επεξεργασμένου νερού προς την υφιστάμενη δεξαμενή αποθήκευσης, και διάφορες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.