«Καλυτερη απαντηση στην Τρομοκρατια ειναι η ουσιαστικη λειτουργια της Δημοκρατιας»

Η κάθαρση στους κόλπους της Δικαιοσύνης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη υποστηρίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτριος Γαρούφας και σημειώνει ότι για να υπάρξει ολοκλήρωση θα πρέπει να υπάρξουν και οι θεσμοί που δεν θα επιτρέψουν επανάληψη αυτών των φαινομένων. Παράλληλα μιλά για τους αργούς ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης, την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές και τη λειτουργία και τοποθέτηση καμερών: «Η ασφάλεια δεν επιτυγχάνεται με περιορισμό της Δημοκρατίας, αλλά με περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερη ελευθερία.» τονίζει και σε ερώτηση για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλά σημεία του πλανήτη υποστηρίζει: «Η ουσιαστική λειτουργία της Δημοκρατίας είναι η καταλυτική απάντηση στους τρομοκράτες, οι οποίοι στις ελάχιστες περιπτώσεις που βρίσκουν κάποιες ελάχιστες μειοψηφίες να ενστερνίζονται τις απόψεις τους είναι μόνο όταν έχουμε περιστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φαλκίδευση συνταγματικών ελευθεριών των πολιτών.»

Τι έγινε τελικά με την ιστορία της κάθαρσης στους κόλπους της δικαιοσύνης; Αντιμετωπίστηκε το παραδικαστικό κύκλωμα, ολοκληρώθηκε η κάθαρση ή έμεινε στου δρόμου τα μισά;

Για την κάθαρση υπήρχε αναγκαιότητα και ο Δ.Σ. Θεσσαλονίκης ειδικά ήταν σημαιοφόρος στον αγώνα για την κάθαρση. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και δεν αναφέρομαι μόνο σε πρόσωπα. Για να έχουμε ολοκλήρωση θα πρέπει να υπάρξουν και οι θεσμοί που δεν θα επιτρέψουν επανάληψη αυτών των φαινομένων. Συμμετείχαμε σε ειδικές προπαρασκευαστικές επιτροπές που συγκρότησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ετοιμάστηκαν Νομοσχέδια που φέρουν θεσμικές αλλαγές στην Δικαιοσύνη, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ουσιαστική λειτουργία των θεσμών. Στο θέμα αυτό θα πρέπει να δούμε τι έφταιξε και παρατηρήθηκαν αυτά τα φαινόμενα.

Εσείς τι πιστεύετε;

Για τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ είναι κοινό μυστικό ότι έφταιξε το γεγονός ότι είχαν ατονήσει οι θεσμοί, δεν λειτουργούσαν οι θεσμοί και, κυρίως, ο θεσμός της επιθεώρησης δικαστών και δικαστηρίων. Με την έννοια ότι η διαδικασία γινόταν τυπικά, ήταν ανεπαρκής η στελέχωση. Ενδεικτικά αναφέρω ότι υπήρχε ένας επιθεωρητής για όλη τη Βόρειο Ελλάδα που έπρεπε να επιθεωρήσει 700 περίπου δικαστές, χωρίς να είναι απαλλαγμένος από άλλα καθήκοντα. Έγιναν κάποιες βελτιώσεις με το Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε το Φθινόπωρο, περιμένουμε την ουσιαστική λειτουργία πλέον του θεσμού της Επιθεώρησης για να αρχίσουν να περιορίζονται και να εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα. Βεβαίως τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα, αν είχαν γίνει αποδεκτές οι εισηγήσεις του Δικηγορικού Σώματος με την αναβάθμιση του οποίου εξασφαλίζεται ο λεγόμενος κοινωνικός έλεγχος. Η πλήρης αυτονομία που υπήρχε του Δικαστικού Σώματος οδήγησε σε φαινόμενα συντεχνιακής αντιμετώπισης και αντίληψης για κάποια από αυτά τα περιστατικά.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος είχε διακηρύξει ότι θα απέχει από δικάσιμους συγκεκριμένου δικαστού και είχε κάνει και σχετικές καταγγελίες στα ελεγκτικά όργανα, αλλά το μόνο που πετύχαμε ήταν η μετάθεσή του στην Αθήνα. Δηλαδή αντιμετωπιζόταν όλα τα θέματα με κάποιο πνεύμα αδικαιολόγητης συναδελφικής επιείκειας και ανοχής. Με την αναβάθμιση των Δ.Σ., όπως είχαμε ζητήσει, θα επιτυγχάνονταν μια ισορροπία και θα υπήρχε ο λεγόμενος κοινωνικός έλεγχος στην δικαιοσύνη. Περιμένουμε δυο Νομοσχέδια που έχουν ετοιμαστεί από ειδικές προπαρασκευαστικές νομικές επιτροπές στις οποίες συμμετείχα και ο ίδιος για την απομάκρυνση των κακών δικαστών γιατί κακά τα ψέματα υπάρχουν, παρά το ότι η συντριπτική πλειονότητα των ελλήνων δικαστών αναλίσκεται καθημερινά στην υπηρεσία της δικαιοσύνης, υπάρχει και ένας αριθμός που δεν μπορεί να επιτελέσει τα καθήκοντά του με αποτέλεσμα να έχουμε απονομή δικαιοσύνης με καθυστέρηση. Και να δημιουργούνται εικόνες που τραυματίζουν, κηλιδώνουν την εικόνα της δικαιοσύνης. Πρέπει να έρθει άμεσα στη βουλή για ψήφιση αυτό το Νομοσχέδιο με το οποίο προβλέπεται ότι μέσα σε δυο μήνες με την έναρξη ισχύος του και οι ίδιοι, αυτοί που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους να κάνουν αίτηση, αλλά μπορεί και ο επιθεωρητής και οι προϊστάμενοι των δικαστηρίων και οι δικηγορικοί σύλλογοι να υποδείξουν συγκεκριμένους δικαστές για τους οποίους θα γίνει έρευνα και την απόφαση γι’ αυτούς θα πάρει τα Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Επίσης, πρέπει να έρθει το Νομοσχέδιο για αναμόρφωση και αναβάθμιση της Εθνικής Σχολής Δικαστών, για να αλλάξει το πνεύμα, να διδάσκουν στη Σχολή και δικηγόροι, να περνά το μήνυμα ότι πρέπει να τιμούν τους συν-λειτουργούς της Δικαιοσύνης και να μπει ένας άλλος αέρας στην Δικαιοσύνη. Όταν ολοκληρωθούν αυτά, θα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να μην έχουμε επανάληψη θλιβερών φαινομένων στην Δικαιοσύνη.

Θεωρείτε ότι από αυτή την περιπέτεια η εικόνα της Δικαιοσύνης βγήκε τραυματισμένη;

Οπωσδήποτε τα γεγονότα αυτά δεν τιμούν την εικόνα της δικαιοσύνης. Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη του Έλληνα πολίτη παρά το γεγονός ότι ο θεσμός της δικαιοσύνης λειτουργεί καλύτερα από όλους τους άλλους στην χώρα μας και τα περιστατικά διαφθοράς θα έλεγα ότι ήταν μεμονωμένα και αναπτύχθηκαν γιατί είχαν ατονήσει οι θεσμοί και υπήρχε αυτή η συντεχνιακή αντιμετώπιση κάποιων φαινομένων. Δυστυχώς από πλευράς Δικαστικών Ενώσεων δεν έγινε συνειδητοποίηση αυτής της αναγκαιότητας στο βαθμό που θα έπρεπε γι’ αυτό και υπήρχε και η σύγκρουση με το Δικηγορικό Σώμα. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είχε στραφεί και προσωπικά εναντίον μου διότι είχα ζητήσει οι δικηγορικοί σύλλογοι να έχουν λόγο και στα πρόσωπα των υπηρετούντων δικαστικών λειτουργών διότι είναι ανεξάρτητοι φορείς, ξέρουν πρόσωπα και πράγματα και είναι οι μόνοι που μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά τη λειτουργία των θεσμών, μπορούν να βοηθήσουν τους επιθεωρητές στο έργο τους, επισημαίνοντας τις παθογένειες, τα κακώς κείμενα για να μπορεί να ερευνήσει στην συνέχεια ο Επιθεωρητής και να υπάρξει έρευνα σε βάθος, μόνο έτσι μπορούμε να μην έχουμε επανάληψη αυτών των φαινομένων. Δεν έγινε κατανοητό, επήλθε κάποια συμφωνία στη συνέχεια και δεν ελήφθη απόφαση.

Στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τι γίνεται;

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Ιταλία, στην Σουηδία, στην Ισπανία, στην Γαλλία και τα πειθαρχικά παραπτώματα των Δικαστών δεν εκδικάζονται από συμβούλια που αποτελούνται μόνο από δικαστές, αλλά από αντιπροσωπευτικά συμβούλια στα οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι Δικηγορικών Συλλόγων και Νομικών Σχολών για να εξασφαλίζεται η διαφάνεια και ο λεγόμενος κοινωνικός έλεγχος. Όλα αυτά δεν θίγουν την ανεξαρτησία του έλληνα δικαστή για την οποία εμείς αγωνιζόμαστε και είμαστε σημαιοφόροι σ΄ αυτόν τον αγώνα. Θέλουμε ο έλληνας δικαστής να μην επηρεάζεται από τίποτε, να ασκεί τα καθήκοντά του παντελώς ανεπηρέαστος με βάσει τη συνείδησή του. Όλα αυτά όμως που αναφέρονται σε θέματα ηθικής θα κάνουν τη δικαιοσύνη να λειτουργήσει καλύτερα και εξασφαλίζεται παράλληλα ο λεγόμενος κοινωνικός έλεγχος. Πρέπει να λάβουμε υπ όψιν και τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Και θα έπρεπε αν θέλαμε να έχουμε μια προοπτική για το μέλλον και καλή λειτουργία του Συστήματος Απονομής Δικαιοσύνης στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο να συμμετέχουν με έκφραση γνώμης τουλάχιστον εκπρόσωποι των Δικηγορικών Συλλόγων.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τον Νομικό κόσμο της χώρας;

Υπάρχουν πάμπολλά προβλήματα και πάμπολλα μέτωπα ανοιχτά. Αυτό που είναι το μέγιστο πρόβλημα είναι η απονομή δικαιοσύνης με μεγάλη καθυστέρηση. Είναι μέγιστο πρόβλημα. Όλοι οι Υπουργοί Δικαιοσύνης το θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα και όλοι προσπάθησαν να το λύσουν θα έλεγα ανεπιτυχώς με την έννοια ότι τα αποτελέσματα ήταν πολύ μικρότερα σε σχέση με την προσπάθεια που έγινε. Τι φταίει; Φταίει το γεγονός ότι δεν εξασφαλίζεται η υλικοτεχνική υποδομή και χωρίς να εξασφαλιστεί υλικοτεχνική υποδομή, δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή σ΄ αυτόν τον τομέα. Θα είναι ημίμετρα, θα είναι μπαλώματα όποια μέτρα κι αν ληφθούν. Έχουμε κάνει προτάσεις σε όλους τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και στον κ. Παπαληγούρα, που κάνει φιλότιμες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και έχει να επιδείξει θετικό έργο ότι πρέπει να εξασφαλιστεί υλικοτεχνική υποδομή για να αποδώσουν οι όποιες προσπάθειες και τα όποια μέτρα και, κυρίως, να γίνουν ρίξεις και τομές. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος είναι αντίθετος στην παράταση λειτουργίας των δικαστηρίων για τις βραδινές ώρες, όπως πρότεινε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Αν θέλουν να υπάρξει αποτέλεσμα σ΄ αυτόν τον τομέα μπορούν να προχωρήσουν σε σμίκρυνση του χρόνου δικαστικών διακοπών. Είμαστε σχεδόν η μόνη χώρα στην οποία είναι κλειστά τα δικαστήρια 2,5 μήνες το καλοκαίρι, 15 μέρες τα Χριστούγεννα και 15 μέρες το Πάσχα. Προτείναμε να περιοριστούν οι δικαστικές διακοπές σ’ ένα μήνα για το καλοκαίρι, σε μια εβδομάδα για τα Χριστούγεννα και σε μια εβδομάδα για το Πάσχα. Αν υιοθετούνταν η πρόταση αυτή θα υπήρχε μια θεαματική βελτίωση. Αυτό το αναφέρω ενδεικτικά, υπάρχουν κι άλλες προτάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται εξασφάλιση υλικοτεχνικής υποδομής, έχουμε ζητήσει για παράδειγμα να υπάρχουν μαγνητοφωνημένα πρακτικά σ’ όλες τις δίκες για να έχουμε πραγματικά πρακτικά, αλλά δεν υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή, δεν υπάρχουν τα χρήματα. Όλες οι κυβερνήσεις δεν αντιμετωπίζουν το Υπουργείο Δικαιοσύνης όπως πρέπει, δεν δίνουν τις αναγκαίες πιστώσεις.

Το μαρτυρά και η εικόνα των Δικαστικών Φυλακών άλλωστε, δεν ξέρω αν συμφωνείτε;

Πράγματι, η εικόνα των Φυλακών αποτελεί ντροπή για τη χώρα μας. Επισκέφτηκα τη Δικαστική Φυλακή Διαβατών, την γυναικεία πτέρυγα και είδα ότι υπήρχαν 16 κρατούμενες σ’ ένα θάλαμο 20 τετραγωνικών μέτρων και αυτό την στιγμή που ο Σωφρονιστικός Κώδικας επιβάλλει να υπάρχουν τουλάχιστον 6 τετραγωνικά για κάθε κρατούμενο. Η εικόνα που είδα αποτελεί κηλίδα για τον Νομικό μας Πολιτισμό και θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι το επίπεδο πολιτισμού μας, δεν κρίνεται μόνο από τους οικονομικούς δείκτες ευημερίες, ούτε από τα πολιτιστικά επιτεύγματα, κρίνεται και από το πώς εξασφαλίζουμε τα δικαιώματα των ανήμπορων και ποια κατάσταση υπάρχει στις Φυλακές, στα Κρατητήρια, στο Τμήμα Μεταγωγών που δεν είναι αυτή που πρέπει. Δεν αρμόζει αυτή η εικόνα για την Ελλάδα που είναι μια από τις 25 πιο ευημερούσες χώρες του κόσμου.

Η άποψή σας για την τοποθέτηση και λειτουργία καμερών, με στόχο την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών, όπως λέγεται, ποια είναι;

Λέμε να χρησιμοποιούνται μόνο για κυκλοφοριακούς λόγους και χωρίς επεξεργασία των στοιχείων. Διεθνώς παρουσιάζεται η τάση να περιορίζονται και να συρρικνώνονται οι ελευθερίες των πολιτών. Πιστεύουμε επομένως ότι κάθε βήμα που γίνεται σ΄ αυτήν την κατεύθυνση εν ονόματι της ασφάλειας, αλλοιώνει την ουσία και τη μορφή του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Η ασφάλεια δεν επιτυγχάνεται με περιορισμό της Δημοκρατίας, αλλά με περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερη ελευθερία. Υπάρχουν τρόποι για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Επισημαίνω με λύπη ότι από την Ε.Ε. που θα έπρεπε να είναι φορέας ανθρωποκεντρικού πολιτισμού, εκφραστής ενός πολιτισμού που στηρίζεται στον άνθρωπο ως πολίτη, που εκφράζει έναν πολιτισμό που διαμορφώθηκε σε χιλιάδες χρόνια και σέβεται τον άνθρωπο και τις ελευθερίες του, δυστυχώς έρχονται οδηγίες με τις οποίες συμμορφώνεται και η χώρα μας και οι οποίες ακυρώνουν κατακτήσεις αιώνων, είναι ασύμβατες με τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό. Με πρόσφατο Νόμο, σε εκτέλεση οδηγίας, υποχρεώνονται οι δικηγόροι σε κάποιο βαθμό να γίνονται καταδότες των εντολέων τους. Έτσι, όμως, παύει να υπάρχει η δικηγορία, παύει να υπάρχει η δικηγορία με τη μορφή που ξέρουμε και έχει ιστορία χιλιάδων ετών, κι έχουμε κι εδώ περιορισμό των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών. Οι δικηγορικοί σύλλογοι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται κόντρα στο ρεύμα, κόντρα στους ισχυρούς για να διασφαλίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις συνταγματικές ελευθερίες. Γι’ αυτό και πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη είχαμε αποχή μιας μέρας από τα καθήκοντά μας γιατί με χρήση κάποιας διάταξης και με τήρηση του τύπου, αλλά με παραβίαση της ουσίας παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα δυο δικηγόρων για να υποκλαπεί έτσι μια κατάθεσή τους.

Ριζοσπαστικές προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος εισηγείται η Εθνική επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για παράδειγμα την κατοχύρωση της ανεξιθρησκείας, ποια είναι η άποψή σας;

Η ανεξιθρησκία είναι εκ των ουκ άνευ με την έννοια ότι θα πρέπει να είναι σεβαστά τα δικαιώματα των πολιτών. Εμείς, σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση, έχουμε υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις στα θέματα της δικαιοσύνης. Λέμε ότι για να κοπεί ο ομφάλιος λώρος ανάμεσα σε εκτελεστική και δικαστική εξουσία, η ηγεσία της Δικαιοσύνης να μην επιλέγεται, όπως γίνεται σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά να εκλέγεται, από ένα διευρυμένο όργανο που θα αποτελείται από την Ολομέλεια του οικείου Δικαστηρίου, εκπροσώπους των μεγάλων δικηγορικών συλλόγων και των Νομικών σχολών, έτσι ώστε αυτοί που θα εκλεγούν να μην έχουν κάποια εξάρτηση από την εκτελεστική εξουσία. Είναι ένα σύστημα που έχει δοκιμαστεί στην Ιταλία επιτυχώς και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Βεβαίως για να πούμε την αλήθεια και το δικό μας σύστημα εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες, αλλά πουθενά δεν αμφισβητείται, όπως αμφισβητείται εδώ. Εδώ έχουμε το φαινόμενο η εκάστοτε αντιπολίτευση να αμφισβητεί τις επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης, να τις καταγγέλλει ως κομματικές, ως επιλογές που έχουν στόχο να ελέγξουν την δικαιοσύνη και τους δικαστές και η αντιπολίτευση, όταν έρθει στην εξουσία, κάνει ακριβώς τα ίδια τραυματίζοντας το κύρος της δικαιοσύνης. Εφόσον λοιπόν υπάρχει αυτή η αναξιοπιστία και υπάρχει αυτή η αμφισβήτηση από τον πολιτικό κόσμο, τουλάχιστον από τα κόμματα εξουσίας, νομίζω ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε τη συνταγματική επιταγή στην αναθεώρηση της σχετικής διάταξης και η επιλογή της ηγεσίας ανωτάτων δικαστηρίων να εκλέγεται από ειδικά διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα.

Η δημιουργία του Συνταγματικού Δικαστηρίου σας βρίσκει σύμφωνο;

Όχι, επισημαίνουμε ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, παρά θα λύσει. Το σύστημα όπως λειτουργεί σήμερα με το διάχυτο έλεγχο από όλα τα δικαστήρια, λειτουργεί επιτυχώς, έχει δημιουργήσει μια παράδοση και δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποια αλλαγή σ΄ αυτόν τον τομέα.

Τα ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. σήμερα διαμορφώνουν την επικαιρότητα, αλλά και την αισθητική μεγάλης μερίδας της ελληνικής κοινωνίας, ποια είναι η άποψή σας;

Σε ό,τι αφορά στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δεν συμβάλλουν στην αντικειμενική ενημέρωση του πολίτη, δεν υλοποιούν τη συνταγματική επιταγή για πραγματική ενημέρωση του πολίτη. Εδώ οφείλω να επισημάνω ότι αποτελούν θετική εξαίρεση τα κρατικά μέσα που σε πολλά σημεία ξεχωρίζουν από τα ιδιωτικά. Σε ό,τι σχετίζεται με τα θέματα απονομής δικαιοσύνης, με την παρουσίαση ειδικών, κατηγορουμένων, δεν υπάρχει σεβασμός στο Τεκμήριο αθωότητας. Γι’ αυτό πρόσφατα, στις 7 Φεβρουαρίου, είχαμε κοινή σύσκεψη με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) με την οποία αποφασίσαμε από κοινού να συντάξουμε ένα πρωτόκολλο συνεργασίας, να κάνουμε μια πρώτη εκδήλωση από κοινού με θέματα: δικαιοσύνη και ΜΜΕ με ομιλητές που θα συζητήσουν σε βάθος όλα αυτά τα θέματα και αποφασίσαμε να συγκροτηθεί μια μεικτή εξαμελής επιτροπή αποτελούμενη από τρεις εκπροσώπους της ΕΣΗΕΜΘ και τρεις του Δικηγορικού Συλλόγου. Θα παρακολουθούν τον τρόπο λειτουργίας των Μ.Μ.Ε. σε ό,τι αφορά στην κάλυψη δικών, στη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης και θα υποβάλλει προτάσεις και θα παρεμβαίνει με στόχο να διασφαλίζεται μεν το δικαίωμα του έλληνα πολίτη για ουσιαστική ενημέρωση, αλλά παράλληλα με σεβασμό στα πρόσωπα και, κυρίως, με σεβασμό του τεκμηρίου αθωότητας.

Πάντως, ακόμη και συνάδελφοί σας δικηγόροι κύριε Πρόεδρε παίζουν αυτό το «παιχνίδι» της τηλεθέασης…

Σε πάρα πολλές υποθέσεις. Μερίδιο ευθύνης έχουν και οι συνάδελφοι δικηγόροι τους οποίους τους παραπέμπουμε στα πειθαρχικά συμβούλια, οι οποίοι εμφανίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα ως «μαϊντανοί» και συμμετέχουν σε αναπαράσταση τηλεδικών. Τα Μ.Μ.Ε. έχουν χρέος να παρουσιάζουν, να ελέγχουν, αλλά να μην τείνει η δραστηριότητά τους αυτή σε υποκατάσταση της δικαιοσύνης. Δεν μπορούν να τηλεοπτικά στούντιο να μεταβάλλονται σε αίθουσες δικαστηρίου, η δικαιοσύνη απονέμεται στα δικαστήρια.

Ποια είναι η άποψή σας για τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων;

Εκκρεμεί η λήψη απόφασης στο Δικηγορικό Σύλλογο της Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να υπερασπίσω αυτή την απόφαση προς τα έξω, οπότε δεν θα ήθελα να γνωστοποιήσω τη δική μου προσωπική άποψη. Ωστόσο, υπάρχουν ενδιαφέρουσες απόψεις και για την μια πλευρά και για την άλλη. Κι αν ακόμη επικρατήσει η άποψη, μόνο δημόσιο πανεπιστήμιο, πάλι χρειάζονται θεσμικές αλλαγές. Είναι πολλά τα κακώς κείμενα στην Ανώτατη Εκπαίδευση όπως λειτουργεί σήμερα, χρειάζονται πολλές αλλαγές. Όταν πριν λίγο καιρό με επισκέφτηκαν κάποιες φοιτητικές παρατάξεις και τους ρώτησα ποιο είναι το αίτημά σας, μου απάντησαν να μην αλλάξει τίποτα. Τους είπα ότι αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη για μένα να βλέπω νέους, να έχουν μοναδικό αίτημα να μην αλλάξει τίποτα, τη στιγμή που οι νέοι πρέπει να βλέπουν μπροστά, να ζητούν συνεχώς αλλαγές και να αλλάζουν τα πάντα. Είναι ίδιον της νεότητας η επαναστατικότητα.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα βάλλονται πανταχόθεν παγκοσμίως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιστολή τους για την υποτιθέμενη προστασία τους, τι κίνδυνοι ελλοχεύουν;

Συμφωνώ μαζί σας. Σε παγκόσμιο επίπεδο και από την μοναδική ακόμη και σήμερα υπερδύναμη υπάρχει η τάση που θα έλεγα ότι επιβάλλεται στην Ε.Ε., το κλίμα αυτό επηρεάζει την Ε.Ε., για περιορισμό και συρρίκνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν ονόματι της Παγκόσμιας Ασφάλειας. Δυστυχώς έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Η δύναμη της δημοκρατίας πρέπει να αντιμετωπίζει αυτές τις καταστάσεις με πλήρη και ουσιαστική λειτουργία της Δημοκρατίας. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, θα πρέπει να λειτουργεί ουσιαστικά η Δημοκρατία και να θωρακίζεται με θεσμούς που θα επιτρέπουν την ουσιαστική λειτουργία της. Η ουσιαστική λειτουργία της Δημοκρατίας είναι η καταλυτική απάντηση στους τρομοκράτες, οι οποίοι στις ελάχιστες περιπτώσεις που βρίσκουν κάποιες ελάχιστες μειοψηφίες να ενστερνίζονται τις απόψεις τους είναι μόνο όταν έχουμε περιστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φαλκίδευση συνταγματικών ελευθεριών των πολιτών. Όταν λειτουργεί πραγματικά η Δημοκρατία δε έχουν καμία απήχηση οι τρομοκράτες και είναι περιθωριοποιημένοι και καταδικασμένοι στην ανυπαρξία. Γι’ αυτό καλύτερη απάντηση στην Τρομοκρατία είναι η ουσιαστική λειτουργία της Δημοκρατίας και σ’ αυτή την κατεύθυνση θα έπρεπε και οι διεθνείς οργανισμοί, αλλά και οι μεγάλες δυνάμεις να λειτουργούν.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.