«Καλυτερα χωρις κυανιο, αλλα οχι αρση της επιφυλακης»

Μπορεί να κυοφορήθηκε επί αρκετούς μήνες, αλλά τελικώς μας προέκυψε η μελέτη των περιβαλλοντικών όρων, της εταιρίας «Μεταλλευτική Θράκης» και μάλιστα η μελέτη αυτή περιείχε και μια έκπληξη που μπορεί να αναθεωρήσει πολλά από τα μέχρι σήμερα δεδομένα σε σχέση με την εξόρυξη του χρυσού στην περιοχή Οχιά των Σαπών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως διατείνεται στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου της εταιρίας, η «Μεταλλευτική Θράκης» «σεβόμενη το περιβάλλον και λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες συναισθηματικές αντιδράσεις της κοινής γνώμης και την ατμόσφαιρα αβεβαιότητας ως προς την αδειοδότηση μονάδων επεξεργασίας του μεταλλεύματος, προχώρησε στη σύνταξη μελέτης για την εκμετάλλευση του χρυσού, χωρίς τη να περιλαμβάνεται η κυάνωση ως μέθοδος επεξεργασίας», κάτι που η εταιρία θεωρεί ότι παραμένει οικονομικά βιώσιμη.

Πάντως οι περισσότεροι από τους παράγοντες του νομού Ροδόπης που είχαν αντιταχθεί με ενεργητικό τρόπο στην υλοποίηση αυτής της επένδυσης, έμοιαζαν νωρίς σήμερα το πρωί αιφνιδιασμένοι από την εξέλιξη, καθώς εκτιμάται ότι η κατάθεση της μελέτης με τους συγκεκριμένους όρους, δημιουργεί νέα δεδομένα και θα ανοίξει ένα νέο κύκλο συζητήσεων και διαλόγου σχετικά με τη σκοπιμότητα της πραγματοποίησης αυτής της επενδυτικής πρωτοβουλίας.

Όπως τόνιζαν σήμερα στον ΠτΘ κύκλοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν την επιστημονική βασιμότητα της πρότασης της «Μεταλλευτικής Θράκης», θα πρέπει να επισημανθεί ότι δεν μιλούμε πλέον για διαδικασία ανάκλησης χρυσού, αλλά για ένα πρώιμο στάδιο ανάκλησης ενός συμπυκνώματος και από την άλλη δεν αποκλείεται σε ένα προσεχές στάδιο η εταιρία και αφού θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία να απαιτήσει την επαναφορά της μεθόδου της κυάνωσης.

Αυτές τις επιφυλάξεις εξέφρασε με τη σημερινή του συνέντευξη στο Ραδιόφωνο του Παρατηρητή και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ- Θράκης Σταύρος Τσάγκος ο οποίος πάντως επιφυλάχτηκε να δεσμεύσει το επιμελητήριο με μια άποψη που πιθανώς να είναι πρόωρη, αφού δεν έχει περιέλθει ακόμη σε γνώση των ειδικών και των ενδιαφερομένων ο πλήρης φάκελος της περιβαλλοντικής μελέτης.

Σύμφωνα πάντως με τη θεσμοθετημένη διαδικασία το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Ροδόπης θα γνωμοδοτήσει σε μελλοντική του συνεδρίαση επί των περιβαλλοντικών όρων, χωρίς αυτή η γνωμοδότηση να έχει σχέση με την πολιτική θέση που πρόσφατα πήρε και η οποία ήταν απορριπτική σε κάθε ιδέα εξόρυξης του χρυσού στη Θράκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νομάρχης Ροδόπης κατ΄ επανάληψη έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να πεθάνει ούτε μερμίγκι από την χρήση κυανίου κατά τη διαδικασία εξόρυξης του χρυσού στις Σάπες, δικαιώνεται όμως ως προς τη θέση που είχε εκφράσει ότι η υπόθεση του χρυσού για τη Ροδόπη δεν έκλεισε με την ομόθυμη σχεδόν στάση των φορέων εναντίον της υλοποίησης της. Την ίδια στιγμή στελέχη της κυβέρνησης με πρωταγωνιστές τους κυρίους Πάχτα και Καλαφάτη είχαν εκφραστεί θετικά σε πολλές περιπτώσεις για την υλοποίηση ανάλογων επενδύσεων ενώ και η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν φάνηκε ουδέποτε σε κεντρικό επίπεδο να σέρνει το χορό ερωτήσεων, επερωτήσεων ή αντιδράσεων για το θέμα μέσα στο κοινοβούλιο, πέραν από μια ερώτηση που είχε καταθέσει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Η συνέντευξη του Σταύρου Τσάγκου

ΠτΘ: Κύριε Τσάγκο, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη η ανακοίνωση της «Μεταλλευτικής Θράκης» σύμφωνα με την οποία η μελέτη περιβαλλοντικών όρων που κατέθεσε προς το ΥΠΕΧΩΔΕ προβλέπει την εξόρυξη του χρυσού την περιοχή των Σαπών χωρίς την μέθοδο της κυάνωσης. Πως τη σχολιάζετε;

Σ.Τ.:
Με το δελτίο τύπου και τα αναγραφόμενα σε αυτό η ίδια η Εταιρεία έρχεται και δέχεται τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, στην ουσία επιβεβαιώνει τη δουλειά της ομάδας εργασίας που είχαμε κάνει εδώ και δύο χρόνια σχεδόν με αποτέλεσμα να προχωρήσει μια διεργασία που δεν φθάνει στο τελικό σημείο ανάκλησης εξόρυξης του χρυσού και μένει σε ένα πρώιμο στάδιο ανάκτησης ενός συμπυκνώματος που θα περιέχει και χαλκό και χρυσό ούτως ώστε αυτό εδώ το συμπύκνωμα αργότερα να φεύγει σε κάποια χώρα του εξωτερικού, ώστε να αποφύγει την διεργασία που απαιτεί κυάνιο.

Βέβαια πρέπει να πούμε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν αποκλείει τελείως και χρήση κυανιούχων αλάτων διότι κατά την διαδικασία της επίπλευσης, αυτά απαιτούνται σε μικρότερη ποσότητα. Πρέπει όμως να επισημάνω το εξής: Η διεργασία που προτείνεται από την εταιρεία για το κοίτασμα των Σαπών είναι μία διεργασία που χρησιμοποιείται στο Στρατώνι Χαλκιδικής. Σε εκείνο το κοίτασμα η εταιρεία που το εκμεταλλεύεται προτείνει να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της κυάνωσης διότι επικαλείται ότι αυτή η μέθοδος δεν είναι βιώσιμη και συν τοις άλλοις επιβαρύνει το περιβάλλόν, ενώ τα συγκεκριμένο δελτίο της εταιρείας λέει «ότι είναι βιώσιμη». Επειδή μέχρι τώρα θέλω να τηρούμε μία υπεύθυνη στάση, όταν θα έχουμε τον πλήρη φάκελο των περιβαλλοντικών όρων αυτής της μελέτης και έχουμε όλα τα στοιχεία της διεργασίας και της χημείας του μεταλλεύματος υπεύθυνα πάλι θα κρίνουμε αυτή τη μελέτη και δημόσια θα ενημερώσούμε τους φορείς του τόπου. Σίγουρα είναι μία νέα εξέλιξη και βλέπουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έκανε πίσω σε μία διεργασία που πρότεινε πριν από ένα εξάμηνο. Θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί αν έπρεπε η εταιρεία να περιμένει τις αντιδράσεις φορέων για να μην υιοθετήσει την μέθοδο της κυάνωσης.

Πιστεύουμε ότι εδώ υπήρχε μία ολιγωρία από το ΥΠΕΧΩΔΕ και του Υπουργείου Ανάπτυξης τα οποία έπρεπε κατ΄ αρχήν να κρίνουν ως ακατάλληλη την μέθοδο της κυάνωσης, Σε ότι αφορά την άλλη εταιρεία, τα Χρυσωρυχεία Θράκης η πληροφόρηση είναι ότι και στο Ν. Εβρου και στο Ν. Ροδόπης επίκειται η δημοπράτηση κάποιων μεταλλευτικών περιοχών ούτως ώστε να δοθεί οριστική παραχώρηση σε κάποιες εκτάσεις όπου η συγκεκριμένη εταιρεία έχει κάνει έρευνα και έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κάποια κοιτάσματα χρυσού.

ΠτΘ: Η οποία έρευνα σύμφωνα με την νομοθεσία είναι πολύ εύκολη.

Σ.Τ.:
Η έρευνα όσο αφορά το κομμάτι της Ροδόπης είναι το κομμάτι όπου προβλέπεται να εγκατασταθεί το εργοστάσιο που προτείνεται. Άρα εμείς θεωρούμε ότι είναι μία διαδικασία πιο πολύ για να παραχωρηθεί η έκταση παρά να γίνει εκμετάλλευση. Τουναντίον η έκταση στο Ν. Εβρου σκοπεύει να βγει στον αέρα για να γίνει η οριστική παραχώρηση. Είναι μία έκταση η οποία βρίσκεται νότια των Πετρωτών και είναι δίπλα στην Μεσημβρία όπου υπάρχουν αρχαία και είναι μεγαλύτερη από αυτή των Πετρωτών. Στο Ν. Ροδόπης είναι η έκταση που προτείνουν να γίνει το εργοστάσιο χρυσού. Πρέπει να πούμε ότι το κοίτασμα του Περάματος είναι διαφορετικό από αυτό των Σαπών.

Είναι μία διαδικασία που προβλέπεται νομοθετικά ώστε όσοι θεωρούν ότι έχουν έννομο συμφέρον μπορούν να υποβάλλουν κάποιες ενστάσεις ούτως ώστε να μην δεσμευθεί κάποια περιοχή.

ΠτΘ: κ. Τσάγκο, κατά πόσο αυτή η μέθοδος που προτείνεται με τον αποκλεισμό της κυάνωσης και με την εξεργασία βάσει ενός κυκλώματος βαρυτομετρικού διαχωρισμού για την ανάκτηση του ελευθέρου χρυσού και με κύκλωμα επίπλευσης για παραγωγή συμπυκνώματος χρυσού και χαλκού, που θα διατίθεται μάλιστα σε εργοστάσιο του εξωτερικού προκειμένου να γίνεται η τελική επεξεργασία, είναι επιστημονικά αποδεκτή και λιγότερο επικίνδυνη για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία;

Σ.Τ.:
Χωρίς να έχουμε δει τη συγκεκριμένη μελέτη, εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι εταιρίες δεν φθάνουν πια την διαδικασία μέχρι την ανάκτηση του χρυσού, αλλά μένουν σε ένα πρώιμο στάδιο που χρησιμοποιούν τη βαροτομετρική μέθοδο αλλά και την επίπλευση.

Σίγουρα αυτή η μέθοδος θίγει λιγότερο το περιβάλλον, αλλά νομίζω ότι τα προβλήματα της όξινης απορροής, της διαχείρισης των υδάτων παραμένουν ακόμη. Και μάλιστα αν σκεφθούμε ότι γίνεται μεγάλη κουβέντα για τα αποθέματα νερού, για το πόσο πολύτιμο είναι τελικά το νερό, πρέπει να δούμε αναλυτικά τα στοιχεία της μελέτης.

ΠτΘ: Στο δελτίο τύπου λέει ότι η μέθοδος περιλαμβάνει και προσθήκη ασβεστόλιθου στα κατάλοιπα η οποία διασφαλίζει ότι δεν θα δημιουργείται όξινη απορροή αλλά ούτε και ρύπανση στο περιβάλλον με βασικά μέταλλα.

Σ.Τ.:
Σας είπα δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ακρίβεια αν δεν δούμε την μελέτη. Το σίγουρο είναι ότι είναι μία διαφορετική μέθοδος, όχι αξιοποίησης του κοιτάσματος για παραγωγή χρυσού αλλά με την έννοια ότι μένει σε ένα στάδιο και δεν ολοκληρώνει την διαδικασία.

ΠτΘ: Προηγουμένως είπατε ότι στο Στρατώνι ακολουθήθηκε αυτή η μέθοδος και τώρα πιέζουν να προχωρήσουν στην κυάνωση. Άρα αυτή η μέθοδος είναι λιγότερο εξελιγμένη από την κυάνωση;

Σ.Τ.:
Η μέθοδος αυτή δεν παράγει χρυσό αλλά ένα συμπύκνωμα

ΠτΘ: Υπάρχει περίπτωση μετά η εταιρεία να πιέσει και αυτή με την σειρά της ώστε να επιτύχει την κυάνωση;

Σ.Τ.:
Θα σας εκφράσω τους δικούς μου φόβους χωρίς να δεσμεύσω το ΤΕΕ. Εάν τελικά δοθεί άδεια και προχωρήσουν σε κάποια μορφή εκμετάλλευσης θα δημιουργηθεί ένα δυναμικό ανθρώπων, έστω ελαχίστων, που θα απασχολούνται και θα είναι ο πυρήνας πίεσης αργότερα για συνέχιση της εκμεταλλευτικής δραστηριότητας.

ΠτΘ: Εφ’ όσον αποδειχθεί ότι υπάρχουν λιγότερες επιπτώσεις για το περιβάλλον ή ότι η εκμετάλλευση αυτή είναι λιγότερο βλαβερή από αυτή της κυάνωσης θα μπορούσατε δυνητικά να παραμείνετε σε μία γραμμή η οποία λέει ότι πάγια θέση μας είναι ότι η ανάπτυξη της περιοχής δεν συνάδει με αντίστοιχες εκμεταλλεύσεις;

Σ.Τ.:
Με την συγκεκριμένη όχι, αλλά με αντίστοιχες εκμεταλλεύσεις που μελλοντικά βλέπουμε ότι που θα οδηγήσουν -γιατί δεν μπορείς να εξετάζεις μόνο μία επένδυση, πρέπει να δεις και σε βάθος χρόνου τι θα γίνει- εάν κρίνουμε ότι αυτή είναι μία αρχή για μία μελλοντική διαφορετική δραστηριότητα θα μείνουμε στη θέση μας.

Θέση μας ξεκάθαρη είναι ότι είμαστε αντίθετοι στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων με τη μέθοδο της κυάνωσης.

Δάμων Δαμιανός- Άννα Πατρωνίδου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.