Καλλιτεχνικη εκθεση των κρατουμενων

Οι φυλακές άνοιξαν για να δει το κοινό τις καλλιτεχνικές δημιουργίες αυτοδίδακτων κρατουμένων την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, αλλά και για να επισκεφθεί την Εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου που βρίσκεται μέσα στις Δικαστικές Φυλακές.

Οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν τη μεγάλη συμμετοχή κοινού, αλλά η παρουσία όσων κατάφεραν να έρθουν έδωσε ζωή σ’ ένα χώρο που δεν δέχεται παρά μόνο επισκέψεις συγγενών και φίλων των κρατουμένων.

Εικόνες, κορνίζες, αναπτήρες, σταυροί, τάβλι, κομπολόγια, ρολόγια τοίχου, φτιαγμένα από αυτοδίδακτους δημιουργούς που εκφράζουν ελεύθερα τη δημιουργική τους διάθεση αν και έγκλειστοι εκτέθηκαν για το κοινό.

Σε ιδανικές συνθήκες λέγεται ότι όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή, μόνο που στην Ελλάδα δε φτάσαμε ακόμη στο σημείο να έχουμε όσα σχολεία χρειάζονται, στον τόπο που χρειάζονται αλλά και φυλακές που θα διαθέτουν επαρκείς κι αξιοπρεπείς χώρους για τους κρατουμένους και το «πρόγραμμά» τους να ‘ναι στην κατεύθυνση του σωφρονισμού.

Ο αρχιφύλακας στις Δικαστικές Φυλακές Κομοτηνής Αντώνης Παπαδόπουλος παρουσίασε τη δουλειά των κρατούμενων, η οποία φιλοξενήθηκε στο χώρο του Επισκεπτηρίου κι εξήγησε ότι τα έργα τα φιλοτέχνησαν μόνοι τους οι κρατούμενοι και τα οποία, βέβαια, μπορούσαν ν’ αγοράσουν οι επισκέπτες της έκθεσης και τόνισε ότι ήταν αυτοδίδακτοι.

Το μεγάλο πρόβλημα που αφορά στις Δικαστικές

Φυλακές Κομοτηνής είναι αυτό του χώρου, το οποίο αν κι έχει επανειλημμένα προσεγγιστεί δεν φαίνεται πως τυγχάνει της ανταπόκρισης της πολιτείας. Μετέφερε την άποψη πως ο πολύς ελεύθερος χρόνος των κρατούμενων θα μπορούσε ν’ αξιοποιηθεί δημιουργικά αν είχαν περισσότερο χώρο για να γίνουν περισσότεροι χώροι που θα στεγάσουν κάποια εργαστήρια. «Το σχολείο λειτουργεί, όπως επίσης το κέντρο απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ για τους τοξικομανείς. Υπάρχει ένα υποτυπώδες αλλά δημιουργικό εργαστήρι ζωγραφικής. Επίσης, από την προηγούμενη εβδομάδα λειτουργεί ένα γυμναστήριο». Σημείωσε πως έχουν στόχους που θέλουν να πετύχουν και θέλουν σε κάθε τους προσπάθεια τη συμβολή της κοινωνίας.

Ζήτημα τιμής!

Ανάμεσα στους κρατούμενους υπάρχουν και άτομα που βρέθηκαν στη φυλακή γιατί δεν είχαν κάποια ελάχιστα ποσά να πληρώσουν χρέη προς το δημόσιο! «Πρόκειται για μικροποινίτες, οι οποίοι έρχονται μέσα για παραβάσεις του ΚΟΚ και οικονομικά εγκλήματα των οποίων οι ποινές είναι πληρωτέες. Υπάρχουν κρατούμενοι που αν είχαν τα 500, τα 600 ευρώ για να πληρώσουν την ποινή τους δε θα ήταν μέσα, κάτι που θα διευκόλυνε κι εμάς, γιατί ο πληθυσμός των κρατουμένων κάνει την κατάσταση μέσα στη φυλακή ασφυκτική.

Η φυλακή είναι σχεδιασμένη για 96 άτομα κι αυτή τη στιγμή έχουμε 350 και είμαστε στατιστικά η μόνη φυλακή στην Ελλάδα που έχει τετραπλάσιο αριθμό κρατουμένων».
Για το αν προβλέπεται να αποφορτιστεί η κατάσταση με κάποιες μεταγωγές, ο κ. Παπαδόπουλος περιέγραψε. «Λειτούργησε η φυλακή των Τρικάλων και η φυλακή του Δομοκού. Πριν λειτουργήσει η φυλακή του Δομοκού, η φυλακή είχε 310 άτομα κι από τη στιγμή που λειτούργησε έχουμε 350.

Σε συνέδριο, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης μας έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των νέων φυλακών, σύμφωνα με το οποίο στα τέλη Ιανουαρίου θα λειτουργήσει η φυλακή που βρίσκεται στα Γρεβενά και στο τέλος του 2008 θα τεθούν σε λειτουργία οι φυλακές της Νιγρίτας, των Χανίων και της Δράμας. Αν τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα, πιστεύω ότι θα υπάρξει αποσυμφόρηση των φυλακών και θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε καλύτερα πράγματα στη φυλακή» υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Τοξικομανείς και φυλακή

Η υπόθεση της παρουσίας τοξικομανών στις φυλακές και της αντιμετώπισής τους όπως όλοι οι άλλοι κρατούμενοι κι όχι ως ασθενείς είναι τεράστια, πλην όμως κάποια προγράμματα έρχονται να υποσχεθούν μια πιο σωστή προσέγγισή τους, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε ο Αν. Παπαδόπουλος. «Σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ, είχαμε τη σκέψη να δημιουργήσουμε μια πρωτότυπη πανευρωπαϊκά δομή: Να δημιουργήσουμε κέντρα απεξάρτησης επί 24ώρου βάσης μέσα στη φυλακή, όπως λειτουργεί το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ στη Σίνδο, η «ΙΘΑΚΗ», ένα πρόγραμμα κλειστό για ανθρώπους που είναι τοξικομανείς και κάθονται 3 και 4 μήνες» περιέγραψε ο κ. Παπαδόπουλος, με την παρατήρηση ότι ενδεχομένως να μη μπορέσουν να υλοποιήσουν αυτή τη σκέψη λόγω έλλειψης χώρου.

«Ό,τι γίνεται είναι προς το καλό των τοξικομανών κρατουμένων οι οποίοι, κατά τη γνώμη μου, δε θα έπρεπε να βρίσκονται μέσα στη φυλακή. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ασθενείς, είναι εξαρτώμενοι από μια ουσία, όποια κι αν είναι αυτή. Δε θα έπρεπε να βρίσκονται μέσα στη φυλακή και το όποιο έγκλημα που κάνουν και τα ναρκωτικά που διακινούν το κάνουν μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Αυτοί οι άνθρωποι θα έπρεπε να βρίσκονται σε ιδρύματα, να δημιουργήσει η πολιτεία Κέντρα Απεξάρτησης Τοξικομανών, με ειδικό επιστημονικό προσωπικό που θα μπορεί να τους προσφέρει αυτά που πρέπει.

Δυστυχώς, εδώ μέσα αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι κρατούμενοι. Δεν έχουμε τις ειδικές γνώσεις για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις, όσο κι αν θέλουμε κι αν προσπαθούμε γιατί γινόμαστε και ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχίατροι, αλλά δεν έχουμε τις ειδικές γνώσεις για να τους βοηθήσουμε» είπε.

Να σημειωθεί ότι οι Δικαστικές Φυλακές Κομοτηνής εδώ κι 1,5 περίπου χρόνο συμμετέχουν σε πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ για τους τοξικομανείς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με όρους πολιτισμού ένα πρόβλημα υγείας, σωματικής και ψυχικής.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.