«Και σημερα οι φοιτητες διεκδικουν σοβαρα αιτηματα»

«Ισλάμ και Δίκαιο» τιτολοφορείται η πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργανώνει η ΠΑΣΠ του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του ΔΠΘ στις 25 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο αμφιθέατρο της Παλαιάς Νομικής. Ομιλητές στην ημερίδα θα είναι ο Πρύτανης του Δημοκριτείου κ. Ιωάννης Σχινάς, ο Πρόεδρος του συγκεκριμένου Τμήματος κ. Ευάγγελος Ζούμας, η νομικός Διδάκτωρ Ιστορίας της Σορβόνης ειδική επιστήμονας στη Νομική Σχολή κ. Αριάδνη Γερούκη, ο Ομότικμος καθηγητής του ΑΠΘ κ. Γρηγόριος Ζιάκας και ο Επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ Αραβολόγος του Τμήματος Ιστορίας –Αρχιαολογίας κ. Χασάν Μπαντάουϊ.

Με την ευκαιρία της ημερίδας ο ΠτΘ συζητά με την Ραλλού Δραμουντάνη, γραμματέα ΠΑΣΠ Παρευξεινίων και την Εβίνα Τσατσάνη, γραφείο ΠΑΣΠ Παρευξεινίων, για το στόχο της μερίδας αλλά και γενικότερα θέματα όπως αυτό της λειτουργίας του Τμήματος και των προβλημάτων του, για τα επαγγελματικά δικαιώματα, για τις σχέσεις του τμήματος με την τοπική κοινωνία.

Ας τις ακούσουμε:

ΠτΘ: Διοργανώνετε ως ΠΑΣΠ Παρευξεινίων μία άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα. Υπήρξε κάποιο ερέθισμα για την διοργάνωσή της; Ποιος είναι ο στόχος σας;

Ρ.Δ: Ερέθισμα για τη διοργάνωση υπήρξε η περυσινή ημερίδα που διοργανώθηκε από την κ. Γερούκη στο μάθημα της Ιστορίας Ποινικής Καταστολής στο πλαίσιο του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών. Στόχος μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία στους φοιτητές να γνωρίσουν και να πλησιάσουν το συγκεκριμένο πολιτισμό για τον οποίο δεν γνωρίζουμε παρά ελάχιστα.

Ε.Τ.: Υπάρχουν ακόμη και σήμερα και μάλιστα στους νέους ανθρώπους στερεότυπα και προκαταλήψεις εξαιτίας της άγνοιας που έχουμε για το διαφορετικό. Ζούμε σε μία πόλη πολυτισμική και είναι απαραίτητο να γνωρίσουμε κάποια στοιχεία που αφορούν το διπλανό μας. Θέλουμε λοιπόν μέσα από αυτή τη διοργάνωση αφενός να δώσουμε την ευκαιρία να ενημερωθούν και αφετέρου θεωρούμε ότι είναι μία πρόκληση η διοργάνωση της ημερίδας από το συγκεκριμένο τμήμα το οποίο καλείται να παίξει στον τομέα αυτό συγκεκριμένο ρόλο.

ΠτΘ: Ποιοι σας βοήθησαν στην προσπάθειά σας αυτή;

Ρ.Δ.: Κατ΄ αρχήν αποταθήκαμε στην κ. Γερούκη η οποία με μεγάλη χαρά δέχθηκε να μας βοηθήσει. Επίσης μας βοήθησαν ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Ζούμας και ο Πρύτανης κ. Σχινάς.

ΠτΘ: Το τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών είναι από τα καινούργια τμήματα του Δημοκριτείου. Υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του Τμήματος;

Ρ.Δ.: Τα προβλήματα ήταν εμφανή τα δύο πρώτα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων έγιναν προσπάθειες το Τμήμα να σταθεί στα πόδια του, και ως προς το πρόγραμμα σπουδών και ως προς την οργάνωσή του. Τα χρόνια αυτά ήταν αρκετά δύσκολα και ως φοιτητές ήμαστε ανεκτικοί σε κάποια θέματα βλέποντας τις δυσκολίες της αρχής και την προσπάθεια αντιμετώπισής τους. Τώρα έχουν κάπως δρομολογηθεί τα πράγματα και έχουν γίνει διάφορες κινήσεις, όπως το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας και οι πρακτικές ασκήσεις με υπεύθυνη την κ. Δημάση. Με τη μεταφορά του Τμήματος από την Πανεπιστημιούπολη στα κτίρια της παλιάς Νομικής τα προβλήματα μειώθηκαν, όσον αφορά τις αίθουσες διδασκαλίας και τα συγγράμματα που αφορούν το τμήμα μας.

Ε.Τ.: Υπάρχει έλλειψη καθηγητών στη ρώσικη κατεύθυνση όπου έχουμε μόνο έναν καθηγητή και κάθε έτος αριθμεί 90 περίπου παιδιά, ενώ στην τούρκικη υπάρχουν τρία μέλη ΔΕΠ, αν και είναι μικρότερα το τμήματα σε αριθμό παιδιών. Επίσης, δεν υπάρχουν βιβλία στο αντικείμενο της σχολής γιατί τώρα σιγά –σιγά αρχίζουν και εκδίδονται.

ΠτΘ: Δεν υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα σε άλλα πανεπιστήμια;

Ε.Τ: Δεν υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα, συγγενή ωστόσο υπάρχουν.

ΠτΘ: Τι εννοείτε όταν λέτε πρακτικές ασκήσεις;

Ρ.Δ.: Πρόκειται για επιλεγόμενο μάθημα και το διδάσκει η κ. Δημάση. Το μάθημα στα δύο πρώτα εξάμηνα είναι θεωρητικό και στο τρίτο εξάμηνο κάνουμε πρακτική στο σχολείο των Σαπών, διδάσκοντας ελληνική γλώσσα και ιστορία. Ο καθένας από την ομάδα του, κάθε Πέμπτη συγκεκριμένα, διδάσκει από την πρώτη μέχρι την έκτη δημοτικού. Είναι μία καλή εμπειρία, είναι πρόκληση για το Τμήμα και είναι μία αξιόλογη προσπάθεια που το τιμά.

Πρότασή μας, εξάλλου, είναι προς την κατεύθυνση της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης να διδάσκονται και την μητρική τους γλώσσα τα παιδιά, είναι αυτό και δική μας υποχρέωση. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ειδικευόμαστε στη ρωσική, βουλγαρική και τουρκική γλώσσα και από φέτος και στη ρουμανική.

Ε.Τ: Κανονικά θα έπρεπε τα παιδιά που κατάγονται από Ρουμανία, Ρωσία ή από Τουρκία κάποιες ώρες να κάνουν μαθήματα σχετικά και με το δικό τους πολιτισμό, με τη γλώσσα και την κουλτούρα τους. Γιατί έτσι δεν τα αφήνεις απ΄ έξω. Και αυτή είναι η έννοια του διαπολιτισμικού σχολείου. Απλά μέχρι σήμερα τα διαπολιτισμικά δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Και ίσως αυτό το τμήμα το συγκεκριμένο βγάλει τους εκπαιδευτικούς που θα στελεχώσουν αυτά τα σχολεία.

ΠτΘ: Έχετε ωστόσο κατοχυρώσει τα επαγγελματικά σας δικαιώματα;

Ε.Τ.: Το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη έχει διεκδικήσει δικαιώματα ανάληψης του διοικητικού τομέα, εμείς θα διεκδικήσουμε τον παιδαγωγικό τομέα. Τώρα γίνεται προσπάθεια από το Τμήμα για κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων και έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για να διεκδικήσουμε τον παιδαγωγικό τομέα. Το συγκεκριμένο Τμήμα δημιουργήθηκε για κάποιο σκοπό και πιστεύω ότι στη συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να τον φέρει σε πέρας.

ΠτΘ: Ίσως είναι και μία ευκαιρία να έρθει η τοπική κοινωνία σε επαφή με το πανεπιστήμιο..

Ρ.Δ.: Θεωρώ ότι και από τις δύο πλευρές πρέπει να γίνει ένα άνοιγμα. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Τα παιδιά που ανέλαβαν πτυχιακές εργασίες και αποτάθηκαν στη δημοτική βιβλιοθήκη, και μάλιστα με βεβαίωση του καθηγητή ότι φοιτούν και ζητούν βιβλιογραφία, αντιμετώπισαν μία άρνηση από την πλευρά της υπεύθυνης, η οποία ζήτησε από τα παιδιά να της φέρουν λογαριασμό ΔΕΗ και ισχυρίστηκε ότι αυτό είναι απόφαση του δημάρχου. Δεν ξέρουμε αν αυτό το γνωρίζει ο δήμαρχος. Τώρα θα ξεκινήσει ένας διάλογος για να τον ενημερώσουμε.

ΠτΘ: Μιλήσατε επίσης για Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας στο τμήμα σας…

Ρ.Δ.: Αφορά σε ενήλικες μουσουλμάνους. Περίπου 130 το παρακολούθησαν και εκκρεμούν άλλες τόσες αιτήσεις. Το επόμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο θα ακολουθήσει ο β΄ κύκλος σπουδών. Οι μαθητές αξιολογούνται από το τμήμα και έτσι δημιουργούνται τρία επίπεδα, οι αρχάριοι, οι μεσαίοι και οι προχωρημένοι. Την επιστημονική ευθύνη έχει η κυρία Δημάση Μαρία, λέκτορας του Τμήματος. Δουλεύουμε με τα επίσημα βιβλία του Υπουργείου Παιδείας για την ελληνική ως ξένη γλώσσα και αντίστοιχα με τα βιβλία του σχολείου Ελληνικής γλώσσα του ΑΠΘ και τα βιβλία του Διαπολιτισμικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών. Ωστόσο, το τμήμα για να αντιμετωπίσει την ιδιαιτερότητα της περίπτωσης δημιούργησε το δικό του διδακτικό υλικό το οποίο θα δοκιμαστεί φέτος στο νέο κύκλο σεμιναρίων που θα ξεκινήσουν αρχές Δεκέμβρη.

ΠτΘ: Σήμερα κατηγορούνται οι φοιτητικές νεολαίες για έλλειψη αγωνιστικότητας και ειδικά η ΠΑΣΠ ως καθεστωτική φοιτητική παράταξη. Τι απαντάτε σε αυτά;

Ρ.Δ.:Η ΠΑΣΠ πολλές φορές έχει εναντιωθεί με την κυβερνητική πολιτική σε αντίθεση με τη ΔΑΠ που αν κάποιος προσέξει τα ψηφίσματά της στις γενικές συνελεύσεις βλέπει ότι ακολουθεί τη γραμμή του κόμματος της Ν. Δ. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής λαμβάνει υπόψη του το εκλογικό αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών για τις βουλευτικές εκλογές. Όσον δε αφορά την Πανσπουδαστική ξεκάθαρα δήλωσε ότι ακολουθεί την γραμμή του ΚΚΕ. Εμείς δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε εναντιωθεί την κυβέρνηση, όπως στο θέμα του πολέμου στο Ιράκ, στο θέμα του τρομονόμου, γιατί σαν νέοι άνθρωποι έχουμε τη δική μας άποψη η οποία διαμορφώνεται από τις ολομέλειες που γίνονται στις οποίες αποφασίζουν όλα τα μέλη της ΠΑΣΠ Κομοτηνής. Με πρωτοβουλία της ΠΑΣΠ Παρευξεινίων καθιερώθηκε η διπλωματική εργασία για τους επί πτυχίω φοιτητές του τμήματος.

Ε.Τ.:Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το ‘73 το ‘89 με το 2003, είναι τελείως διαφορετικές οι διεκδικήσεις του τότε με το σήμερα. Και σήμερα διεκδικούμε σοβαρά αιτήματα, όπως για παράδειγμα τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, καλύτερα συγγράμματα, καλύτερη αξιολόγηση των πανεπιστημίων, αναβάθμιση των σπουδών μας. Ζητάμε δημοκρατικότερους και αντιπροσωπευτικότερους όρους συμμετοχής στη διαδικασία εκλογής των πανεπιστημιακών αρχών, όπως και σίτιση και στέγαση για όλους.

ΠτΘ: Σας ευχαριστούμε πολύ

Ρ.Δ.-Ε.Τ:Κι εμείς σας ευχαριστούμε

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.