«Ισχαιμικη νοσος: ο μεγαλος εχθρος μας»

«Ισχαιμική νόσος: ο μεγάλος εχθρός μας» ήταν το θέμα της ομιλίας που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ, κατά την δεύτερη εκδήλωση της σειράς «Μορφωτικές Συναντήσεις 2007-2008» που διοργανώθηκε από τον Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής. Το θέμα αυτό ανέπτυξε η διευθύντρια της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κομοτηνής Αλεξάνδρα Παναγιωτίδου- Καλδιριμτζή.

Η ισχαιμική νόσος αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες του 21ου αιώνα με όλο και περισσότερα θύματα. Πρόκειται για μία νόσο που εμποδίζει τη ροή του αίματος στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η αιμάτωση των οργάνων από τις αντίστοιχες αρτηρίες στην περιοχή που εμφανίζεται αυτή η νόσος. «Όταν πρόκειται για αγγεία της καρδιάς, η νόσος εκδηλώνεται με έμφραγμα, αντίστοιχα όταν πρόκειται για αγγεία του εγκεφάλου εκδηλώνεται με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή αν αφορά αρτηρίες των κάτω άκρων εκδηλώνεται με πόνο στη διάρκεια του βαδίσματος», όπως ανέφερε η ομιλήτρια, διευθύντρια της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κομοτηνής Αλεξάνδρα Παναγιωτίδου- Καλδιριμτζή.

Πρόκειται για μία νόσο που ξεκινάει μετά από τα πρώτα χρόνια της ζωής, ωστόσο εκδηλώνεται μετά τα 40. Η κ. Παναγιωτίδου- Καλδιριμτζή εξήγησε ότι η νόσος ξεκινά σε πολύ μικρή ηλικία και τα πρώτα συμπτώματά της αργούν να εμφανιστούν, ενώ ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι η πρόληψη. Οι παράγοντες κίνδυνοι που προδιαθέτουν τη νόσο είναι η αυξημένη χοληστερίνη, η παχυσαρκία, ο ζαχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση κ.ά. «Επομένως η πρόληψη πρέπει να ξεκινήσει από εκεί, να προσέχουμε τη διατροφή μας, όπου συνιστάται η μεσογειακή δίαιτα. Να αποφεύγεται το κάπνισμα, γιατί καταστρέφει το εσωτερικό των αγγείων και προάγει την εμφάνιση των αθηρωματικών πλακών, ο έλεγχος του σωματικού βάρους, αλλά και η άσκηση».

Μιλώντας για τα συμπτώματα στις περιπτώσεις της καρδιάς, η κ. ομιλήτρια σημείωσε ότι εκδηλώνεται με στηθάχθη έμφραγμα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Τόνισε δε ότι πρόκειται για μία νόσο που αφορά περισσότερο τις δυτικές κοινωνίες, λόγω της καλοπέρασης, των κακών διατροφικών συνηθειών, της έλλειψης της άσκησης. Σύμφωνα με την κ. Παναγιωτίδου-Καλδιριμτζή, «οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια και δίνεται η δυνατότητα εκδήλωσης της νόσου».

Όσο για το νομό Ροδόπης – όπως και στην υπόλοιπη χώρα – η νόσος αυτή είναι αρκετά διαδεδομένη.

Μ.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.