«Στο ποδι» στηθηκε το Εθνικο Μητρωο Ζωων Συντροφιας

Δυσλειτουργική η πλατφόρμα, επιπλέον γραφειοκρατία και δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα από πλευράς των κτηνιάτρων για το pet.gov.gr σύμφωνα με τον Θάνο Καραγιώργη

Τη συνήθη λογική που θέλει την επιτυχία μιας πρωτοβουλίας στην πράξη να απέχει πολύ από την θεωρία φαίνεται πως ακολουθεί η νέα πλατφόρμα pet.gov.gr ή αλλιώς το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς που τέθηκε σε λειτουργία στις 19 του περασμένου Δεκέμβρη, με στόχο όπως αναγραφόταν και στην σχετική ανακοίνωση από πλευράς του υπουργείου «τη φιλικότερη και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση κτηνιάτρων, ιδιοκτητών και διαχειριστών ζώων συντροφιάς, μέσα από μια σειρά νέων ψηφιακών υπηρεσιών».

Μάλιστα η λειτουργία της πλατφόρμας σηματοδότησε την δημιουργία για πρώτη φορά μιας ενιαίας επίσημης πλατφόρμας καταγραφής και παρακολούθησης των όρων ευζωίας συντροφιάς, ανοιχτή προς το σύνολο των «εμπλεκομένων» στην ευζωία ενός ζώου, όπως οι κτηνίατροι, οι ιδιοκτήτες, οι ανάδοχοι, οι φιλόζωοι και η Δημόσια Διοίκηση.

Και ενώ η πρωτοβουλία αυτή ήρθε να καλύψει ένα βασικό ζητούμενο από πλευράς του συνόλου των εμπλεκομένων, ήτοι την δημιουργία ενός ενιαίου και ψηφιακού μητρώου που θα διευκόλυνε κάθε πλευρά, στην πράξη σύμφωνα με επαγγελματίες κτηνιάτρους έρχεται να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο μια ήδη δύσκολη καθημερινότητα.

Και αυτό γιατί η πλατφόρμα που τέθηκε σε λειτουργία και ορίζει το υποχρεωτικό τσιπάρισμα κάθε ζώου, ώστε να μπορέσει να γίνει η οποιαδήποτε ιατρική πράξη – δεδομένο στο οποίο σαφώς οι κτηνίατροι δεν αντιτίθενται- αμελώντας όμως να προβλέψει τις περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης δεν επιθυμεί να το πράξει ή τις περιπτώσεις που αφορούν στην περίθαλψη αδέσποτων ζώων.

Δεν λήφθηκε υπόψιν η γνώμη των κτηνιάτρων

Μιλώντας για τις καινοτομίες που δεν υπάρχουν στην εν λόγω πλατφόρμα αλλά και το γεγονός ότι δημιουργήθηκε μια απολύτως δύσχρηστη και δυσλειτουργική τελικά πλατφόρμα τόσο για τους κτηνιάτρους όσο και για τους πολίτες, ο κτηνίατρος κ.Θάνος Καραγιώργης, ξεκίνησε από το γεγονός της επιβολής της λειτουργίας της και ό,τι αυτή περιλαμβάνει δίχως να ληφθεί υπόψιν η γνώμη των βασικών της χρηστών, ήτοι των κτηνιάτρων.

Ο ίδιος έσπευσε να υπογραμμίσει πως η κτηνιατρική κοινότητα ήταν απολύτως θετική στη δημιουργία ενός ενιαίου μητρώου και δη ψηφιοποιημένου που θα λειτουργεί και ως άλλος «ψηφιακός φάκελος» κάθε ζώου, ωστόσο αυτό που εν τέλει τέθηκε σε λειτουργία είναι λειτουργικά λάθος, ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που ακόμα δεν έχουν απαντηθεί από πλευράς των αρμοδίων.

Αρχικά όπως εξήγησε υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες χρηστών, οι κτηνίατροι, οι φιλοζωικές οργανώσεις, οι ιδιοκτήτες αλλά και οι εθελοντές κτηνίατροι, με την τελευταία κατηγορία ακόμα να περιμένει επεξήγηση ως προς τους ποιους τελικά αφορά. Στο σύνολο των κατηγοριών για την σύνδεση στο σύστημα απαιτούνται οι προσωπικοί κωδικοί των χρηστών στο taxisnet, σημείο στο οποίο επίσης αντιδρά η πλειοψηφία των κτηνιάτρων, ενώ το σύστημα παρουσιάζει ήδη προβλήματα, καθώς «πέφτει» και κολλάει συνεχώς.

Άγνοια και αναπάντητα ερωτήματα από πλευράς του Υπουργείου

Σε πρόσφατη ενημέρωση που διοργανώθηκε με στόχο στην ενημέρωση των κτηνιάτρων για την χρήση της πλατφόρμας παρουσία μεταξύ άλλων και της Ειδικής Γραμματέα για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του υπουργείου Εσωτερικών, κ.Μαριάνθης Δημοπούλου, όπως μετέφερε ο ίδιος δεν δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν, δηλώνοντας μάλιστα άγνοια σε μερίδα αυτών.

Δίνοντας και συγκεκριμένα παραδείγματα ο κ.Καραγιώργης ανέφερε τον υποχρεωτικό βάσει νομοθεσίας εμβολιασμό της γάτας που όμως δεν υπήρχε ως σχετική επιλογή στην πλατφόρμα, που ναι μεν διορθώθηκε, ωστόσο αποδεικνύει, όπως τόνισε ο ίδιος, πως φτιάχτηκε ένα πρόγραμμα για όλους, χωρίς γνώση από πλευράς των τελικών χρηστών και χωρίς καν τη δυνατότητα να το δουλέψουν πιλοτικά ώστε αυτό να κριθεί στην πράξη.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε μια σειρά ερωτημάτων που τέθηκαν και για τα οποία δεν έλαβαν απαντήσεις όπως το τι γίνεται και ποιος θα χρεωθεί την τοποθέτηση του μικροτσίπ στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν το επιθυμεί ή πολύ περισσότερο τι θα γίνει στην περίπτωση των αδέσποτων ζώων που χρήζουν περίθαλψης και τα οποία όμως βάσει των νέων οδηγιών δεν μπορεί κανένας κτηνίατρος να περιθάλψει πριν τοποθετήσουν τσιπ.

«Από την άλλη βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις το Υπουργείου λέει πως οφείλουμε να δώσουμε τις πρώτες βοήθειες. Τι θα γίνει όμως αν όντως δεν έχει το ζώο τσιπ, εμείς παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες και εκείνη την ώρα έρθει η εφορεία για έλεγχο;» διερωτήθηκε γνωστοποιώντας πως προβλέπεται 300 ευρώ πρόστιμο για τον κτηνίατρο και 300 για τον εκάστοτε «ιδιοκτήτη».

Επιπλέον γραφειοκρατία

Ο κ.Καραγιώργης στάθηκε και στο δυσλειτουργικό χαρακτήρα της πλατφόρμας αλλά και στην γραφειοκρατία που «φορτώνεται» στις πλάτες των κτηνιάτρων, που αποτιμάται και χρονικά. «Η διαδικασία να βρεις και να συνδεθείς στην πλατφόρμα απαιτεί περίπου 10 λεπτά και απαιτούνται τουλάχιστον άλλα τόσο για να δηλώσουμε όλα όσα αφορούν στην περίθαλψη του ζώου. Φανταστείτε σε τι συνεπάγεται αυτό για ένα κτηνιατρείο το οποίο υποδέχεται για παράδειγμα 100 ζώα την ημέρα» ανέφερε τονίζοντας πως «πρόκειται για εργατοώρες το κόστος των οποίων ο κτηνίατρος θα αναγκαστεί να “μεταβιβάσει” στον πελάτη, πέραν του γεγονότος ότι μπορεί να χρειαστεί να προσλάβουμε προσωπικό μόνο και μόνο γι’ αυτήν την δουλειά».

Ερωτηθείς σχετικά με το αν ζητήθηκε η συνδρομή των κτηνιάτρων, δια των συλλογικών τους οργάνων όπως ο Πανελλήνιος Σύλλογος στη δημιουργία της πλατφόρμας, ο ίδιος εξήγησε πως ζητήθηκε, ωστόσο δεν δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος για την πιλοτική λειτουργεία της στην πράξη για να μπορέσουν να διαφανούν οι αδυναμίες της. Και πέραν της λανθασμένης δομής αλλά και λογικής πίσω από αυτό που τελικά δημιουργήθηκε και το οποίο κατά την άποψη του «δημιουργήθηκε στο πόδι ώστε να μείνει πιστή η κυβέρνηση στα χρονοδιαγράμματα που είχε ανακοινώσει» από εκεί και ύστερα δεν έγινε καμία καμπάνια ή έστω προσπάθεια ενημέρωσης τους.

«Η κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει ωστόσο αυτό που δημιουργήθηκε είναι λάθος και δύσχρηστο στο να λειτουργήσει» ανέφερε, εξηγώντας πως «ναι μεν βλέπουμε διορθώσεις και αναδιατάξεις κάθε μέρα, ωστόσο δεν γνωρίζουμε τη βασική φιλοσοφία αλλά και το σε τι προσδοκά τελικά αυτό το σύστημα».

Ως προς το τι θα έπρεπε να γίνει ο ίδιος στάθηκε στο βασικό της συμμετοχής των καθ’ ύλην αρμοδίων ήτοι των κτηνιάτρων στο περιεχόμενο αυτής αλλά και στην απαλοιφή της γραφειοκρατίας που σήμερα η λειτουργία τους τους φορτώνει.

Κινητοποιήσεις και απεργίες «μελετούν» οι κτηνίατροι

Ο ίδιος γνωστοποίησε πως ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος έχει προσφύγει ήδη στο ΣτΕ κατά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που εμπεριέχει και το μητρώο, τονίζοντας πως «οι κτηνίατροι δεν θα “πέσουμε” εύκολα. Το σύστημα αυτό είναι σαν τον πύργο της Βαβέλ, δεν βγάζουμε άκρη, ενώ πέφτει καθημερινά. Ήδη υπάρχουν συζητήσεις και σκέψεις για λοιπές κινητοποιήσεις ακόμα και σε επίπεδο αποχής ή μαζικών απεργιών, ωστόσο είναι κάτι που θα αποφασιστεί συλλογικά».

Κλείνοντας ο ίδιος κάλεσε τους ιδιοκτήτες να τσιπάρουν τα ζώα τους, τονίζοντας πως «είναι κάτι που έγινε από πλευράς της κυβέρνησης και κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, και είναι σημαντικό καθώς αποτελεί την ταυτότητα του ζώου. Πέραν αυτού ωστόσο εφόσον το ζώο έχει τσιπ μπορούμε να κάνουμε ό,τι απαιτείται σε κάθε περίσταση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.