Ημεριδα στα πλαισια της «Θρακης» 2005

Ημερίδα με θέμα «Αγροτική Ανάπτυξη και Προοπτικές» πραγματοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο ΑΜ- Θ, στα πλαίσια της 14ης Πανελλήνιας Εμπορικής Έκθεσης «ΘΡΑΚΗ», σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης μας το πρωί του Σαββάτου.

Η έναρξη της ημερίδας πραγματοποιήθηκε από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρο Κοντό ενώ ομιλητές ήταν ο ειδικός γραμματέας διοικητικού τομέα προγραμμάτων εφαρμογών Γ΄ Κ.Π.Σ. κ. Δημήτριος Παπαγιαννίδης, ο διευθύνων σύμβουλος ΟΠΕΓΕΠ κ. Κώστας Βυζοβίτης, ο πρόεδρος ΓΕΩΤΕ κ. Γεώργιος Παπαβασιλείου, ο προϊστάμενος μονάδας Β΄ ΕΓΓΠΕ – Π κ. Γιώργος Σβαρνιάς, ο προϊστάμενος μονάδας Α΄ ΕΓΓΠΕ – Π κ. Παναγιώτης Καραδήμας και ο συντονιστής στρατηγικού σχεδίου αγροτικής ανάπτυξης κ. Απόστολος Ζάπρης.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας συζητήθηκαν οι προοπτικές, το μέλλον, οι δυνατότητες που έχει η γεωργία γενικότερα, αλλά και ειδικότερα οι προοπτικές που υπάρχουν για την αγροτική ανάπτυξη της Θράκης.

Για την προσπάθεια που πρέπει να ενταθεί έτσι ώστε να δοθεί δυνατότητα στην αγροτική ανάπτυξη της περιοχής, της οποίας η οικονομία κατά βάση είναι αγροτική, έκανε λόγο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός στη δήλωση του. «Έχουμε υψηλό ποσοστό ενεργού αγροτικού πληθυσμού και ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος προέρχεται από τη γεωργία. Η Θράκη παράγει κυρίως παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα που βρίσκονται ήδη στον κυκλώνα της ΚΑΠ, και ο καπνός, και το βαμβάκι και τα δημητριακά είναι προϊόντα που θεωρούνται ότι τα επόμενα χρόνια ως παραγωγή θα συρρικνωθούν με βάση την αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή. Θεωρώ όμως ότι τα προϊόντα αυτά έχουν πολύ καλή προοπτική, εφόσον γίνει μια ουσιαστική προσπάθεια. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, να μειωθεί το κόστος παραγωγής να αναβαθμίσουμε την ποιότητα, να κάνουμε συμβολαιακή γεωργία, διεπαγγελματικές οργανώσεις, να δώσουμε μια άλλη νότα και μια άλλη προοπτική στα προϊόντα αυτά με κατεύθυνση πάντοτε την αγορά σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον».

Όπως σημείωσε ο ίδιος η Θράκη παράγει πολύ καλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, αλλά πρέπει να γίνει στροφή και στα άλλα προϊόντα όπως τα ενεργειακά «που είναι μια νέα διάσταση, νέα προοπτική στη γεωργία». Πειραματικές καλλιέργειες γίνονται στη Θράκη, από τη βιομηχανία ζάχαρης «η οποία βλέπει ότι έχει και μια άλλη αλτερνατίβα με τα ενεργειακά φυτά. Τα βιολογικά φυτά επίσης αναπτύσσονται ιδιαίτερα στο Νομό Ροδόπης με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Οι νέοι αγρότες μπαίνουν στο παιχνίδι της κτηνοτροφίας άρα προοπτική υπάρχει, η στήριξη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι δεδομένη. Εμείς αγαπάμε την περιοχή μας, Θρακιώτες είμαστε, δίνουμε τη μάχη. Πιστεύω ότι δημιουργούμε εδώ στη Θράκη ένα καλύτερο αύριο για τη γεωργία της περιοχής».

Έργα πνοής για την ανάπτυξη της Ροδόπης αλλά και της Ξάνθης χαρακτήρισε ο κ. Κοντός τα δυο μεγάλα έργα, την υπόγεια άρδευση στη Κομοτηνή και το φράγμα του Ιάσμου. «Αντίστοιχα προγραμματίζουμε έργα και στον Έβρο έτσι ώστε να γίνει καλύτερη δυνατή διαχείριση των υδάτινων πόρων, γιατί γνωρίζουμε ότι ένας βασικός συντελεστής του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων είναι το νερό. Επίσης έχουμε δεσμευτεί να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα τους αναδασμούς, έχουμε μιλήσει και με τους τρεις νομάρχες υπάρχει ετοιμότητα και αυτό είναι σημαντικό. Οι αναδασμοί μειώνουν κατά 20% το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και γενικά ό,τι πρόταση υπάρχει από τη δική μας περιοχή προσπαθούμε να την υλοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο».

Στην ερώτηση αν το υπουργείο έχει κάνει έρευνα αγοράς για ποια προϊόντα της χώρας μας μπορούν να προβληθούν στο εξωτερικό ο υφυπουργός απάντησε ότι υπάρχουν σκέψεις για πάρα πολλά προϊόντα «αλλά καθοριστικός παράγοντας είναι η δυνατότητα που έχεις να διεισδύσεις σε μια ξένη αγορά, η συνεργασία του επιχειρηματικού κόσμου με τους παραγωγούς καθώς και η ενεργοποίηση των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών».

Στο σημείο αυτό ο κ. Κοντός έδωσε το παράδειγμα της μαστίχας της Χίου που ήταν ένα τοπικό προϊόν μικρής εμβέλειας «αλλά σήμερα μαστίχα Χίου βρίσκουμε στην Αμερική, στο Μόντρεαλ, γίνεται προσπάθεια να μπει στην Ιαπωνία. Θέλω με αυτό να δείξω ότι εμείς σαν αγροτική χώρα μπορούμε να παράγουμε άριστης ποιότητας αγροτικά προϊόντα, από εκεί και πέρα εκείνο που εμείς κάνουμε είναι να βοηθήσουμε στην τυποποίηση, τη συσκευασία, τις εξαγωγικές προσπάθειες και να φέρουμε σε επαφή την παραγωγή με το εμπόριο».

Την ιδιότητα που πρέπει να έχει σήμερα η ελληνική αγροτική οικονομία για να μπορέσει να προχωρήσει τόνισε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ και του Οργανισμού Πιστοποίησης Γεωργικών Προϊόντων κ. Γιώργος Παπαβασιλείου. «Η νέα ΚΑΠ είναι προδήλως κατευθυνόμενη προς την ποιοτική και ανταγωνιστική γεωργία και όχι προς την προσωπική γεωργία. Άρα μιλάμε για μια νέα παραγωγική διαδικασία που θα στηρίξει προϊόντα τα οποία θα είναι όχι μόνο ποιοτικά αλλά θα είναι και ασφαλή, για να μπορεί να τα πάρει ο καταναλωτής, ο οποίος πλέον είναι ευαισθητοποιημένος. Αυτήν την προσπάθεια πρέπει να την συνεχίσουμε όλοι, πρέπει να πάμε πλέον σε προϊόντα τα οποία θα είναι πιστοποιημένα, θα έχουν ταυτότητα, θα ξέρουμε από που προέρχονται, θα είναι ασφαλή. Άρα λοιπόν μιλάμε για μια ολοκληρωμένη διαχείριση παραγωγής με ελεγχόμενες εισφορές και ένα σύστημα οργανωμένο εμπορίας και διαφήμισης για να μπουν όλα αυτά τα προϊόντα στην αγορά». Όπως είπε ο ίδιος στην προσπάθεια αυτή θα παίξουν σημαντικό ρόλο οι γεωργικοί σύμβουλοι οι οποίοι ήδη έχουν εξαγγελθεί από την πολιτεία και θα βοηθήσουν στον νέο αγρότη να προσαρμοστεί στα νέα αυτά δεδομένα.

Τέλος ο κ. Παπαβασιλείου σημείωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατόρθωσε οι νέες καλλιέργειες, οι οποίες θα έχουν σαφή στροφή προς την ποιότητα, να πάρουν ενίσχυση 3 χιλιάδες ευρώ «που σημαίνει πλέον ότι θα πρέπει οι δράσεις αυτές να γίνονται με την ενίσχυση και της κοινοτικής εισροής αλλά πιο πολύ με τη βούληση και θέληση του αγρότη».

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.