«Ηλεκτρομαγνητικες Ακτινοβολιες και Δημοσια Υγεια»

Την κεντρική Χριστουγεννιάτική της εκδήλωση πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής στο Ξενία, η Αντικαρκινική Εταιρία Ροδόπης, δίνοντας. όπως συνήθως, και μια ενημερωτική διάσταση στη συνάντηση, γύρω από το θέμα «Ηλεκτρομαγνητικές Ακτινοβολίες και Δημόσια Υγεία».

Όμορφες χειροποίητες κάρτες και στολίδια για το δέντρο, γλυκά του κουταλιού και λικεράκια παρασκευασμένα από μέλη της Εταιρίας, κοσμήματα χειροποίητα και κορνίζες, ήταν κάποιες από τις επιλογές του μπαζάρ που στήθηκε στην είσοδο, για τις ανάγκες συγκέντρωσης χρημάτων που στηρίζουν το κοινωνικό έργο της Εταιρίας η οποία ανταποκρίνεται σε όποιον ζητήσει τη βοήθειά της.

Ομιλητές ήταν οι: Παναγιώτης Κλάππας, επικοινωνιολόγος κι επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ο οποίος ανέλαβε τη συνολική παρουσίαση του προγράμματος «Ηλεκτρομαγνητικές Ακτινοβολίες και Δημόσια Υγεία». Ο Επίκουρος καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ Θόδωρος Σαμαράς, με εκπαίδευση ακτινοφυσικού, μίλησε για το «Κινητό τηλέφωνο, ένα γνωστό μας άγνωστο» και τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας προσέγγισε ο επιστημονικός συνεργάτης του κέντρου έρευνας και πρόληψης ατυχημάτων της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, γιατρός Γιάγκος Λαβράνος.

Η πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρίας Ροδόπης, που φιλοξένησε και διοργάνωσε την εκδήλωση, Σοφία Παπαναστασίου, θέλησε να μεταφέρει ότι κάθε χρόνοι οι ανάγκες των καρκινοπαθών αυξάνονται, επομένως θα πρέπει και η κοινωνική ευαισθησία ν’ ακολουθεί. «Η κοινωνία, όσο κι αν δείξει ευαίσθητη, αυτό δεν είναι αρκετό, γιατί δεν υπάρχει μια οργανωμένη δομή που ν’ αντιμετωπίζει το συνολικό πρόβλημα του ασθενούς και του περιβάλλοντός του.

Μπροστά σ’ αυτό που βιώνει ο ασθενής, που είναι και το κεντρικό πρόσωπο αυτής της σκηνής που προσπαθούμε να βοηθήσουμε, θα είναι καλό να δεχτούμε να είμαστε έστω και κομπάρσοι, γιατί πολλές φορές η κοινωνία μας είναι αρνητική να παίξει ακόμη κι αυτόν το ρόλο» είπε.

Θ. Σαμαράς: «Καμία εισαγωγή νέας τεχνολογίας δεν έρχεται

με πιθανούς κινδύνους»

Ο Επίκουρος Καθηγητής στο Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ Θόδωρος Σαμαράς, με εκπαίδευση ακτινοφυσικού και ειδίκευση στις ακτινοβολίες μίλησε για ένα θέμα επίκαιρο που αφορά όλους, το κινητό τηλέφωνο το οποίο χαρακτήρισε «γνωστό μας άγνωστο». Απευθύνθηκε στα άτομα που εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις που προκαλεί συστήνοντας μια πιο εκλογικευμένη χρήση του και προτείνοντας, μεταξύ άλλων, τη χρήση των «βοηθητικών μέσων των ελεύθερων χεριών». Ένας άλλος τρόπος είναι το να μη μιλούμε μέσα στο αυτοκίνητο ούτε ως επιβάτες – ούτε βέβαια ως οδηγοί – αλλά ούτε και σε ανελκυστήρες, «γιατί το σήμα είναι κακό στην περίπτωση αυτή και το κινητό λειτουργεί στη μέγιστη ισχύ με αποτέλεσμα να εκτιθέμεθα κι εμείς ως χρήστες στη μέγιστη ισχύ που εκπέμπει το κινητό τηλέφωνο. Επίσης, ένας άλλος τρόπος είναι να μην κινούμαστε πολύ γρήγορα μέσα στην πόλη. Ξέρουμε πως ότι κινούμαστε με αυτοκίνητο τότε το κινητό τηλέφωνο λειτουργεί πολύ συχνά στη μέγιστη ισχύ του, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις λειτουργεί σε πολύ μικρότερη ισχύ – μέχρι και χίλιες φορές μικρότερη.

Επομένως, αν κάποιος θέλει να κάνει σωστή χρήση του κινητού επειδή ανησυχεί για πιθανές επιπτώσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, μπορεί να την κάνει ακολουθώντας συγκεκριμένες συμβουλές. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση του πληθυσμού γύρω από τη σωστή χρήση του κινητού τηλεφώνου, γιατί ως γνωστόν καμία εισαγωγή νέας τεχνολογίας δεν έρχεται με πιθανούς κινδύνους».


Τόνισε, ο κ. Σαμαράς, ότι ο πολίτης πρέπει να ανησυχεί και να ενημερώνεται, με σκοπό να προχωρήσει στη μείωση της χρήσης του κινητού τηλεφώνου.

Εξήγησε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής βεβαιωμένες επιπτώσεις πέρα από την αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή του αυτιού και μια πολύ – πολύ μικρή αύξηση της θερμοκρασίας στον εγκέφαλο, «η οποία είναι στα φυσιολογικά πλαίσια μεταβολής της θερμοκρασίας μέσα σε μια μέρα».

Στις «βιολογικές επιπτώσεις» ο κ. Σαμαράς κατέταξε τις αλλαγές στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, διευκρινίζοντας ότι οι «βιολογικές επιπτώσεις δεν σημαίνουν πάντα βλάβη στην υγεία» κι έδωσε ένα παράδειγμα. «Αν πάρετε μια ασπιρίνη αυτό σημαίνει ότι θα προκαλέσει βιολογικά φαινόμενα στον οργανισμό σας και θα έχει μια θετική επίπτωση στην υγεία. Θα καταπραΰνει τον πονοκέφαλο, θα ρίξει τον πυρετό κοκ. Εάν πάρετε 4 ασπιρίνες οι βιολογικές επιπτώσεις μπορεί να είναι αρνητικές για την υγεία, όπως είναι μια γαστρορραγία ή μια διάτρηση στομάχου. Επομένως, οι όποιες βιολογικές επιπτώσεις παρουσιάστηκαν δεν οδήγησαν σε μια βεβαιωμένη βλάβη από τη χρήση του» είπε.

Αναφορικά με την απουσία ενημέρωσης, ο κ. Σαμαράς παρατήρησε ότι σε πιο ευαίσθητες περιβαλλοντικά χώρες ο πληθυσμός ενημερώνεται περισσότερο γύρω από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. «Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε κάθε τύπο κινητού, εκτός από το πόσα χρώματα έχει οθόνη και πόσα pixel η φωτογραφική μηχανή, πόση μνήμη έχει το κινητό τηλέφωνο αναφέρεται και ποια είναι η ενέργεια που απορροφάται από τον εγκέφαλο ανά μονάδα μάζας. Ενδέχεται, δηλαδή, ν’ αγοράσω ένα κινητό που να έχει δέκα φορές επιβάρυνση στους ιστούς του κεφαλιού, απ’ ό,τι ένα άλλο. Αναφέρεται, επομένως, ο λεγόμενος ρυθμός ειδικής απορρόφησης, ο λεγόμενος SAR και κάποιος μπορεί να πάρει μόνος του την ευθύνη για τη συσκευή που θα επιλέξει».

Γ. Λαβράνος: «Δεν είμαστε σε σημείο εμπειρίας σε επίπεδο επιστημονικής τεκμηρίωσης»

Ο Επιστημονικός συνεργάτης του κέντρου έρευνας και πρόληψης ατυχημάτων της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, γιατρός Γιάγκος Λαβράνος προσεγγίζοντας τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ανέφερε κάποια στοιχεία, επισημαίνοντας αρχικά ότι τόσο η κινητή τηλεφωνία, όσο και οι εφαρμογές της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι πεδία σχετικά καινούρια. «Δεν είμαστε επομένως σε τέτοιο σημείο εμπειρίας σε επίπεδο επιστημονικής τεκμηρίωσης, όπως είμαστε για άλλες εφαρμογές και περιμένουμε περισσότερες μελέτες». Η τεκμηρίωση, εξήγησε, «πρέπει να βασιστεί σ’ ένα πρωτόκολλο, να το παρακολουθήσουμε, να έχουμε μια σταθερή κατάσταση» κι έδωσε κάποιες πληροφορίες. «Αυτό που έχουμε διαπιστώσει από τα πρώτα στοιχεία είναι ότι υπάρχουν πιθανές σχετίσεις με κάποια προβλήματα, όπως πονοκέφαλοι, ζαλάδες και κάποιες ενοχλήσεις που αναφέρουν οι άνθρωποι. Επίσης, από κάποιες μελέτες σε πειραματόζωα, υπάρχουν κάποια πρώτα στοιχεία, που πρέπει να δούμε εάν επαληθεύονται και στο μέλλον, αλλά ακόμα στον άνθρωπο δεν έχουμε δει κάτι το πάρα πολύ ανησυχητικό, όπως κάποια σαφή συσχέτιση με καρκίνο ή με κάποια άλλη ασθένεια» είπε προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να λέει ότι «αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία σε παιδιά ή μεγαλύτερους». Σε σχέση με τους πυλώνες της ΔΕΗ και το πόσο επηρεάζουν την υγεία των περιοίκων, ο κ. Λαβράνος σημείωσε πως υπάρχουν κάποιες πρώτες αναφορές, αλλά όχι στοιχειοποιημένες μελέτες. «Υπάρχουν, όμως, κάποιες οδηγίες και προδιαγραφές το οποίο όσο τηρείται θεωρείται ως ένα μέτρο προστασίας» εξήγησε.

Π. Κλάππας: «Να λύσει όλα τα άλλα αινίγματα που προκύπτουν από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία»

Ο Παναγιώτης Κλάππας, επικοινωνιολόγος κι επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ανέλαβε να εξηγήσει τι είναι το «ΕΝΗΓΜΑ», το Ενημερωτικό Πρόγραμμα για τις Ηλεκτρομαγνητικές Ακτινοβολίες, ξεκινώντας από το σκοπό του. «Σκοπός είναι να δώσει επαρκείς πληροφορίες και να λύσει όλα τα άλλα αινίγματα που προκύπτουν από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, την έκθεση, τα σύγχρονα ερωτήματα που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες και όλα αυτά να τα συνθέσει και να προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις, με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, τις δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες και είναι εγκεκριμένες από διεθνείς οργανισμούς. Το «ΕΝΗΓΜΑ» στοχεύει στην ενημέρωση επαγγελματιών υγείας κι εκπαίδευσης, ώστε να προωθηθεί η ενημέρωση στην κοινή γνώμη.

Μια αρχική έρευνα που είχε γίνει σε 100 γιατρούς της Αθήνας είχε δείξει ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι και χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες, την ίδια στιγμή που ερωτώνται από τους ασθενείς τους»
ανέφερε.

Ο κ. Κλάππας παρέπεμψε στην ιστοσελίδα του «ΕΝΗΓΜΑ» www.enigma-program.gr. μέσα από την οποία ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει πληροφορίες από «μύθους και πραγματικότητες που έχουν δημιουργηθεί από τις διεθνείς έρευνες, να δει από τις μελέτες καταγραφής της αντίληψης των γιατρών και άλλων επαγγελματιών ποια είναι τα υπάρχοντα κενά ενημέρωσης».

Το «ΕΝΗΓΜΑ» συνεχίζει να πραγματοποιεί μελέτες καταγραφής σε επαγγελματικές ομάδες όπως οι εκπαιδευτικοί και οι δημοσιογράφοι, για να διαπιστώνει την αντίδραση των επαγγελματιών γύρω από τα θέματα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Το «ΕΝΗΓΜΑ» υλοποιείται από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Ελληνική Εταιρία Κοινωνικής Παιδιατρικής και Παραγωγής της υγείας και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς προγραμμάτων για θέματα δημόσιας υγείας.

Η πρώτη δοκιμαστική έρευνα που παρουσιάζεται, αφορά στην καταγραφή της γνώμης ιατρών της Αττικής σχετικά με την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας της κινητής τηλεφωνίας. Από την έρευνα αυτή προκύπτει έλλειψη ενημέρωσης, αλλά και σύγχυση γύρω από το θέμα αυτό, ενώ θα ακολουθήσουν προσεχώς και άλλες έρευνες στους ιατρούς όλης της χώρας, καθώς και σε άλλες ομάδες πληθυσμού.

Το Ενημερωτικό Πρόγραμμα για τις Ηλεκτρομαγνητικές Ακτινοβολίες «ΕΝΗΓΜΑ» έχει σκοπό τη δημιουργία ενός κέντρου τεκμηρίωσης και παροχής πληροφοριών για εξειδικευμένους επιστήμονες και επαγγελματίες, οι οποίοι, λόγω της άμεσης ή έμμεσης σχέσης τους με το ευρύ κοινό, συμβουλεύουν στον τομέα της δημόσιας υγείας και πρόληψης.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.