Ιδρυμα Δημητριου και Μαριας Δελιβανη

Κυκλοφορεί η έκδοση της αξιομνημόνευτης πορείας του για τα έτη 2016-2019

Το Ίδρυμα Δημητρίου και Μαρίας Δελιβάνη, το οποίο λειτουργεί από το 1999, κλείνει αισίως είκοσι χρόνια ζωής και ακαταμάχητης συνεισφοράς. Πρόεδρος του Ιδρύματος είναι η κ. Μαρία Νεγραπόντη-Δελιβάνη και συνολικά απαριθμεί έξι σπουδαία και ιδιαιτέρως γνωστά μέλη, την κ. Ελένη Δελιβάνη (μονάκριβη κόρη των ιδρυτών), τον κ. Νίκο Ευθυμιάδη, τον κ. Ιορδάνη Καϊσερλίδη, τον κ. Παναγιώτη Νίκα, τον κ. Στέλιο Παπαθεμελή και τον κ. Γιώργο Χατζηκωνσταντίνου.

 

Το Ίδρυμα παρών σε πολλά επίπεδα επιστημονικών, κοινωνικών και εθνικών δραστηριοτήτων κυκλοφόρησε για τα έτη 2016 έως 2019 το πέμπτο τεύχος καταγραφής των ενεργειών του, φανερώνοντας την πολυεπίπεδη ενασχόλησή του. Μέσα στην τριετία αυτή που πέρασε, το Ίδρυμα συνέχισε, επέκτεινε και εμπλούτισε τις δραστηριότητες των προηγούμενων ετών, καθώς και τις πολυάριθμες συνεργασίες του στην Ελλάδα και στην υφήλιο με τους ίδιους έντονους ρυθμούς. Έτσι, η παρούσα έκδοση αποτελεί μια αξιέπαινη δημιουργία και συλλογή των όσων έπραξε το Ίδρυμα με την πεποίθηση πως κάθε χρονιά η δράση του θα είναι μεγαλύτερη και σπουδαιότερη.

 

Η ιστορία του Ιδρύματος

 

Επιθυμώντας να τιμήσει τη μνήμη του αποβιώσαντος, την 8.3.1997, συζύγου της, η κ. Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη επέλεξε την πόλη της Θεσσαλονίκης, που υπήρξε το κέντρο της επαγγελματικής, επιστημονικής και οικογενειακής τους ζωής, για την ίδρυση κοινωφελούς ιδρύματος με την επωνυμία: «Ίδρυμα Δημήτρη και Μαρίας Δελιβάνη».

 

Το Ίδρυμα αυτό έχει συνεχή και έντονη επιστημονική παρουσία, συνεργασίες και πολυσύνθετες δραστηριότητες στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αφρική, υποστηρίζοντας με έμφαση τις επιλογές των ιδρυτών του, αλλά και απολαμβάνοντας υπέρτατες τιμές και πολύπλευρη αναγνώριση στο πρόσωπο της προέδρου του κ. Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη.

 

Το σύνολο των δραστηριοτήτων του Ιδρύματος, που άλλωστε δικαιολογεί και το έντονα κριτικό τους πνεύμα, εκκινεί από την υπόθεση ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται, γι’ ακόμη μια φορά, σε μεταβατική φάση. Βιώνει, δηλαδή, το τέλος μιας εποχής, που χαρακτηρίζεται από την παγκοσμιοποίηση, σε συνδυασμό με έναν άκρατο φιλελευθερισμό και προσδοκά να γιατρέψει τις πληγές της στο νέο σύστημα που, απροσδιόριστο ακόμη στις λεπτομέρειές του, αναδύεται ωστόσο μέσα από πλήθος ενδείξεων.

 

Στο επίκεντρο το Σκοπιανό και το δράμα της ελληνικής οικονομίας

Σχετικά με τα τεύχη που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις του Ιδρύματος, το 2005 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος καταγραφής των δραστηριοτήτων του, το 2008 εμφανίστηκε το δεύτερο τεύχος, το 2013 το τρίτο, το 2016 το τέταρτο τεύχος, και τέλος το πέμπτο τεύχος που αναφέρεται στην περίοδο 2016-2019. Στο εξώφυλλο του βιβλίου πρωταγωνιστεί το ζευγάρι των ιδρυτών, με τη μικρή τους κόρη να κοιτάει επίμονα τον πατέρα της. Η όψη τους αγέρωχη και οι μορφές τους επιβλητικές, τονίζοντας πως οι σπουδαίοι άνθρωποι δεν χάνονται ποτέ και δεν είναι απόντες από κανένα προσκήνιο.

 

Μορφολογικά η παρούσα έκδοση αποτελείται από πέντε κεφάλαια και απλώνεται σε 107 σελίδες. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται λόγος για τις παρουσιάσεις των βιβλίων της Μαρίας Νεγραπόντη-Δελιβάνη, αλλά και για τις παρουσίασεις βιβλίων τρίτων που έκανε η ίδια, καθώς αναφέρεται και η πλούσια συγγραφική της παραγωγή με πληθώρα ελληνόγλωσων και ξενόγλωσσων άρθων. Το δεύτερο κεφάλαιο δίνει πληροφορίες για τις συνεντεύξεις που παραχώρησε η ίδια και για τα βίντεο στα οποία πρωταγωνιστεί, ενώ το τρίτο παρουσιάζει τα επιστημονικά μνημόσυνα που έγιναν προς τιμήν του Δημήτριου Ι. Δελιβάνη και του Στέλιου Πουλόπουλου. Τα δύο τελευταία κεφάλαια αποτελούνται από φωτογραφικό υλικό τόσο των συμμετοχών της Προέδρου σε συνέδρια, όσο και των επισκέψεων που πραγματοποίησαν φίλοι και συνεργάτες στο χώρου του Ιδρύματος στη Θεσσαλονίκη, για συζητήσεις και συνεργασίες.

 

Ακόμα, πέρα από τις καθαρά επιστημονικές ασχολίες και αναφορές της, η Πρόεδρος του Ιδρύματος, όπως δηλώνει στον πρόλογό του στρατεύτηκε στο διάστημα αυτής της τριετίας σε ένα νέο εθνικό αγώνα για την σωτηρία της Μακεδονίας. Αναφέρει η ίδια:

 

«Πράγματι, έκρινα χωρίς δισταγμό ότι είχα ιερή υποχρέωση να αφιερώσω σημαντικό τμήμα της δραστηριότητάς μου, για να αποφευχθεί μια συμφωνία με το σλαβικό κρατίδιο των Σκοπίων, που θεωρούσα και θεωρώ όχι μόνο εξαιρετικά επικίνδυνη, αλλά και προδοτική. Και τούτο έστω και αν οι ελπίδες επιτυχίας αυτήν της προσπάθειας ήταν ελάχιστες, καθώς τα πάντα είχαν “άνωθεν” προαποφασιστεί. Eξυπακούεται ότι για μένα, και ευτυχώς όπως αποδεικνύεται σε καθημερινή βάση, και για την πλειοψηφία των Ελλήνων, το Σκοπιανό δεν έχει τελειώσει. Αντιθέτως, θα έλεγα χωρίς δόση υπεβολής ότι τώρα αρχίζει». Έτσι, στην έκδοση αυτή υπάρχουν αποσπάσματα από πρόσφατες ομιλίες της για το Σκοπιανό και απόψεις, όπως εκφράζονται σε άρθρα και εισηγήσεις, για το συνεχιζόμενο δράμα της ελληνικής οικονομίας.

 

Το Ίδρυμα Δημητρίου και Μαρίας Δελιβάνη αποτελεί μια σημαντική κοινωνική συνεισφορά, η οποία αν και ξεκίνησε ως προσωπική ένδειξη τιμής,  τείνει να γίνει καθολική. Πρόκειται για αξιομνημόνευτη δράση, από την οποία οφείλουμε, εφόσον το ίδιο το Ίδρυμα έχει θέσει τον πήχη πολύ ψηλά, να περιμένουμε πολλά και σημαντικά στο άμεσο μέλλον. Και το ερώτημα, οι άνθρωποι κάνουν τις ιδέες ή οι ιδέες τους ανθρώπους;

 

Η πρόεδρος Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη

 

Η Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη είναι αριστούχος απόφοιτος της Σχολής ΝΟΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλινίκης. Πραγματοποίησε με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης τις  μεταπτυχιακές σπουδές της στη Σορβόννη του Παρισιού, από όπου έλαβε το Κρατικό Διδακτορικό Δίπλωμα Οικονομικών Επιστημών με άριστα και διάκριση. Έχει υπάρξει υφηγήτρια στο ΑΠΘ και Καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας,  σύμβουλος στον ΟΟΣΑ Παρισιού, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Οικονομολόγων Γαλλικής Γλώσσας, και της επιστημονικής ένωσης CEDIMES, Πρόεδρος του «Ιδρύματος Δημήτρη και Μαρίας Δελιβάνη», καθώς και η πρώτη Ελληνίδα Πρύτανης, που εκλέχτηκε τρεις φορές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης. Ακόμη έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο της, «Περί της περιφερειακής ανάπτυξης της Ελλάδος», είναι επίτιμη δημότης της Κομοτηνής και τιμήθηκε με 4 χρυσά μετάλλια της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, για την κοινωνική της δράση, με την επιλογή της ως Jean Monnet Fellow, στο Ευρωπαϊκό Παν/κό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας και με πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στο State Department. Η επιστημονική της εμβέλεια προκύπτει από τις πολυάριθμες προσκλήσεις για μαθήματα και διαλέξεις από τα πανεπιστήμια της Ουάσιγκτον, Νέας Υόρκης, Παρισιού, Ρώμης, Βόννης, Μασσαλίας, Φλωρεντίας, Τεργέστης, Σόφιας, Μπρατισλάβας, Βαρσοβίας, Κρακοβίας, Μελβούρνης, Buenos Aires, Κόρντομπα, Rio de Janeiro, Ν.Κορέας, Port de Prince, Υaoude.

 

*Η Γεωργία Ντεμίρη είναι φιλόλογος και διδακτορική φοιτήτρια στο ΤΕΦ/ΔΠΘ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.