«Η ζωη μας και η εργασια μας ειναι ταυτισμενη με την παραγωγη της Θρακης»

Πρωτοχρονιά με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους και την ανασφάλεια μόνιμη συνοδοιπόρο τους θα κάνουν τα μέλη του Σωματείου Φορτο-εκφορτωτών του Πόρτο Λάγος. 18 οικογένειες είδαν το 2006 να μειώνεται αισθητά το εισόδημά τους και η έλευση της νέας χρονιάς να μην τάζει καλύτερες μέρες. «Το 2006 η δουλειά ήταν πεσμένη, φθίνουσα η πορεία μας. Και το 2005 πάλι το ίδιο σε σχέση με το 2004», δηλώνει ο Αριστείδης Γιαχανός, από το 1980 στο Σωματείο των Φορτοεκφορτωτών του Πόρτο Λάγους, αντιπρόεδρος του Σωματείου τώρα. Δουλειά με «σκαμπανεβάσματα» όπως λένε τα μέλη του Σωματείου, που είδαν την κάμψη που γνώρισε η περιοχή, τόσο στις αγροτικές καλλιέργειες, όσο και στην παραγωγή των Βιομηχανικών Μονάδων, να έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στους ίδιους.

Τι φορτώνετε τώρα στο λιμάνι;

Δύο καράβια με λίπασμα για τον κ. Νικολαϊδη.

Πώς πήγε η δουλειά σας το 2006;

Για το 2006 η δουλειά ήταν πεσμένη, φθίνουσα η πορεία μας. Και το 2005 πάλι το ίδιο σε σχέση με το 2004. Έχω 26 χρόνια στο Σωματείο και βλέπω τη δουλειά μας να έχει σκαμπανεβάσματα.

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω ποια περίοδος ήταν για σας ευνοϊκή;

Το 1980 είχαμε πάρα πολλές δυσκολίες. Το 81 άλλαξε η κατάσταση. Το 82 ειδικά με τη μεταφορά των σιτηρών γνωρίσαμε άνθιση. Περάσαμε μια παύση το 86 και 87 και ύστερα πάλι περάσαμε στη μείωση των δουλειών.

Με ποια προϊόντα δουλεύετε;

Παλιά το προϊόν που δουλεύαμε ήταν τα δημητριακά. Μετά ο βαμβακόσπορος, λόγω της άνθισης της βαμβακοκαλλιέργειας. Και ακόμη συνεχίζουμε, αλλά τώρα οι ποσότητες είναι στο των περασμένων ετών.

Από ό,τι καταλαβαίνω και η δική σας ζωή, εξαρτάται από το τι παράγει η περιοχή;

Έτσι ακριβώς! Η ζωή μας και η εργασία μας είναι ταυτισμένη με την παραγωγή της Θράκης. Ό,τι παράγεται στην περιοχή, στα χωράφια και στις Βιομηχανικές Μονάδες. Ανάλογα με τα εργοστάσια που βαδίζουν καλά κινείται και η δική μας δουλειά.

Σήμερα ποιο προϊόν κινείται καλά;

Σήμερα το κύριο προϊόν του λιμανιού είναι τα λιπάσματα του κ. Νικολαϊδη. Όλα τα άλλα έχουν μειωθεί κατά πολύ. Ζήτημα είναι να δουλεύουμε 10 με 15.000 τόνους δημητριακά όλο το χρόνο. Ο βαμβακόσπορος είναι γύρω στους 10.000 τόνους. Η πορεία του βαμβακιού είναι φθίνουσα και από ό,τι φαίνεται θα μηδενιστεί.

Είναι επικίνδυνη η δουλειά σας;

Φυσικά και είναι επικίνδυνη η δουλειά μας. Προσπαθούμε όσο το δυνατόν να δουλεύουμε με ανοιχτά τα μάτια, γιατί ο κίνδυνος είναι βέβαιος, μια απροσεξία που θα κάνεις θα έχει κόστος. Είναι ανθυγιεινή, έχουμε και θύματα.

Είχαμε θανάτους συναδέλφων, είχαμε συνταξιοδοτήσεις λόγω αναπηρίας. Η «βάση» μας είναι συνήθως τα 25 άτομα, τώρα ζουν 18 οικογένειες του Σωματείου μας από αυτήν την δουλειά.

Είστε αισιόδοξος για το μέλλον;

Δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί με τις Βιομηχανικές Μονάδες, αν πηγαίνουν καλά θα πηγαίνουμε κι εμείς καλά.

Δηλαδή άλλη παραγωγή δεν βλέπετε να έχει προοπτικές;

Προοπτικές για άλλο εμπόρευμα δεν βλέπουμε γιατί τα εργοστάσια που δουλεύουν και κινούνται αυτή τη στιγμή είναι αυτά τα λίγα. Ελπίζουμε να είμαστε στα ίδια φετινά επίπεδα, να μην έρθουν χειρότερες μέρες δηλαδή.

Και η αναβάθμιση του λιμανιού δεν θα άλλαζε τα πράγματα προς το καλύτερο;

Το λιμάνι εξυπηρετεί τώρα τρία μεγάλα καράβια, γύρω στους 6.000 τόνους με φορτίο 3-4.000 τόνους. Το βάθος το συνολικό που έχουμε είναι γύρω στα 7,5 μέτρα. Η επέκταση της προκυμαίας του μόλου ακόμη 150 μέτρα θα ήταν κάτι καλό να γίνει για να αναβαθμιστεί το λιμάνι. Η υλοποίηση των κάθετων αξόνων ίσως να αυξήσουν και τα εμπορεύματα, οπότε σίγουρα θα υπάρχει προοπτική για ανάπτυξη του λιμανιού, για επέκταση, για εκβάθυνση, ώστε να μπαίνουν μεγάλα καράβια. Περιμένουμε να δούμε το μέλλον.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.