«Η Ξανθη στη δραματικη τετραετια 1919 εως 1922»

Το 1385 η Ξάνθη κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς και στις 25 Οκτωβρίου 1912 έληξε η Οθωμανική κατοχή ύστερα από την προέλαση του βουλγαρικού συμμαχικού τότε στρατού. Την ίδια μέρα η Ξάνθη περιήλθε στην βουλγαρική κατοχή και η απελευθέρωσή της πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1919.

Ο Δήμος Ξάνθης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 90 ετών από την απελευθέρωση, στήριξε και παρουσιάζει το βιβλίο του Θωμά Εξάρχου «Η Ξάνθη στη δραματική τετραετία 1919 έως 1922».

Η παρουσίαση θα γίνει την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, οδός Καπναποθηκών, αριθμός 9 και ώρα 7μ.μ. ακριβώς.

Ο ξανθιώτης συγγραφέας Θωμάς Εξάρχου, πολυγραφότατος, με πολλούς τίτλους βιβλίων στο ενεργητικό του, υπηρετεί αδιάκοπα, επί σειρά δεκαετιών, την ιστορία της Ξάνθης, όπου και διαμένει, και αναμφίβολα αποτελεί σημαντικό «κεφάλαιο» της πολιτιστικής ζωής της Θράκης.

Κάθε πόλη στη χώρα μας έχει μέρα έναρξης και λήξης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Έτσι η Ξάνθη κατελήφθη από τους Τούρκους το 1365 και η οθωμανική κυριαρχία σε αυτή έληξε στις 25 Οκτωβρίου 1912 , δηλαδή 20 μέρες μετά την έναρξη του Α΄ συμμαχικού πολέμου των χωρών Ελλάδας – Σερβίας – Βουλγαρίας και Μαυροβουνίου εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Έτσι η Ξάνθη απαλλάχθηκε από τον «Μωαμεθανό» Σουλτάνο δυνάστη και περιήλθε στο νέο δυνάστη, ο οποίος ήταν ο «Χριστιανός» Τσάρος Φερδινάνδος της Βουλγαρίας.

Με τα χρόνια η περιοχή ανένηψε και έκτοτε ουδέποτε σταμάτησε να υφίσταται γόνιμες μεταβολές και να δέχεται επιδράσεις αποτελώντας τοιουτοτρόπως ένα χωνευτήρι πολιτισμών. Και αποτελεί γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι αν υπάρχει κάποιος αρμόδιος να μιλήσει για την ιδιομορφία, τη μοναδικότητα και δη την ομορφιά αυτού του τόπου, αυτός δεν είναι άλλος από τον Θωμά Εξάρχου.

Επιμέλεια: Α.Χ.

Θωμάς Εξάρχου

Ο Θωμάς Εξάρχου γεννήθηκε το 1921 στο χωριό Ποντικάτες των Ιωαννίνων. Έρχεται στην Ξάνθη το 1927, τελειώνει την Αʼ τάξη του Δημοτικού και επιστρέφει στο χωριό του. Ξανάρχεται στην Ξάνθη το 1934 και από τότε διαμένει μόνιμα. Φοιτά στο γυμνάσιο της Ξάνθης (1934-1940). Μετά την αποφοίτηση του από το γυμνάσιο εργάζεται ως υπάλληλος στο Εμπορικό Επιμελητήριο και στη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής εργάζεται αρχικά σαν καπνεργάτης και αργότερα χειρώναξ εργάτης υπαίθρου. Από τα αρχεία του Πρωτοδικείου Ξάνθης προκύπτει ότι τουλάχιστον 2143 Έλληνες της Ξάνθης μεταφέρθηκαν στην κατοχή ως όμηροι από τους Βούλγαρους σε καταναγκαστικά έργα στη Βουλγαρία. Μέσα σε αυτούς ήταν και ο Θωμάς Εξάρχου. Δημοτικός υπάλληλος το 1946 και στη συνέχεια με την επέκταση του Ι.Κ.Α στην Ξάνθη, το 1949, διορίζεται στο Ι.Κ.Α. ύστερα από διαγωνισμό. Υπηρέτησε στο στρατό επι 40 μήνες ως έφεδρος ανθυπολοχαγός πυροβολικού. Μετέχει στο Δ.Σ. της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης (Φ.Ε.Ξ.) ως μέλος ή ως πρόεδρος του Δ.Σ. για από επτά χρόνια σε μια γόνιμη περίοδο της Φ.Ε.Ξ. που σημαδευτηκε από την ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου, την ίδρυση της Κινηματογραφικής Λέσχης και την αγορά του αρχοντικού των κληρονόμων Δ. Κιουμουτζόγλου για λογαριασμό της Φ.Ε.Ξ. Μεσολαβεί μια απουσία έξι χρόνων από την Ξάνθη λόγω μετάθεσης στη Θεσσαλονίκη, επανέρχεται το 1981 και το 1982 εκλέγεται δηματικός σύμβουλος. Το 1983 διορίζεται πρόεδρος του Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Την τελευταία δεκαετία δεκαετία μετέχει στα Δ.Σ. Κέντρων που ασχολούνται με την προστασία των ηλικιωμένων. (ΚΑΠΗ, Γηροκομείο). Έχει συγγράψει αριθμό άρθρων και αυτοτελών βιβλίων που εκδόθηκαν από το περιοδικό “Φοροτεχνική και Θρακική προσέγγιση” και βιβλίων που εκδόθηκαν από το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης και την Αδελφότητα Ηπειρωτών Ν. Ξάνθης. Για την προσφορά του στα γράμματα και την ιστορία του Νομού Ξάνθης, τιμήθηκε από τη νομαρχία Ξάνθης με το βραβείο “Στέφανος Ιωαννίδης”.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.