Συντομα ο διαγωνισμος για την μελετη αναδειξης του σπηλαιου της Μαρωνειας

Επιφυλακτικότητα από την αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο λόγω του αρνητικού παρελθόντος της πορείας του έργου

Σύντομα θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την εκπόνηση της μελέτης ανάδειξης του σπηλαίου Πολύφημου στη Μαρώνεια, μετά τις αρχαιολογικές έρευνες που έλαβαν χώρα πέρυσι στο σπήλαιο.

Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος εντός του Περιφερειακού συμβουλίου της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου, κατά τη συζήτηση της τροποποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για το έργο της «Μελέτης ανάδειξης – προστασίας και βιώσιμης αξιοποίησης του σπηλαίου «Πολυφήμου» Μαρώνειας Ν. Ροδόπης», το οποίο πλέον έχει προϋπολογισμό 1 εκ. ευρώ.

Η αναμόρφωση είναι τυπική, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, μιας και από την υπογραφή της Προγραμματικής (το 2019) έχει μεταβληθεί το τιμολόγιο των αμοιβών, για αυτό και πρέπει να προσαρμοστεί το σχέδιο.

Η συζήτηση του θέματος έφερε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, με τον Περιφερειακό Σύμβουλο του Έβρου κ. Κωνσταντίνο Εξακουστό να καταθέτει την ένστασή του για την ονομασία του σπηλαίου, τονίζοντας πως υπάρχει σπήλαιο που θεωρείται του Πολύφημου στην Μάκρη.

Πέρα αυτού, τις αμφιβολίες τους για την εξέλιξη του έργου κατέθεσε τόσο ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας κ. Κώστας Κατσιμίγας, όσο και ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος, που έλκει την καταγωγή του από τη Μαρώνεια.

Ο κ. Κατσιμίγας τόνισε πως δεν πρόκειται για μια νέα εξέλιξη, ενώ περιέγραψε τα προβλήματα που είχε αντιμετωπίσει παλιότερα, από τις θέσεις του στη διοίκηση, για να προχωρήσει οποιαδήποτε ανάδειξη του σπηλαίου και του χώρου, μιλώντας για ακαμψία του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, ώστε το σπήλαιο που έχει το μύθο πίσω του να μπορέσει να αποτελέσει σημείο προσέλκυσης επισκεπτών.

Σε αυτό απάντησε ο κ. Μέτιος πως ο διαγωνισμός για την μελέτη είναι έτοιμος να βγει στον αέρα, ώστε μετά την εκπόνησή της, να προχωρήσει και η ανάδειξη του σπηλαίου, κάτι στο οποίο το Υπουργείο Πολιτισμού είναι θετικό.

Ο κ. Μαρκόπουλος σχολίασε την γενικότερη καθυστέρηση που έχει υπάρξει τόσο για την ανάδειξη του ίδιου του σπηλαίου, όσο και για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Ανέπτυξε την κριτική του δε και γενικότερα στη δημόσια διοίκηση, αναφέροντας πως ακόμα και αν ψηφίσει κάτι το Περιφερειακό αυτό δεν προχωρά αποτελώντας ένα παράδειγμα μνημειώδους απραξίας σε όσους ασχολούνται σε θέματα δημόσιας διοίκησης.

Πώς θα γίνει η ανάδειξη του σπηλαίου

Να θυμίσουμε πως πέρυσι στο χώρο του σπηλαίου πραγματοποιήθηκε αρχαιολογική έρευνα από το γραφείο Βορείου Ελλάδας της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, που είχε διερευνητικό χαρακτήρα, ακριβώς για να προχωρήσει η αξιοποίηση.

Σύμφωνα δε με την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογραφεί με το Υπουργείο Πολιτισμού, που βασίζεται στην προμελέτη που είχε γίνει το 2004, η υποδομή που θα αναπτυχθεί μέσα στο σπήλαιο θα περιλαμβάνει τη διευθέτηση ενός μικρού τμήματος του σπηλαίου στο βόρειο τμήμα, με διάνοιξη τεχνητής εισόδου ώστε να μην επηρεασθεί το κλίμα του σπηλαίου και να μην ανασταλεί η αλληλεπίδραση με το εξωτερικό περιβάλλον.

Εντός του σπηλαίου προβλέπεται διάδρομος επισκεπτών μήκους περίπου 355μ., μια διαδρομή μήκους 235μ. από την είσοδο έως και τον Θάλαμο του Βωμού και διαδρομή επιστροφής μήκους 120μ. έως την είσοδο, αλλά και 3-4 μικρές εξέδρες από διαφανές υλικό για 5-6 άτομα σε επιλεγμένα σημεία της διαδρομής, με ειδικό ηλεκτροφωτισμό, σήμανση και ανάδειξη σημαντικών θέσεων και στοιχείων, ακόμα και εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος λήψης εικόνας στο σκοτάδι με υπέρυθρη ακτινοβολία σε επιλεγμένα σημεία του σπηλαίου, κ.α.

Οι επιπτώσεις από την παρουσία των επισκεπτών στο σπήλαιο θα ελέγχονται ψηφιακά, ενώ το νότιο τμήμα του σπηλαίου θα παραμείνει στη φυσική του κατάσταση και υπό προστασία. Την ίδια ώρα θα αναπτυχθεί διαδρομή εκτός σπηλαίου με έργα για τη βελτίωση της προσέγγισης στο σπήλαιο, για την αναψυχή και ξεκούραση των επισκεπτών, για την ενημέρωση, για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, για την ασφάλεια του χώρου και των επισκεπτών και για την παρακολούθηση της διαχείρισης.

Φυσικά αυτά θα προσαρμοστούν ανάλογα με τα ευρήματα, και τις ανάγκες που θα εντοπίσουν οι μελετητές που θα ακολουθήσουν. Μαζί με τις υποδομές βέβαια, θα προχωρήσουν και οι ανασκαφικές εργασίες, μιας και στη φάση της υλοποίησης θα γίνει ανασκαφή μεγαλύτερης κλίμακας, που θα είναι και σωστικού χαρακτήρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.