«Η βιοκαλλιεργεια ειναι η αιχμη της ελληνικης γεωργιας»

Το φάκελο της βιολογικής γεωργίας επιχειρεί να ανοίξει ο «ΠτΘ» αναδεικνύοντας τη δυναμική ενός τομέα της ελληνικής γεωργίας ο οποίος τουλάχιστον τα τελευταία έτη, μετά την εμφάνιση και των διατροφικών σκανδάλων, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς , η βιολογική γεωργία έρχεται να προτείνει λύσεις και να συμβάλλει τουλάχιστον στη διατήρηση της υφιστάμενης περιβαλλοντικής κατάστασης αφενός, αφετέρου με τα βιολογικά προϊόντα να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ανάγκη των καταναλωτών για υγιεινή διατροφή και διαβίωση.

Σήμερα παρατηρείται μια αύξηση της ζήτησης των βιολογικών προϊόντων η οποία δεν καλύπτεται πλήρως από τη βιολογική γεωργία ενώ παράλληλα τα συμβατικά προϊόντα τίθενται σε αμφισβήτηση.

Στην Ελλάδα οι βιολογικές καλλιέργειες υπολογίζονται στο 1% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης.


Ο νομός Ροδόπης και η Θράκη ευρύτερα εμφανίζει ίσως τα χαμηλότερα ποσοστά βιολογικών καλλιεργειών πανελλαδικά.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Θράκης κ. Δημήτρης Στεφάνου και ο γεωπόνος, μέλος της Ένωσης κ. Νίκος Καπούλας, καταθέτουν την εμπειρία τους, κι απαντούν σε βασικά ερωτήματα για τα βιολογικά προϊόντα, τα αρνητικά της συμβατικής γεωργίας, για το μειωμένο ενδιαφέρον των ντόπιων παραγωγών για τη βιοκαλλιέργεια και για τις προϋποθέσεις ανάπτυξής της στην περιοχή.

ΠτΘ: Η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Θράκης, είναι ο πρώτος οργανωμένος φορέας που προωθεί τη βιολογική καλλιέργεια στην περιοχή μας. Συνοπτικά, ποια είναι τα χαρακτηριστικά και το έργο της Ένωσης;

Δ.Σ :Η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Θράκης ιδρύθηκε εδώ και 1,5 χρόνο περίπου. Συμμετέχουν σε αυτή 30 παραγωγοί, κι από τους τρεις νομούς της Θράκης. Είναι ελάχιστοι σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας..

Οι παραγωγοί-μέλη της Ένωσης ασχολούνται με όλη τη γκάμα των τοπικών προϊόντων. Ξεκινώντας από τα φυτά μεγάλης καλλιέργειας, ζωοτροφές σιτηρά και βαμβάκι, αμπέλι, κρασιά κηπευτικά . Τελευταία άρχισε να αναπτύσσεται και η κτηνοτροφία. Οι εκτάσεις βιολογικής καλλιέργειας είναι ελάχιστες στην περιοχή..

Υπάρχουν άλλες περιοχές της Ελλάδας στις οποίες οι βιοκαλλιεργητές που απαρτίζουν τις Ενώσεις είναι πολυάριθμοι. Για παράδειγμα στην Αρκαδία είναι 300 μέλη, στη Λακωνία είναι 400 στη Δυτική Ελλάδα είναι πάνω από 1000. Είμαστε με 30 μέλη είμαστε μάλλον ουραγοί των εξελίξεων.

Σκοπός μας είναι η προώθηση της βιολογικής γεωργίας σε όλη τη Θράκη. Υπάρχουν εγγενείς αδυναμίες διότι καλύπτουμε ένα πολύ μεγάλο γεωγραφικό χώρο άρα υπάρχει πρόβλημα συνέρρευσης και μεταξύ μας συντονισμού .

Θα ήταν καλύτερα αν λειτουργούσε μια Ένωση ανά νομό, δυστυχώς δεν έχουμε τον απαιτούμενο αριθμό μελών για να το κάνουμε αυτό.

Επιδιώκουμε την επίλυση προβλημάτων στον τομέα ανάπτυξης της βιολογικής καλλιέργειας τα οποία κάθε τόσο ανακύπτουν, μολονότι τα μέλη μας είναι ελάχιστα. Πέρσι υπήρχε πρόβλημα στη βαμβακοκαλλιέργεια . Επειδή κάποιοι παραγωγοί δεν καλλιέργησαν την τριετία 90-92 υπήρχε ένα τεχνικό πρόβλημα, δεν τους επιβεβαίωναν άδειες προκειμένου να καλλιεργήσουν βαμβάκι παρότι ήταν βιολογικό και το αρμόδιο Υπουργείο το υποστηρίζει και μάλιστα πολύ ένθερμα. Επιλύθηκε το πρόβλημα με δική μας παρέμβαση μέσω του βουλευτή Ροδόπης Ευρυπίδη Στυλιανίδη. Φέτος θα υπάρχουν στο νομό περίπου 250 στρέμματα βιολογικού βαμβάκος και μάλιστα υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον για την αγορά τους από τα θρακικά εκκοκκιστήρια που πληρώνουν για να τα αγοράσουν διπλάσια εμπορική τιμή.

Γενικότερα υπάρχει έντονη ζήτηση στο βιολογικό βαμβάκι δυστυχώς είναι κάτι ευρέως γνωστό. Οι περισσότεροι παραγωγοί προτιμούν την πεπατημένη, παρά τα πλεονεκτήματα.

Στην παρούσα φάση, επιδιώκουμε με έμφαση την εξάπλωση της βιολογικής κτηνοτροφίας διότι όλη η περιοχή της Θράκης έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην παραγωγή ζωοτροφών. Έγινε μια αντίστοιχη προσπάθεια κι από τη Διεύθυνση Γεωργίας στα ορεινά, αλλά δυστυχώς απέτυχε.

Στον Έβρο, το ίδρυμα Κανελοπούλου ανέλαβε μια αρκετά αξιόλογη πρωτοβουλία. Έστησε ένα τυροκομείο και έκανε κάποιες συμβάσεις με κτηνοτρόφους για να φέρουν γάλα και με παραγωγούς για να παράγουν ζωοτροφές, κάποιοι από αυτούς είναι μέλη της Ένωσης μας. Ελπίζουμε ότι η προσπάθεια θα ευοδωθεί και θα υπάρξει ένας πυρήνας βιολογικής κτηνοτροφίας στον Έβρο.

Παράλληλα στην ίδια περιοχή, έγινε μια προσπάθεια στη βιολογική κτηνοτροφία από την εταιρεία Εβροφάρμα η οποία έχει εντάξει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό μονάδων αιγοπροβάτων για την παραγωγή βιολογικής φέτας.

Η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Θράκης πήρε μέρος σε κάποια δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά στην σύνταξη ενός σχεδίου για τη βιολογική γεωργία. Η Ε.Ε θέλοντας να συντάξει ένα πρόγραμμα δράσης για τη βιολογική γεωργία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ζήτησε τις απόψεις φορέων και πολιτών. Εμείς ανταποκριθήκαμε και συντάξαμε ένα υπόμνημα ανάλογο με το ερωτηματολόγιο που υπάρχει και τους το στείλαμε.

Επίσης η Ένωσή μας είναι από τα 7 ιδρυτικά μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας, η οποία πριν από δέκα μέρες είχε την πρώτη της γενική συνέλευση.

Εξάλλου συμμετείχαμε δύο φορές στην έκθεση Biofak της Γερμανίας η οποία είναι η μεγαλύτερη έκθεση βιολογικών προϊόντων του κόσμου.

ΠτΘ: Πότε εμφανίστηκε η βιολογική γεωργία στην Ελλάδα; Και τι ήταν αυτό που οδήγησε σε αυτή την στροφή;

Η βιολογική γεωργία στην Ελλάδα υπάρχει εδώ και μια δεκαετία. Άρχισε να αναπτύσσεται από τότε που ψηφίστηκε ο κοινοτικός κανονισμός 2092 του 1992 ο οποίος θέτει τις βάσεις και τα πλαίσια μέσα στο οποία πρέπει να κινείται η βιολογική γεωργία. Από κει και έπειτα ο ίδιος τομέας αναπτύσσεται με αργά βήματα στην χώρα. Τα τελευταία 2-3 χρόνια παρατηρείται αύξηση του ενδιαφέροντος ενασχόλησης με τις βιολογικές καλλιέργειες. Αυτό το γεγονός οφείλεται στην ύπαρξη μεγαλύτερης ζήτησης στα βιολογικά προϊόντα λόγω των διατροφικών σκανδάλων της τελευταίας πενταετίας. Υπάρχει ζήτηση για ασφαλή και υγιεινά προϊόντα αλλά κι από την άλλη πλευρά απαιτήσεις των καταναλωτών για προστασία του περιβάλλοντος από τους καπνοπαραγωγούς.

Η βιολογική καλλιέργεια στοχεύει αφενός στην ασφάλεια του καταναλωτή από άποψη υγιεινής αφετέρου στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτός είναι και ο προσανατολισμός της αναμόρφωσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που ψηφίστηκε πρόσφατα.

ΠτΘ: Ποια είναι τα αρνητικά της συμβατικής καλλιέργειας;

Δ.Σ: Πρώτα από όλα είναι η ρύπανση στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, οι μεγάλες αροτραίες καλλιέργειες επιβαρύνουν το περιβάλλον και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, με νιτρικά άλατα από τις αλόγιστες λιπάνσεις. Επιπλέον τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται αλόγιστα προκαλούν μόλυνση. Άμεσοι είναι και οι κίνδυνοι και για την υγεία του καταναλωτή.

Εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια, διάφορα διατροφικά σκάνδαλα που κυρίως αφορούν την ζωική παραγωγή, τα κρέατα. Είναι πολύ πιθανό να συμβούν αυτά και στη φυτική παραγωγή διότι η χρήση των φυτοφαρμάκων είναι αλόγιστη.

Ν.Κ: Τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων μένουν μέσα στα λαχανικά. Μετά την κατανάλωσή τους, δεν διασπώνται αλλά μένουν στο αίμα μας με συνέπεια να δημιουργούνται μακροχρόνια προβλήματα υγείας στους καταναλωτές.

Ευτυχώς στην Ελλάδα δεν έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είναι ανεπτυγμένη η συμβατική γεωργία και παρουσιάστηκαν στο αίμα των ανθρώπων υπολείμματα φυτοφαρμάκων και ειδικότερα ζιζανιοκτόνων, τα οποία είναι πολύ επικίνδυνα.

ΠτΘ: Τα έντομα και οι ασθένειες πως καταπολεμούνται στη βιολογική γεωργία;

Στη βιολογική γεωργία, υπάρχει ήδη μια τεχνογνωσία όχι τόσο στον ελλαδικό χώρο όπου ακολουθούμε ως ουραγοί, τους υπόλοιπους. Ως υποκατάστατα των κλασικών εντομοκτόνων, χρησιμοποιούνται κάποια άλλα παρασκευάσματα. Είναι κάποιοι βάκιλοι ή μικρόβια με τα οποία ψεκάζουμε τις καλλιέργειες. Αυτά με τη σειρά τους προκαλούν κάποιες ασθένειες στα έντομα, ώστε να τα αδρανοποιούν.

Είναι τελείως ακίνδυνα καθώς πρόκειται για ζωικούς οργανισμούς που προσβάλλουν τα έντομα. Κυκλοφορούν στο εμπόριο όπως τα κοινά φυτοφάρμακα. Επίσης υπάρχουν κάποια άλλα φυσικά εντομοκτόνα, όπως είναι κάποια που βγαίνουν από χρυσάνθεμα στην Αφρική.

Ν.Κ : Θα ήθελα να συμπληρώσω το εξής : ο παραγωγός που ασχολείται με τη βιολογική γεωργία πρέπει υποχρεωτικά να αλλάζει είδος καλλιέργειας κάθε χρόνο στα χωράφια του. Το σύστημα της μονοκαλλιέργειας που υπάρχει στην συμβατική γεωργία, στη βιολογική γεωργία απαγορεύεται, μειώνοντας και τις πιθανές προσβολές από ασθένειες και έντομα.

Στις βιολογικές καλλιέργειες γίνεται πλήρης εφαρμογή της γεωπονικής επιστήμης. Αυτά θα έπρεπε να ισχύουν βέβαια και στην συμβατική γεωργία.

ΠτΘ: Η βιοκαλλιέργεια δεν έχει οπαδούς τόσο στην περιοχή της Ροδόπης όσο και ευρύτερα στην χώρα μας. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή την στάση των παραγωγών;

Ν.Κ: Υπάρχει έλλειψη γνώσης και τεχνογνωσίας. Στην Ευρώπη είναι ανεπτυγμένες αυτές οι μέθοδοι καλλιέργειας εδώ και πολλά χρόνια. Στην Ελλάδα δεν έχουμε εισάγει ένα νέο σύστημα καλλιέργειας υπήρχε αυτό.

Τα τελευταία 2 χρόνια κωδικοποίησε αυτές τις μορφές καλλιέργειες. Είπαν δηλαδή ότι θα παράγουν με τον συγκεκριμένο τρόπο, χωρίς τη χρήση χημικών στην διαδικασία. Εισήγαγαν ένα νέο κανονισμό και πιστοποιούν αυτή τη διαδικασία που έχουν κάνει έως τώρα. Σε μας υπήρχε βέβαια παλιά αλλά δεν υπήρχε κωδικοποίηση και συνέχεια της φυσικής παραγωγής. Άρα καλούμαστε να ακολουθήσουμε τα πρότυπα έχει εισάγει η Ε.Ε.

Δ.Σ: Οι κοινοτικές επιδοτήσεις είναι ένα άλλο ζήτημα που επηρεάζει την διάδοση της βιοκαλλιέργειας. Το 1981, μόλις άνοιξαν οι κρουνοί και άρχισαν να τρέχουν οι επιδοτήσεις νόμισαν όλοι οι Έλληνες παραγωγοί, ότι οι Ευρωπαίοι θα μας πληρώνουν εφ ‘όρου ζωής, για να παράγουμε βαμβάκια και να ρίχνουμε μέσα νερό και να παίρνουμε επιδότηση και για το νερό, θα παράγουμε διάφορα είδη υποβαθμισμένων προϊόντων. Να βγάζουμε φρούτα και να τα πετάμε στις χωματερές αλλά να τα πληρωνόμαστε. Αυτού του είδους η γεωργία έχει τελειώσει. Όσοι το αντιλαμβάνονται στρέφονται στα ποιοτικά προϊόντα.

Έχει επίσης σημασία να δούμε από πού ξεκίνησε η βιολογική γεωργία. Ξεκίνησε λοιπόν από μη αγρότες, από ανθρώπους που έφυγαν από την Αθήνα θέλοντας να κάνουν κάτι διαφορετικό, από ανθρώπους που είχαν ευρύτερο πνευματικό ορίζοντα. Δυστυχώς δεν ξεκίνησε από αγρότες. Ο αγρότης εδώ πέρα έμαθε να παράγει προϊόντα για τη χωματερή και τα σκουπίδια και να παίρνει επιδοτήσεις για αυτά…

Το βαμβάκι που παράγει η περιοχή μας, πριν από μια δεκαετία ήταν υψηλής ποιότητας, περιζήτητο από τα κλωστήρια. Σήμερα η περιοχή μας παράγει βαμβάκι που δεν κάνει ούτε για στουπιά, για τα γκαράζ.

ΠτΘ:Τα βιολογικά προϊόντα είναι ακριβότερα από τα προϊόντα της βιολογικής γεωργίας. Οι τσουχτερές τιμές αποθαρρύνουν και τους καταναλωτές , να τα αναζητήσουν..

Δ.Σ: Αυτό είναι αλήθεια, πωλούνται ακριβότερα γιατί έχουν και υψηλό κόστος παραγωγής. Φανταστείτε μόνο ότι επειδή δεν κάνουμε χρήση ζιζανιοκτόνων πρέπει να πληρώσουμε εργατικό δυναμικό που θα κάνει τους απαιτούμενους ψεκασμούς, για να κάνουμε την καταπολέμηση των ζιζανίων. Επίσης οι βιολογικές καλλιέργειες έχουν χαμηλότερη στρεμματική απόδοση. Για παράδειγμα το καλαμπόκι που καλλιεργείται με το συμβατικό τρόπο αποδίδει 300 κιλά το στρέμμα ενώ με το βιολογικό αποδίδει τα μισά.

Ν.Κ : Επιπλέον τα βιολογικά προϊόντα θεωρούνται προϊόντα πολυτελείας. Θα αγοράσεις τη μισή ποσότητα από αυτή που θα αγόραζες με συμβατικά, και θα πληρώσεις τα ίδια χρήματα.

Τα βιολογικά είναι όμως θρεπτικότερα και πιο υγιεινά από τα συμβατικά προϊόντα.

ΠτΘ: Η διάθεση των βιολογικών προϊόντων είναι εύκολη;

Δ.Σ: Η διάθεση τους δεν είναι εύκολη. Διότι δεν υπάρχουν ακόμη οργανωμένα εμπορικά κανάλια.

Οι επιχειρήσεις που εμπορεύονται διάφορα αγροτικά προϊόντα συμβατικά είναι δικτυωμένες, έχουν οργανωμένα δίκτυα διανομών. Στη βιολογική αυτό είναι ακόμη στα σπάργανα.

Ν.Κ: Το κατάστημα που πουλάει βιολογικά προϊόντα πρέπει να είναι πιστοποιημένο. Δεν μπορείς για παράδειγμα να πάρεις μια κάσα βιολογικές ντομάτες και να τις πουλήσεις. Πρέπει να είναι συσκευασμένες σε ποσότητες ή θα πρέπει το μαγαζί που πουλά τα βιολογικά θα πρέπει να είναι πιστοποιημένο. Δεν μπορεί να πωλούνται στον ίδιο χώρο βιολογικά και συμβατικά προϊόντα.

Τα βιολογικά προϊόντα πρέπει να ξεχωρίζουν δεδομένου ότι πρόκειται για προϊόντα ποιοτικά. Θα πρέπει λοιπόν να είναι καλά συσκευασμένα και να έχουν εμφάνιση η οποία θα ανταποκρίνεται στην ποιότητα τους.

ΠτΘ: Τι γίνεται με τον τομέα της μεταποίησης των βιολογικών προϊόντων;

Δ.Σ: Οι μεταποιητικές μονάδες που υπάρχουν είναι δύο. Εδρεύουν στον Έβρο. Μιλάμε για δύο οινοποιεία βιολογικής παραγωγής άλλες μεταποιητικές δεν υπάρχουν.

Στον τομέα της μεταποίησης κάναμε πρόοδο ως χώρα στον τομέα της βιολογικής φέτας. Έγινε μια σημαντική προσπάθεια πανελλαδικά υπάρχουν πολλά τυροκομεία τα οποία παράγουν τη βιολογική φέτα η οποία εξάγεται στο μεγαλύτερο μέρος της. Έχουν όλοι συγκροτημένες ομάδες από κτηνοτρόφους κάτι παρόμοιο μπορεί να γίνει και στην περιοχή μας.

Η φέτα έχει ήδη μπει στην ευρωπαϊκή αγορά είναι ένα προϊόν το οποίο πουλιέται.

Ν.Κ: Λόγω της πιστοποίησης του ονόματος κι επειδή δεν μπορούν πλέον οι ευρωπαϊκές χώρες να παράγουν φέτα, παρουσιάστηκε μια έλλειψη. Για αυτό θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι στον τομέα αυτό. Με τη σωστή οργάνωση της κτηνοτροφίας μπορούμε να παράγουμε τυρί. Με δεδομένο μάλιστα ότι υπάρχει διέξοδος στην Ε.Ε θα μπορέσουμε να πετύχουμε και καλύτερες τιμές για τα προϊόντα μας.

ΠτΘ: Ποιο εκτιμάται ότι είναι το μέλλον της βιολογικής γεωργίας στην περιοχή μας;

Δ.Σ: Παρατηρείται διαρκής αύξηση τόσο σε επίπεδο ζήτησης όσο και παραγωγής στη βιολογική γεωργία στην Ελλάδα αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Επειδή εδώ είμαστε απομονωμένοι από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και λόγω της ανάγκης προστασίας από το κράτος που αισθάνονται οι αγρότες μας εκτιμώ ότι θα είμαστε από τους τελευταίους, που θα μπούμε στον τομέα της βιοκαλλιέργειας.

Εκτός βέβαια εάν γίνει μια σοβαρή προσπάθεια από πλευράς πολιτείας ούτως ώστε να ενημερωθούν οι αγρότες και να αφυπνιστούν. Σε αυτή την περίπτωση πιστεύω ότι θα εκδηλωθεί περισσότερο ενδιαφέρον.

Εμείς μπορούμε να παίξουμε ένα ρόλο, όχι στο βαθμό που θα το επιθυμούσαμε εφόσον δεν υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες.

Την τελευταία φορά που ήμασταν στη Γερμανία ήρθαμε σε επαφή με δύο εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να αναλάβουν δράση στην ορεινή Ροδόπη στην κατεύθυνση ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας. Αυτό απαιτεί κάποια κεφάλαια. Οι παραγωγοί θα πρέπει να εκπαιδευτούν, να οργανωθεί η παραγωγή. Αυτοί οι πόροι μπορούν να βρεθούν μέσω της ένταξης σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ή εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την πολιτεία, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Εμείς δεν έχουμε διασφαλισμένους πόρους που χρειάζονται για να προχωρήσουμε . Μπορούμε όμως να φέρουμε σε επαφή αυτούς που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για αυτές τις δυνατότητες.

Θεωρώ πάντως ότι είναι αναγκαστική η στροφή προς τα ποιοτικά προϊόντα. Αν οι ίδιοι οι παραγωγοί αρχίσουν να το αντιλαμβάνονται αυτό, θα καταλάβουν ότι η αιχμή της ελληνικής γεωργίας είναι η βιολογική. Όποιος το καταλάβει γρηγορότερα θα σωθεί… Όσοι αργήσουν να το αντιληφθούν πιθανότερα θα εγκαταλείψουν τη γεωργία.

ΠτΘ: Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες καλλιέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στη Ροδόπη;

Δ.Σ: Όποια προϊόντα καλλιεργούνται στην συμβατική γεωργία στην περιοχή μας μπορούν να καλλιεργηθούν και στη βιολογική. Πιστεύω ότι ένα μέρος της βαμβακοκαλλιέργειας μπορεί να γίνει βιολογική. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί η βιολογική κτηνοτροφία. Επίσης είναι οι ζωοτροφές στις οποίες έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα γιατί έχουμε μεγάλες αρδευόμενες εκτάσεις. Μπορεί να αναπτυχθεί όλων των ειδών, η κτηνοτροφία και τα κηπευτικά προϊόντα.

Ν.Κ: Πρέπει να διαμορφωθεί ένα οργανωμένος κύκλος παραγωγής. Δηλαδή μέρος των παραγωγών να ασχοληθεί με την παραγωγή ζωοτροφών, κάποιοι άλλοι με τα κτηνοτροφικά προϊόντα και τα κηπευτικά.

ΠτΘ: Αισθάνεστε ότι ως βιοκαλλιεργητές προσφέρετε, ενός είδους, θα λέγαμε κοινωνικό έργο;

Δ.Σ : Οπωσδήποτε ναι. Προστατεύουμε τους καταναλωτές παραδίδοντάς τους ένα καθαρό προϊόν.

Ν.Κ: Παράγουμε ασφαλή προϊόντα κι αυτό νομίζω ότι είναι σημαντικό.

ΠτΘ.: Ευχαριστώ πολύ.

Δ.Σ. – Ν.Κ.: Κι εμείς σας ευχαριστούμε.

Νατάσσα Δοσεμετζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.