«Η σεισμικη συμπεριφορα των κτιριων εξαρταται απο τους κανονισμους που ισχυαν οταν ανεγερθηκαν»

Η Φιλίτσα Καραντώνη είναι λέκτορας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Μελέτησε τη σεισμική συμπεριφορά των κτιρίων των νεοελληνικών χρόνων, τα κτίρια δηλαδή που ανεγέρθηκαν μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους. «Ενώ πιστεύουμε ότι με την πάροδο των ετών φτιάχνουμε πιο γερά κτίρια, δεν είναι πάντα σωστό αυτό – αναφέρομαι στα κτίρια από τοιχοποιία. Αποδεικνύεται ότι γύρω στα 1920, όταν άρχισε να χρησιμοποιείται και το σκυρόδεμα σε συνδυασμό με την τοιχοποιία, έδωσε τη δυνατότητα να φτιάξουν ασύμμετρα κτίρια, κτίρια με μεγάλα ανοίγματα και αυτό τα έκανε πιο τρωτά» δηλώνει και επισημαίνει ότι «τα κτίρια που ανεγέρθηκαν γύρω στα 1920 με 1940 ήταν πιο τρωτά».

Γιατί ήταν πιο τρωτά τα κτίρια της περιόδου 1920- 1940;

Οφείλεται στην έξοδο των ανθρώπων από την εσωστρέφεια. Οι άνθρωποι που άφησαν πίσω τους την Κατοχή, επέλεγαν κατασκευές με μεγαλύτερα ανοίγματα, όλο και μεγαλύτερα, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι τοίχοι και αυτό να κάνει τα κτίρια όλο και περισσότερο τρωτά σε σεισμό.

Πότε επανήλθαν σε σωστότερες μορφές ανέγερσης;

Γύρω στα 1920 υιοθετήθηκαν φόρμες που δεν ταίριαζαν στην τοιχοποιία, αλλά στο μπετόν. Κάθε υλικό πρέπει να χρησιμοποιείται ανάλογα με τις ικανότητες που έχει. Κάνοντας μεγάλα κτίρια και μεγάλα ανοίγματα, ήταν πιο τρωτά. Επανήλθαν σε σωστότερες μορφές με βάση την τοιχοποιία μετά το 1950, όταν μπήκαν και πλάκες από σκυρόδεμα. Αυτό ανάγκασε τα κτίρια να έχουν ισχυρότερους τοίχους, για να στηρίξουν τις πλάκες και έγιναν πιο ισχυρά.

Από το 1850 έως το 1960 τα κτίρια που ανεγείρονται αντέχουν και πού οφείλεται η αντοχή τους;

Ένας σημαντικός παράγοντας για την αντοχή τους ήταν η ποιότητα κατασκευής.

Στις μέρες μας ποια μέθοδος ακολουθείται;

Έχω δει φοβερά πράγματα, μικρά διαμερίσματα γίνονται στη σειρά από μπετόν. Δεν υπάρχει λόγος. Πρέπει να συνηθίσει ο κόσμος, να γυρίσει λίγο πίσω και να χρησιμοποιεί και την τοιχοποιία ως υλικό κατασκευής, γιατί είναι πολύ πιο οικονομική και συντηρείται πολύ πιο εύκολα.

Γίνονται πολλές λάθος κατασκευές σήμερα;

Επικρατεί μια λαθεμένη άποψη και εκεί ερχόμαστε σε σύγκρουση πολλές φορές και με τους αρχιτέκτονες, για το ότι η προσθήκη πλακών, η κατασκευή διαζωμάτων, δεν πρέπει να γίνεται. Δεν χαλάει απολύτως τίποτα, αφού θα καλυφθεί από τα υπόλοιπα στοιχεία. Αποδεικνύεται ότι είναι πάρα πολύ καλή μέθοδος για την αύξηση της αντοχής του κτιρίου.

Οι Έλληνες ενδιαφέρονται για την αντοχή του κτιρίου ή για την εικόνα;

Θα έλεγα ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για την εικόνα. Έχω δεν πολλές φορές να σπαταλούν χρήματα για να φτιαχτεί η όψη, χωρίς να υπάρχει μέριμνα για την αντοχή στη σεισμική δόνηση.

Γίνονται λάθη στην ανέγερση μιας σύγχρονης οικοδομής;

Ναι, διότι από την αρχή ο κάθε πολίτης δεν ζητάει μια μελέτη κατασκευής, αλλά την άδεια ανέγερσης. Ψάχνει τον φθηνότερο μηχανικό. Όλοι λένε: «Να μου βγάλει την άδεια». Από εκεί φαίνεται όλο το κύκλωμα της οικοδομής πώς λειτουργεί. Δεν θεωρείται ότι ο μηχανικός κάνει κάτι σοβαρό.

Αν συμβεί να έχουμε μια ισχυρή σεισμική δόνηση, γνωρίζετε πώς θα αντιδράσετε τουλάχιστον εσείς οι μηχανικοί;

Εκείνο που ξέρω είναι ότι δεν υπάρχει ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών. Ειδικά σε πόλεις που έχουν πολλά παλιά κτίρια, δεν υπάρχει ένα σημείο συγκέντρωσης του κόσμου. Αν θα κλείσουν οι δρόμοι για παράδειγμα δεν ξέρει ο κόσμος που θα πάει. Οι μηχανικοί δεν ξέρουν σε ποια υπηρεσία θα πάνε μετά από ένα σεισμό για να βοηθήσουν. Αυτό που δεν έχει γίνει ποτέ είναι ένα σχέδιο δράσης μετά το σεισμό. Κανένας δεν μου είπε ως μηχανικός πού θα πάω μετά από ένα σεισμό για να προσφέρω το έργο μου. Και θα έπρεπε να το ξέρουμε όλοι αυτό.

Τελικά, από τι εξαρτάται η σεισμική συμπεριφορά των κτιρίων;

Η συμπεριφορά των κτιρίων εξαρτάται από τον τρόπο που κτίστηκαν, από την εποχή που ανεγέρθηκαν, από τους κανονισμούς που ίσχυαν την περίοδο της ανέγερσης. Στα σύγχρονα κτίρια δύσκολα θα έχουμε καταστροφές, αν τηρούνται οι κανονισμοί που ισχύουν αυτή τη στιγμή.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.