Η Ρωσια γινεται καταφυγιο για τους μαστιζομενους απο την ανεργια ομογενεις

Τα ειδικά προγράμματα για ρωσόφωνους και η υπέρβαση των εμποδίων για την πρόσβαση των Ελλήνων στη ρώσικη αγορά εργασίας

Για δύο ημέρες, χθες και σήμερα, η αίθουσα της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης φιλοξενεί το Ρώσικο Προξενείο της Θεσσαλονίκης, το οποίο, συνεπές στο ετήσιο ραντεβού του με τους κατόχους ρώσικης υπηκοότητας από την περιοχή μας, μετέφερε εξοπλισμό και στελεχιακό δυναμικό στην Κομοτηνής, για να διευθετήσει τις γραφειοκρατικές υποθέσεις όσων αδυνατούν να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία επαναλαμβάνεται εδώ και παραπάνω από μια δεκαετία, με το Γενικό Προξενείο της Ρωσίας να «μετακομίζει» μια φορά κάθε χρόνο στις πρωτεύουσες των νομών Δράμας, Ροδόπης και Έβρου, όπου υπάρχει μεγάλη παρουσία Ρώσων πολιτών και ρωσόφωνων ομογενών, που είναι κάτοχοι ρωσικών διαβατηρίων. Κατά την παρουσία του δυναμικού του Προξενείου στην Κομοτηνή εξυπηρετούνται κατά βάση οι κάτοικοι με ρώσικη υπηκοότητα από τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, που αθροιστικά υπολογίζονται σε περίπου 5.000. Ο βασικός στόχος των εμπνευστών της πρωτοβουλίας είναι να εξυπηρετηθούν οι ηλικιωμένοι, όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, καθώς επίσης εκείνοι που δεν αντέχουν οικονομικά να μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη, για να διευθετήσουν τις υποθέσεις τους στο Γενικό Προξενείο. Βέβαια, της ευκαιρίας δράττονται και άνθρωποι που δεν εμπίπτουν στις ειδικές αυτές κατηγορίες, εξ ου και στον χώρο της πρώην Νομαρχίας παραδοσιακά δημιουργούνται «ουρές».


 
Το φαινόμενο αυτό διέκρινε χθες και ο ίδιος ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Μπορίς Μεστσάνοφ, ο οποίος πάντως δήλωσε την πρόθεση να εξυπηρετηθούν όλοι όσοι θα προσέλθουν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος διημέρου, εφόσον αυτό καταστεί πρακτικά εφικτό.
 
Ο κ. Μπεστσάνοφ, μιλώντας στον «ΠτΘ», χαρακτήρισε τυχερό το Γενικό Προξενείο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, γιατί η έντονη παρουσία ρώσων πολιτών στη βόρεια Ελλάδα διευκολύνει πολλές από τις δραστηριότητές του, που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων, είτε πρόκειται για αδελφοποιήσεις πόλεων είτε για επαφές μεταξύ ιδιωτών.

Ειδικά προγράμματα για επιστροφή και επαγγελματική αποκατάσταση στη Ρωσία

Από την άλλη εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι το επίπεδο της ανεργίας είναι πολύ μεγάλο και ιδιαίτερα  στους κόλπους της νεολαίας, ενώ έκανε και μνεία στη διακοπή προ τριετίας περίπου της σύνταξης, που χορηγούταν από τον ΟΓΑ στους υπερήλικες ομογενείς.  «Έχουμε παράπονα, όσο μπορούμε ανταποκρινόμαστε, αλλά δεν είμαστε αρμόδιο όργανο», σχολίασε αναφορικά με τα παραπάνω ζητήματα, για να επισημάνει όμως ότι υπάρχουν ειδικά προγράμματα, που προσφέρονται από τη Ρωσία, μέσω των οποίων άτομα εξειδικευμένα και έμπειρα σε διάφορα αντικείμενα υποστηρίζονται στην εύρεση εργασίας σε ρώσικες επιχειρήσεις. Τα προγράμματα αυτά, όπως μας εξήγησε ο κ. Μπεστσάνοφ, απευθύνονται αποκλειστικά σε Ρώσους, που κατοικούν στην Ελλάδα, και σε ρωσόφωνους ομογενείς, που γνωρίζοντας θα μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα στο νέο τους κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον. «Όσοι είναι σε θέση να ξεκινήσουν και να εγκατασταθούν στην παλιά τους πατρίδα, είναι ευπρόσδεκτοι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πρόξενος της Θεσσαλονίκης, παρατηρώντας ότι ήδη έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον σχετικά με τα επίμαχα προγράμματα απασχόλησης.  Αποτρεπτική πάντως προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η προϋπόθεση, που θέτουν σε επόμενο στάδιο αυτά τα προγράμματα, για απόρριψη της ελληνικής και απόκτηση της ρώσικης υπηκοότητας από τους δικαιούχους.

Η υπέρβαση των εμποδίων για πρόσβαση των Ελλήνων στην ρωσική αγορά εργασίας

Πάντως, ευκαιρίες για πρόσβαση στην αγορά εργασίας στη Ρωσία δεν προσφέρονται μόνο σε όσους κατέχουν τη ρώσικη γλώσσα. Ο παράγοντας γλώσσα και οι περιορισμοί, που απορρέουν από το γεγονός ότι η Ρωσία δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ομολογουμένως αποθαρρύνουν τη στροφή των Ελλήνων προς τη ρωσική αγορά εργασίας, εξ ου και δημοφιλέστεροι προορισμοί όσων συμπατριωτών μας αναζητούν επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό είναι κυρίως οι χώρες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης. Όμως τα εμπόδια αυτά σιγά-σιγά ξεπερνώνται, παρατήρησε ο κ. Μπεστσάνοφ, διαπιστώνοντας ότι ολοένα και περισσότερες μεγάλες εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στη χώρα του, ενισχύουν το δυναμικό τους με στελέχη και προσωπικό από την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας το υψηλό επίπεδο των γνώσεων, της εμπειρίας και της κατάρτισης των συμπατριωτών μας.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.