Η προταση του ΠΑΣΟΚ για την παιδεια

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, καλεσμένη του Παραρτήματος Κομοτηνής της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής συνέντευξη τύπου, δίνοντας έμφαση στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία, αλλά απαντώντας και σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τα υψηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και τα χαμηλά του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Η κ. Διαμαντοπούλου σχολίασε ότι ο Αλέξης Τσίπρας φέρνει νέο αέρα στην πολιτική ζωή αλλά έδωσε έμφαση στο ότι οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς συγκεντρώνουν ποσοστό 42% (ΠΑΣΟΚ 23,2 και ΣΥΡΙΖΑ 18,4).

Η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι από την Παρασκευή που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στον πρωθυπουργό επίκαιρη ερώτηση για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, λέγοντας «το ΠΑΣΟΚ φέρνει στην επιφάνεια το πολύ μεγάλο ζήτημα που αφορά όλα τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια και την πρότασή του για τη μεταρρύθμιση σ’ αυτό το χώρο».

Σημείωσε ότι η προσχολική εκπαίδευση ξεκινάει από την ηλικία των 3 ετών, σύμφωνα με την τάση που επικρατεί στην Ευρώπη και ότι το ολοήμερο σχολείο θα σταματάει στις 5.00 το απόγευμα και θα ενσωματώνονται μαθήματα εικαστικά, αθλητικά και ξένες γλώσσες.

Προτείνεται επίσης πιστοποίηση της ξένης γλώσσας μέχρι την Γ΄ Γυμνασίου, όπως και της πληροφορικής από δημόσιο σχολείο. «Αναφερόμαστε σ’ ένα νέο σχολείο, ανοιχτό, στο οποίο θα συμμετέχουν η Αυτοδιοίκηση και ο Σύλλογος Γονέων, ώστε να γίνει ένα εργαστήρι. Προτείνουμε ένα νέο σχολικό πρόγραμμα σε βασικό εθνικό πλαίσιο αλλά ταυτόχρονα με δυνατότητα ευελιξίας, με βάση τις τοπικές δυνατότητες κι ένα νέο σχέδιο εξετάσεων που θα συνδυάζει το λύκειο και το πανεπιστήμιο. Τα παιδιά από το λύκειο θα παίρνουν ένα βαθμό, ο οποίος θα σταθμίζεται και το κάθε πανεπιστήμιο θα ορίζει ποια μαθήματα θέλει».

Η κ. Διαμαντοπούλου
εξήγησε ότι η ενασχόληση του ΠΑΣΟΚ με την παιδεία ξεκινάει από το γεγονός ότι ανήκει στα βασικά προβλήματα των πολιτών, λόγω του τεράστιου κόστους που πέφτει στις ελληνικές οικογένειες για την παιδεία που φτάνει τα 4,2 δις. ευρώ το χρόνο.

Αναφερόμενη στη Σύνοδο των Πρυτάνεων στάθηκε σε δύο σημεία. «Ο υπουργός Παιδείας κατέθεσε στους πρυτάνεις μια σειρά ντοκουμέντων τα οποία δεν είχαν σταλεί σε κανέναν. Το θέμα του κανονισμού των πανεπιστημίων κι αυτό της χρηματοδότησης είναι πολύ σημαντικά ζητήματα και δεν είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση με το σύνολο των πρυτάνεων, χωρίς να υπάρχει ούτε ένα χαρτί στα χέρια τους. Αυτό είναι ενδεικτικό του τρόπου που η κυβέρνηση εννοεί τη συναίνεση, τη συμμετοχή αυτών που πρέπει να έχουν άποψη. Επί της ουσίας αυτών που έχουν κατατεθεί, η δυνατότητα να σχολιάσουμε σε βάθος είναι μικρή, όμως εκτιμούμε ότι το οικονομικό πρόβλημα των πανεπιστημίων παίρνει τεράστιες διαστάσεις το επόμενο διάστημα με όλες τις σχολές ν’ αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με τις δημόσιες βιβλιοθήκες και με τις χρηματοδοτήσεις των προγραμμάτων» Γύρω από αυτά τα θέματα καταλόγισε ευθύνες στη ΝΔ, παραπέμποντας στις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετώπισε και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Σε σχέση με τη Σύνοδο, η Άννα Διαμαντοπούλου παρατήρησε ότι επέλεξαν να γίνει σε ξενοδοχείο κι όχι στο πανεπιστήμιο κι αυτό δεν γίνεται για πρώτη φορά. «Αυτή είναι μια ήττα της δημοκρατίας. Όταν οι πρυτάνεις φοβούνται να συνεδριάσουν στο πανεπιστήμιο από το φόβο της διάλυσης της Συνόδου, κάτι δεν πάει καλά στα πανεπιστήμια κι όλοι έχουμε μεγάλη ευθύνη. Δεν μπορεί ο φόβος να συνεχίσει να είναι κυρίαρχη δύναμη στα ελληνικά πανεπιστήμια».

Ερωτήσεις

Η κ. Διαμαντοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το πανεπιστημιακό άσυλο, δήλωσε: «Αλίμονο αν τα προβλήματα στα πανεπιστήμια επιλυόταν με αστυνομία ή με εφαρμογή ενός νόμου μόνο. Το φοιτητικό κίνημα, οι φοιτητικές και οι σπουδαστικές παρατάξεις έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη στο να διαφυλάξουν το δικαίωμα της διακίνησης κάθε είδους ιδεών στα πανεπιστήμια».

Τόνισε ότι «η νίκη της δημοκρατίας αποτελεί συνολική ευθύνη» και κάλεσε κόμματα και φοιτητικές παρατάξεις να παίρνουν ανοιχτές θέσεις και να «μην επιτρέπουν τέτοιου είδους υποβολή μειοψηφιών και βίας».

Δημοσκόπηση εργαλείο

Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής» όπου γίνεται λόγος για ενδεχόμενο να δεχτεί η Α. Διαμαντοπούλου ή ο Μ. Χρυσοχοϊδης, όπως και ο Ε. Βενιζέλος «πιέσεις για ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες», λόγω αμφισβήτησης του Γ. Παπανδρέου κι αν αυτό το έχει εισπράξει η ίδια από στελέχη και μη στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η Α. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένες δημοκρατικές διαδικασίες. «Το ΠΑΣΟΚ έχει εκλέξει τον πρόεδρό του, δεν αμφισβητείται και θεωρώ ότι κάποιος πρέπει να έχει χαρακτηριστικά «ψώνιο» για να πιστεύει ότι μπορεί ν’ ανατρέψει ένα εκλογικό αποτέλεσμα επειδή υπάρχει μία δημοσκόπηση, όσο κακή κι αν είναι αυτή. Η παρούσα δημοσκόπηση πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη κι ένα εργαλείο με το οποίο πρέπει να λειτουργήσουμε» είπε.

Αέρας Α. Τσίπρα στην πολιτική

Η κ. Διαμαντοπούλου εμφανίστηκε πιο αισιόδοξη στη δεύτερη ανάγνωση της δημοσκόπησης που φέρνει στο ΣΥΡΙΖΑ ένα ποσοστό της τάξης του 18%. «Εάν δει κάποιος αναλυτικά τα στοιχεία της δημοσκόπησης βλέπει ότι από τη μία οι πολίτες διαμαρτύρονται, όσον αφορά στα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ την ίδια στιγμή δίνουν σαφή κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία στην Κεντροαριστερά. Η διαφορά είναι 42% (ΠΑΣΟΚ 23,2 και ΣΥΡΙΖΑ 18,4) με 29% (για τη ΝΔ). Η αποτύπωση της πολιτικής πλειοψηφίας σε κυβερνητική σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ που είναι κυρίαρχη δύναμη θα πρέπει να είναι πρώτο κόμμα. Η ευθύνη μας είναι πολύ μεγάλη, οι πολίτες απαιτούν πολλά» διατύπωσε.

Αναφορικά με το αν το ΠΑΣΟΚ φοβάται τον Αλέξη Τσίπρα, η κ. Διαμαντοπούλου έδειξε μάλλον αυτοπεποίθηση, παραπέμποντας στη διαμόρφωση της συνολικής πολιτικής εικόνας του στο μέλλον. «Είναι ένας νέος άνθρωπος που φέρνει δροσιά στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας. Ο ίδιος χρειάζεται χρόνο για να δοκιμαστεί μέσα από τη διαχείριση προβλημάτων και τις σαφείς προτάσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας. Στο επόμενο διάστημα θα κριθεί σε βάθος και η πολιτική του παρουσία».

Αναφερόμενη στο επικείμενο συνέδριο, εξήγησε ότι ο πολιτικός στόχος που τίθεται για την επόμενη του συνεδρίου είναι «στη νέα πολιτική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ν’ αποτυπώνεται με τον πιο σαφή τρόπο το ενιαίο ΠΑΣΟΚ».

«Το ΠΑΣΟΚ κυρίαρχη δύναμη της Κεντροαριστεράς»

Η Α. Διαμαντοπούλου εμφανίστηκε αισιόδοξη, παρά τη μείωση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές, είπε πως «το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη δύναμη της Κεντροαριστεράς, η μόνη δύναμη με συγκεκριμένο πλαίσιο διακυβέρνησης της χώρας».

Σε ερώτηση για το πώς αντιμετωπίζει το σενάριο – το οποίο συζητιέται – για πιθανή μελλοντική συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, η Α. Διαμαντοπούλου απάντησε. «Στη χώρα μας υπάρχουν ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα που δίνουν τη δυνατότητα για συμμαχίες μεταξύ των κομμάτων. Είναι διαφορετικά από αυτά της Κεντρικής Ευρώπης όπου έχουμε σε πολλές περιπτώσεις συνεργασίες σοσιαλδημοκρατικών και χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων. Δεν υπάρχει δυνατότητα στο σημερινό πολιτικό σκηνικό να υπάρξει μία κοινή κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ».

Βαλκάνια – κυβερνητικές ευθύνες

Για το αν η Ευρώπη σύρεται στην πολιτική της Αμερικής στο θέμα του Κοσόβου η Α. Διαμαντοπούλου, έχοντας και την ιδιότητα της πρώην Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης απάντησε ότι η Ευρώπη δεν έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες επί της εξωτερικής πολιτικής. «Στη νέα συνθήκη δεν συμφώνησαν τα κράτη – μέλη να δώσουν στην Ε.Ε. τη δυνατότητα να εκφράζεται εξ ονόματος των κρατών – μελών ή να δημιουργούνται πλειοψηφίες και μειοψηφίες.

Στο ευρωπαϊκό σύστημα, τα κράτη – μέλη έχουν τη δυνατότητα της αυτονομίας της εξωτερικής πολιτικής. Επίσης, η Ευρώπη ίσως δεν κριθεί για τη θέση που πήρε αλλά έκανε κινήσεις που έπρεπε να καταγγελθούν γιατί αφήνει στη δήλωσή της τη λογική της αναγνώρισης και επέτρεψε τη δημιουργία αστυνομικής δύναμης στο ανεξάρτητο Κόσσοβο, ενώ σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ η οποιαδήποτε κίνηση γίνεται στα πλαίσια της Ενωμένης Σερβίας. Επομένως, η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε καταγγείλει τη νομική βάση που χρησιμοποίησε η Ε.Ε., η οποία δεν είναι σταθερή».


Μιλώντας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα Σκόπια, η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι η κυβέρνηση εκφράστηκε με ιαχές και σημείωσε το τι αυτή δεν έκανε. «Το 2003, επί κυβέρνησης Σημίτη και με ΥΠΕΞ τον Γ. Παπανδρέου έγινε η Συμφωνία της Θεσσαλονίκης η οποία είναι η πρώτη στην οποία συμμετείχαν πρωθυπουργοί όλων των βαλκανικών κι ευρωπαϊκών χωρών. Είναι η πρώτη συμφωνία όπου υπάρχει ρητή δέσμευση για μελλοντική ένταξη για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι από το 2003 μέχρι σήμερα δεν προχώρησε σε καμία κίνηση επικοινωνίας με τα Βαλκάνια, παρόμοια μ’ αυτές που επιχειρήθηκαν επί ΠΑΣΟΚ. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν έχει συγκροτημένη πολιτική για τη χώρα.

Αποτιμώντας την πραγματικότητα, είπε ότι το θέμα της διπλής και σύνθετης ονομασίας που προκύπτει θα κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα και θα δημιουργήσει αδιέξοδα στις σχέσεις Ελλάδος – Σκοπίων.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.