«Εξομαλυνονται» οι ελλειψεις στα ραφια των φαρμακειων – Προβλημα στα αντιικα λογω εξαρσης

Εν αναμονή οι φαρμακοποιοί για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και από στα φαρμακεία αλλά και τα νέα μέτρα για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης σύμφωνα με τον πρόεδρο τον Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Χρήστο Κουκάκη

Σαρωτικές αλλαγές με το «καλημέρα» της ανάληψης των καθηκόντων ως Υπουργός Υγείας φαίνεται πως επιθυμεί να φέρει και στον χώρο των φαρμάκων ο Άδωνις Γεωργιάδης, για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ που φιλοξενούν ανεπιβεβαίωτες ωστόσο πληροφορίες, εντός του Φλεβάρη, ο νέος υπουργός υγείας αναμένεται να ανακοινώσει μια σειρά μέτρων, για τα οποία μάλιστα έχει ήδη ενημερώσει τους εκπροσώπους του φαρμακευτικού κλάδου, χαρακτηριστικό των οποίων θα είναι η εφαρμογή νέων «κοφτών» αλλά και λοιπών περιορισμών στη συνταγογράφηση των θεραπειών.

Κι αυτά προκειμένου να ανακόψει την αύξηση της προϋπολογισθείσας φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και την ανακοπή της «ανεξέλεγκτης» συνταγογράφησης των φαρμάκων, που οδηγεί και στην πληρωμή περισσότερων συμμετοχών από πλευράς των ασθενών. Σύμφωνα επίσης με τις πληροφορίες αυτές αναμένονται και μειώσεις τιμών μέσω ανατιμολόγησης προς όφελος των ασθενών.

Ο ήδη υφιστάμενος «κόφτης» σε μια σειρά ιατρικών πρωτοκόλλων έχει βοηθήσει σε έναν βαθμό τόσο στην ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση αλλά και στην επάρκεια σκευασμάτων που διαχρονικά εμφανίζουν ελλείψεις, ωστόσο αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση των νέων μέτρων και η εφαρμογή τους για ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να διαφανεί η αποτελεσματικότητά τους. Αυτό σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ.Χρήστος Κουκάκης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, 15 Ιανουαρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm».

Ερωτηθείς ως προς το θέμα των ελλείψεων ο κ.Κουκάκης έκανε λόγο για περίοδο «εξομάλυνσης», υποστηρίζοντας πως οι ελλείψεις αυτή τη στιγμή είναι λιγότερες δεδομένης και της αποτελεσματικότητας του μέτρου της απαγόρευσης των εξαγωγών φαρμάκων. «Βλέπουμε ότι τα φαρμακεία μας αρχίζουν σιγά σιγά και έχουνε μια ροή συγκεκριμένων φαρμάκων, γεγονός ωστόσο που δεν αναιρεί τις ελλείψεις που συνεχίζονται, ειδικά την συγκεκριμένη περίοδο με την έξαρση του κορωνοϊού και των λοιπών ιώσεων και κατ’ επέκταση της μεγάλης ζήτησης των αντιικών, στα οποία εμφανίζονται ελλείψεις».

Μένοντας στο κομμάτι του κορωνοϊού και τις προαναγγελθείσας επισήμως από πλευράς του Υπουργείου Υγείας προσθήκη των φαρμακείων στην λίστα των εμβολιαστικών «κέντρων» κατά του ιού, ο κ.Κουκάκης υπενθύμισε και την θετική στάση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κάνοντας λόγο για «ένα εξτρά όπλο τόσο για εμάς όσο και για τους πολίτες στην “μάχη” του εύκολου εμβολιασμού».

Όπως υπογράμμισε δεν υπάρχουν σε όλα τα μέρη της Ελλάδα δομές υγειονομικές, με το φαρμακείο να αποτελεί και το μοναδικό μέρος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οπότε η δυνατότητα του εμβολιασμού και από τα φαρμακεία αναμένεται, όπως εξήγησε, να βοηθήσει πάρα πολύ τον κόσμο. Οι φαρμακοποιοί ωστόσο κρατούν στάση αναμονής δεδομένου ότι όπως έχει κάνει γνωστό ο κ.Γεωργιάδης αναμένεται και το «πράσινο φως» από πλευράς της ιατρικής κοινότητας ώστε να τεθεί σε εφαρμογή. Κλείνοντας ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες να επιδεικνύουν γρήγορα αντανακλαστικά, δεδομένων και των εξάρσεων που διαφάνηκαν και κατά τη διάρκεια των εορτών και το διάστημα που ακολούθησε αυτών, προτρέποντας όσους δεν έχουν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο, έστω και τώρα, να σπεύσουν να το κάνουν ώστε να προστατευτούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.