Η προστασια του νερου περναει μεσα απο ελεγχους

«Ποιότητα Πόσιμου Νερού – Διαδικασίες Ελέγχου και Σύγχρονες Μέθοδοι Μέτρησης» ήταν ο τίτλος ημερίδας που διοργανώθηκε χθες το πρωί από την εταιρία Hach Lange στην Κομοτηνή με ομιλητές τον Επίκουρο Καθηγητή Υγιεινής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών Απόστολο Βανταράκη, τον Λέκτορα στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Παράσχο Μελίδη και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Γενικού Τμήματος Θετικών Επιστημών στο ΤΕΙ Καβάλας Θ. Σπανό. Η ημερίδα απευθυνόταν σε δημοτικές επιχειρήσεις, εργαστήρια και φορείς υγείας οι οποίοι αναλαμβάνουν τον δευτεροβάθμιο έλεγχο, που αφορά στο αν οι δήμοι κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη κι έγινε η σχετική ξενάγηση στο εργαστήριο της Δ.Ε.Υ.Α. Κομοτηνής.

Α. Βανταράκης «Σαν χώρα έχουμε καλό νερό»

O κ. Βανταράκης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, όπως για παράδειγμα το πότε το νερό θεωρείται πόσιμο. «Το πόσιμο νερό καλύπτεται από νομοθεσία την οποία οφείλουν να εφαρμόζουν οι δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν τον πρωτοβάθμιο έλεγχο της ποιότητας του νερού και στη συνέχεια ο έλεγχος γίνεται από τη νομαρχία που έχει το δευτεροβάθμιο έλεγχο. Η Διεύθυνση Υγείας είναι αυτή που οφείλει ως δευτεροβάθμιο όργανο να κάνει δειγματοληπτικές αναλύσεις, των οποίων τ’ αποτελέσματα στέλνονται στην περιφέρεια κι από εκεί στο υπουργείο Υγείας όπου συγκεντρώνονται ανά δήμο και στέλνονται στην Ε.Ε.

Άρα, είμαστε σε μια πιεστική κατάσταση και από την Ε.Ε. για να δείχνουμε ότι παράγουμε καλό πόσιμο νερό. Η ποιότητα του πόσιμου νερού καθορίζεται αυστηρά από την οδηγία 98/83 της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έχει αφομοιωθεί από την ελληνική νομοθεσία. Καθορίζει στοιχεία όπως είναι οι χημικές και οι μικροβιολογικές παράμετροι»
εξήγησε.

Ο κ. Βανταράκης σημείωσε ότι στόχος της ημερίδας είναι να υπενθυμίσουν τα της οδηγίας που αφορά στο πόσιμο νερό και η οποία εφαρμόζεται για μια εξαετία περίπου. «Σε κάποιους δήμους εφαρμόζεται καλά και σε κάποιους άλλους όχι» είπε ο Καθηγητής, ενώ πρόσθεσε ότι επρόκειτο ν’ ασχοληθούν με τις ελλείψεις που παρουσιάζονται και το τι θα πρέπει να κάνουν.

Ο κ. Καθηγητής
εμφανίστηκε αισιόδοξος σε σχέση με τα στοιχεία που διαμορφώνονται για το πόσιμο νερό, το οποίο – είπε – ότι σε γενικές γραμμές είναι καλό. «Στην Ελλάδα είναι καλό, γιατί σαν χώρα έχουμε καλό νερό, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις οι οποίες είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω κακής πληροφόρησης των δήμων είτε και λόγω αδιαφορίας.

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις με παρουσία αρσενικού ή χρωμίου στις οποίες πρέπει να ληφθούν μέτρα. Σε κάποιες, έχουμε μικροβιολογικούς δείκτες, γι’ αυτό και πρέπει να εξετάσουμε αν λαμβάνουμε μέτρα και πότε»
είπε.

Π. Μελίδης «Το πόσιμο νερό χρήζει του ελέγχου και της προστασίας»

Ο Παράσχος Μελίδης τόνισε ότι «το πόσιμο νερό χρήζει του ελέγχου, της προστασίας και της ιδιαίτερης προσπάθειας όλων για να μπορέσουμε να το κρατήσουμε καθαρό, να το έχουμε σήμερα για μας κι αύριο για τα παιδιά μας».

Ο Π. Μελίδης
εξήγησε ότι μπορούμε να νιώθουμε ως καταναλωτές ασφαλείς από τη στιγμή που υπάρχουν υπηρεσίες που ελέγχουν τα νερά, γίνονται προσπάθειες για τον έλεγχο των νερών και παρακολουθούμε το γίγνεσθαι γύρω από την προστασία του νερού. Αν αυτά ατονήσουν τότε θα πρέπει να φοβόμαστε» σημείωσε.

Εξήγησε ότι στην πορεία του χρόνου οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την προστασία του νερού έχουν εξελιχθεί «μέσα από τον οργανωμένο έλεγχο του νερού, με τα διάφορα εργαστήρια των ΔΕΥΑ ανά δήμο και τα κρατικά που υπάρχουν σε κεντρικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε διαρκώς προς το καλύτερο».

Μιλώντας για την περιφέρεια ΑΜ-Θ, ο κ. Μελίδης είπε ότι συνολικά το νερό που τροφοδοτεί τις πόλεις της περιφέρειας είναι καλό, ενώ είναι σε πολύ καλό επίπεδο είναι και οι προσπάθειες που γίνονται για την προστασία αυτών των νερών.

«Η ποιότητα του νερού κρίνεται ανάλογα με την διαδρομή που κάνει στο υπέδαφος και για να το δείξουμε πρέπει να το ελέγξουμε και να το παρακολουθούμε συνεχώς».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.