Η πολιτικη ενωση λυση στο προβλημα της Ευρωπης

Το συμπέρασμα της εκδήλωσης της φοιτητικής παράταξης ΑΝΟΚ - Με καλεσμένους ομιλητές τους κ.κ. Νίκο Ανδρουλάκη, Κυριάκο Γεροντόπουλο, Δημήτρη Μπαρδακίδη και Παναγιώτη Δουδώνη

Η πολιτική ένωση της Ευρώπης είναι το βασικό ζητούμενο  ούτως ώστε το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα να επιτύχει τους βασικούς στόχους των οραματιστών του, αποτελώντας λύση και όχι πρόβλημα στις ώρες κράτη – μέλη της αλλά και παγκοσμίως. Αυτό ήταν το κύριο συμπέρασμα των όσων κατέθεσαν το απόγευμα του Σαββάτου οι καλεσμένοι ομιλητές, στην εκδήλωση με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ένωση: Το πρόβλημα ή η λύση» που διοργάνωσε η φοιτητική παράταξη της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ΑΝΟΚ.
 
Ομιλητές όπως ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης και ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός εξωτερικών κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος καθώς και ο κ. Δημήτρης Μπαρδακίδης, επικεφαλής του Europe Direct Ξάνθης καθώς και ο Παναγιώτης Δουδώνης, υποψήφιος Διδάκτωρ Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο οποίος και μίλησε στο πολυπληθές ακροατήριο μέσω βίντεο. 

Κυριάκος Γεροντόπουλος «Χρειάζεται πολιτική ένωση της Ευρώπης» 

«Αυθόρμητα η απάντηση στο ερώτημα που θέτει ο τίτλος της εκδήλωσης είναι ότι η Ευρώπη αποτελεί λύση» επεσήμανε ο κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος. «Η Ευρώπη αναδύθηκε μέσα από τις στάχτες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και στηρίχθηκε σε δυο χώρες που ήταν βασικά αντίπαλες, την Γαλλία και την Γερμανία, οι οποίες ωστόσο σήμερα αποτελούν τον άξονα της Ευρώπης. Επομένως αυτά τα 70 χρόνια ειρήνης στην ήπειρό μας το οφείλουμε στην Ε.Ε.» σημείωσε υπογραμμίζοντας ωστόσο πως πέραν των λύσεων, στα χρόνια αυτά έγιναν και αρκετά λάθη, δίνοντας το παράδειγμα χαμένων ευκαιριών οι οποίες δεν αξιοποιήθηκαν ως όφειλαν, της έλλειψης εμβάθυνσής της, αλλά και τη διεύρυνση της δίχως όρους για να κρίνει ως σημαντικότερο λάθος όλων την νομισματική ένωση των χωρών – μελών της δίχως να υπάρχει οικονομική και κυρίως πολιτική ένωση. «Η λεγόμενη νομισματική ένωση  δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν έχουμε φτιάξει τους απαραίτητους εκείνους θεσμούς για τη δημιουργία μίας κοινής οικονομικής πολιτικής και βεβαίως πολιτικής» σημείωσε κρίνοντας ως απαραίτητη την πολιτική ένωση της Ευρώπης. 
 

«Εμείς πιστεύουμε ότι η Ευρώπη, από τα Ουράλια έως τον Ατλαντικό Ωκεανό που αποτελούσε και το όραμα αυτού του δημιουργήματος εξακολουθεί να είναι το όραμα» πρόσθεσε για να καταλήξει τονίζοντας πως «μπορούμε να πετύχουμε πολλά μαζί, αρκεί να βάλουμε στόχους,  να προχωρήσουμε αφήνοντας τους μικροεγωισμούς στην άκρη και να καταλάβουμε ότι αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή μας πολιτιστική ταυτότητα. Γιατί ως Ευρωπαίοι, είμαστε ένας λαός ναι μεν με τις διαφορετικότητές μας, αλλά πάνω απ’ όλα στηριζόμαστε σε τρεις πυλώνες, στον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδος, στην αρχαία Ρώμη και βεβαίως στον χριστιανικό πολιτισμό». 

Νίκος Ανδρουλάκης «Πρέπει να πάμε σε μία ισχυρή πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης προς όφελος των πιο αδύναμων κοινωνικών τάξεων» 

Τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη περιέγραψε με την σειρά του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Ανδρουλάκης τονίζοντας πως «η κρίση βαθαίνει, ενώ χάνεται συνεχώς και το στοιχείο της αλληλεγγύης για θέματα πέραν της οικονομίας, όπως είναι το προσφυγικό, θέματα κλιματικής αλλαγής» κρίνοντας πως  «υπάρχει ιδεολογικό ρήγμα σε πάρα πολλές χώρες, που πρεσβεύουν άλλες αντιλήψεις από αυτές που είχαν ως κυρίαρχα ρεύματα τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που δημιουργεί μία πολύ μεγάλη αδυναμία να προχωρήσει πολιτικά η Ευρώπη». 
 
Ερωτηθείς σχετικά ο κ.Ανδρουλάκης υπεραμύνθηκε της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης τονίζοντας πως «αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι από μία νομισματική ένωση με εργαλεία χαμηλής ποιότητας για να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες αλλαγές, πρέπει να πάμε σε μία ισχυρή πολιτική ενοποίηση προς όφελος των πιο αδύναμων κοινωνικών τάξεων, των πιο αδύναμων κρατών και των νέων που βλέπουν ότι σήμερα δεν υπάρχει προοπτική».
 

«Αυτό πρέπει να είναι η μεγάλη αγωνία του μέλλοντος για όλους τους φιλοευρωπαίους πολιτικούς» συνέχισε επισημαίνοντας πως στην κατεύθυνση αυτή και το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα πρέπει να αποκτήσει  σύντομα «ρεαλιστικό λόγο, μακριά από δημαγωγίες, με ολοκληρωμένα προγράμματα γιατί όσο βαθαίνει η κρίση μπορεί να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα μία κυρία Λεπέν, που θα εκμεταλλευτεί όλες αυτές τις κοινωνικές αντιθέσεις αλλά και ζητήματα όπως είναι η υψηλή ανεργία των νέων».
 
«Η ενωμένη Ευρώπη πρέπει να υπάρχει και για να γίνει αυτό θα  πρέπει να αλλάξει τους τομείς στους οποίους έχει αδυναμία, για να εκπληρώσει μεγάλες πολιτικές αποφάσεις, όπως το προσφυγικό» τόνισε τέλος δίνοντας το παράδειγμα της διαχείρισης του προσφυγικού. «Πήραμε για παράδειγμα την απόφαση να υπάρχει relocation, μετεγκατάσταση και επαναπροώθηση μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. απόφαση η οποία ουσιαστικά δεν λειτούργησε σε κανένα επίπεδο.  Με τον κ.Ερντογάν και τις  γνωστές αδυναμίες από τη μία, και από την άλλη χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν θέλουν να βοηθήσουν στο relocation λόγω μειωμένης αντίληψης περί αλληλεγγύης. Χώρες που λένε «ναι» στην Ευρώπη ως ταμείο όταν είναι να πάρουν λεφτά, «όχι» στην Ευρώπη όταν πρέπει να βάλουν πλάτη σε δύσκολα θέματα. Αυτό πρέπει να αλλάξει και αυτή πρέπει  να είναι η ατζέντα μας και ιδεολογικά ως σοσιαλιστές  και εθνικά ως Έλληνες» σημείωσε. 

«Η Κομοτηνή δεύτερη πατρίδα μου» 

Ο κ. Ανδρουλάκης αποτελεί απόφοιτος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, γεγονός για το οποίο ερωτήθηκε. «Η Κομοτηνή είναι η δεύτερη μου πατρίδα. Εδώ μεγάλωσα, εδώ έζησα τα καλύτερά μου χρόνια, εδώ ανδρώθηκα και πολιτικά, μέσα στα αμφιθέατρα, μέσα στις συζητήσεις,  με το κρασάκι στις ταβέρνες» είπε για να τονίσει πως «διαδικασίες όπως η σημερινή, όταν είναι υγιείς, βοηθούν τους νέους να αναπτύξουν τους ορίζοντές τους, να βλέπουν τα πράγματα με άλλο μάτι, γιατί έχει χαθεί η συλλογική συνείδηση. Η οικονομική κρίση βοήθησε να δημιουργηθούν αντιλήψεις οι οποίες είναι περισσότερο προσωποπαγείς. Αν δεν δούμε ότι όλοι μαζί, μέσα από συλλογικές δράσεις και όραμα θα αλλάξουμε τη χώρα, δυστυχώς για πάρα πολλά χρόνια θα βρισκόμαστε σε λιμνάζοντα νερά. Γι αυτό πιστεύω ότι αξίζει να προσπαθήσουμε, γιατί η νέα γενιά, όπως όλα αυτά τα νέα παιδιά που βρίσκονται εδώ σήμερα ή θα επιλέξουν  να μείνουν σε μία Ελλάδα υψηλής ανεργίας ή θα φύγουν στο εξωτερικό. Όσο έχουν μόνο αυτές τις δύο επιλογές τα πράγματα θα δυσκολεύουν, επομένως πρέπει να αγωνιστούμε για να τα ανατρέψουμε». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.