«Η περιοχη της Ροδοπης μπορει να αποτελεσει ενα υποδειγμα αναπτυξης»

Τον καθηγητή του Α.Π.Θ κ. Ζήση Παπαδημητρίου φιλοξενεί σήμερα ο «Κόσμος» με αφορμή τη συμμετοχή του στην ομάδα των επιστημόνων που εκπόνησαν το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Ροδόπης. «Ο Νομός πρέπει να αποκτήσει τη δική του ταυτότητα και τη δική του επωνυμία ώστε να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστικός προς τους άλλους Νομούς, αλλά και προς τις όμορες χώρες» σημειώνει ο κ. Παπαδημητρίου και αποκαλύπτει τη σχέση του Σχεδίου με τον φιλελευθερισμό και τη σοσιαλδημοκρατία.

Τι έλειπε από τη Ροδόπη μέχρι τώρα και δεν έχει γίνει πράξη η πολυπόθητη ανάπτυξη;

Έλειπαν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις ως προς την προοπτική ανάπτυξης αυτής της περιοχής. Έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες μέχρι τώρα, οι οποίες ήταν προορισμένες από την ίδια την ποιότητά τους να μπουν στα συρτάρια. Η πρότασή μας μπορεί να αποτελέσει προοπτικά μια ατμομηχανή οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιοχής.

Εσείς ποιες ελλείψεις επισημάνετε και ποιες βασικές προτάσεις καταθέτετε;

Πρώτον, λείπει ένα συγκεκριμένο πλάνο οικονομικής ανάπτυξης με προοπτική σε βάθος χρόνου. Δεύτερον, θα πρέπει να αναδειχθεί ο Τοπικός Πολιτισμός σε συνδυασμό με τον Τουρισμό. Και τρίτον, να αποτελέσει η μελέτη αυτή τη βάση μιας κοινωνικής και πολιτιστικής συνύπαρξης όλων των κοινωνικών ομάδων που υπάρχουν εδώ. Πρέπει να δούμε την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής ως πλούτο κι όχι ως κατάρα.

Μπορεί η Ροδόπη να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων;

Η περιοχή της Ροδόπης, δεδομένης και της ενσωμάτωσης των άλλων χωρών της περιοχής στην Ε.Ε., μπορεί να αποτελέσει ένα υπόδειγμα για αναπτυξιακούς στόχους που μπορεί να έχουν και οι γείτονές μας και ένα κομβικό σημείο ανάμεσα σ΄ αυτές τις χώρες.

Ποια συγκεκριμένα βήματα προτείνετε να υλοποιηθούν;

Πρώτον, αναφερόμαστε σε προϊόντα και νέες καλλιέργειες χωρίς να έρθουμε σε αντίθεση με τις παραδοσιακές, οι οποίες αποτελούν μέχρι τώρα τη βάση της οικονομικής αναπαραγωγής αυτής της περιοχής. Δεύτερον, θα πρέπει να υπάρξει ένα είδος πολιτιστικής συγκέντρωσης, μέσα από ένα πολιτιστικό κέντρο που να αναδείξει την πολλαπλότητα των πολιτιστικών στοιχείων στην περιοχή μας. Και τρίτον, πρέπει να υπάρξει μια ενσωμάτωση στην οικονομική πολιτική της περιοχής άλλων δυνατοτήτων, όπως: διαφόρων ειδών τουρισμού. Προτείνουμε, επίσης, τη δημιουργία μιας Γεωργικής Σχολής η οποία θα προετοιμάζει τον αγροτικό κόσμο που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό της περιοχής, έτσι ώστε, να έχουν μια ευέλικτη ικανότητα για την ανταπόκρισή τους στις εκάστοτε προκλήσεις της αγοράς.

Ποιοι πλήρωσαν το κόστος της μη ανάπτυξης μέχρι τώρα;

Οι ίδιοι οι κάτοικοι που ζουν σ΄ αυτή την περιοχή. Δυστυχώς στη χώρα μας βλέπουμε ότι στο όνομα του πλουτισμού ορισμένων υποφέρουν οι μάζες. Κάνουμε μια πρόταση εφαρμόσιμη, μακροπρόθεσμα θα αποκλείσει φαινόμενα διαφθοράς και θα δώσει τη δυνατότητα στις ίδιες παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής να αναπτυχθούν και να προσανατολιστούν με βάση τα δικά τους συμφέροντα.

Πού θα πρέπει να στηριχθεί η περιοχή για την ανάπτυξή της, στον φιλελευθερισμό ή στη σοσιαλδημοκρατία;

Αγγίζουμε τη διεθνή κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα στο πλαίσιο της περιώνυμης Παγκοσμιοποίησης, εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Θέλουμε να δώσουμε δυνατότητες και προοπτικές στην περιοχή όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά να διαδραματίσει ένα πολύ συγκεκριμένο οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό ρόλο. Κινείται προς μια κατεύθυνση προοδευτικής αντίληψης και από εκεί και πέρα οι ίδιοι οι άνθρωποι θα πρέπει να επιλέξουν τον τρόπο και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα ζήσουν.

Η ενιαία συγκρότηση είναι ζητούμενο στην Ροδόπη…

Η Ροδόπη θα πρέπει να αναδείξει τα πολιτιστικά στοιχεία, την πολυ-πολιτισμικότητα όχι ως ένα πρόβλημα, αλλάς ως βασικό στοιχείο για την συγκρότηση μιας ενιαίας κατάστασης στο Νομό που θα επιτρέψει στη Θράκη γενικότερα να διαδραματίσει ένα πολύ πιο σημαντικό ρόλο απ’ αυτό που διαδραματίζει σήμερα λόγω του ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχει παραμεληθεί. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα τα οποία, μάλλον, από ό,τι εκτιμώ ο ίδιος προσωπικά, κατευθύνθηκαν προς τις τσέπες ορισμένων και όχι σε αναπτυξιακά έργα πνοής για την περιοχή.

Ο δρόμος του μέλλοντος που προτείνετε περνά μέσα από την εκπαίδευση και την γνώση;

Αναμφίβολα. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι χωρίς ένα εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο θα παράγει ανθρώπους στη βάση της αρχαιοελληνικής έννοιας της παιδείας, αλλά και με ευέλικτες ικανότητες προσαρμογής στις εκάστοτε προκλήσεις, όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα από την οικονομία και την κοινωνία, είμαι οπαδός της αντίληψης ότι, χωρίς ένα τέτοιο εκπαιδευτικό σύστημα, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.