«Η παραταξη της ΝΔ ειναι σταθερη στις ευρωπαικες αξιες»

Το βράδυ της Παρασκευής, ο βουλευτής Έβρου και αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος παραχώρησε συνέντευξη τύπου με αφετηρία τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου. Τον βουλευτή πλαισίωσαν ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης Κώστας Ναλμπάντης, ο περιφερειάρχης της ΝΔ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Βασίλης Βουλγαρίδης, ο τομεάρχης του κόμματος για τη Ροδόπη Χρήστος Καπατσάρης, ο γραμματέας της ΝΟΔΕ Γιάννης Μουρτίδης. Τη συνέντευξη ακολούθησε σύσκεψη της επιτροπής εκλογικού αγώνα, με αντικείμενο οργανωτικά θέματα και οδηγίες, όπως και την κεντρική εκδήλωση που θα προγραμματίσουν στην Κομοτηνή. Αποφασίστηκε ως κεντρική εκδήλωση να είναι η ομιλία του υπουργού Μεταφορών κι Επικοινωνιών Ευριπίδη Στυλιανίδη την ερχόμενη Παρασκευή 29 Μάιου στις 8.00 το βράδυ στο «Φιλία», με θέμα «Απολογισμός έργου, το δίλημμα για τις ευρωεκλογές».

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης Κ. Ναλμπάντης ανέλαβε να καλωσορίσει τον κ. Δερμεντζόπουλο και δήλωσε ότι η οργάνωσή τους σε επίπεδο Ροδόπης είναι έτοιμη σε ό,τι αφορά στον τομέα που της αναλογεί, δηλαδή προετοιμασία για εκλογικούς αντιπρόσωπους και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο.

Ο κ. Δερμεντζόπουλος σχολίασε ότι οι ευρωεκλογές έχουν μια βαρύνουσα σημασία για την Ελλάδα και τη Θράκη και πρόσθεσε ότι στόχος της εδώ παρουσίας τους είναι ο συντονισμός των πραγμάτων για να έχουν ένα καλό αποτέλεσμα για την παράταξή τους, χωρίς στενό κομματικό συμφέρον. «Η παράταξη της ΝΔ είναι η παράταξη των δικαιωμένων επιλογών, είναι αυτή που έβαλε τη χώρα μας στην τότε ΕΟΚ, που ήταν σταθερή στις ευρωπαϊκές αξίες και το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι κι αυτό πρέπει να υπηρετήσουμε σήμερα. Οι εκλογές γίνονται σʼ ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον όπου τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να είμαστε δυνατοί σαν χώρα, με δυνατή φωνή στην Ευρώπη. Αυτές οι εκλογές είναι δύσκολες γιατί πραγματοποιούνται σʼ ένα πολιτικό περιβάλλον που δεν είναι όπως θα έπρεπε».

Ο κ. Δερμεντζόπουλος καταλόγισε ευθύνες στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, ειδικά στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Αυτό που θα κληθούμε να ψηφίσουμε σαν έλληνες πολίτες σε 15 μέρες είναι το τι Ευρώπη θέλουμε, σε ποια Ευρώπη μπορούμε να επενδύσουμε καλύτερα και ποιο είναι το κόμμα που μπορεί να υπηρετήσει αυτά τα δυο θέματα. Μέχρι σήμερα, στη μικρή προεκλογική περίοδο, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ παρατηρείται μια προσπάθεια πόλωσης που είναι το τελευταίο που χρειάζεται η πολιτική ζωή του τόπου κι ο έλληνας πολίτης για νʼ αποφασίσει ψύχραιμα.

Σʼ αυτήν την συμπεριφορά, ερχόμαστε με υπεύθυνο, ρεαλιστικό πολιτικό λόγο νʼ απαντήσουμε στον λαϊκισμό, τη δημαγωγία και την ανέξοδη πολιτική που άλλοι εξαγγέλλουν».


Για τον κ. Δερμεντζόπουλο το μήνυμα που θα βγει από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου είναι ότι «η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει μπροστά, με μια υπεύθυνη, σοβαρή πολιτική δύναμη που εκφράζεται από τη ΝΔ και τον πρόεδρό της Κώστα Καραμανλή».

Ερωτήσεις

Απαντώντας σε ερώτηση για την απαξίωση όλων των κομμάτων απέναντι στο ρόλο των ευρωβουλευτών, τους οποίους θυμούνται μόνο στην προεκλογική περίοδο, ο βουλευτής της ΝΔ είπε. «Ο ρόλος των ευρωβουλευτών έχει δείξει ότι οι ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων στη συντριπτική τους πλειοψηφία λειτουργούν ως έλληνες πολιτικοί κι έχουν αποκοπεί από τα στενά πολιτικά τους πιστεύω». Συμφώνησε ότι ο ρόλος των ευρωβουλευτών είναι υποβαθμισμένος και σημείωσε επʼ αυτού ότι μέχρι και την τρέχουσα θητεία ο θεσμός του ευρωκοινοβουλίου δεν είχε πολύ μεγάλες αρμοδιότητες. «Με την αλλαγή που έχει γίνει στον κανονισμό του Ε.Κ. απέκτησαν περισσότερες αρμοδιότητες. Το 80% των αποφάσεων – κύρια των οικονομικών – που ψηφίζονται από το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει και είναι ταυτισμένες με τις ευρωπαϊκές θέσεις κι αποφάσεις. Στην επόμενη θητεία, ο ρόλος των ευρωβουλευτών θα είναι αναβαθμισμένος γιʼ αυτό και θα πρέπει να εκλεγούν αυτοί που πιστεύουν στην Ευρώπη και είναι γνώστες των ευρωπαϊκών ζητημάτων».

Για το ενδεχόμενο να έρθει ο πρωθυπουργός στη Ροδόπη και τη Θράκη, ο κ. Δερμεντζόπουλος είπε ότι υπάρχουν ορισμένες σκέψεις, πλην όμως το πρόγραμμά του δεν έχει οριστικοποιηθεί.

«Δεν κρύβει καμία πολιτική

σκοπιμότητα

το κλείσιμο της Βουλής»

Αναφορικά με την ψαλίδα μεταξύ των δυο κομμάτων που εμφανίζει διαφορά της τάξης του 5,8%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της VPRC, το πώς λειτούργησαν τα «παπαγαλάκια» αλλά και το κλείσιμο της Βουλής, είπε για το τελευταίο: «Δεν υπάρχει θέμα συνταγματικής εκτροπής. Το ότι η Βουλή έκλεισε για νʼ ανοίξει επίσημα η περίοδος των ευρωεκλογών δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο ή παράτυπο και βέβαια δεν κρύβει καμία πολιτική σκοπιμότητα, εκτός κι αν θεωρούμε όλοι ότι θα όφειλε η Βουλή, η κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ να μην ασχολούνται παρά με μια συντήρηση σκανδαλολογίας, αναμόχλευσης θεμάτων που έκλεισαν τη Βουλή». Ο κ. Δερμεντζόπουλος πρόσθεσε ότι όταν έκλεισε η Βουλή με αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού «δεν υπήρχε καμία υπόθεση που αφορούσε επίλυση σκανδάλου, όλες είχαν συζητηθεί».

Για τις δημοσκοπήσεις είπε πως είναι η έκφραση της άποψης μιας μερίδας κοινού τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή με τις συγκεκριμένες συγκυρίες κι ένα ανέξοδο μήνυμα. «Καλύτερο δημοσκοπικό έμβλημα είναι αυτό που προκύπτει μέσα από την κάλπη» τόνισε και πρόσθεσε ότι κάποιες φορές αποδείχθηκε ότι οι δημοσκοπήσεις είχαν πολύ μεγάλη απόσταση από την πραγματικότητα.

«Έγκλημα το δίλημμα

του Γ. Παπανδρέου

«σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα»»

Ο βουλευτής της ΝΔ θέλησε νʼ αναφερθεί και στο, όπως είπε, δίλημμα που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», λέγοντας. «Αυτά τα διλήμματα είναι πολιτικά ατοπήματα. Το δίλημμα είναι αν θέλουμε υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα.

Από ιδεολογικής άποψης έχει συζητηθεί το 1974. Ξεκίνησαν με την Ρόζα Λούξεμπουργκ και τον Κορνήλιο Καστοριάδη. Αυτές οι συζητήσεις γίνονταν στις λέσχες ή τα ιδεολογικά απογευματινά που συζητούσαν οι φιλόσοφοι και οι ερευνητές.

Σέβομαι την γνώμη της Ρόζας Λούξεμπουργκ – αν και διαφωνώ μαζί της – όπως σέβομαι και τον Κορνήλιο Καστοριάδη τον οποίο θαυμάζω σαν φιλόσοφο αλλά διαφωνώ κάθετα μαζί του. Όταν, όμως, αυτά βγαίνουν στα μπαλκόνια κανένας πολίτης δεν σκέφτεται τη Λούξεμπουργκ ή τον Καστοριάδη αλλά το «πας μη έλλην βάρβαρος» και δεν γίνεται σήμερα να ισχύει το «πας μη σοσιαλιστής βάρβαρος». Όταν ένας πολιτικός κάνει αυτή τη δήλωση από εξώστη ή δεν ξέρει τι λέει ή το λέει ηθελημένα. Και στις δυο περιπτώσεις είναι έγκλημα πολιτικά».


Απέναντι στο δίλημμα «Καραμανλής ή χάος» που είχε θέσει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο κ. Δερμεντζόπουλος είπε ότι είναι κάτι το διαφορετικό. «Όταν γίνονται δηλώσεις από έναν πολιτικό έχουν μια βαρύτητα πολύ μικρότερη από ό,τι όταν λέγονται από εξώστη κι εκφράζουν όλη την ιδεολογία ενός κόμματος. Εάν πω ό,τι θέλω μπορεί να με καταδικάσει ο κάθε πολίτης, αλλά μπορώ να υποστηρίξω ότι αυτό που είπα ήταν λάθος. Εκφράζω, όμως, τον εαυτό μου ή μια μερίδα ανθρώπων πολύ μικρότερη από ό,τι ο αρχηγός κόμματος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή» απάντησε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.