Η παρανομη διαμονη το πιο καυτο προβλημα

Την Κομοτηνή επισκέφθηκε το Σάββατο η πρόξενος της Αρμενίας στην Ελλάδα Λιλίτ Σαρκισιάν, στο πλαίσιο περιοδείας της στη Θράκη, προκειμένου να συζητήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αρμένιοι μετανάστες, οι οποίοι διαμένουν στην περιοχή.

Κύριο πρόβλημα παραμένουν εδώ και χρόνια οι δυσκολίες στην απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, με αποτέλεσμα να παραμένουν παράνομα στη χώρα. Στην προκειμένη περίπτωση η Αρμένικη Πρεσβεία παίζει συμβουλευτικό ρόλο, σύμφωνα με την κ. πρόξενο, η οποία ταυτόχρονα απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους Αρμένιους μετανάστες «να γυρίσουν στην πατρίδα τους, εάν ο νόμος δεν τους επιτρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα».

Στα γραφεία της Αρμενικής Κοινότητας την κ. πρόξενο υποδέχτηκε ο ιερέας της Αρμένικης Ορθόδοξης Εκκλησίας Μπογός Μπαλταγιάν και ακολούθησε συνάντηση με τους Αρμένιους μετανάστες που διαμένουν στην περιοχή μας. Για δυόμισι ώρες περίπου οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν κυρίως το πρόβλημα της νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα, είχαν τη δυνατότητα να μεταφέρουν στην κ. πρόξενο τα θέματα που τους απασχολούν.

Αυξητική τάση παρουσιάζει ο αριθμός των Αρμενίων που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια σε χώρες της Ευρώπης, καθώς και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της προξένου της Αρμενίας στην Ελλάδα Λιλίτ Σαρκισιάν, η οποία τόνισε ότι ο κύριος λόγος της μετανάστευσης είναι οικονομικός, καθώς και τα προβλήματα όπως οι φυσικές καταστροφές (σεισμοί), η εμπόλεμη καταστροφή, το καθεστώς. «Όλα αυτά ανάγκασαν τον Αρμενικό λαό να φύγει από την Αρμενία και να ζητήσει καλύτερη τύχη έξω». Επίσης, ένας από τους βασικότερους λόγους που οδήγησε τον Αρμενικό λαό στην οικονομική μετανάστευση ήταν ο αποκλεισμός, εμπορικός και οικονομικός, μέσω της Τουρκίας, όπως δήλωσε η κ. πρόξενος.

Τους 15.000 αγγίζει ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, ενώ στους 5.500 φτάνει ο αριθμός των νόμιμων πολιτών που έχουν λάβει ελληνική ιθαγένεια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πρεσβείας της Αρμενίας στην Ελλάδα. <«Περισσότεροι μετανάστες από την Αρμενία έχουν εγκατασταθεί στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θράκη».

Όσον αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αρμένιοι μετανάστες και κατ’ επέκταση η Αρμένικη Πρεσβεία, είναι η παράνομη διαμονή τους στη χώρα. Αυτό ήταν και το βασικό ζήτημα που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Αρμένιων προσφύγων του νομού μας με την πρόξενο της Αρμενίας. «Η Αρμενική Πρεσβεία της Ελλάδας είναι σε επαφή με την Αρμενία, προκειμένου να μεταφέρει τα σωστά στοιχεία στο ελληνικό κράτος για να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ζήσουν νόμιμα στην Ελλάδα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Σαρκισιάν, διότι «μετά από χρόνια παραμονής στην Ελλάδα, δεν είναι νόμιμοι πολίτες της χώρας». Σημειωτέον ότι στην επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος δεν μπορεί να βοηθήσουν ούτε οι μικτοί γάμοι που γίνονται μεταξύ Αρμενίων και Ελλήνων. «Ούτε σ’ αυτή την περίπτωση οι σύζυγοι δεν μπορούν να αποκτήσουν ελληνική ιθαγένεια».

Στην προκειμένη περίπτωση ο μοναδικός τρόπος, με τον οποίο η Αρμενική Πρεσβεία μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους, είναι η συγκέντρωση των σχετικών δικαιολογητικών και αποδεικτικών στοιχείων προς μετάφραση. «Δηλαδή, μπορεί να γίνει μετάφραση των πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης, των τίτλων σπουδών κι άλλων δικαιολογητικών που απαιτούνται», εξήγησε η πρόξενος της Αρμενίας, υπογραμμίζοντας ότι ο ρόλος της Πρεσβείας είναι συμβουλευτικός. «Τους λέμε να είναι πάντα νομοταγείς πολίτες».

Απευθυνόμενη δε προς τους Αρμένιους μετανάστες, τους συνιστά να επιστρέψουν στην Αρμενία, αν ο νόμος δεν τους επιτρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα. «Πρέπει να μην παρανομούν, δηλαδή να είναι πρότυπα και όχι παραδείγματα προς αποφυγήν. Είναι ντροπή για τη χώρα μας να συλλαμβάνονται και να φυλακίζονται αυτοί οι άνθρωποι. Επίσης, ζημιώνονται οικονομικά, διότι δεν είναι ασφαλισμένοι» κατέληξε η κ. Σαρκισιάν.

Μαρία Παπαδοπούλου

Υ.Γ.: Για τη μετάφραση ευχαριστούμε την συμπολίτισσά μας Ντιγκρανουή Παπουτσή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.