Η ωρα της Γης…

Ισχυρό παγκόσμιο μήνυμα για κοινή δράση ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη θα στείλουν ένα δισεκατομμύριο πολίτες από 1.000 πόλεις και χωριά ανά τον κόσμο το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009, στη φετινή «Ώρα της Γης».

Στις 20:30 το βράδυ και για μία ώρα, οι πολίτες θα σβήσουν τα φώτα, ζητώντας από τους ηγέτες του κόσμου – λίγους μήνες πριν την Παγκόσμια Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη το 2009 – δεσμεύσεις για δράσεις που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, προς όφελος του πλανήτη.

Στην Ελλάδα η παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία του WWF διοργανώνεται σε συνεργασία με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την “Καθημερινή”.

Την ώρα αυτή θα σκοτεινιάσουν ο Παρθενώνας, το Κοινοβούλιο, ο λόφος του Λυκαβηττού, ο Λευκός Πύργος και άλλα ιστορικά κτήρια.

Οι ελληνικές πόλεις έρχονται να προστεθούν σε έναν διαρκώς αυξανόμενο κατάλογο πόλεων (μέχρι στιγμής 538), μεταξύ των οποίων το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Πεκίνο, το Μπουένος Άιρες, η Κωνσταντινούπολη, η Μόσχα και το Παρίσι.

Από τους πρώτους δήμους σε όλη την Ελλάδα, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την «Ώρα της Γης» του WWF, είναι ο δήμος Διδυμοτείχου.

Ο δήμος Διδυμοτείχου μετά τις μεγαλουπόλεις Αθηνών και Θεσσαλονίκης είναι ο 14ος στη σειρά που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και όπως δηλώνει ο δήμαρχος κ. Τοκαμάνης μιλώντας στον ΠτΘ, θα συμμετέχει ενεργά…

ΠτΘ: Ποιο ήταν το έναυσμα για να συμμετέχετε στην πρωτοβουλία με τον γενικό τίτλο «Η ώρα της γης»;

Χ.Τ.:
Από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF λάβαμε ένα έγγραφο, το οποίο καλούσε για συμμετοχή στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία, είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία για το περιβάλλον και ενάντια στις κλιματικές αλλαγές. Ως απλός πολίτης, και όχι σαν δήμαρχος, θεώρησα ότι είναι χρέος μου να ανταποκριθώ σε αυτήν την πρόταση της οργάνωσης γιατί τη θεωρώ πολύ σημαντική, τόσο για μας αλλά κυρίως για τις μελλοντικές γενιές, γιατί όχι μόνο δεν έχουμε δικαίωμα να καταστρέφουμε το περιβάλλον, αλλά νομίζω ότι και μήνυμα ελπίδας πρέπει να μεταφέρουμε και θεωρώ ότι η νέα γενιά, η οποία συμμετέχει πολύ περισσότερο από εμάς σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις και αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και είναι πολύ περισσότερο ευαισθητοποιημένη από εμάς, αποτελεί ελπίδα για το μέλλον. Για αυτό και εμείς πρέπει να συμβάλλουμε, έστω με τις μικρές δυνάμεις που έχουμε, ώστε να αλλάξουμε νοοτροπία όλοι μας. Δεν σώζεται το περιβάλλον από αυτήν την ενέργεια αλλά είναι νομίζω μία κίνηση ευαισθητοποίησης και προσπάθεια να κάνει κοινωνούς του προβλήματος τους περισσότερους πολίτες και πάνω απ’ όλα να ευαισθητοποιήσει τη νεολαία, ώστε αύριο αυτοί που θα διοικούν τον κόσμο να είναι πλέον ευαίσθητοι σε τέτοια θέματα και να πάρουν μέτρα, τα οποία οφείλαμε να πάρουμε εμείς για να προστατεύσουμε το κλίμα της γης και το περιβάλλον.

ΠτΘ: Θεωρείτε ότι είναι αναγκαία η επανατοποθέτηση της σχέσης μας με τον πλανήτη γη;

Χ.Τ.:
Βεβαίως και για αυτό και αποδέχθηκα την πρόταση. Εξάλλου με χαρά είδα μετά από λίγο καιρό να έρχεται έγγραφο από την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, η οποία αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια και προτρέπει όλους τους δήμους να συμμετάσχουν. Αισθάνομαι ικανοποιημένος γιατί ανταποκριθήκαμε αμέσως και χωρίς δεύτερη σκέψη γιατί το θεωρήσαμε χρέος μας.

ΠτΘ; Έχετε ξεκινήσει κάποιες δράσεις ενημέρωσης πολιτών;

Χ.Τ:
Είμαστε στο προκαταρκτικό στάδιο. Τις επόμενες μέρες θα κυκλοφορήσει το σποτάκι που θα μεταδίδεται συνεχώς μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού του δήμου και θα βγάλουμε και αφίσα. Θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να ενημερώσουμε τους πολίτες μας. Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να συμμετέχουν όλοι σε αυτή την προσπάθεια, γιατί είναι πολύ σημαντική. Θεωρώ ότι η όλη καμπάνια θα ευαισθητοποιήσει έστω και λίγους δημότες σε θέματα περιβάλλοντος. Υπάρχει εδώ και τοπικό παράρτημα της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου αλλά και σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην προστασία του περιβάλλοντος και θεωρώ ότι θα συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια.

ΠτΘ: Είπατε ως απλός πολίτης αποφασίσατε να συμμετέχετε σε αυτή την προσπάθεια. Πιστεύετε ότι οι απλοί πολίτες έχουν δύναμη;

Χ.Τ.:
Θεωρώ ότι τη μεγαλύτερη δύναμη την έχουν οι απλοί πολίτες και μάλιστα οι ενεργοί. Μπορεί όλοι μας να λέμε ότι είμαστε κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος αλλά το θέμα είναι τι κάνει ο καθένας μας.

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι για την προστασία του περιβάλλοντος απαιτείται άμεση πολιτική και προσωπική δράση;

Χ.Τ.:
Ναι, το πιστεύω, όπως πιστεύω ότι οι πολίτες πρέπει να επιβραβεύουν ανάλογες ενέργειες και να τιμωρούν τις αντίθετες.

ΠτΘ: κ. Δήμαρχε σας ευχαριστούμε πολύ.

Χ.Τ.:
Εγώ σας ευχαριστώ και για τη δημοσιότητα που θα δώσετε στο θέμα. Εύχομαι να συμμετέχουν όλοι οι δήμαρχοι στην προσπάθεια αυτή και να συγχαρώ το WWF που είχε αυτή την πρωτοβουλία, την «Ώρα της Γης» για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την οποία εκφράζει και την αντίθεσή του στην αλλαγή των κλιματικών συνθηκών του πλανήτη μας.

Α.Π.

Κάλεσμα του «Παρατηρητή της Θράκης» σε δήμους και Νομαρχία Ροδόπης για συμμετοχή

«Ο Παρατηρητής της Θράκης» και το ραδιόφωνό του καλούν όλους τους δήμους, τη Νομαρχία Ροδόπης αλλά και όλους τους ενεργούς πολίτες να συμμετάσχουν στην «Ώρα της Γης». Ήδη από σήμερα και μέχρι τις 27 Μαρτίου, θα υπάρχουν έντυπες καταχωρήσεις αλλά και ραδιοφωνικά μηνύματα ευαισθητοποίησης και συμμμετοχής και στα δύο μέσα. Μέχρι στιγμής τέσσερις δήμοι του Έβρου, οι δήμοι Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Φερών, αλλά και ο δήμος Σαπών έχουν ανταποκριθεί, μέχρι στιγμής, στο κάλεσμα της παγκόσμιας πρωτοβουλίας του WWF ενάντια στην κλιματική αλλαγή, με το γενικό τίτλο «Η ώρα της Γης». Όλοι μαζί ας στείλουμε ένα ισχυρό παγκόσμιο μήνυμα ότι μπορούμε να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ένα εικοσαήμερο μας χωρίζει από τη μέρα αυτή και η ανταπόκρισή μας πρέπει να είναι άμεση. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού ας είναι μπροστάρης σε αυτή την πρωτοβουλία. Κάθε δήμος και κοινότητα της Ροδόπης μπορεί να προωθήσει την «Ώρα της Γης» σβήνοντας για μία ώρα το βράδυ της 28ης Μαρτίου τα φώτα χαρακτηριστικών κτιρίων, τα περιττά φώτα στα δημοτικά κτίρια, αλλά κυρίως ενημερώνοντας τους δημότες του να κάνουν το ίδιο στους χώρους εργασίας, στα σχολεία και τα νοικοκυριά τους.

Μία ώρα που έχουμε στη διάθεσή μας να αφουγκραστούμε τη γη, να νιώσουμε λίγο πιο ρομαντικά υπό το φως των κεριών. Και ίσως μπορούμε να «χαζέψουμε» ευκολότερα όποιο κομμάτι ουρανού βρίσκεται πάνω από τα κεφάλια μας.

Αρκεί να κλείσουμε τα φώτα…

Το ιστορικό και οι στόχοι της πρωτοβουλίας για την «Ώρα της Γης»

Το 2007 ξεκίνησε στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας μια πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση των πολιτών ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η πρωτοβουλία αυτή καλούσε 2,2 εκατ. ανθρώπους να σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα ώστε να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Είχε τέτοια επιτυχία που την επόμενη χρονιά επαναλήφθηκε σε 35 χώρες και συμμετείχαν περίπου 100 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως! Φέτος στόχος είναι πάνω από το ένα δέκατο του πληθυσμού της γης να συμμετέχει σε αυτή την παγκόσμια κίνηση.

Το μήνυμα είναι διττό: Από τη μία, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η εξοικονόμηση εκείνη την συγκεκριμένη ώρα είναι τεράστια και δίνει μικρή ανάσα στον πλανήτη μας. Αυτό είναι το άμεσο αποτέλεσμα. Το έμμεσο είναι ότι έτσι ευαισθητοποιούμαστε και αντιλαμβανόμαστε την δύναμη που έχουμε στα χέρια μας, δύναμη που συνήθως καταστρέφει αλλά ενίοτε μπορεί και να κάνει καλό. Ευαισθητοποίηση για ορθολογική χρήση των πόρων που μας παρέχει ο πλανήτης που μας φιλοξενεί.

Να σημειωθεί ότι η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων στον κόσμο, με κυρίως κατάστρωμα 2.252 μέτρων έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των τοποσήμων που θα συσκοτιστούν για μια ώρα το βράδυ της 28ης Μαρτίου. Αυτό το σύμβολο σύγχρονης αρχιτεκτονικής θα «κλείσει το διακόπτη», σβήνοντας τον χαρακτηριστικό μπλε και κίτρινο διακοσμητικό φωτισμό του αποτελείται από 792 φωτιστικά σώματα.


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.