«Η νοοτροπια ισοπεδωσης των παντων, δεν θα μας ξεκολλησει απο τον πατο»

Γιώργος Πεταλωτής «Είναι τραγικά απολίτικο και αναποτελεσματικό το να περιορίζεσαι στο «να φύγουν αυτοί», χωρίς όμως να λες ποιοι θα έρθουν»

Την τρέχουσα πολιτική, κεντρική και τοπική επικαιρότητα, σχολίασε ο Ροδοπίτης πρώην βουλευτής και Υπουργός, νυν εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, κ. Γιώργος Πεταλωτής, φιλοξενηθείς στο Ράδιο Παρατηρητής και στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» από τις Νατάσσα Βαφειάδου και Τζένη Κατσαρή. Μεταξύ άλλων εξέφρασε την απογοήτευσή του από το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, που διεξάγεται στην παρούσα συγκυρία στη χώρα μας, ενώ επέκρινε το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι για τον τρόπο, που επιχείρησαν να ανοίξουν τον διάλογο για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. 

«Τρανό παράδειγμα απαξίωσης του ΟΗΕ είναι η ανυπαρξία της Ύπατης Αρμοστείας στο προσφυγικό»

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου, στην περιοχή μας, αλλά και την ιστορική συνάντηση των Προκαθήμενων της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Λέσβο, ο κ. Πεταλωτής χαιρέτησε την κινητοποίηση των θρησκευτικών ηγεσιών για την ευαισθησία που έδειξαν στο προσφυγικό δράμα, ενώ στον αντίποδα εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα αντανακλαστικά που επιδεικνύουν οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης, αλλά και διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ. « Πέρα από την Ευρώπη, η οποία φαίνεται αδύναμη και ανύπαρκτη στο προσφυγικό», σημείωσε, «και η παγκόσμια κοινότητα», παρατήρησε, «δείχνει ότι απέχει». «Το λέω με πολύ μεγάλη λύπη, γιατί έχω συνεργαστεί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οποία δεν εμφανίζεται πουθενά», συμπλήρωσε. «Η Ύπατη Αρμοστεία, πέρα από τα όποια χρήματα μπορεί να διαθέτει, διαθέτει και μια τεχνογνωσία δεκάδων ετών», συνέχισε, «και θα έπρεπε σε τέτοιου είδους καυτά ζητήματα, όπως αυτό με τους πρόσφυγες, να είναι μια καλοστημένη μηχανή. Ωστόσο είναι ανύπαρκτη. Αυτό μου είναι λίγο δύσκολο να το εξηγήσω. Νομίζω ότι μόνο με μια γενική θεώρηση μπορεί κανείς να το δει. Αυτοί οι υπερεθνικοί οργανισμοί, αφέθηκαν στην τύχη τους, δεν έπαιξαν τον ρόλο που θα έπρεπε να παίζουν. Και το λέω γενικότερα για τον ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ είναι ένα μάζεμα κρατών και οι δυνατότητες και οι αξίες που του παρέχονται, πέρα από τα χρήματα, έχουν σχέση με το πώς τον βλέπουν αυτόν τον διεθνή οργανισμό τα κράτη που τον συνθέτουν. Όταν αυτά τα κράτη δεν αντιλαμβάνονται το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει αυτός ο υπερεθνικός οργανισμός και να επιλαμβάνεται τέτοιου είδους θεμάτων, τότε απαξιώνεται. Και νομίζω ότι τρανό παράδειγμα απαξίωσης, είναι αυτή η ανυπαρξία σε ένα καυτό ζήτημα, όπως το προσφυγικό. Μιλάμε για το προσφυγικό και δεν μιλάμε για το κυρίως πρόβλημα, που είναι ο πόλεμος στη Συρία όπου κάθε μέρα σκοτώνονται άνθρωποι, έχουν καταστραφεί εκατομμύρια ζωές και δεν βλέπουμε να υπάρχει τίποτα, παρά μόνο εκκλήσεις πολλών, υποτίθεται ρεαλιστών, για να υπάρχουν χερσαίες παρεμβάσεις Ευρώπης, για να λυθεί ο πόλεμος, λες και λύνεται με τέτοιο τρόπο ο πόλεμος».
 
Σχολιάζοντας τα της ελληνικής κεντρικής πολιτικής σκηνής, ο κ. Πεταλωτής εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τη δυσαρέσκεια και την αποστροφή που χαρακτηρίζει ολοένα περισσότερο τη στάση των ελλήνων πολιτών έναντι των πολιτικών. Πέρα από τις ακραίες επιλογές, τύπου Χρυσής Αυγής, αλλά και της Ένωσης Κεντρώων, όπως διέκρινε ο πρώην Υπουργός, σημείο προβληματισμού, κατά τον ίδιο, πρέπει να είναι τα μεγάλα ποσοστά αποχής στις εκλογικές διαδικασίες. «Ο μισός πλέον πληθυσμός της Ελλάδας δεν πάει να ψηφίσει», παρατήρησε σχετικά, «ενώ ήμασταν μια χώρα, που ψηφίζαμε κατά 80% και 90%». «Όταν από αυτούς που πάνε να ψηφίσουν οι μισοί επιλέγουν εκείνη την ώρα τι θα ψηφίσουν», επισήμανε, «αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια έλλειψη προσανατολισμού και μια έλλειψη επιλογών». 

«Ο κ. Μητσοτάκης συνειδητά δεν ασκεί καμία πολιτική, για να μη λερώνεται πουθενά»

Τα παραπάνω κατά τον κ. Πεταλωτή συνδέονται άμεσα και είναι απόρροια υποβάθμισης της πολιτικής συζήτησης από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της χώρας. «Εκείνο που θεωρώ τραγικό είναι όταν πλέον η πολιτική συζήτηση, περιορίζεται στο αν το Ποτάμι μπορεί να είναι κεντροαριστερό ή να είναι κεντροδεξιό», σχολίασε με νόημα, «και εάν η κυβέρνηση κυβερνά, εάν η αντιπολίτευση αντιπολιτεύεται- που για μένα και τα δύο δεν γίνονται-και φυσικά για το ποιος θα πάει με ποιον». «Βλέπουμε από σοβαρούς πολιτικούς ή από σοβαρούς αναλυτές», συνέχισε, «να τίθεται ως κριτήριο άσκησης της πολιτικής τους ή της πολιτικής τους ανάλυσης αντίστοιχα το «να φύγουν αυτοί». Θεωρώ ότι είναι τραγικά απολίτικο και τραγικά αναποτελεσματικό το να περιορίζεσαι στο «να φύγουν αυτοί», χωρίς όμως να λες ποιοι θα έρθουν, και μάλιστα πάνω στο «να φύγουν αυτοί» να χτίζονται συμμαχίες. Ίσως γι’ αυτό και εγώ και ο χώρος, που ανήκω, θεωρούμαστε αιρετικοί, θεωρούμαστε τοξικοί. Από ποιους άραγε; Από αυτούς που άσκησαν εξουσία με πολύ άσχημο τρόπο ή που η πολιτική τους φτάνει μέχρι το «να μαζευτούμε για να φύγουν αυτοί». Όπως πέρα από τις προσωπικές επιλογές και τις προσωπικές πολιτικές υπάρξεις του καθενός μας, υπάρχει και μια χώρα. Η χώρα δεν εξυπηρετείται από τέτοιες πολιτικές. Να φύγει σήμερα ο Τσίπρας, για να έρθει ο Μητσοτάκης, για να αρχίσουμε να λέμε την επόμενη μέρα να φύγει ο Μητσοτάκης και να έρθει κάποιος άλλος; Δε γίνεται αυτό. Η επιλογή Μητσοτάκη είναι μια επιλογή πολύ συγκεκριμένη. Ο κ. Μητσοτάκης συνειδητά δεν ασκεί καμία πολιτική, για να μη λερώνεται πουθενά». 

«Να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έχεις να αρθρώσεις μια πολύ συγκεκριμένη εναλλακτική λύση»

Ερωτηθείς για το κατά πόσον εκτιμά ότι θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα, ο κ. Πεταλωτής απάντησε αρνητικά, αξιολογώντας εξάλλου ότι αυτή η προοπτική θα ήταν αδιέξοδη. «Δε θεωρώ ότι θα πάμε άμεσα σε εκλογές, παρά το ό,τι διαδίδεται», τόνισε, για να επικρίνει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας που «τη μία μέρα στη βουλή έλεγε ότι επιτέλους θεσμικά να ολοκληρώνονται τετραετίες και να μη γίνονται συνέχεια εκλογές και την επόμενη μέρα ζήτησε εκλογές». «Θεωρώ ότι όλα αυτά είναι ένα πολιτικό παιχνίδι, το οποίο επαναλαμβανόμενο καταντά να είναι φθηνό», προσέθεσε με καυστικό ύφος. «Η κ. Μπακογιάννη, επειδή είναι μια πολύ έμπειρη, άξια και έξυπνη πολιτικός», συνέχισε, «με το να ζητά εκλογές δεν γίνονται μεν εκλογές, αλλά χτίζεται αυτό το στρατόπεδο, το «να φύγουν οι μεν για να έρθουμε εμείς». Αυτό εντάσσεται στη λογική του «ακόμη και να διαφωνείτε με τη Νέα Δημοκρατία, ελάτε με εμάς για να φύγει ο κακός ΣΥΡΙΖΑ που τα κάνει μαντάρα». Μπορεί να τα κάνει μαντάρα και μπορεί να μην ξέρει πώς να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν είναι λογική αυτή. Να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έχεις να αρθρώσεις μια πολύ συγκεκριμένη εναλλακτική λύση. Κι αυτή τη στιγμή δεν είναι εναλλακτική λύση η Νέα Δημοκρατία». 

«Στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, αν και είναι εκτός κοινοβουλίου, εκτός προβολών και εκτός χρημάτων, έχουν έρθει άνθρωποι οι οποίοι είναι αξιολογότατοι»

Μιλώντας για τη δράση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του πρώην πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο κ. Πεταλωτής έσπευσε να διακρίνει καταρχήν ότι ακολουθείται μια συγκεκριμένη γραμμή πλήρους αποσιώπησης από τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης. «Στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, το οποίο είναι εκτός κοινοβουλίου, το οποίο είναι εκτός προβολών, το οποίο είναι εκτός χρημάτων», σημείωσε, «με έναν πολύ αναπάντεχο τρόπο έχουν έρθει άνθρωποι οι οποίοι είναι αξιολογότατοι, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν ήταν πολιτικώς ενεργοί και τους οποίους πραγματικά θα τους ζήλευαν πολλά μεγαλύτερα κόμματα». 

«Εμάς μας ενδιαφέρει η πολιτική, όχι μία φθηνή και ρηχή επικοινωνία, που μας φέρνει ξανά στα ίδια»

Δηλώνοντας πως η αυτοτέλεια του Κινήματος είναι μια πολύ συνειδητή επιλογή, δεν αρνήθηκε τη συμμετοχή αυτού σε συζητήσεις για την κεντροαριστερά, αλλά έσπευσε όμως να επισημάνει ότι ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε ο σχετικός διάλογος από το ΠΑΣΟΚ και από το Ποτάμι, δείχνει μια απαξίωση και για το κόμμα του κ. Παπανδρέου, αλλά και για την ίδια την πρωτοβουλία. «Βρεθήκανε τα δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι», σχολίασε, «και είπαν να κάνουν την επιτροπή διαλόγου, αφού μέσα στα εσωτερικά τους γινόταν και γίνεται ακόμη μια τεράστια ζύμωση, και δημοσίως μάθαμε ότι έμειναν και δύο θέσεις για εμάς. Όλο αυτό το πράγμα είναι απαξιωτικό, όχι για μας, για τον Παπανδρέου και τον Πεταλωτή, αλλά για την ίδια την κίνηση της κεντροαριστεράς. Και μάλιστα όταν δημοσιογράφοι των συγκεκριμένων συστημάτων βγαίνουν και λένε «ο Σταύρος Θοδωράκης δε θα χαρίσει φωτογραφικό στιγμιότυπο στον Παπανδρέου» ή όταν ο Σταύρος Θοδωράκης είναι δίπλα στη Φώφη Γεννηματά και λέει ότι πρώην υπουργοί δεν μπορεί να είναι μπροστά σε αυτό το εγχείρημα, όλο αυτό το πράγμα δημιουργεί μόνο θυμηδία και κάθε άλλο παρά πολιτική λογική εμπεριέχει. Γι’ αυτό εμάς δε μας αφορούν αυτά, εμάς μας ενδιαφέρει η πολιτική, την οποία τη γνωρίζουμε και με τα αρνητικά της και με τα θετικά της και ανακαλύπτουμε με ποιον τρόπο μπορεί να ασκηθεί. Αλλά να είναι πολιτική, να μην είναι μία φθηνή και ρηχή επικοινωνία, που μας φέρνει ξανά στα ίδια και που μόνη σκοπιμότητα έχει να σώσει βουλευτικά όσους συμμετέχουν σε υποτιθέμενα εγχειρήματα, όπως και αν τα ονομάζουν. 

«Είναι κατάντια το να γίνονται προπηλακισμοί σήμερα και να τους υφίστανται ακόμα και αυτοί, που πρωτοστατούσαν τότε»

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τα περιστατικά προπηλακισμού και επεισοδιακές καταστάσεις, που διαδραματίστηκαν το προηγούμενο διάστημα σε βάρος στελεχών της σημερινής κυβέρνησης, ο πρώην Υπουργός, όντας ένα από τα πρώτα θύματα και ο ίδιος παρόμοιων επεισοδιακών καταστάσεων, δήλωσε ότι κάθε άλλο παρά δικαιωμένος από την επανάληψή τους αισθάνεται. Ανατρέχοντας στο περιστατικό του προπηλακισμού του το 2011 σε εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Αργυρούπολης, επανέλαβε όσα είχε καταγγείλει εκείνη την εποχή, όπως επρόκειτο για μία οργανωμένη αντίδραση εις βάρος του, όπου πρωτοστατούσε η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή. «Τώρα όλα αυτά έχουν γυρίσει τούμπα», σχολίασε, «και όλα αυτά, στα οποία πρωτοστατούσαν και πολλοί σημερινοί ΣΥΡΙΖαίοι, είναι αυτά που τώρα υφίστανται οι ίδιοι». «Επίσης, εκείνο που με πείραξε πάρα πολύ», συνέχισε, «ήταν η συμπεριφορά κάποιων στελεχών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήρθε ο Παπανδρέου ως πρωθυπουργός στο Arcadia και ανέχονταν να πετιούνται πέτρες προς τον πρωθυπουργό, στον οποιοδήποτε πρωθυπουργό, και σήμερα όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανέβει στις εξέδρες, είναι κυβερνητικοί, είναι αυτοί που έγιναν οι ρεαλιστές της πολιτικής. Δεν αισθάνομαι όμως καθόλου δικαιωμένος, γιατί δικαιωμένος αισθάνεσαι όταν αντιληφθεί κανείς ότι αυτές οι συμπεριφορές ήταν λάθος. Αλλά είναι πραγματικά κατάντια το να γίνεται αυτό το πράγμα σήμερα και να το υφίστανται ακόμα και αυτοί, που πρωτοστατούσαν τότε. Γιατί δεν μπορούμε να πάμε έτσι, με αυτήν την νοοτροπία. Το ότι χαιρόμασταν- γενικώς η κοινή γνώμη και πολιτικές δυνάμεις,- γιατί η μούντζα των μαθητών στις παρελάσεις προς τους πολιτικούς ήταν μούντζα προς τους συγκεκριμένους πολιτικούς, τώρα φάνηκε ότι όλα αυτά δε μαζεύονται. Γιατί η μούντζα ως απλή αντίδραση των μαθητών καλλιεργήθηκε και αξιοποιήθηκε από ακραίες δυνάμεις. Αυτές οι ακραίες δυνάμεις υπάρχουν παντού δυστυχώς. Θα ήταν ευχής έργο να περιορίζονται μόνο στη Χρυσή Αυγή. Όλο αυτό, η καλλιέργεια μίσους, η καλλιέργεια μιας νοοτροπίας ισοπέδωσης των πάντων, είναι αυτό που δεν μπορεί να μας ξεκολλήσει από τον πάτο». 

«Η αδράνειά μας ως πολιτών δημιουργεί αδράνειες και στους πολιτικούς μας»

Αναφερόμενος στα τοπικά πράγματα, με αφορμή και σε σύγκριση με τα πρόσφατα εγκαίνια της αναστηλωμένης οικείας του Μάνου Χατζιδάκι στην Ξάνθη, ο κ. Πεταλωτής εμφανίστηκε απογοητευμένος από τις υστερήσεις και τη στασιμότητα που παρατηρείται σε επίπεδο Ροδόπης, αναγνωρίζοντας ότι ωστόσο ότι ένα μεγάλο κομμάτι της ευθύνης το έχουν οι ίδιοι οι πολίτες. «Τα ελλείμματα είναι τεράστια», παρατήρησε, αναφερόμενος στο τοπικό γίγνεσθαι, «αλλά φταίμε κι εμείς οι πολίτες, οι δημότες», επισήμανε, «που μπορεί να ενθουσιαζόμαστε με ένα πανηγύρι που γίνεται στην πλατεία και θεωρούμε ότι αυτός είναι πολιτισμός και δεν μπορούμε να ψάξουμε στα λίγο πιο βαθιά και πιο ουσιαστικά». «Αυτή βέβαια η αδράνεια η δική μας ως πολιτών δημιουργεί αδράνειες και στους πολιτικούς μας», προσέθεσε. «Επαναπαυόμαστε -και βάζω και τον εαυτό μου μέσα», συνέχισε, «στο να σκεφτόμαστε συμβατικά και με πολύ περιορισμένες διαστάσεις μυαλού και χρόνου. Έχουμε πάρα πολλές δυνατότητες. Η Ξάνθη, λόγω της γέννησης του Χατζιδάκι, το εκμεταλλεύεται πάρα πολύ σωστά. Και είναι και πολύ μεγάλη τιμή και για την πόλη της Ξάνθης, αλλά και για τον εκλιπόντα και τεράστιο μουσικό Χατζιδάκι το να τιμάται με αυτόν τον τρόπο. Εμείς έχουμε στα χέρια μας υλικό, το οποίο δεν αξιοποιούμε». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.