«Η νεολαια φευγει απο τη Μυρτισκη για Γερμανια και Ολλανδια»

Ο Αμέτ Μολά είναι αγρότης και κάτοικος της ορεινής Μυρτίσκης. Μιλά για τη ζωή στα ορεινά, για τις δυσκολίες και τα εμπόδια της καθημερινότητας ενός παραγωγού που προσπαθεί, χωρίς να βλέπει τους κόπους του να ανταμείβονται. «Κάθε χρόνο είναι ποιοτική η παραγωγή μας, ειδικά φέτος. Έχουμε λίγη παραγωγή, αλλά πολύ καλή ποιοτικά. Κι όμως, έμπορος δεν ήρθε. Σε όλη την Κοινότητα δεν έχει πατήσει έμπορος. Τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις καπνού δυσκολεύουν», δηλώνει για το καπνό και στέλνει το δικό του μήνυμα στον Πρωθυπουργό: «Θα ήθελα να του πω ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι έτσι όπως είναι τα πράγματα. Φέτος τα σιτάρια τα είχαμε παραδώσει με 16 και 17 λεπτά το κιλό και αγοράζουν οι κτηνοτρόφοι τις ζωοτροφές, 35 λεπτά, ποιος επωφελείται από αυτή τη διαφορά; Τα λιπάσματα από 15 πήγαν 25 ευρώ. Αυτή την ακρίβεια εμείς την πληρώνουμε και δεν ξέρουμε πού θα καταλήξουμε. Αυτά θα ήθελα να τα ξέρει ο Πρωθυπουργός».

Με τι ασχολείστε κ. Μολά;

Είμαι μόνιμος κάτοικος της Μυρτίσκης και εργάζομαι εδώ που με βρήκες, στο χωράφι καλλιεργώντας λίγα από όλα και καλαμπόκι και σιτάρι και πατάτες.

Εδώ, όμως, από ό,τι ξέρω δεν έχει νερό. Πώς ποτίζετε τις καλλιέργειές σας;

Ειδικά το καλοκαίρι είναι πολύ δύσκολα. Τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει πολλή ξηρασία και οι κάτοικοι στα διπλανά χωριά δεν έχουν νερό ούτε να πιουν. Από νερό είμαστε μηδέν.

Και τι κάνετε;

Δεν ποτίζουμε. Τον Μάιο, αν προλάβουμε και ρίξουμε νερό στην παραγωγή, έχει καλώς. Από εκεί και πέρα δεν μένει ούτε σταγόνα. Ό,τι βρέξει, αν βρέξει.

Με την καλλιέργεια του καπνού τι γίνεται;

Τώρα τελευταία ο κόσμος τα έχει εγκαταλείψει. Δεν ασχολείται όπως παλιά με τον καπνό. Απογοητεύτηκαν οι καπνοκαλλιεργητές.

Τιμές έδωσαν φέτος;

Προς το παρόν κανένας έμπορος δεν μιλάει, δεν δίνει τιμές, δεν λέει τίποτα. Είναι έτοιμα, «πασταλιασμένα», αλλά εμπόρους, ακόμη δεν είδαμε, ακόμη περιμένουμε.

Είναι ποιοτική η παραγωγή σας;

Κάθε χρόνο είναι ποιοτική η παραγωγή μας, ειδικά φέτος. Έχουμε λίγη παραγωγή, αλλά πολύ καλή ποιοτικά. Κι όμως έμπορος δεν ήρθε. Σε όλη την Κοινότητα δεν έχει πατήσει έμπορος. Τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις καπνού δυσκολεύουν.

Ασχολείστε και με την κτηνοτροφία;

Και ζωντανά έχω, λίγες αγελάδες ελευθέρας βοσκής. Μέχρι πέρσι άφηναν κέρδος και τα ζώα. Φέτος, όμως, όπως πήγαν οι ζωοτροφές τόσο ακριβές, 35 λεπτά το κιλό, είμαστε χαμένοι.

Το γάλα που παράγετε, από ό,τι ξέρω, δεν το πουλάτε…

Όχι, γάλα δεν πουλάμε. Είμαστε μακριά και όσοι ήρθαν εκεί πάνω δεν έμειναν ευχαριστημένοι. Έτσι, δεν πρόκειται να πουλήσουμε γάλα, μόνο κρέας.

Πόσο το κιλό;

3,80 και 4 ευρώ το κιλό. Όχι δεν είναι καλές οι τιμές, αλλά τι να κάνεις; Σήμερα διπλασιάστηκαν και τριπλασιάστηκαν οι τιμές άλλων ειδών και τα κρέατα παρέμειναν φθηνά.

Η νεολαία μένει ή φεύγει από τη Μυρτίσκη;

Τα τελευταία χρόνια μαύρη είναι η ζωή μας. Η νεολαία άρχισε να φεύγει έξω. Και από τη Μυρτίσκη, πηγαίνουν στη Γερμανία και στην Ολλανδία.

Τι έργα πρέπει να γίνουν σ’ αυτή την περιοχή;

Χρειαζόμαστε φράγματα, μικρά, αρδευτικά έργα για να συγκεντρώνεται το νερό και να το αξιοποιούμε. Από το φθινόπωρο, αν υπήρχαν τα έργα, θα συγκεντρώνονταν το νερό, τώρα τίποτα.

Ο δρόμος γίνεται πάντως…

Ο δρόμος μέχρι τη Σμιγάδα έγινε άσφαλτος και τώρα τα συνεργεία δουλεύουν το κομμάτι που θα συνδέει τη Μυρτίσκη.

Είστε αισιόδοξος για το μέλλον;

Μπα, δεν είμαι αισιόδοξος. Η ζωή πάει μαύρη. Είναι δύσκολα εδώ πάνω.

Τι μήνυμα θα στέλνατε στον Πρωθυπουργό της χώρας;

Θα ήθελα να του πω ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι έτσι όπως είναι τα πράγματα. Φέτος τα σιτάρια τα είχαμε παραδώσει με 16 και 17 λεπτά το κιλό και αγοράζουν οι κτηνοτρόφοι τις ζωοτροφές, 35 λεπτά. Ποιος επωφελείται από αυτή τη διαφορά; Τα λιπάσματα από 15 πήγαν στα 25 ευρώ. Αυτή την ακρίβεια εμείς την πληρώνουμε και δεν ξέρουμε πού θα καταλήξουμε. Αυτά θα ήθελα να τα ξέρει ο Πρωθυπουργός.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.