Η ΝΑΡΕ προωθει την καλλιεργεια επιτραπεζιου σταφυλιου

Η Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης – Έβρου διοργάνωσε το βράδυ της Τρίτης ημερίδα με θέμα την προώθηση του επιτραπέζιου σταφυλιού και ομιλητές τον διευθυντή του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη, Παναγιώτη Τσέτουρα και τον γεωπόνο κ. Παπά, ο οποίος ασχολείται με το μάρκετινγκ γεωργικών προϊόντων.

Αντίστοιχες ημερίδες θα πραγματοποιηθούν στις 10 Οκτωβρίου στις Φέρες και στις 14 Οκτωβρίου στο Διδυμότειχο.

Ποικιλία Crimson

Ο πρόεδρος της Διευρυμένης Χρίστος Χατζόπουλος μετέφερε τον προβληματισμό του για τις δυνατότητες προσαρμογής στη νέα ΚΑΠ, επισημαίνοντας ότι κάποιες από τις παραδοσιακές καλλιέργειες θα μειωθούν, ενώ κάποιες θα εξαφανιστούν. «Επιδιώκουμε να φέρουμε νέες καλλιέργειες και προϊόντα. Αφού μελετήσουμε σωστά θέλουμε να δούμε τα πλεονεκτήματα που έχουμε στην κτηνοτροφία, όπως επίσης στα φρούτα και τα κηπευτικά. Θέλουμε να αναδείξουμε την ατομική και συλλογική ευθύνη και να προχωρήσουμε. Η περίοδος των παχιών αγελάδων κράτησε δύο επταετίες αλλά έχει τελειώσει. Δεν τις εκμεταλλευτήκαμε, με αποτέλεσμα να έχουμε προβλήματα έλλειψης δομών, κατάρτισης, έρευνας, τα οποία μας δυσκολεύουν να κάνουμε μεγάλα άλματα».

Για την ποικιλία Crimson που παρουσιάστηκε, ο κ. Χατζόπουλος εξήγησε ότι ταιριάζει στην περιοχή. «Η σουλτανίνα, για παράδειγμα, δεν είναι κατάλληλη γιατί δεν μπορούμε να παράγουμε καλή ποιότητα στην περιοχή μας. Η ποικιλία Crimson ζητάει θερμοκρασίες με μεγάλη διαφορά μεταξύ μέρας και νύχτας κι αυτό δείχνουν τα κλιματολογικά στοιχεία. Τα εδάφη μας είναι κατάλληλα.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καλλιεργήσει εάν δεν έχουμε πειστεί ότι είναι κατάλληλο το χωράφι του, μέσα από αναλύσεις».

Ο κ. Χατζόπουλος είναι αισιόδοξος ότι από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η καλλιέργεια της ποικιλίας Crimson θα μπορέσει να προωθηθεί και σ’ αυτό θα συμβάλλει και η Διευρυμένη. «Έχουμε τα δίκτυα σπαραγγιού, υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά και πιστεύουμε ότι μπορούμε να πουλήσουμε σε καλές τιμές το προϊόν. Από ό,τι φαίνεται οι τιμές δεν έχουν πέσει κάτω από 1 ευρώ το κιλό σε επίπεδο εξαγωγής τα τελευταία χρόνια. Η Crimson είναι άσπερμη, κόκκινη ποικιλία και ακολουθεί τις τιμές της σουλτανίνας, η οποία κινείται στο 1 ευρώ επίσης. Οι κάτοικοι της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης αγαπούν πολύ αυτή την ποικιλία, ιδιαίτερα οι άγγλοι οι οποίοι ζητούν ποιότητα και την πληρώνουν».

Ο κ. Χατζόπουλος εξήγησε ότι η εκδήλωση δεν απευθυνόταν σε παραγωγούς που ασχολούνται με το επιτραπέζιο σταφύλι, αλλά σε όσους επιδιώκουν ν’ ασχοληθούν. «Ίσως κάποιοι να έχουν οινοποιήσιμα σταφύλια, ίσως και να μην έχουν καμία σχέση με το σταφύλι. Επιδιώκουμε τα επόμενα χρόνια (2006, 2007, 2008) σε Ροδόπη και Έβρο να εγκαταστήσουμε 2 – 3 χιλιάδες στρέμματα σταφύλι. Μπορεί να οργανωθούμε σε έναν ή σε δύο συνεταιρισμούς και να δημιουργήσουμε τις ανάλογες υποδομές.

Στο Τυχερό έχουμε μια καλή που μπορεί να επεκταθεί, ανάλογα με τις ανάγκες. Έχει γίνει για το σπαράγγι αλλά οι εγκαταστάσεις με μικροαλλαγές στα ψυγεία και στους χώρους διαλογής μπορούν να γίνουν κατάλληλες και για το σταφύλι.

Στη δε περιοχή της Κομοτηνής μπορούμε να ξεκινήσουμε κάτι καινούριο ή αρχικά να εξυπηρετούνται από το Τυχερό καθότι οι αποστάσεις είναι μικρές».

Συγκριτικό πλεονέκτημα της υπερνομαρχίας, που έρχεται να προστεθεί στα παραπάνω, είναι οι καλές σχέσεις που διατηρούν με προξενεία και εμπορικούς ακόλουθους και στις οποίες έδωσε έμφαση ο κ. Χατζόπουλος. «Έχουμε μόνιμη επαφή με το Μόναχο, από όπου λαμβάνουμε πολύ καλή ενημέρωση για τα διάφορα αγροτικά προϊόντα. Αναπτύξαμε πολύ καλές σχέσεις και με την Αυστρία. Οι εμπορικοί ακόλουθοι είναι αξιόλογοι άνθρωποι αλλά δυστυχώς πολλοί από την Ελλάδα δεν τους αξιοποιούν».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.