Η μεταναστευση ευρωπαικο θεμα

Σε συνέχεια του φακέλου για τη μετανάστευση που άνοιξε ο ΠτΘ την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζουμε σήμερα με τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο βουλευτή ΠΑΣΟΚ Έβρου κ. Γιώργος Ντόλιος. Πριν από λίγες ημέρες επισκέφτηκε τον Κυπρίνο ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας κ. Jacques Barrot, όπου και επισκέφτηκαν το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών που βρίσκεται εκεί.

Με αφορμή την επίσκεψη αυτή, αλλά και γενικότερα για το θέμα που έχει προκύψει μετά τις ευρωεκλογές και αφορά στους μετανάστες και ιδιαίτερα τους παράνομους μετανάστες, ο ΠτΘ συζητά σήμερα με τον κ. Ντόλιο, ο οποίος είναι και εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σε συσκέψεις που γίνονται στο υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα.

ΠτΘ: Θέμα των ημερών, κ. Ντόλιο, η μετανάστευση και ειδικά η παράνομη. Ένα θέμα που δυστυχώς ακόμη και σήμερα θα έλεγα ότι αντιμετωπίζεται όχι μόνο σε πολιτικό, αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας ως ταμπού. Ποια είναι γενικότερα η άποψή σας για την κατάσταση που επικρατεί;

Γ.Ν.:
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που φιλοξενεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών και αν συγκρίνουμε με το ποσοστό του πληθυσμού της θα έλεγα ότι είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι νομίμως εγκαταστημένοι στη χώρα μας, εργάζονται, στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, και με τους οποίους πρέπει να είμαστε απολύτως εξοικειωμένοι.

Ένα μέρος από αυτούς είναι παράνομοι, κατά καιρούς τους έχουμε ονομάσει λαθρομετανάστες, εκ των οποίων παράνομων μεταναστών ένα πολύ μεγάλο μέρος έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο. Οι παράνομοι μετανάστες κυρίως -και ίσως όχι μόνο αυτοί- είναι εγκαταστημένοι σε κάποιες γειτονιές της Αθήνας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εικόνα γκέτο, όχι όμως μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Αυτό που σήμερα συζητιέται είναι το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Συμμετέχω ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σε συσκέψεις που γίνονται στο υπουργείο Εσωτερικών, χθες έγινε η δεύτερη σύσκεψη και αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η κυβέρνηση εξήγγειλε μια σειρά μέτρων εδώ, θα έλεγα, και ένα μήνα. Εδώ και πέντε χρόνια παρακολουθεί το ζήτημα να μεγεθύνεται και να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και το πρώτο ζήτημα που θέτουμε είναι ότι με πολύ μεγάλη καθυστέρηση προτείνει κάποια μέτρα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι κάποια μέτρα και κάποιες πράξεις έχουν αξία όταν εφαρμόζονται στον κατάλληλο χρόνο και έχουν μηδαμινή αξία ή ελάχιστα η καμία αξία όταν εφαρμόζονται σε μεταγενέστερο χρόνο. Επί των μέτρων της κυβέρνησης υπάρχουν διαφωνίες, ενδοιασμοί και ενστάσεις πέραν του ότι η συζήτηση που γίνεται είναι σε διακομματικό επίπεδο.

ΠτΘ: Μέσω των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση, η προσέγγιση του ζητήματος γίνεται σε ολοκληρωμένη βάση ή γίνεται για να γίνεται;

Γ.Ν.:
Πιστεύουμε ότι αυτή της η προσπάθεια είναι ατελέσφορη. Για παράδειγμα, για τη φύλαξη των συνόρων κανείς δεν διαφωνεί ότι πρέπει να διαφυλάξουμε με τον καλύτερο τρόπο τα σύνορά μας. Στο σημείο αυτό πρέπει όμως να πούμε ότι η φύλαξη των συνόρων έχει πολύ μεγάλο κόστος. Προς αυτή την κατεύθυνση εμείς έχουμε προτείνει την αλλαγή του καταστατικού της FRONTEX, της αστυνομίας της Ευρώπης για να το πούμε απλά, έτσι ώστε να αποκτήσει δικά της μέσα, πλοία, αεροπλάνα, οχήματα, όπλα, ό,τι χρειάζεται και να έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε έρευνα και διάσωση. Αυτό το λέω γιατί διαπιστώνεται τα τελευταία δύο χρόνια κυρίως η παράνομη μετανάστευση στην Ελλάδα να γίνεται μέσω κυρίως των θαλασσίων συνόρων και όχι των χερσαίων. Δώδεκα χιλιάδες πέρασαν από τον Έβρο, κάποιες δεκάδες χιλιάδες πέρασαν μέσα από τη θάλασσα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι δασκαλεμένοι από τους δουλεμπόρους ώστε μόλις εντοπιστούν από κάποιο πλοίο του λιμενικού να πέφτουν στη θάλασσα και με αυτόν τον τρόπο μετατρέπονται αμέσως σε ναυαγούς και ακυρώνεται η δυνατότητα της frontier να παρέμβει. Αυτή είναι μια εξήγηση για να γίνει αντιληπτό τι προτείνουμε εμείς. Η ίδια η κυβέρνηση προτείνει να γίνει ακτοφυλακή, αλλά δεν θα το κάνουν οι Ευρωπαίοι. Οι Βόρειοι Ευρωπαίοι είναι μια χαρά βολεμένοι με τη Συμφωνία του Δουβλίνου. Όσους παρανόμους πιάσουν στη χώρα τους αυτοί δηλώνουν ως χώρα προέλευσης την Ελλάδα για παράδειγμα ή τη Μάλτα ή την Ιταλία και σύμφωνα με την παραπάνω συμφωνία, τους επιστρέφουν πίσω στη χώρα μας. Αυτό έχει συμβεί. Μόνο φέτος επεστράφησαν στην Ελλάδα 2000 παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι δήλωσαν ότι έφθασαν πρωτίστως στην Ολλανδία, αλλά και σε άλλες χώρες από την Ελλάδα. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία πιθανότητα να πετύχει την αναθεώρηση της Συμφωνίας, γιατί τώρα ξεκίνησε να παίζει το ζήτημα, θα πρέπει να δουλέψει πολύ σε μακρύ χρονικό διάστημα για να μπορέσει να πείσει τους Ευρωπαίους. Και βέβαια δεν θα τους πείσει στη βάση του φιλότιμου, αλλά στη βάση της πίεσης. Μπορεί να τους πιέσει με άλλους τρόπους.

ΠτΘ: Η μετανάστευση είναι ευρωπαϊκό θέμα..

Γ.Ν.:
Σαφώς και είναι και εμείς το μετατρέψαμε σε ελληνικό, με τις μη ενέργειες και την ραστώνη και την κατάσταση νιρβάνα στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση εδώ και πέντε χρόνια. Σήμερα ξαφνικά ξύπνησε…

ΠτΘ: Επειδή ήδη γίνεται λόγος, πιστεύετε ότι η τροποποίηση της Συμφωνίας του Δουβλίνου είναι δύσκολη;

Γ.Ν.:
Σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα θα έχουμε τις περισσότερες χώρες απέναντι. Θεωρώ ότι θα είναι πολύ δύσκολη. Είναι δύσκολη η μετατροπή της FRONTEX σε ευρωπαϊκή κανονική αστυνομία που θα έχει δικά της μέσα και η οποία θα έχει στόχο της την έρευνα και διάσωση. Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να πιεσθεί ακόμη περισσότερο η Τουρκία, γιατί και εκεί ξεκινήσαμε πολύ αργά. Δεν μπορεί σήμερα να ζητάμε να ασκήσουμε βέτο και για πέντε χρόνια να παρακολουθούμε την κατάσταση. Εμείς στη Βουλή και εγώ προσωπικά ο ίδιος έχω μιλήσει πολλές φορές στη Βουλή για μια ιδιότυπη πολιτική διπλωματική ασυλία της Τουρκίας στην Ευρώπη και από τη Νέα Δημοκρατία να μην έχουν μιλήσει και σήμερα ξαφνικά να προσπαθούν να ασκήσουν βέτο. Έπρεπε το ζήτημα να είχε αναδειχθεί εδώ και πέντε χρόνια. Σήμερα η Τουρκία δεν αναδεικνύει το ζήτημα για να μας δημιουργήσει πρόβλημα, όπως λένε κάποιοι δεξιοί και συνωμοσιολογούντες ότι θέλει να στείλει μουσουλμάνους για να αλλοιώσει το δημογραφικό μας. Η Τουρκία έχει πρόβλημα να φυλάξει τα ανατολικά της σύνορα υπάρχουν εκατοντάδες άτομα που μπαίνουν στη χώρα αυτή και κοιτά να τους ξεφορτωθεί. Ανέχεται και πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις να συνεργάζεται ο κρατικός της μηχανισμός με τα κυκλώματα των δουλεμπόρων.

ΠτΘ: Λέγεται ότι η άνοδος του κ. Καρατζαφέρη στις τελευταίες εκλογές έφερε το θέμα των παράνομα εισαγομένων στο προσκήνιο…

Γ.Ν.:
Για τη Νέα Δημοκρατία ναι. Εμείς έχουμε κατηγορηθεί και ιδιαίτερα ο πρόεδρός μας ότι στην ατζέντα των προτεραιοτήτων μας ήταν οι μετανάστες και η μετανάστευση. Έχει κατηγορηθεί ο πρόεδρός μας πολλές φορές για αυτό. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι ασχοληθήκαμε τώρα. Έχουμε συγκεκριμένες απόψεις και για το άσυλο έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη ερώτηση στη Βουλή με επικεφαλής εμένα και προσωπικά έχω μιλήσει στη Βουλή για αυτά τα θέματα όταν συζητήθηκε το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τη μετανάστευση και έχω καταθέσει προσωπικά ερώτηση από το 2007 για τη μετανάστευση όπου θέτω τα ζητήματα της Τουρκίας και των υποχρεώσεών της και ο κ. Χηνοφώτης μου απαντά με μια απάντηση άκρως ενδιαφέρουσα η οποία αποκαλύπτει την ανεπάρκεια της Νέας Δημοκρατίας. Ό,τι έλεγε τότε ο κ. Χηνοφώτης και δεν τα έκανε τα ίδια λέει ότι θα κάνει τώρα ο κ. Μαρκογιαννάκης.

Χορήγηση πολιτικού ασύλου

ΠτΘ: Ένα μεγάλο θέμα για το οποίο η χώρα μας κατηγορείται συνεχώς είναι αυτό της χορήγησης πολιτικού ασύλου.

Γ.Ν. :
Έχει κατηγορηθεί η χώρα μας για το θέμα αυτό από πάρα πολλούς διεθνείς οργανισμούς, αλλά και από θεσμούς της ίδιας της χώρας μας, για παράδειγμα από τον Συνήγορο του Πολίτη. Θα έλεγα ότι υπάρχει άρνηση εξέτασης των αιτήσεων. Όταν υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις και εξετάζονται τριάντα την ημέρα, αντιλαμβάνεσθε ότι στην ουσία δεν εξετάζουμε αιτήσεις χορήγησης ασύλου. Υπάρχει ένα Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε στις 30 Ιουνίου, το οποίο προβλέπει για πρακτικούς λόγους να εξετάζονται σε πρώτο επίπεδο οι αιτήσεις ασύλου στις νομαρχίες της χώρας και συγκεκριμένα στις αστυνομικές διευθύνσεις. Αυτό είναι ένα μέτρο ατελέσφορο και θα έλεγα παραπλανητικό. Γιατί στην πλειοψηφία τους οι παράνομοι μετανάστες δεν καταθέτουν αίτηση για άσυλο μόλις μπαίνουν στη χώρα. Θέλουν να καταθέσουν στην Αθήνα έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ένα διάστημα ημινομιμοποίησης. Αν αυτό το κάνει στον Έβρο, για παράδειγμα πρέπει να παραμείνει εκεί μέχρι να εξετασθεί η αίτησή του. Δεν θα το κάνει και κανείς δεν μπορεί να τον υποχρεώσει. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι, αν δεν έχουν νομική υποστήριξη, μεταφραστική, που προϋποθέτει προσωπικό, από την πλευρά της Ευρώπης, μόνοι μας είναι αδύνατο να σηκώσουμε όλο αυτό το βάρος. Είναι ένα κολοσσιαίο ζήτημα και εδώ τίθεται το ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η Ευρώπη, βάσει του ευρωπαϊκού κεκτημένου οφείλει σε αυτά τα θέματα να συνδράμει τη χώρα μας ή μάλλον οφείλει υποχρεωτικά να αναλάβει το μέρος της ευθύνης της, να μοιραστούμε το πρόβλημα. Δεν έρχονται για να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά για να πάνε στην Ευρώπη και αυτή οφείλει να δείχνει υποχρεωτική αλληλεγγύη προς αυτή την κατεύθυνση απέτυχε παταγωδώς ο Καραμανλής στο τελευταίο συμβούλιο των Ευρωπαίων ηγετών, γιατί ξαφνικά αποφάσισε να θέσει ένα τέτοιο ζήτημα, έπρεπε να το είχε προετοιμάσει, να το δουλέψει εδώ και πέντε χρόνια και να μην το αφήσει να εξελίσσεται, και όχι να αφήσει τις άλλες χώρες να κατοχυρώσουν τα δικά τους συμφέροντα και στη συνέχεια να τους το φορτώσουμε. Ήταν επόμενο η πρώτη τους αντίδραση να ήταν αρνητική».

ΠτΘ: κ. Ντόλιο, σας ευχαριστώ πολύ.

Γ.Ν.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

Κέντρα υποδοχής μεταναστών

ΠτΘ: κ. Ντόλιο, όσον αφορά τις δομές φύλαξης μεταναστών, με αφορμή και την επίσκεψη στον Κυπρίνο, πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε το πρόβλημα;

Γ.Ν.:
Είναι αστείο με δύο δομές, μία στον Κυπρίνο και μία στη Σάμο, να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο τεράστιο όγκο προβλήματος. Είναι αστείο να λέμε ότι αν δημιουργήσουμε τρεις ή τέσσερις ή πέντε δομές ακόμη αυτού του χαρακτήρα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα προστατεύοντας ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και υιοθετώντας ένα χώρο μέσω του οποίου θα ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες διεκπεραίωσης για την απέλασή του. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Εμείς λοιπόν εκείνο το οποίο θέτουμε είναι πολλούς αστερίσκους, πολλούς ενδοιασμούς, όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των μέτρων. Αυτό το γνωρίζει η κυβέρνηση, αλλά δεν το κάνει. Απλά επικοινωνιακά θέλει να αγοράσει πολιτικό χρόνο. Έδιωξε πριν από λίγες ημέρες σε συμφωνία με τον πρόξενο πενήντα Αφγανούς, θα διώξει και κάποιες άλλες εκατοντάδες την επόμενη περίοδο, θα παρακαλέσει τον πρέσβη του Πακιστάν ή της Ινδίας να βοηθήσει να απελαθούν και κάποιοι άλλοι προς τις χώρες τους, οι οποίοι θα είναι ένα ελάχιστο κλάσμα σε σχέση με το αριθμό που έχουμε, μέχρι να πάμε στις εκλογές. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι πρέσβεις των χωρών αυτών δεν θέλουν να βοηθήσουν, όπως και οι δικοί μας πρέσβεις δεν θα ήθελαν, θέλουν να βοηθήσουν τους πατριώτες τους στη χώρα που επιθυμούν να εγκατασταθούν».

ΠτΘ: Γίνεται λόγος και για μια δεύτερη δομή φύλαξης μεταναστών στον Έβρο…

Γ.Ν.:
Είναι ένα θέμα ανοικτό, το οποίο συζητάμε με το Νομάρχη και το Δήμαρχο Φερών. Είναι άλλο το πλέγμα αυτής της δομής που κατʼ αρχήν σκέφτηκαν να κάνουν ο κ. Ζαμπουνίδης και ο κ. Ούστογλου και άλλη η δομή που θέλει να κάνει η κυβέρνηση. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο κτίριο της συνοριοφυλακής στις Φέρρες κρατούμενοι. Αν το επισκεφτείτε, θα δείτε το χάλι που βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι. Αν υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι όχι απλά πιστεύουν σε ανθρώπινα δικαιώματα αλλά αν οι ίδιοι σε προσωπικό επίπεδο έχουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά και δεν ανατριχιάσουν, τότε ας απορρίψουν όλες τις άλλες προτάσεις, γιατί πολύ μεγάλος εθνικισμός έχει πέσει τελευταία μετά τις ευρωεκλογές και από συναδέλφους μου βουλευτές που αγνοούν παντελώς το πρόβλημα και εμφανίζονται με το πλέον ρατσιστικό και αποκρουστικό πρόσωπο χωρίς να έχουν επισκεφτεί ούτε ένα χώρο κράτησης, παρά μόνον βρέθηκαν προχθές στο χώρο του Κυπρίνου».

Πρωτόκολλο Τζεμ – Παπανδρέου

Ουσιαστικά το πρωτόκολλο που υπέγραψαν Τζεμ – Παπανδρέου ως υπουργοί εξωτερικών για το θέμα έχει να λειτουργήσει από το 2003. «Η κυβέρνηση ολιγώρησε και δεν έκανε τίποτα για να αναδείξει το θέμα αυτό. Η Τουρκία βρίσκεται στο στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και υπάρχει το ζήτημα συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. Η Τουρκία σήμερα δεν εφαρμόζει το διμερές πρωτόκολλο της συμφωνίας θα υπογράψει και αυτό; Όσον αφορά στο θέμα των δηλώσεων του τούρκου υπουργού Εξωτερικών κατά τη συνάντηση του ΟΑΣΕ εκείνο που θα πω είναι ότι καθένας κοιτάζει τη θέση του.

Αυτή η κυβέρνηση έχει αφήσει όλα τα ζητήματα να διογκωθούν και μετά έρχεται να κάνει δηλώσεις. Παρακολουθούσα προχθές στον Κυπρίνο τον κ. Παυλόπουλο και τα λεγόμενά του αυτό που σκεφτόμουν ήταν ότι δεν συνειδητοποιεί ότι είναι ο αρμόδιος υπουργός για πέντε χρόνια. Δεν ανέλαβε χθες το υπουργείο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.