Δεν θα καλυψει ολους τους επιλαχοντες η αυξηση προυπολογισμου στα σχεδια βελτιωσης

Αυξήθηκε κατά 5 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός για την ΑΜΘ από το Υπουργείο

Εισαγγελέας καλεί αγρότες για το συμβολικό κλείσιμο της εθνικής Οδού Κομοτηνής Ξάνθης

Θα καλύψει αρκετούς, αλλά όχι όλους τους επιλαχόντες στη Ροδόπη και στους άλλους νομούς της ΠΑΜΘ πλην του Έβρου η αύξηση του προϋπολογισμού των σχεδίων βελτίωσης που ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής «Σπάρτακος» κ. Νίκος Μποτρότσος.

Να υπενθυμίσουμε πως στην πρώτη κατανομή ο προϋπολογισμός για τα σχέδια βελτίωσης στην ΑΜΘ ανέρχονταν στα 23.300.000 ευρώ, όμως λόγω των πυρκαγιών του Αυγούστου του 2023, στον Έβρο επιλέχθηκαν όλοι οι εγκεκριμένοι φάκελοι (157), ενώ στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες είχαν επιλεγεί μόλις 128 αιτήσεις προϋπολογισμού 9.668.197 ευρώ αφήνοντας εκτός 195 επιλαχόντες για ποσό 12.182.062 ευρώ, με ένα ποσό να απομένει για απορρόφηση μετά τις ενστάσεις.

Ουσιαστικά δηλαδή η στήριξη του Έβρου δεν έγινε με αύξηση του προϋπολογισμού, αλλά εις βάρος των υπολοίπων ενοτήτων, κάτι που είχε προκαλέσει τότε την αντίδραση των παραγωγών, που είχαν ζητήσει επιπλέον πόρους στην Περιφέρεια για να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε.

Τελικά το Υπουργείο ανακοίνωσε την Τρίτη την τροποποίηση του προϋπολογισμού της Πρόσκλησης της δράσης 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης) κατά 125 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως ο προϋπολογισμός στην Περιφέρεια ΑΜΘ θα φτάσει τα 28.265.000, αυξημένος κατά σχεδόν 5 εκ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πως θα καλυφθεί ένα ποσοστό των επιλαχόντων, όχι όμως και το σύνολό τους, τόνισε ο κ. Μποτρότσος.

Όπως εκτιμά, αυτή θα είναι η τελευταία αύξηση, με τους υπόλοιπους να πρέπει να περιμένουν την επόμενη πρόσκληση. Να θυμίσουμε πως κατά τη διάρκεια μιας προγραμματικής περιόδου, συνήθως έχουμε περίπου τρεις τέτοιες προσκλήσεις.

Στον εισαγγελέα για τις κινητοποιήσεις του Φεβρουαρίου

Απόνερα πάντως φαίνεται να έχουν από τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, μιας και ο κ. Μποτρότσος, μαζί με τρεις άλλους συναδέρφους του, έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις για παρακώληση συγκοινωνιών από την εισαγγελία, για το συμβολικό κλείσιμο για ένα τέταρτο της Εθνικής Οδού Κομοτηνής- Ξάνθης την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου.

Όπως τόνισε ο κ. Μποτρότσος θα δώσουν έγγραφη απάντηση τις επόμενες ημέρες, και από εκεί και πέρα θα αποφασιστεί αν η υπόθεση αρχειοθετηθεί ή αν θα οδεύσει προς τις δικαστικές αίθουσες.

Όπως τόνισε, έχουν κληθεί οι τρεις αγρότες που είχαν οδηγήσει τα τρακτέρ, και ο ίδιος ως πρόεδρος του Συλλόγου που είχε καλέσει στην συγκέντρωση στο χώρο όπου βρέθηκαν τα τρακτέρ.

Καλή αρχή στην καλλιεργητική περίοδο

Οι τελευταίες βροχές πάντως είχαν ένα θετικό αποτέλεσμα για τους αγρότες, που έχουν σπείρει τα βαμβάκια, παρόλο που ελπίζουν σε ακόμα περισσότερες.

Προς το παρόν τα πράγματα πηγαίνουν καλά τόσο για τα σιτάρια όσο και τα βαμβάκια, που χρειαζόταν αυτές τις βροχές για να στρώσουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.