Η Μεταμορφωση του Σωτηρος Χριστου… και η Καρυδια

Κατά τη διήγηση των Ευαγγελιστών, ο Κύριος Ιησούς Χριστός πήρε τους μαθητές του, Πέτρο, Ιωάννη και Ιάκωβο και ανέβηκε στο ορός Θαβώρ για να προσευχηθεί. Οι τρεις μαθητές Του, όπως ήταν κουρασμένοι από τη δύσκολη ανάβαση στο Θαβώρ και ενώ κάθισαν να ξεκουραστούν, έπεσαν σε βαθύ ύπνο. Όταν, όμως, ξύπνησαν, αντίκρισαν απροσδόκητο και εξαίσιο θέαμα. Το πρόσωπο του Κυρίου άστραφτε σαν τον ήλιο, και τα φορέματα Του ήταν λευκά σαν το φως. Τον περιστοίχιζαν δε και συνομιλούσαν μαζί Του δυο άνδρες, ο Μωϋσής και ο Ηλίας. Αφού οι μαθητές συνήλθαν κάπως από την έκπληξη, ο πάντα ενθουσιώδης, Πέτρος, θέλοντας να διατηρηθεί αυτή η αγία μέθη πού προκαλούσε η ακτινοβολία του Κυρίου, ικετευτικά είπε να στήσουν τρεις σκηνές. Μία για τον Κύριο, μία για το Μωϋσή και μία για τον Ηλία. Πριν προλάβει, όμως, να τελειώσει τη φράση του, ήλθε σύννεφο που τους σκέπασε και μέσα απ’ αυτό ακούστηκε φωνή πού έλεγε: “Ούτος εστίν ό υιός μου ό αγαπητός• αυτόν ακούετε”.

Τον Αύγουστο στη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος το χωριό της Καρυδιάς έρχεται στο επίκεντρο της προσοχής όλων, ντόπιων και επισκεπτών. Φροντίζει γι΄ αυτό και ο «Θρησκευτικός Σύλλογος: «Σύνδεσμος Αγάπης Μεταμόρφωσης Σωτήρος» της Ενορίας Καρυδιάς». Σύμφωνα με την κ. Πανδώρα Αλμπανίδου – Γελάτου, πρόεδρο του Συλλόγου, γιορτάζει το χωριό και μαζί του οι κάτοικοι. «Υποδεχτήκαμε όλους τους ενορίτες με παραδοσιακά εδέσματα, λουκούμια, χαλβά, άρτο», δηλώνει στον «ΠτΘ» και προσθέτει: «Σε κάθε ενορίτη δώσαμε και μια εικονίτσα». 150 τα μέλη του Συλλόγου, που δραστηριοποιείται τα τελευταία τρία χρόνια. Κάτοικοι της Καρυδιάς, αλλά και της Κομοτηνής. «Από την παραμονή ακόμη όλες οι νοικοκυρές του χωριού άσπρισαν αυλές, καθάρισαν την Εκκλησία, και με την βοήθεια του Ιερέα Κωνσταντίνου Τσουρέλη, ετοιμάστηκαν με τον καλύτερο τρόπο για να υποδεχτούν πιστούς και επισκέπτες. «Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με την Εκκλησία γι΄ αυτό και Σύλλογός μας λειτουργεί και σαν Φιλόπτωχος για την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών» καταλήγει η κ. πρόεδρος.

Η Καρυδιά κατοικείται από το 1922, όταν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία εκδιώχθηκαν και βρήκαν καταφύγιο στο χωριό, το οποίο ήταν υπό βουλγαρική κατοχή. Όταν έφυγαν οι Βούλγαροι, άδειασαν τα σπίτια και μπήκαν σ΄ αυτά οι πρόσφυγες. Η Καρυδιά, ένα πανέμορφο χωριό, «πνιγμένο» στο πράσινο, έζησε την πρώτη μεγάλη γιορτή του Αυγούστου, τιμώντας την παράδοση, τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες με ξεχωριστό τρόπο.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.