Η μειονοτητα δεν εχει αναγκη απο προστατες που τη θεωρουν μετακινουμενη μαζα

ΠτΘ: Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι ενόψει του συνεδρίου. Πιστεύετε ότι ήταν σωστή η κίνηση του Πρωθυπουργού να καταφύγει σε ένα κομματικό Σώμα για να επιβεβαιώσει την πολιτική του;

Γ.Π.:
Δεν ξέρω αν είναι λάθος. Στο κάτω- κάτω το συνέδριο ήταν προγραμματισμένο να γίνει το Μάρτιο. Τώρα γίνεται έξι μήνες πιο μπροστά. Δε νομίζω ότι είναι εκεί το θέμα, ούτε ότι το συνέδριο θα συνιστά μια επαναβεβαίωση του Πρωθυπουργού. Το θέμα είναι ποια είναι η πολιτική μας ως ΠΑΣΟΚ, ποια πολιτική ακολουθούμε, πόσο συνεπείς είμαστε στην πολιτική που έχουμε εξαγγείλει και μας ψήφισε ο λαός. Εκτιμώ ότι θα είναι ένα σημαντικό συνέδριο, το οποίο πιθανότατα θα χαράξει νέες πολιτικές στην κυβέρνηση που κυβερνά τη χώρα.

ΠτΘ: Υπάρχει μία καταγεγραμμένη από τις δημοσκοπήσεις κόπωση του εκλογικού Σώματος απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και εν πάση περιπτώσει ενόψει της Δ.Ε.Θ., ο Πρωθυπουργός επιμένει στα χαρακτηριστικά της ίδιας πολιτικής.

Γ.Π.:
Κοιτάξτε να δείτε, η πολιτική του ΠΑΣΟΚ πρέπει να ακολουθηθεί και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ! Βεβαίως ο κύριος Τσοχατζόπουλος μιλά για μια άλλη πιο αριστερή, ίσως, πολιτική. Είναι και αυτό μία άποψη, η οποία έχει σοβαρότητα, διότι τα στρώματα που στήριξαν το Κίνημα έχουν ανάγκη από αυτή τη στροφή της πολιτικής. Είναι λοιπόν ζητήματα, τα οποία νομίζω ότι πρέπει να κουβεντιαστούν ανοιχτά και χωρίς σκοπιμότητες στο επικείμενο συνέδριο.

ΠτΘ: Εσείς, θα πάτε στο συνέδριο;

Γ.Π.:
Δε το έχω αποφασίσει ακόμα, αν θα είμαι υποψήφιος σύνεδρος. Άλλωστε, οι διαδικασίες έχουν προσδιοριστεί για τις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου.

ΠτΘ: Κύριε Δήμαρχε, εκφράζονται από πολλούς Δημάρχους παράπονα για την πολιτική που ασκεί το υπουργείο Εσωτερικών σε σχέση με τους ΟΤΑ. Συμμερίζεστε τις ενστάσεις των συναδέλφων σας σε αυτά τα ζητήματα;

Γ.Π.:
Σίγουρα νομίζω ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, όπου το υπουργείο έχει κάνει λάθος και έχει λάθος σκέψεις στην πορεία των πραγμάτων της Αυτοδιοίκησης και άρα οι συνάδελφοι και σε τοπικό επίπεδο έχουν δίκιο σε μεγάλο βαθμό. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι κάποια πράγματα έχουν επιτευχθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η αυτοδιοίκηση είναι ικανοποιημένη. Δε σημαίνει ότι με αυτά που πέτυχε η αυτοδιοίκηση ολοκλήρωσε τους στόχους της.

Το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ θα γίνει από τις 2 Οκτωβρίου μέχρι τις 2 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Θα υπάρχει πιο πριν ένα διήμερο συνέδριο των αιρετών του αποδήμου Ελληνισμού.

Για πρώτη φορά κατεβαίνει ένα κείμενο εργασίας με πρωτοβουλία του Προέδρου, το οποίο θα αποσταλεί σε όλες τις ΤΕΔΚ και θα παρουσιάζει ανάγλυφα τη σημερινή πραγματικότητα της αυτοδιοίκησης. Θα μιλά για το τι πετύχαμε, τι δεν πετύχαμε και όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση για να γίνει μία συζήτηση σε επίπεδο συνελεύσεων κάθε νομού των αιρετών και τρία Περιφερειακά προσυνέδρια, στη Δράμα, στην Αττική και ένα τρίτο στα Τρίκαλα.

Υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, αν και από το «1828» δόθηκαν πέρυσι όλα τα οφειλόμενα ποσά.

Βεβαίως, εξακολουθούμε να διεκδικούμε κρατήσεις παρελθόντων ετών, αλλά όπως δεν πήραμε χρήματα των προηγούμενων χρόνων, έτσι δεν πήραμε και από το 1990-93 όταν κυβερνούσε μία άλλη κυβέρνηση. Δεν είναι σκοπός, λοιπόν, να βγάζουμε αντιπολιτευτικές κραυγές.

Υπάρχουν σκέψεις τα τοπικά συμβούλια να διαφοροποιηθούν, με την έννοια ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου να μην είναι δημοτικός σύμβουλος. Υπάρχει η Χάρτα της αυτοδιοίκησης. Όλα αυτά είναι σε εξέλιξη και θα φανεί η τροπή που θα πάρουν στο προσεχές μέλλον.

Πιστεύω ότι ο «1828» πρέπει να αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω, γιατί πολύ απλά οι πόροι για την αυτοδιοίκηση το 2002 θα είναι υπερδιπλάσιοι από εκείνους που ήταν το 1998.

Από τη στιγμή που αυξάνουν τα έσοδα του κράτους, αυξάνουν αναλογικά και οι πόροι των ΟΤΑ.

ΠτΘ: Είσθε Δήμαρχος σχεδόν δώδεκα χρόνια και ετοιμάζεστε και για νέα κάθοδο στις επόμενες εκλογές. Δε φοβάστε την πιθανή κούραση του εκλογικού Σώματος από την ίδια διοίκηση του Δήμου επί τόσα πολλά χρόνια και από την άλλη οι απαιτήσεις των πολιτών από τη συγκεκριμένη διοίκηση θα είναι πολύ πιο υψηλές…

Γ.Π.:
Το εκλογικό Σώμα νομίζω ότι ποτέ δεν είναι επιεικές. Το εκλογικό Σώμα σκέφτεται και αποφασίζει και είναι πολύ σεβαστή η σκέψη του που εκφράζεται με την ψήφο του.

Ο κόσμος θα δει αν πράγματι αυτά που υποσχεθήκαμε τα κάναμε πράξη, παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν ότι πάρα πολλά πράγματα δεν εξαρτώνται μόνο από τη διάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εμείς με ειλικρίνεια πορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια έναντι των πολιτών και δώσαμε λύσεις σε κάποια προβλήματα- ποτέ δεν είπα ότι τα λύσαμε όλα- και καθημερινά προσπαθούμε άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε με λιγότερο θετικά αποτελέσματα.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, για μας θα είναι σεβαστό. Εμείς έχουμε κάνει πάρα πολλά πράγματα που δεν τα ξέρει ο κόσμος, γιατί δεν κάνουμε και πανηγύρια. Δεν έχουμε από πίσω μας μία τηλεόραση ή ένα ραδιόφωνο για να τραβάνε πλάνα σε κάθε έργο που κάνουμε! Δεν είναι μόνο τα κατασκευαστικά έργα εκείνα που πρέπει να αναδείξουμε, είναι και τα θεσμικά, είναι και οι κοινοτικές παρεμβάσεις. Ξέρει κανείς ότι έγινε ένας σκουπιδότοπος που θα εξυπηρετήσει ολόκληρο τον νομό και στοιχίζει 700 εκατομμύρια και θα λειτουργήσει μετά από δύο έως τρεις μήνες;

Γιατί δεν αναφέρει κανείς ότι καθαρίστηκε ο νομός από τα λύματα με τον βιολογικό καθαρισμό της ΔΕΥΑΚ; Το επαναλαμβάνω, όχι του Δήμου Κομοτηνής, αλλά όλου του νομού Ροδόπης.

ΠτΘ: Πρέπει να πω ότι από την καθαριότητα της πόλης πάρα πολλοί πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι από την υφιστάμενη κατάσταση. Οι δρόμοι της Κομοτηνής παρουσιάζουν απογοητευτική εικόνα για τους πεζούς και τα τροχοφόρα. Τα έργα που γίνονται και δεν ολοκληρώνονται, επίσης, συνιστούν ένα κακό προηγούμενο για την συνολική εικόνα της πόλης. Τι λέτε για όλα αυτά;

Γ.Π.:
Κοιτάξτε, ποτέ δεν ισχυρίσθηκα ότι η Κομοτηνή είναι η καθαρότερη ελληνική πόλη. Υπάρχουν βέβαια προβλήματα τα οποία προσπαθούμε να τα λύσουμε με την πρόσληψη εποχικού προσωπικού. Σε γενικές γραμμές όμως η Κομοτηνή είναι μία καθαρή πόλη. Ζητούμε όμως και τη βοήθεια των κατοίκων, ώστε να πάψουν να ρυπαίνουν την πόλη, ρίχνοντας τα σκουπίδια τους όπου βρούνε.

Όσον αφορά τις παρεμβάσεις στις γειτονιές της πόλης, πρέπει να πω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων σε όλες τις γειτονιές της πόλης στον άξονα Σταθμού, Στρατώνων, Ρέμβης και Αγίου Γεωργίου, ενώ δημοπρατείται το έργο της ανάπλασης της Ερμού και ολοκληρώνεται το πάρκο της Περιφέρειας.

Όσον αφορά το κυκλοφοριακό πρόβλημα, εκτιμώ ότι το κλείσιμο της πλατείας δεν ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας της επιβάρυνσης που παρατηρείται. Μην ξεχνάτε ότι ως πόλη έχουμε αναλογικά τα περισσότερα αυτοκίνητα. Αυτό είναι καλό, γιατί σηματοδοτεί μία οικονομική ευμάρεια, αλλά από την άλλη δημιουργεί τα γνωστά προβλήματα. Δεν πιστεύω όμως ότι με τη διάνοιξη μέρους της πλατείας θα λυθεί το πρόβλημα.

Αυτό θα γίνει με τις διανοίξεις που προγραμματίζουμε στην Κότυος, στη Μακράς Γεφύρας, ενώ συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας στην Εγνατία και τη Μεγάλου Αλεξάνδρου, η διάνοιξη των οποίων προσφέρει ευκολότερη πρόσβαση στις βόρειες συνοικίες της πόλης.

Τα περίπτερα δεν υπάρχει περίπτωση να μετακινηθούν προς την πλατεία, αλλά συζητούμε τρόπους αποσυμφόρησης του κέντρου με την πιθανή δημιουργία νέων αφετηριών για τα ταξί, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην οδό Ορφέως.

ΠτΘ: Υπάρχουν τα παραδείγματα άλλων πόλεων, που όταν γιγαντώθηκαν, δημιουργήθηκαν στο εσωτερικό τους γκέτο, ιδιαίτερα από τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Πιστεύετε ότι η Κομοτηνή βρίσκεται ενώπιον ενός τέτοιου κινδύνου;

Γ.Π.:
Ήμασταν ανέκαθεν εναντίον των γκέτο. Από την εποχή που βρισκόμασταν στην αντιπολίτευση αντιταχθήκαμε στην προοπτική της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, γιατί θεωρούσαμε ότι τα χρήματα που δόθηκαν για την αγορά της περιοχής θα έπρεπε να διατεθούν για οικόπεδα μέσα στην πόλη της Κομοτηνής. Αυτό δεν έγινε και σήμερα υπάρχει γκέτο, όπως υπάρχει και γκέτο αθιγγάνων.

Αυτά υπάρχουν και δεν είναι εύκολο να διαλυθούν. Κάποιοι βέβαια έχουν πάει και μέσα στην πόλη.

Συνεχίζεται όμως η ίδια πολιτική. Ρίχτηκαν εκατομμύρια για αγορά των οικοπέδων και γίνεται πάλι η ίδια δουλειά με το παρελθόν. Αυτό δυσκολεύει τη ζωή των ίδιων των ανθρώπων, γιατί είναι άλλο να συμμετέχει ο πρόσφυγας στην κοινωνική πραγματικότητα και άλλο να ζει αποκομμένος από τον κοινωνικό ιστό. Αναμένουμε, πάντως, εμείς την έγκριση κάποιας δαπάνης για να προβούμε στις υπόγειες αποκαταστάσεις. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι με τις μελέτες μας που τις χρηματοδοτήσαμε οι ίδιοι, προκειμένου να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους.

Υπάρχει η τραγική συνοικία του «Αλάν Κουγιού». Το ενδιαφέρον, όμως, του Δήμου εδώ και χρόνια είναι πολύ μεγάλο. Δε μπορούμε όμως εμείς μόνοι μας, αν δεν ενταχθούμε σε κάποιο πρόγραμμα, να κάνουμε υποδομές και να αποκαταστήσουμε όλα εκείνα που χρειάζονται σε ένα καινούργιο οικισμό.

ΠτΘ: Το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» πού βρίσκεται;

Γ.Π.:
Αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα. Μιλάμε για 22 χρόνια που κουβεντιάζεται και εδώ έχουμε ευθύνη όλοι μας. Και εμείς έχουμε, γιατί ίσως θα έπρεπε να έχουμε υψώσει περισσότερο τη φωνή μας. Την υψώσαμε όμως. Είμαστε οι μόνοι που ξαναβάλαμε αρχικά το θέμα στο τραπέζι. Ποιος είναι εκείνος που ξεκίνησε ξανά την ιστορία του Πανθρακικού Σταδίου; Μήπως δεν ήταν ο Δήμος Κομοτηνής; Το θέμα είναι βέβαια ότι δεν προχώρησε ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Όσο για το «Μελίνα Μερκούρη» ανέλαβε η Νομαρχία να δει το θέμα που αφορά την παραχώρηση του οικοπέδου στο στρατόπεδο «Ηλιοπούλου» της χρήσης από το Υπουργείο Εσωτερικών στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Δεν με ενδιαφέρει σε ποιον θα παραχωρηθεί η έκταση, ούτε από ποιον θα κατασκευαστεί. Με ενδιαφέρει όμως να ενταχθεί και να προχωρήσει. Προέγκριση μπορεί να υπάρχει, η έγκριση όμως δεν έχει ακόμη υπάρξει.

ΠτΘ: Τον τελευταίο καιρό γίνονται από πολιτικούς κύκλους κινήσεις προσεταιρισμού της μειονότητας ενόψει των προσεχών δημοτικών εκλογών. Φοβάστε το ενδεχόμενο η μειονότητα να στραφεί σε άλλες πολιτικές επιλογές;

Γ.Π.:
Η μειονότητα δεν έχει ανάγκη από προστάτες. Η μειονότητα έχει ανάγκη από φίλους και από ισότιμους πολίτες και πολιτικούς που θα ακούσουν τα προβλήματα, θα τα αφουγκραστούν, θα τα ασπαστούν και θα δώσουν λύσεις. Αυτό ισχύει για όλους μας που ασχολούμαστε με την πολιτική είτε σε τοπικό είτε σε κεντρικό επίπεδο. Τη μειονότητα δε μπορεί να τη θυμόμαστε όταν έχουμε μία εκλογική διαδικασία. Η μειονότητα είναι ένα κομμάτι αναπόσπαστο της ζωής μας. Δε νοείται ανάπτυξη στην περιοχή, που αφήνει από έξω τη μειονότητα.

Για μένα τα θέματα της μειονότητας δεν έχουν να κάνουν με ισορροπίες. Εγώ έχω ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα. Ή είσαι με το ένα μπλοκ ή είσαι με το άλλο. Είμαι κατά των ακραίων εθνικιστικών απόψεων, είτε προέρχονται από τη μία είτε από την άλλη πλευρά. Νομίζω ότι αυτός ο τόπος έχει περιθώρια ανάπτυξης και προκοπής. Και αυτό το αποδεικνύουμε με την πολιτική μας όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι θεωρία αυτά. Αποτελούν τις καθημερινές μας πράξεις.

Δεν υπάρχει περίπτωση ανατροπής της πολιτικής αυτής από πιθανή αλλαγή προσώπων. Και αυτό γιατί εκείνος που θέλει να παίξει ρόλο στην Κομοτηνή κρίνεται και από τις ψήφους της μειονότητας. Γι’ αυτό εκείνοι που θέλουν στα σοβαρά να ασχοληθούν με τα κοινά του τόπου, οφείλουν με σοβαρότητα να ασκήσουν αυτή την πολιτική. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

ΠτΘ: Σας ευχαριστούμε κύριε Δήμαρχε.

Γ.Π.:
Και εγώ σας ευχαριστώ.

Δάμων Δαμιανός – Σταμάτης Σακελλίων

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.