Η Μαριτσα πλημμυρισε τον Εβρο

Από το πρωί της Κυριακής τα σύννεφα που είχαν σκεπάσει τον ουρανό σε πολλές περιοχές του Έβρου, σε συνδυασμό με την πληροφορία ότι την προηγούμενη μέρα οι Βούλγαροι είχαν απελευθερώσει νερό ανοίγοντας το φράγμα, έδειξαν ότι το ενδιαφέρον της πολιτείας σύντομα θα μεταφερόταν από την πλημμυρισμένη Ροδόπη στον Έβρο που μετρά κάθε χρόνο πολλές πληγές. Από την περασμένη Τρίτη, βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού όλες οι υπηρεσίες της νομαρχίας Έβρου και της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, μια και η στάθμη των νερών του ποταμού Έβρου ανέβαινε διαρκώς, έχοντας ξεπεράσει τα όρια συναγερμού. Τη Δευτέρα, το βράδυ είχαν διακοπεί τα δρομολόγια στη σιδηροδρομική γραμμή Ορεστιάδας – Δικαίων, λόγω υπερχείλισης της γραμμής από τοπικά νερά, είχαν πλημμυρίσει αγροτικές εκτάσεις στις περιοχές Δικαίων, Μαρασίων, Ορμενίου και το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετώπιζε η περιοχή της Νέας Βύσσας.

Από την πρώτη στιγμή η νομαρχία Έβρου ήταν σε άμεση συνεργασία με τις Νομαρχίες Αδριανούπολης, Τουρκίας, και Χασκόβου Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Στο μέσο της εβδομάδας ο Στρατός χρειάστηκε να σπάσει αναχώματα κοντά στο Πύθιο για να διοχετευθούν τα ορμητικά νερά μακριά από τα σπίτια, με την αρωγή της ΕΜΑΚ. Η μέχρι στιγμής αποτίμηση της ζημιάς προσδιορίζει να έχουν πλημμυρίσει 150.000 περίπου στρέμματα, αλλά ο κίνδυνος δεν έχει απομακρυνθεί γι’ αυτό και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι σε επιφυλακή.

Πρόβλημα στη γέφυρα των Κομάρων

Την κατάσταση που επικρατούσε στον Έβρο το πρωί της Παρασκευής περιέγραψε στον ΠτΘ ο αντινομάρχης Μιχάλης Κογιομτζής, σημειώνοντας ότι η κατάσταση παρέμενε σταθερή. «Έχουμε κάποια ρήγματα στη Μάντρα και πλημμυρίζει ο κάμπος των Λαβάρων, χωρίς να έχουμε προς στιγμήν κίνδυνο για τον εποικισμό των Λαβάρων και οι προσπάθειές μας εστιάζονται εκεί. Η στάθμη βρίσκεται στα 6 μ. αλλά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη γέφυρα των Κομάρων κι εκεί έχει στραφεί η προσοχή μας, για να δούμε πώς θ’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και πώς θα γίνεται η κυκλοφορία στο βόρειο τμήμα του νομού.

Το νερό κατεβαίνει προς το νότο και προσπαθούμε να δούμε αν υπάρχουν δύσκολα σημεία προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Προς στιγμήν, δεν φαίνονται κάποια τέτοια σημάδια» είπε.

Ο κ. Κογιομτζής εξήγησε ότι τα προβλήματα προέκυψαν από τα νερά που έρχονται από τη Βουλγαρία, από τη Μαρίτσα (ο Έβρος της Βουλγαρίας). «Οι Βούλγαροι είχαν πάρα πολλές βροχές. Έρχονταν περίπου 1.400 m3/sec από τη Μαρίτσα και 800 m3/sec από τον Άρδα.

Οι Βούλγαροι, το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα έκαναν εκτόνωση των φραγμάτων, γι’ αυτό και μας έστελναν συγκεκριμένες ποσότητες νερού, από 600 έως 800 m3/sec. Από τον Άρδα έχουν πέσει οι ποσότητες του νερού που ερχόταν αλλά ήταν πολύ μεγάλες οι ποσότητες του νερού που ερχόταν από τη Μαρίτσα κι έπεφτε στον Έβρο, ενώ ερχόταν και ο Τούντζας με περίπου 100 m3/sec. Είναι βέβαια και ο Ερυθροπόταμος τα νερά του οποίου επίσης συγκεντρώνονται στον Έβρο».

«Κόκκινο» στα φράγματα της Βουλγαρίας

Σε σχέση με την ποσότητα νερού που απελευθερώνεται από τη Βουλγαρία, τις επίσημες ή ανεπίσημες διακρατικές συμφωνίες που σχετίζονται με το θέμα της διαχείρισης του νερού, ο κ. Κογιομτζής εξήγησε ότι η απελευθέρωση γίνεται όταν κινδυνεύουν τα φράγματα στη Βουλγαρία. «Είναι τρία τα φράγματα. Όταν δεχτούν πολύ νερό, οι Βούλγαροι είναι αναγκασμένοι να τα εκτονώνουν με τουρμπίνες ή φεύγουν κι από την υπερχείλιση. Έφευγαν 800 m3/sec, ενώ άλλες φορές είχαμε και μεγαλύτερες ποσότητες.

Αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει μια διακρατική συμφωνία και να μελετηθεί όλο το σύστημα με τα ποτάμια και τα φράγματα, να δούμε τι μπορεί να δεχτεί ο Έβρος και ποια θα είναι η οριστική λύση, καθώς δεν είναι δυνατόν ν’ αντιμετωπίζουμε αυτά τα γεγονότα συνεχώς».

Ο αντινομάρχης Έβρου Μ. Κογιομτζής δε μπορεί προς στιγμή να κάνει καμία εκτίμηση για το πότε θα βελτιωθεί η κατάσταση, πριν πέσει κάτω από τα όρια συναγερμού το ποτάμι. «Είμαστε όλοι σε επιφυλακή από τη Δευτέρα και θα είμαστε μέχρι να πέσει η στάθμη κάτω από τα όρια συναγερμού. Βρίσκεται εδώ ο γ.γ. της περιφέρειας, ο σωματάρχης, ο νομάρχης και το ΣΝΟ συνεδριάζει διαρκώς».

Μέχρι στιγμής δεν χρειάστηκε να γίνει απομάκρυνση πληθυσμού από κάποια περιοχή, ενώ το ζωικό κεφάλαιο απομακρύνθηκε έγκαιρα και επιχειρούν τώρα να δώσουν ζωοτροφές.

Εκατόν πενήντα περίπου χιλιάδες στρέμματα έχουν πλημμυρίσει στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου από τις πλημμύρες του ποταμού Έβρου, αλλά αυτό που τους ενδιαφέρει άμεσα, σύμφωνα με τον κ. Κογιομτζή, είναι να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και να μη φτάσει το νερό στους οικισμούς. «Το γνωρίζουμε ότι πλημμυρίζουν οι καλλιέργειες, δεν γνωρίζουμε πόσες εκτάσεις θα πλημμυρίσουν, αλλά προς το παρόν δε μπορούμε να μιλήσουμε για ζημιές. Μας ενδιαφέρει να εκτονωθεί ο ποταμός, να κατέβει σε φυσιολογικά επίπεδα και ν’ αρχίσει η καταμέτρηση των ζημιών» κατέληξε.

Μαρία Αμπατζή

παράθυρα:

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.