Η Λαογραφικη Συλλογη του ΔΠΘ «ερχεται στο φως»

Στις 28 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια της Έκθεσης Λαογραφικού Υλικού του ΔΠΘ - Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων των 25 χρόνων λειτουργίας του Τμήματος Ιστορίας - Εθνολογίας

Από το «σκοτάδι» της φύλαξης στο «φως» μέσω της έκθεσής τους στην τοπική κοινωνία όπου και ανήκουν επιστρέφουν τα εκθέματα της Λαογραφικής Συλλογής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
 
Η Συλλογή ένα μέρος της οποίας κοσμεί την είσοδο της Πρυτανείας του Δημοκριτείου θα εκτεθεί στο κοινό, για περίπου έναν μήνα, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα αποτελέσει προστάδιο μία μόνιμης έκθεσης που βρίσκεται στα σχέδια της διοίκησης του Πανεπιστημίου εδώ και χρόνια.
 

Η Έκθεση Λαογραφικού Υλικού του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος της περιοχής μας, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εορταστικών – επετειακών εκδηλώσεων των 25 χρόνων λειτουργίας του Τμήματος Ιστορίας – Εθνολογίας του ΔΠΘ και θα περιλαμβάνει ένα μέρος της μεγάλης συλλογής του Δημοκριτείου, με θεματικές αφιερωμένες στην ιστορία και την λαογραφία της Θράκης και κυρίως των Σαρακατσάνων. 

Μανόλης Βαρβούνης «Εύχομαι τα επόμενα 25 χρόνια το Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας να συνεχίσει την ανοδική του πορεία ακόμα πιο δυναμικά» 

Πρόκειται για υλικό το οποίο, όπως υπογράμμισε ο επιβλέπων της έκθεσης και πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, κ. Μανόλης Βαρβούνης, καθηγητής Λαογραφίας, το οποίο κατά βάση συγκέντρωσε ο πρώην πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Θεόδωρος Μαυρόγιαννης, και ένα μέρος αυτού είχε δανειστεί στην Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης.
 
Η έκθεση θα λάβει χώρα στον τελευταίο όροφο του κτιρίου της Eurobank στην κεντρική πλατεία της πόλης και τα εκθέματα θα παρουσιαστούν με έναν πρωτότυπο μουσειολογικό τρόπο, συνοδεία κειμένων.
 

Στην οργανωτική επιτροπή της Έκθεσης, όπως υπογράμμισε ο κ. Βαρβούνης πέραν του ιδίου, συμμετέχουν η αρχαιολόγος – μουσειολόγος κ.Νάγια Δαλακούρα, η κ. Νάντια Μαχά και η κ. Βασιλική Κράββα.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Βαρβούνης η έκθεση είναι η τρίτη εκδήλωση μετά τις αναγορεύσεις των κ.κ. Κόντερ και Χασιώτη σε επίτιμους καθηγητές, που προηγήθηκαν, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του τμήματος, ενώ θα ακολουθήσει αυτής, η έκδοση ενός επετειακού τόμου με μελετήματα καθηγητών και μελών του τμήματος, η αναγόρευση του Μητροπολίτη Πριγκιποννήσων σε επίτιμο Διδάκτορα στις 4 Νοεμβρίου αλλά και το τριήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο: «Οι Πομάκοι της Θράκης: Πολυεπιστημονικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή το Μάρτιο του 2017, στις εγκαταστάσεις του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης από το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και το Εργαστήριο Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ.
 

Κλείνοντας ο κ. Βαρβούνης ευχήθηκε «τα επόμενα 25 χρόνια το Τμήμα Ιστορίας Εθνολογίας του ΔΠΘ να συνεχίσει την ανοδική του πορεία, με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική, προσωπικό και τη δυνατότητα να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα διοικητικής και οργανωτικής υφής αντιμετωπίζει, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που διανύουμε». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.