«Η Κοιλαδα των Σπαθιων»

Τα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου και οι εκδόσεις Πατάκη διοργάνωσαν το βράδυ της Τρίτης στην αίθουσα της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης την παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα Πασχάλη Λαμπαρδή με τίτλο «Η Κοιλάδα των Σπαθιών». Για το βιβλίο μίλησε ο Δρ. Κοινωνικών Επιστημών, Φάνης Μαλκίδης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καππαδοκών Ν. Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος».

Φ. Μαλκίδης

«Μέσα από μια ιστορία αναδεικνύεται η πραγματική διαδρομή

μιας ολόκληρης περιοχής»

Ο κ. Μαλκίδης σχολίασε ότι «το βιβλίο επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο ένα κομμάτι της καθ’ ημάς Ανατολής, την Καππαδοκία το οποίο για αρκετές δεκαετίες έμεινε στον περιθώριο. Εάν θεωρούμε ότι γενικότερα ο ελληνισμός της καθ’ ημάς Ανατολής, ο ελληνικός λαός στον Πόντο, την Ιωνία, τη Θράκη έμεινε στο περιθώριο, αποσιωπήθηκε, ουσιαστικά δηλαδή επικράτησε η λήθη, εντούτοις μέσα στο περιθώριο αυτού του ελληνισμού υπάρχει ένα άλλο περιθώριο που είναι ο ελληνισμός της Καππαδοκίας.

Επομένως, η πρώτη συμβολή του βιβλίου αφορά στην επαναφορά στο προσκήνιο αυτής της μεγάλης περιοχής, της μεγάλης παράδοσης που είναι καππαδοκική. Η δεύτερη συμβολή είναι πραγματικά η σύνδεση που κάνει το βιβλίο με την περιοχή της Καππαδοκίας και γενικότερα με το Βυζάντιο ή το πώς το Βυζάντιο επηρεάζει την Καππαδοκία. Μέσα από μια ιστορία, ουσιαστικά αναδεικνύεται η πραγματική διαδρομή μιας ολόκληρης περιοχής και γενικότερα των πληθυσμών, αν θεωρήσουμε ότι αυτή η περιοχή έβγαλε αρκετούς ηγέτες και ανθρώπους που παρήγαγαν πολιτισμό και κατ’ ουσίαν ιστορία.

Η τρίτη μεγάλη συμβολή του βιβλίου είναι το γεγονός ότι προσπαθεί ν’ ανατάξει, ν’ αναδείξει την αντιστασιακή μορφή της ελληνικής ιστορίας – αυτό που λέει ο Σβορώνος – μέσα από μια παράδοση των ακριτών, την παράδοση της πάλης ανάμεσα στους ακρίτες και τους επιδρομείς. Μέσα από τη διαρκή αντιστασιακή παράδοση της ελληνικής ιστορίας αναδεικνύεται η αντιστασιακή παράδοση της Καππαδοκίας, ένας χώρος συνόρων, ο οποίος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε όλη την ιστορική διαδρομή του ελληνισμού».

Έμπνευση από την ιστορία

Μιλώντας για το βιβλίο του και το πώς εύστοχα συνδέεται η εποχή του Βυζαντίου με την σημερινή πολιτική πραγματικότητα ο κ. Λαμπαρδής μετέφερε παράλληλα τους στόχους που έθετε γράφοντας αυτό το βιβλίο. «Είναι ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο δεύτερο μισό του 11ου αιώνα κι εκεί βλέπουμε την παρακμή του Βυζαντίου. Ήθελα να βγάλω την βυζαντινή ψυχή μέσα στο βιβλίο κι αυτός ήταν ο κυριότερος στόχος μου.

Η λογοτεχνία συναντά την ιστορία, τη φιλοσοφία και ταυτόχρονα κάνω ένα πανόραμα στον βυζαντινό κόσμο και δείχνω την αυτοκρατορία από τα ανατολικά έως τα δυτικά σύνορα. Ως παρατηρητής του κόσμου θεωρώ ότι η εποχή μας είναι ίδια ακριβώς μ’ εκείνη την εποχή. Εκείνη την εποχή, βλέπουμε την παρακμή του Βυζαντίου όπου υπάρχουν δυο παρατάξεις και η σύγκρουσή τους έφερε την παρακμή στο Βυζάντιο. Σήμερα, βλέπουμε να γίνεται το ίδιο με τα δυο κόμματα εξουσίας και το πού οδηγείται η πολιτική μας.

Τελικά, τις αυτοκρατορίες τις εκδικείται η ίδια η φύση τους. Όπως συνέβη με τη βυζαντινή αυτοκρατορία, βλέπω ότι συμβαίνει και στις σύγχρονες αυτοκρατορίες, όπως είναι η αμερικάνικη, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει καθοδικές τάσεις, αλλά και παρατηρώντας πού πηγαίνει η παγκόσμια οικονομία. Εδώ υπάρχει η μεγάλη αυτοκρατορία της παγκοσμιοποίησης όπου τελικά σε συγκυρία πολλών πραγμάτων βλέπουμε το παγκοσμιοποιημένο μόρφωμα να καταρρέει.

Επομένως, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που έγραψα το βιβλίο γιατί είμαστε σε καιρούς που θα πρέπει να δούμε πιο ουσιαστικά πράγματα στη ζωή μας κι επειδή το βιβλίο έχει πολιτικά στοιχεία να δούμε την αρετή της πολιτικής η οποία τείνει να χαθεί».


Σχολιάζοντας τους κύκλους που κάνει η ιστορία και το ότι τα μηνύματα από την ιστορία δεν πέρασαν στους σύγχρονους πολιτικούς, ο κ. Λαμπαρδής είπε. «Η ιστορία θα πρέπει να μας διδάσκει γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά ο άνθρωπος φαίνεται πως έχει τέτοια κατακτητική τάση που δεν δίνει τη δέουσα σημασία, με αποτέλεσμα να προσανατολίζεται σε κάτι νέο, κάτι σύγχρονο.

Θεωρώ ότι η μελέτη του παρελθόντος υπενθυμίζει στους ανθρώπους πόσο πλούσιος είναι αυτός ο κόσμος μας, αλλά και μας κάνει να παρατηρήσουμε την ποικιλότητα αυτού του κόσμου. Μια βουτιά στην ιστορία μπορεί να μας κάνει καλύτερους και πλουσιότερους»
κατέληξε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.