Η ιδρυση του Κυνοφιλικου Ομιλου Σκυλων Εργασιας Κομοτηνης, οι εξετασεις «καλου πολιτη» για τους ιδιοκτητες σκυλων και η διοργανωση αγωνων agility για πρωτη φορα στην Κομοτηνη

Θεμιστοκλής Ορκόπουλος, ιδιοκτήτης του “Doggy Park Sports Center” «Θα είναι κάτι καινούργιο όχι μόνο για την Κομοτηνή, αλλά γενικότερα για όλη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη»

Ο Θεμιστοκλής Ορκόπουλος, ιδιοκτήτης του “Doggy Park Sports Center” στην Κομοτηνή, είναι ιδιοκτήτης πέντε σκύλων και φέτος συμμετείχε για πρώτη φορά  σε παγκόσμιο πρωτάθλημα κυναθλητισμού με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος μαζί με το προσωπικό του σκύλο, την Πίσσα. Ασχολείται, συγκεκριμένα, με το άθλημα «agility», άθλημα που συνδυάζει την ταχύτητα και την επίδειξη ικανοτήτων του σκύλου και είναι εμπνευσμένο από την ιππασία, με προσαρμοσμένα εμπόδια. Σε αυτό ο ιδιοκτήτης μαζί με τον σκύλο του, προσπαθούν να ολοκληρώσουν μία διαδρομή όσο το δυνατό γρηγορότερα και με τα λιγότερα λάθη.
 
Ο κ. Ορκόπουλος διακρίθηκε λαμβάνοντας την πρώτη θέση ανάμεσα σε 14 σκυλιά με τους ιδιοκτήτες τους στο Βουκουρέστι, σε εξετάσεις υπακοής και ακόμη, στο άθλημα«agility», κατακτώντας την 49η θέση ανάμεσα σε 126 υποψηφίους.
 
Μέσω του “Doggy Park Sports Center”, μα και του Κυνοφιλικού Ομίλου Σκύλων Εργασίας Κομοτηνής που θα ιδρυθεί στην Κομοτηνή, ο Θεμιστοκλής Ορκόπουλος προσπαθεί να βελτιώσει τη σχέση των ιδιοκτητών με τους σκύλους, να ενημερώσει, αλλά και να προωθήσει στην Ελλάδα αθλήματα όπως το προαναφερθέν, γνωστά εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό και απευθυνόμενα σε άτομα και ζώα κάθε ηλικίας.
 
Ακόμα, τονίζει πως προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενημερώσει τους πολίτες για τους σκύλους, να τους βοηθήσει να έρθουν κοντά στα ζώα και να τους αποτρέψει από λανθασμένες και επικίνδυνες πρακτικές.
 
Θεμιστοκλής Ορκόπουλος όμως…
 
ΠτΘ: κ. Ορκόπουλε το “Doggy Park Sports Center” μετρά δύο χρόνια ζωής, μέσα στα οποία και πολλές διακρίσεις σε αγώνες “Αgility” και υπακοής. Η χρονιά που πέρασε προσέθεσε πολλές διακρίσεις στη λίστα σας…
Θ.Ο.:
Εδώ και δύο χρόνια προσπαθούμε να  δραστηριοποιηθούμε σε σχέση με τα σκυλιά και να φέρουμε τον κόσμο πιο κοντά σε αυτά. Φροντίζουμε να μάθει ο κόσμος  ποια είναι η κατάλληλη συμπεριφορά προς τα ζώα, καθώς και τρόπους να περνά κανείς χρόνο με το σκύλο, όχι απλά πηγαίνοντας τον βόλτα αλλά και μέσω άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο έχουμε φτιάξει μια ομάδα για το άθλημα των σκυλιών που λέγεται «agility». Τα τελευταία δύο χρόνια, συμμετέχουμε σε αγώνες, στα Βαλκάνια και στο ελληνικό πρωτάθλημα, όχι μόνο με τα δικά μου σκυλιά, αλλά και με σκυλιά πελατών που έχουν έρθει και ασχολούνται με το κομμάτι των αγώνων. Φέτος έχουμε ήδη πάει στη Σερβία, στο Βελιγράδι, έχουμε ταξιδέψει στη Ρουμανία, στο Βουκουρέστι και για εξετάσεις υπακοής πέρα από το «agility». Αυτές οι εξετάσεις σε κάποιες χώρες είναι υποχρεωτικές. Είναι εξετάσεις «καλού πολίτη». Παίρνεις ένα άτυπο δίπλωμα για να μπορείς να κυκλοφορείς στο σκύλο σου στην πόλη, ώστε να μην δημιουργεί προβλήματα και να μπορείς να μπεις σε ένα μαγαζί, στο Μετρό, στο λεωφορείο, κλπ. Πάντα στην εκπαίδευση εκπαιδεύεται και ο ιδιοκτήτης μαζί με τον σκύλο του. Αυτές οι εξετάσεις είναι εξετάσεις χαρακτήρα και συμπεριφοράς του σκύλου. Είχα δώσει με τον προσωπικό μου σκύλο εξετάσεις στο Βουκουρέστι και πήραμε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 14 σκυλιά. Όσον αφορά το «agility», μπήκαμε στην εθνική Ελλάδος, ταξίδεψα στη Γαλλία, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μαζί με άλλα δύο μέλη της ομάδας, στο οποίο κατάφερα με την πρώτη μου συμμετοχή να καταλάβω την 49η θέση ανάμεσα στους 126 που συμμετείχαν. Για την ηλικία του σκύλου μου και για την εμπειρία μου ήταν πολύ καλή αυτή η θέση. 

«Το σκυλί μας το εκπαιδεύουμε πολύ πριν το πάρουμε» 

ΠτΘ: Από την πρώτη ακόμα συνομιλία που είχαμε μας καταστήσατε σαφές πως η εκπαίδευση του σκύλου δεν έχει να κάνει μόνο με την υπακοή, αλλά κυρίως και με την «εμβάθυνση» των σχέσεων ιδιοκτήτη σκύλου, την επίλυση προβληματικών συμπεριφορών που τυχόν υπάρχουν κ.ο.κ. Ενδιαφέρον από πλευράς των συμπολιτών μας υπάρχει;
Θ.Ο.:
Ναι, θα έλεγα ότι υπάρχει, ωστόσο θεωρώ προσωπικά ότι θα έπρεπε να υπάρχει σε μεγαλύτερο βαθμό. Ο κόσμος αυτό που θα πρέπει να κρατήσει στο μυαλό του σ’ αυτό το κομμάτι, είναι ότι το σκυλί μας, το εκπαιδεύουμε πριν επιλέξουμε να πάρουμε σκύλο, για να οργανώσουμε το χώρο, να μπορέσουμε να ετοιμάσουμε τις συνθήκες, ούτως ώστε το σκυλάκι να έρθει και ήδη να αρχίσει να προσαρμόζεται. Θα πρέπει να μπαίνουμε στη διαδικασία να ξέρουμε για ποιο λόγο θέλουμε να πάρουμε σκυλί. Μια παρατήρηση που θέλω να κάνω στους γονείς είναι να μην παίρνουν σκυλί για τα παιδιά. Σίγουρα ακούγεται πολύ καλό στα αυτιά, αλλά το παιδί πολύ εύκολα θα μεταβιβάσει τις ευθύνες στους γονείς και μετά θα έχουμε ένα σκυλάκι που ίσως να μην το θέλαμε τόσο πολύ. Δυστυχώς πολύ εύκολα αγοράζουμε σκύλο. 

«Εκπαίδευση σημαίνει χτίζω επαφή με τον σκύλο μου» 

ΠτΘ: Επειδή ως μη ειδικοί έχουμε κάτι πολύ συγκεκριμένο στο μυαλό μας σε σχέση με την εκπαίδευση του σκύλου. Τελικά σε τι αναφέρεστε όταν λέτε «εκπαίδευση»;
Θ.Ο.:
Εννοούμε να έχουμε επαφή με το σκύλο μας. Να χτίσουμε μια σχέση με το σκύλο μας, ώστε, να επικοινωνούμε με αυτόν  και ταυτόχρονα να θέσουμε όρια για την ασφάλεια και τον χαρακτήρα του σκύλου. 

«Πρέπει να κάνει ο ιδιοκτήτης τον χρόνο που περνά με το σκύλο του ποιοτικό» 

            

ΠτΘ: Απαιτείται, βέβαια, και η προσοχή του ιδιοκτήτη, δεδομένου ότι η σχέση αυτή δεν μπορεί να χτιστεί μέσα σε λίγα λεπτά που μπορεί να διαθέσει ο ιδιοκτήτης καθημερινά, στο κατοικίδιό του…
Θ.Ο.:
Σε όλους εκείνους που λένε ότι δεν έχουν χρόνο να ασχολούνται με το σκυλάκι τους, θέλω να επισημάνω ότι πρακτικά ήδη αφιερώνουν χρόνο για το σκύλο τους, υπό την έννοια ότι θα το βγάλει έξω είτε το πρωί, είτε το μεσημέρι, το βράδυ, ίσως να το βγάλει και μια βόλτα για καφέ, άρα όλα αυτά είναι χρόνος. Αν όλο αυτό το χρόνο τον κάνει κανείς ποιοτικό, αυτομάτως θα έχει μια πολύ καλύτερη επαφή με το σκύλο του. Οπότε αυτή τη νοοτροπία πρέπει να την αποβάλλει ο ιδιοκτήτης. Κανένας δεν τον ανάγκασε να πάρει σκυλί, οπότε πριν πάρει σκύλο όφειλε  όλα αυτά να τα ζυγίσει. 

«Όλα τα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευτούν ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου∙ είναι θέμα παιδείας και συμπεριφοράς του ιδιοκτήτη» 

ΠτΘ: Ένα αδέσποτο σκυλί ή ένα βασανισμένο και ταλαιπωρημένο ζώο αν υιοθετηθεί, άσχετα με την ηλικία του, μπορεί να αποβάλει κακές πρακτικές του παρελθόντος; Και επειδή είναι επίκαιρο στην Κομοτηνή, μπορεί ένα αδέσποτο να εκπαιδευτεί και να λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση που χρειάζεται;
Θ.Ο.:
Όλα τα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευτούν, ανεξαρτήτως ηλικίας, ανεξαρτήτως φύλου. Είναι καθαρά θέμα πώς του συμπεριφέρεται ο ιδιοκτήτης του. Έχω υιοθετήσει δύο σκυλάκια, ένα από τη φιλοζωική της Αλεξανδρούπολης και ένα από το δρόμο, τα οποία είχαν προβλήματα στη συμπεριφορά τους και προφανώς τα έχουνε εξαλείψει. Πιθανώς κάποιο πρόβλημα να μην μπορεί να εξαλειφθεί τελείως, αλλά σίγουρα θα βελτιωθεί και δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητά. Οπότε αυτό πρέπει να το αποβάλουμε από το μυαλό μας. Είναι καθαρά θέμα δικής μας συμπεριφοράς και θέμα παιδείας επίσης. 

«Θέλουμε να επικοινωνήσουμε και να προάγουμε πλέον την κυνοφιλία στην Κομοτηνή και στο ευρύτερο κοινό με πιο έντονο τρόπο» 

ΠτΘ: Από ότι γνωρίζουμε βρίσκεται εν εξελίξει η δημιουργία ενός νέου Σωματείου, σκοπός του οποίου θα είναι η προώθηση της κυνοφιλίας. Πείτε μας δύο λόγια για τη νέα αυτή σας προσπάθεια…
Θ.Ο.:
Πρόκειται για τον Κυνοφιλικό Όμιλο Σκύλων Εργασίας Κομοτηνής, ο οποίος έχει τον ίδιο σκοπό με το εκπαιδευτήριο, με την διαφορά ότι θέλουμε να επικοινωνήσουμε και να προάγουμε πλέον την κυνοφιλία στην Κομοτηνή και στο ευρύτερο κοινό με πιο έντονο τρόπο. Έχουμε τη διάθεση μια φορά το χρόνο να διοργανώνονται εξετάσεις «καλού πολίτη» και μια φορά το χρόνο να γίνονται αγώνες «agility» οι οποίοι θα προσμετράνε και στο ελληνικό πρωτάθλημα της Ελλάδος και θα είναι βαλκανικής εμβέλειας.  Θα είναι κάτι καινούργιο όχι μόνο για την Κομοτηνή, αλλά γενικότερα για όλη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Θα γίνει πρώτη φορά εδώ και θα ήθελα να υπάρχει η στήριξη του κόσμου. Ξέρω ήδη ότι επειδή είμαι ενεργό μέλος στο κομμάτι αυτό του αθλητισμού, θα υπάρχουν συμμετοχές από Σερβία, από Βουλγαρία, από Τουρκία, Ρουμανία, αλλά και από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, όπως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, που υπάρχουν αντίστοιχα κλαμπ «agility». Οπότε θα είναι ένα σημαντικό γεγονός και θα  δουν κάποιοι κάτι καινούργιο όσον αφορά τα σκυλιά. Είναι σημαντικό επίσης να διευκρινίσουμε ότι μπορεί να ασχοληθεί με αυτό ο καθένας. Στο εξωτερικό άλλωστε αυτό το άθλημα είναι τουλάχιστον 30 χρονών, το οποίο βρίσκει εφαρμογή σε οποιαδήποτε ηλικία σκύλου αλλά και ανθρώπου. Υπάρχουν άνθρωποι 70 χρονών που παίρνουν το σκυλάκι τους και συμμετέχουν. Είναι ένα άθλημα πολύ ευχάριστο και για το σκύλο και για τον ιδιοκτήτη. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.