Η φωνη της Ροδοπης στην Κυβερνηση

Διανύοντας την τρίτη μετεκλογική ημέρα και ενώ έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα των υπουργών και υφυπουργών που θα απαρτίσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, ο ΠτΘ σε έρευνά του συζητά με τους εκπροσώπους φορέων του νομού Ροδόπης προσπαθώντας να καταγράψει τις πρώτες εντυπώσεις, αντιδράσεις και απόψεις, με το δεδομένο μάλιστα ότι ο νομός για πρώτη φορά αλλάζει χρώμα στον εκλογικό χάρτη της χώρας.

Επίσης είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του που ο νομός αποκτά την δική του εκπροσώπηση σε υπουργικό θώκο καθώς τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών θα κατέχει ο βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ήταν κάτι που συζητιόταν και μάλλον αναμενόταν. Έτσι δεν απετέλεσε έκπληξη. Θεωρήθηκε όμως γεγονός εξαιρετικής σημασίας που γεννά στους συμπολίτες του και στον επιχειρηματικό κόσμο της Ροδόπης μεγάλες προσδοκίες. Και επειδή, ήδη αναλώθηκε μελάνι και τηλεοπτικός χρόνος, διατυπώθηκαν απόψεις που φιλοξενούνται στο «Σχόλια …επί σχολίων» και για την εκπροσώπηση των γυναικών στην Κυβέρνηση και για την τοποθέτηση του κ. Μολυβιάτη ως υπουργού Εξωτερικών.


Στην έρευνα γνώμης συνομιλούν με τον ΠτΘ οι Κ. Λιούρτας, Πρόεδρος Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου,

Ν. Αγγελίδης, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Ν. Βουγιουκλής, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών, Α. Αργυρόπουλος, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματικών – Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων, Π. Λιανουρίδης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου, Ε. Μαντζάρας, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου, Ε. Πίτατζης, Πρόεδρος ΤΕΕ, Ν. Σκοπιανός, Πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης.

Μια πρώτη ματιά στην Κυβέρνηση

Εκπρόσωποι συνδικαλιστικής έκφρασης διαφόρων τομέων της οικονομίας είναι φυσικό να επιφυλάσσονται στην διατύπωση γνώμης για την νέα κυβέρνηση, η οποία τώρα αναλαμβάνει καθήκοντα, διατηρώντας το δικαίωμα «αυστηρής» ή «εποικοδομητικής» κριτικής και διαλόγου για το μέλλον.

Κώστας Λιούρτας: «Δεν μπορούμε να κρίνουμε μία κυβέρνηση η οποία δεν έχει ακόμη ορκιστεί. Θα την κρίνουμε στο μέλλον και θα την κρίνουμε αυστηρά όταν έρθει η ώρα της, όπως κάναμε σε όλες τις κυβερνήσεις, αφού κατ΄ επανάληψη έχουμε αποδείξει ότι δεν «χαϊδεύουμε αυτιά». Θα μπορούσα όμως να πω ότι ένα ευχάριστο σημείο είναι η υπουργοποίηση του Ευριπίδη Στυλιανίδη και του Αλέκου Κοντού που σημαίνει ότι η Θράκη αποκτά φωνή στα κέντρα αποφάσεων. Το μόνο «παρατράγουδο» στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι ο 76χρονος, πολύπειρος βέβαια, κ. Μολυβιάτης, ο οποίος νομίζω ότι θα είναι προσωρινά υπουργός μέχρι να τελειώσουν τα ανοικτά θέματα της εξωτερικής πολιτικής, Τουρκία, Κύπρος. Εύχομαι η επόμενη κίνηση της Νέας Δημοκρατίας να είναι η τοποθέτηση του Ευριπίδη Στυλιανίδη στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, για την οποία θα είναι πανέτοιμος μετά την εμπειρία που θα έχει αποκτήσει».

Νίκος Αγγελίδης: «Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή αποτελείται από ανθρώπους της νεότερης γενιάς όπως το είχε προαναγγείλει. Διαθέτει στελέχη, σοβαρούς, μορφωμένους, έμπειρους ο καθένας στον τομέα του ανθρώπους, που δεν έχουν σχέση με διαπλοκή, συμφέροντα, χωρίς βαρίδια στην άσκηση της εξουσίας. Οι περισσότεροι είχαν θητεύσει σε συγκεκριμένους τομείς, ως σκιώδης κυβερνητική αντιπολίτευση και γνωρίζουν όλα τα θέματα πάρα πολύ καλά, μπορώ να πω καλύτερα και από τους αρμόδιους υπουργούς του ΠαΣοΚ, γιατί οι συγκεκριμένοι είχαν απομακρυνθεί από τα προβλήματα και τον λαό.

Είναι ένα σχήμα ευέλικτο και δυναμικό. Νομίζω ότι δίνει μια φρεσκάδα ηλικιακή και φρεσκάδα νοοτροπίας. Στις επόμενες μέρες άλλωστε θα έχουμε και τα πρώτα δείγματα γραφής».

Νίκος Βουγιουκλής. «Νομίζω ότι είναι μια κυβέρνηση που μπορεί να κάνει ένα πολύ θετικό έργο, με ανθρώπους που οι περισσότεροι είναι καταξιωμένοι. Διαφαίνεται ότι πολλές από τις προεκλογικές υποσχέσεις μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα.

Εμείς σαν επιχειρηματικός κόσμος έχουμε προσδοκίες σε θέματα που μας ενδιαφέρουν: αναπτυξιακός νόμος, στήριξη των υφισταμένων επιχειρήσεων. Σε πρώτη φάση ξεκινάμε με πνεύμα αισιοδοξίας ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν να υλοποιούνται ορισμένα από τα πλέον επείγοντα θέματα της περιοχής..

Η περιοχή μας αλλάζει μορφή διότι έχουμε δύο πλέον εκπροσώπους της στην Κυβέρνηση τον κ. Στυλιανίδη στο Εξωτερικών και τον κ. Κοντό στο Γεωργίας

Έμπειροι γνώστες και οι δύο με θετικές απόψεις όσον αφορά στις επιχειρήσεις της περιοχής μας.

Εμείς θα στηρίξουμε το έργο της κυβέρνησης με κάθε τρόπο και βέβαια, αν υπάρξει κάποια απόκλιση και πάλι με εποικοδομητικό διάλογο θα εκφράσουμε τις απόψεις μας για να διορθώσουμε αν κάτι δεν γίνεται προς την ορθή κατεύθυνση».

Ελευθέριος Μαντζάρας «Τα νέα μέλη τη κυβέρνησης δεν τα ξέρουμε και δεν μπορούμε να εκφράσουμε εμπεριστατωμένη άποψη. Ωστόσο είναι απόλυτα θετική η άποψή μας για την τοποθέτηση στο υπουργείο Εξωτερικών του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη».

Αργύρης Αργυρόπουλος «Σεβόμαστε την απόφαση για τη σύνθεση της Κυβέρνηση από το Κώστα Καραμανλή. Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός είναι ο μοναδικός που κρίνει ποιοι πρέπει να αποτελούν την κυβέρνησή του. Από εμάς η κρίση της Κυβέρνησης θα γίνει του χρόνου, τέτοιο καιρό».

Πέτρος Λιανουρίδης «Νομίζω ότι ο Καραμανλής στις θέσεις κλειδιά επέλεξε τη γενιά των 40άρηδων και 50άρηδων. Δεν νομίζω ότι υπήρξαν ιδιαίτερες εκπλήξεις. Ήταν αναμενόμενες οι επιλογές προσώπων. Αυτό που προέχει όμως είναι να λειτουργήσουν ευρωπαϊκά και όχι κομματικά. Θέλουμε ανοικτό νου και νοοτροπία από τους υπουργούς και βουλευτές, διότι διαφορετικά δεν πρόκειται να αποδώσει έργο κανένα υπουργείο και κανένας τομέας. Η συνεργασία ανάμεσα στα κόμματα είναι επιβεβλημένη, ωφελεί και ποτέ δεν βλάπτει.

Συγχαίρω και επικροτώ την πρωτοβουλία που είχαν Βουλγαράκης και Φλωρίδης να συναντηθούν πριν την επίσημη παράδοση – ανάληψη καθηκόντων. Δείχνει έναν άλλο τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων».

Γιώργος Πίτατζης «Νομίζω ότι επιλέχτηκαν πρόσωπα νέων απόψεων, νέων αντιλήψεων και νέων ηλικιών. Σημαίνοντα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν πάρει τις θέσεις που έπρεπε να πάρουν».

Νίκος Σκοπιανός «Η κριτική και τα οποιαδήποτε σχόλια θα γίνουν μέσα από τη δουλειά που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Προσδοκίες σαφέστατα υπάρχουν, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει επιφύλαξη και συγκράτηση. Έκπληξη στα ονόματα δεν υπήρξε. Τον κ. Μπασιάκο και τον κ. Τσιτουρίδη τους έχουμε ζήσει και σε κάποιες άλλες εποχές. Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι έγινε υφυπουργός Γεωργίας ο Αλέκος Κοντός που προέρχεται από τη συνεταιριστική οικογένεια και κατά συνέπεια προσδοκώ μια πολύ καλή, ειλικρινή συνεργασία μαζί του, γιατί θεωρώ ότι μας νοιώθει περισσότερο κοντά του.

Πάντα όμως μεταξύ της θεωρίας και της πράξης υπάρχει η πραγματικότητα που για τον αγροτικό κόσμο είναι τελείως διαφορετική από αυτή που, ενδεχομένως, προσδοκά ο ίδιος και φοβάμαι μήπως πολύ γρήγορα απογοητευτεί».

Συγχαρητήρια στον υφυπουργό Εξωτερικών

Κώστας Λιούρτας: «Πρέπει να του δώσουμε θερμά συγχαρητήρια διότι «σάρωσε» στην Κομοτηνή και θα ήταν αδικία αν αυτός ο άνθρωπος δεν αξιοποιούνταν από τον Καραμανλή. Καιρό είχε λοιπόν ο νομός μας να δει έναν υπουργό. Τον διακρίνει η ζωντάνια, το νεαρό της ηλικίας του και θα πρέπει να μας αποδείξει ότι δεν είναι για υφυπουργός αλλά για υπουργός πράγμα που του το εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου».

Νίκος Αγγελίδης: «Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης μπορεί να θεωρηθεί έκπληξη για την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά όχι για μας που τον έχουμε ζήσει, ακόμη και συγκρινόμενος με πολιτικούς όλης της Ελλάδας μπορούμε να πούμε ότι υπερτερεί. Έχει δουλέψει πολύ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ως Τομεάρχης έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, αποκτώντας την εμπειρία των επαφών πέραν του ευρωπαϊκού χώρου, έχει θητεύσει κοντά στον Κώστα Καραμανλή, ενώ έχει εκπροσωπήσει τη Θράκη με τον καλύτερο τρόπο. Έχει την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη μιας ολόκληρης κοινωνίας πίσω του. Είναι «διαμάντι» για τους Ροδοπίτες. Διαθέτει πολιτικό ένστικτο, είναι συγκροτημένος, σοβαρός και σύντομα όλη η Ελλάδα θα καταλάβει ότι έχει έναν άνθρωπο που μπορεί να εμπιστεύεται, γιατί μπορεί να παίρνει την κρίσιμη στιγμή την κατάλληλη απόφαση. Άλλωστε αυτό ακριβώς απαιτεί και το υπουργείο Εξωτερικών».

Νίκος Βουγιουκλής: «Ο κ. Στυλιανίδης ήδη έχει συμπαρασταθεί θετικά στον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής μας, ξέρουμε τις δυνατότητές του, ξέρουμε πόσο μπορεί να βοηθήσει στην περιοχή μας. Είναι θετικό να έχουμε ένα δικό μας άνθρωπο μετά από πολλά χρόνια στην Κυβέρνηση και πιστεύουμε ότι η θέση του στο υπουργείο θα ανοίξει νέους ορίζοντες στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του εξωτερικού».

Αργύρης Αργυρόπουλος: «Η υπουργοποίηση του κ. Στυλιανίδη νομίζω ότι είναι ό,τι καλύτερο για τον τόπο μας. Είναι καιρός πια μετά από πολλά χρόνια να δούμε κι έναν υπουργό από τον τόπο μας».

Πέτρος Λιανουρίδης: «Η επιλογή του Ευριπίδη Στυλιανίδη στο υπουργείο Εξωτερικών είναι ένα μεγάλο όφελος για τον τόπο. Θέλουμε και πιστεύουμε, ότι θα προσφέρει τα μέγιστα, όπως το υποσχέθηκε».

Γιώργος Πίτατζης: «Η υπουργοποίηση Στυλιανίδη είναι ένα πολύ θετικό και ευχάριστο γεγονός για το νομό της Ροδόπης. Είναι ένας πολιτικός με σύγχρονες αντιλήψεις και απόψεις και στο πρόσωπο του έχει ικανοποιηθεί «το αίτημα» του νομού για υψηλόβαθμη εκπροσώπηση».

Ελευθέριος Μαντζάρας «Η υπουργοποίηση του κ. Στυλιανίδη είναι μια πολύ θετική εξέλιξη τόσο για τη Ροδόπη όσο και για τη Θράκη. Είναι ένα νέος και αξιόλογος πολιτικός, ο οποίος πιστεύω ότι θα βοηθήσει τον τόπο μας ποικιλοτρόπως. Το Οικονομικό Επιμελητήριο είχε πάντα μια πολύ καλή συνεργασία μαζί του και αυτός με τη σειρά του τιμούσε ιδιαίτερα το Επιμελητήριο».

Νίκος Σκοπιανός «Η τοποθέτηση του κ. Στυλιανίδη σε τόσο υψηλό υπουργικό θώκο είναι ένα πάρα πολύ θετικό γεγονός. Είναι φυσικό να δημιουργεί σε όλους ευφορία και υψηλή προσδοκία. Ιδιαίτερα στον αγροτικό κόσμο της περιοχής, που πιστεύει ότι από τη θέση του θα προσφέρει τα μέγιστα στον τόπο μας».

Σχόλια …επί σχολίων

Κώστας Λιούρτας: Έχω να επαινέσω τη ΝΔ στην απόφασή της να βάλλει γυναίκα Πρόεδρο της Βουλής, αλλά παράλληλα την κατηγορώ που στο υπουργικό συμβούλιο υπάρχουν μόνο δύο γυναίκες».

Νίκος Αγγελίδης: «Το υπουργείο Εξωτερικών είναι ένα νευραλγικό υπουργείο ιδιαίτερα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα και ακόμη περισσότερο σε μια εποχή όπου συζητείται το κυπριακό, ενώ γίνεται η εναλλαγή στην εξουσία. Επομένως χρειάζεται σαφώς η φρεσκάδα και η δυναμική του καινούριου, ωστόσο η ομπρέλα της σαραντάχρονης εμπειρίας του κ. Μολυβιάτη, είναι απαραίτητη και δένει την αξιοπιστία του εγχειρήματος. Μίζερη και μη σοβαρή νομίζω ότι είναι η συζήτηση περί εκπροσώπησης γυναικών, όταν υπάρχει ένας αρχηγός ο οποίος προσπαθεί να κάνει το πιο αξιοκρατικό σχήμα που θα δουλέψει. Αν στο παρόν σχήμα δεν υπήρξαν γυναίκες δεν σημαίνει ότι υπάρχει ρατσισμός φύλου».

Νίκος Βουγιουκλής: «Δεν μπαίνουμε στην λογική να κρίνουμε ηλικίες στελεχών ή την συμμετοχή των γυναικών. Υπάρχουν άξιες γυναίκες που θα μπορούσαν να είναι στο υπουργικό συμβούλιο. Ήταν ευχάριστη έκπληξη η πρόταση για την Προεδρεία της Βουλής στην κ. Μπενάκη, αλλά υπάρχει πάντα χρόνος στην θητεία της Κυβέρνησης να γίνουν αλλαγές»

Αργύρης Αργυρόπουλος: «Θεωρώ όμως ότι έπρεπε να είναι περισσότερες γυναίκες και λιγότερα τα μέλη στην κυβέρνηση. Το ότι μπήκε πρώτη φορά γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής είναι σπουδαίο γεγονός, γίνεται για πρώτη φορά, αλλά δεν εξισορροπεί την απουσία γυναικών υπουργών ή υφυπουργών».

Γιώργος Πίτατζης: «Η τοποθέτηση της κ. Μπενάκη αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της θέσης των γυναικών και της παρουσίας τους στη Βουλή. Νομίζω ότι είναι μια πολύ ορθή επιλογή. Στο υπουργείο Εξωτερικών η κρισιμότητα των θεμάτων ήταν αυτή που καθόρισε και την παρουσία του κ. Μολυβιάτη. Είναι μια καλή επιλογή, λόγω και της πολύχρονης εμπειρίας του. Είναι βαθύς γνώστης θεμάτων που χρειάζονται λεπτούς χειρισμούς».

Ελευθέριος Μαντζάρας: «Πρωτιά των γυναικών η τοποθέτηση της κ. Μπενάκη και αναγκαία η συμμετοχή των γυναικών γιατί είναι περισσότερο πρακτικές στην επίλυση προβλημάτων».

Νίκος Σκοπιανός: «Ο λόγος περί συμμετοχής γυναικών είναι πολλές φορές χωρίς αντικείμενο, διότι δεν είναι θέμα ισορροπίας αλλά δυνατοτήτων. Αν υπάρχουν οι δυνατότητες τότε πρέπει να υπάρχει και η συμμετοχή».

Ε.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.