Η εξαλειψη της βιας κατα των Γυναικων εργο που δεν γνωριζει περιορισμους

Το μήνυμα της Γενικής Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων Μαρίας Συρεγγέλα από την Αλεξανδρούπολη

Το Φεστιβάλ «Ο Φάρος της Ισότητας» πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά το διήμερο 21 και 22 Νοεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη, με πρωτοβουλία του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
 
Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που τιμάται στις 25 Νοεμβρίου αφιερώνεται κάθε χρόνο στις γυναίκες, που έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υπόκεινται οποιαδήποτε μορφή βίας (σωματική, ψυχολογική, οικονομική, σεξουαλική, κλπ), σε όλο τον κόσμο. Καθιερώθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1999 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με σκοπό και στόχο την παγκόσμια και πανανθρώπινη ανάδειξη του σημαντικότατου αυτού ζητήματος, όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά και για ολόκληρο τον πληθυσμό.

Οι γυναίκες μιλούν πιο εύκολα σήμερα

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης το βράδυ της Παρασκευής, 22 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης ομιλία με θέμα «Γυναικοκτονία: Η Λέξη που ενοχλεί;» παρουσία μεταξύ άλλων και της  Γενικής Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων κ. Μαρίας Συρεγγέλα.
 
Νωρίτερα η κ. Συρεγγέλα σε σχετική συνέντευξη τύπου μίλησε για το πρόγραμμα δράσεων της Γραμματείας προς την ενίσχυση του σκοπού και του έργου της,  εκκινώντας την τοποθέτησή της από την ανάγκη δράσεων και στην ελληνική περιφέρεια.  Η ίδια αναφέρθηκε στο έργο των Συμβουλευτικών Κέντρων ανά την Ελλάδα τόσο στον τομέα της δικτύωσης όσο και της ευαισθητοποίησης του κόσμου για τα θέματα της βίας, τα οποία όπως εξήγησε «δεν γνωρίζουν από διαχωρισμούς και περιορισμούς, αλλά αφορούν τους πάντες, ακόμα και τους άντρες, που τους θέλουμε αρωγούς».
 
Η  κ. Συρεγγέλα αναφέρθηκε στα όσα ορίζει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία έχει κυρωθεί και από την Ελληνική Βουλή, υπογραμμίζοντας μάλιστα την κύρωση από το σύνολο των κομμάτων σε ένα θέμα, που, όπως εξήγησε, «δεν χωρούν ούτε ιδεολογικοί περιορισμοί», για να γνωστοποιήσει πως υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν για την εκπαίδευση του συνόλου των εμπλεκόμενων φορέων για την ανάπτυξη και τη δημιουργία δομών στήριξης. Μάλιστα η ίδια ανακοίνωσε την ίδρυση Τμημάτων Ενδοοικογενειακής στήριξης σε κάθε αστυνομική διεύθυνση της χώρας, σε σύνολο 73 τμημάτων, η οποία θα συνοδευτεί από την σχετική εκπαίδευση των αστυνομικών ώστε να γνωρίζουν πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά οικογενειακής βίας.
 
Βασικό εργαλείο στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών σύμφωνα με την ίδια αποτελεί και η εθνική γραμμή SOS 15900, µια υπηρεσία εθνικής εμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιμετώπισης της έµφυλης βίας.
 
«Σε κάθε περίπτωση προχωράμε δυνατά και το θετικό στοιχείο είναι ότι η κοινωνία αντιλαμβάνεται σιγά σιγά ότι θα πρέπει σε τέτοια θέματα να είμαστε ενωμένοι, χωρίς ιδεολογικούς ή άλλους περιορισμούς» υπογράμμισε η ίδια.
 
Ερωτηθείσα σχετικά η Γενική Γραμματέας εξήγησε πως πλέον είναι περισσότερα τα περιστατικά τα οποία καταγγέλλονται γεγονός που οφείλεται στην καλύτερη ενημέρωση των γυναικών, για να εξηγήσει πως στο πρόγραμμα της γενικής γραμματείας δίνεται μεγάλη έμφαση και στην ενημέρωση των παιδιών από μικρή ηλικία και το οικογενειακό τους περιβάλλον σε σχέση με τον σεβασμό του έτερου φύλου, αλλά και στον χώρο της εκπαίδευσης για τον οποίο ήδη ο νόμος του 2006 ορίζει σαφώς τα βήματα που θα πρέπει να κάνει ο εκπαιδευτικός και τις υπηρεσίες τις οποίες θα πρέπει να αναφερθεί στην περίπτωση που αντιληφθεί ότι ένα παιδί είναι θύμα ή μάρτυρας ενδοοικογενειακής και άλλων μορφών βίας.

161 άτομα έχουν φιλοξενηθεί έως σήμερα στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Κομοτηνής

Παρούσα στην συνέντευξη τύπου ήταν και η κ. Βασιλική Γαντά εκπρόσωπος του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Κομοτηνής, ο οποίος, όπως ανέφερε και η ίδια, λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2014, προσφέροντας 24ωρη προστασία και στήριξη στις φιλοξενούμενες γυναίκες, σίτιση και φύλαξη, ενώ πλέον προσφέρει και εργασιακή στήριξη για τις άνεργες γυναίκες οι οποίες επιθυμούν να ενταχθούν και στην αγορά εργασίας στηριζόμενες στις δικές τους δυνάμεις.
Όπως έκανε γνωστό η κ. Γαντά έως σήμερα ο Ξενώνας έχει φιλοξενήσει 161 άτομα, γυναίκες και παιδιά που με την απαραίτητη στήριξη των τεσσάρων στελεχών του Κέντρου, ήτοι κοινωνικού λειτουργού, ψυχολόγου, διοικητικού υπαλλήλου και  υπαλλήλου γενικών καθηκόντων, βρίσκουν τον τρόπο και τη δύναμη να αποχωρήσουν από τη βία.
 
Η κ. Γαντά έκανα σαφές πως τόσο η διεύθυνση όσο και το τηλέφωνο του Ξενώνα παραμένουν απόρρητα για να εξηγήσει πως αν κάποια γυναίκα θέλει να απευθυνθεί σε αυτά, μπορεί να το κάνει δια μέσου των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου, των Συμβουλευτικών Κέντρων και σε πιο σπάνιες περιπτώσεις από την Πανελλήνια Γραμμή 15900.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.